Politicienii de la Roma vor un conflict diplomatic

Vicepremierul Italiei: Neocolonialismul francez jefuiește Africa

Deputatul Alessandro Battista prezentând francul CFA, pe care-l consideră o cauză a migrației

Disputa dintre regimul populist naționalist din Italia și regimul Macron din Franța continuă. Vicepremierul italian Luigi di Maio a acuzat Franța că alimentează fenomenul migraționist prin politicile neocoloniale pe care le promovează în Africa. Di Maio a mai declarat că menținerea francului african pe continentul negru ajută economia Franței (circa 40% din PIB-ul Franței vine de pe urma relației cu Africa, sustin unele ziare din Italia), nu economiile africane și că, în absența acestei monede, Franța ar fi fost doar între primele 15 economii ale lumii, nu între primele șase. Declarațiile au facut ca guvernul Franței să-l convoace pe ambasadorul Italiei la Paris în vederea explicării poziției italiene.

Di Maio, liderul Mișcării de 5 Stele, cel mai puternic partid din Parlamentul Italiei, a declarat că Franța blochează dezvoltarea Africii prin politici fiscale de sorginte colonială. Declarațiile au fost duse mai departe de un deputat al Mișcării de 5 Stele, Alessandro di Battista.

”Cătușele” franceze din Africa

Battista a adus o bancnotă africană într-un studio de televiziune și a rupt-o în fața camerelor de luat vederi. ”Dacă nu rupem aceste cătușe puse țărilor africane, atunci putem sta cu orele să vorbim despre deschiderea sau închiderea porturilor și a granițelor, pentru că oamenii tot își vor părăsi țările, tot vor muri traversând marea, tot vor încerca să găsească noi și noi rute de migrație. Trebuie să combatem cauzele migrației, deoarece combătând doar consecințele vom fi un dușman al Africii, nu un prieten”, a spus Battista. Deputatul italian a declarat că dorește chiar să provoace un incident diplomatic. Întrebat ce ar face pentru a rezolva situația celor care traversează Mediterana, el a spus: ”I-aș salva și apoi i-aș duce la Marsilia. Dacă nu provocăm un icident diplomatic cu Franța, Italia va fi lăsată să se descurce singură și să-și asume singură responsabilitatea”.

Matteo Salvini, celălalt vicepremier al Italiei, Matteo Salvini, ministru de Interne și șeful celui mai bine plasat partid în sondaje, formațiunea naționalistă La Liga, a venit și el cu declarații dure la adresa Franței, declaratii care pot fi interpretate și ca o frustrare izvorâtă din fiostele ambiții coloniale italiene, zădărnicite de marile puteri europene. Vorbind la o televiziune patronată de Silvio Berlusconi, Salvini a susținut că Franța nu dorește să stabilizeze Libia ”pentru că are interese petroliere” opuse intereselor italiene. Salvini a mai spus că nu vrea lecții din partea Parisului, pentru că Franța îi împinge constat înapoi pe imigranții care doresc să treacă Alpii spre nord.

Planul lui Muammar Gaddafi

Este de notat că, sub conducerea lui Muammar Gaddafi, Libia, fostă colonie italiană, a elaborat un plan pentru crearea unei modenede africane comune și a unei bănci centrale africane, susținută de veniturile mari obținute din petrol. Această bancă ar fi avut autoritate asupra majorității statelor care folosesc acum francul african. Avioanele militare franceze au fost primele care au lovit Libia în 2011, în cadrul operațiunii NATO împotriva regimului Gaddafi, asta în condițiile în care, cu patru ani înainte, Gaddafi era primit cu onoruri în Franța, își așeza cortul în curtea Palatului Elysee și finanțase ilegal campania prezidențială a lui Nicolas Sarkozy din 2007.

Francul african: bun pentru elite, rău pentru populație

Născut în anii 1930, când CFA însemna Coloniile Franceze din Africa, francul african a evoluat odată cu instaurarea sistemului de la Bretton Woods către un CFA însemnând Comunitatea Franceză din Africa, iar după decolonizarea din anii 1960 CFA a însemnat Comunitatea Financiară Africană. În zilele noastre, Comunitatea Financiară Africana cuprinde francul vest-african (monedă a 8 state) și francul cerntral-african (monedă în 6 state africane). Francul african este gestionat de două bănci centrale, una cu sediul în Senegal, cealaltă cu sediul în Camerun.

În ambele bănci centrale amintite au funcții de conducere reprezentanți ai Franței, pentru că Banca Franței este cea care asigura o paritate fixă între cei doi franci africani și euro, de 656 CFA la un euro, după cum înainte paritatea era stabilită în funcție de francul francez. Criticii africani și italieni ai CFA arată că țările membre ale Comunității Financiare Africane țin o rezervă chiar la Banca Franței, pentru a stabiliza rata de schimb. Este vorba despre 10 miliarde de euro, bani care ar putea ajuta la dezvoltarea economiei.

De pe urma acestui sistem se bucură în primul rând Franța și elitele din țările africane, de regulă corupte, care își pot muta ușor capitalul în zona euro. De cealaltă parte, companiile multinaționale, majoritatea franceze în aceste țări, sunt puse la adăpost de această paritate în fața devalorizării monedei pe fondul turbulențelor politice, etnice, s.a.. În rest, sistemul aduce prețuri mai mari pentru bunurile africane și dificultăți la exportul lor în Europa, în timp ce facilitează importul bunurilor europene. Se ajunge în situația în care este mai ieftin importul de produse agricole din Europa decât producerea lor în Africa și la situația în care exportul de cafea, ceai, cacao sau zahăr din trestie de zahăr să fie mai putin profitabil.

Noul colonialism

Presa italiană a abordat de mai mulți ani politica Franței în Africa. În 2018, La Repubblica a realizat un iterviu cu un lucrător social și mediator cultural din Coasta de Fildeș care a ales să se stabilească nu în Franța, deși vorbea perfect limba, ci în Italia, unde a înființat organizația Africa Unită. ”Merg în școli pentru a le spune oamenilor cine suntem și ce oameni suferă cu adevărat în Africa. Le vorbesc despre multinaționalele care ne fură pământul, care fac lucuri groaznice și îi forțează pe oameni să plece. Nu mai putem sta acolo. Vrem să ne spunem povestea, vrem ca oamenii să nu mai tacă. Lumea trebuie să înțeleagă că nu plecăm în călătorii de plăcere peste Mediterana, nu pentru asta luăm această decizie”.

Presa italiană acuză că noul colonialism francez, deși nu mi poarta redingotă și joben, ci combate vocal xenofobia, rasismul, susține migrația și drepturile omului, este aproape identic cu cel vechi. Noul colonialism european controlează financiar economiile fricane, corupe politicienii, serviciile secrete, trimite misiuni militare. Valuri de uraniu, cupru, auru, petrol vin către Europa odată cu valurile de imigranți. Resursele naturale aduc profituri uriașe marilor companii, imigranții aduc cu ei probleme care se rasfrâng asupra europenilor simpli.

Reacția Franței

În vizita efectuată în Burkina Faso în 2017, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că ar fi bucuros dacă țările membre CFA ar decide să părăsească acest sistem. El s-a arătat ”total deschis la schimbare” și a spus că ar ”merge pe soluția propusă de liderii vostri”. Franța nu obligă pe nimeni să rămână în CFA, a spus Macron. De altfel, unele țări au părăsit CFA de-a lungul timpului, iar altele noi au aderat, chiar unele state africane anglofone.

BBC relatează că surse diplomatice din Franța au declarat că remarcile politicienilor francezi sunt ”ostile și fără vreo rațiune, având în vedere cooperarea franco-italiană din UE”. Apoi, statisticile oficiale din Italia arată că, în 2018, în Italia au venit doar 2.000 de imigranți din țările CFA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

6 Comentarii

  1. Are dreptate Salvini, lideri ca el sint viitorul Europei, nu sclavi precum KlaUS Iohannis. Lumea s-a saturat de „elitele” UE manevrate prin banii lu Soros (gen Timmermans, Verhofstadt, Juncker etc) care ignora europenii si aduc mase mari de africani ilegali fara nici un demers de a incerca sa intrebe si natiunile daca sint de acord. UE nu inseamna doar golanul politic Macron, care isi macelareste poporul in strada daca indrazneste sa se revolte, UE inseamna natiunile UE

  2. Francul african = dolarul din comertul international. Italienii au dreptate, numai c-ar trebui s-atace si dolarul, care colonizeaza inclusiv Europa, fiindca europenii fac tâmpenia de-a nu folosi euro (desi moneda de rezerva bancara internationala) în acordurile comerciale, în detrimentul dolarului. Colonizarea Vechiului Continent s-a facut de la 1944 (D-Day), de catre SUA, în timp ce aceleasi se pronuntau pentru decolonizarea continentelor ocupate de tarile coloniale EUROPENE. Statutul de mare putere se câstiga prin comert, nu la capatul unui razboi mondial (rusii, de pilda, n-au fost în stare, la finele WW2, sa-si impuna rubla ca moneda de rezerva bancara internationala. Si-n felul asta au pierdut o conflagratie pe care-o câstigasera. Si tot asa, europenii si-au sapat groapa prin decolonizare, care, peste tot, a fost la capatul câte unui razboi. Tarile bogate si civilizate erau bogate si civilizate datorita coloniilor. Si tot din cauza ultimelor au si saracit).

    • @Ileana Rollason. De aici din sud-estul european nu se vede ca au saracit deloc, dimpotriva.La cine trimiteti, la pen. Iberica cea condamnata la fericire de-a pururi de marea latinoamerica…

  3. Italia se lupta pentru piete in Afica ,Asia si America de sud. Din pacate spatiul se-ngusteaza datorita capitalului chinez ce domina resusele aficane. Cam asta se-ntampla, noi nu mai avem prea multe produse de export dar nici politici de promovare a economiei romanesti cu capital romanesc. Lucrurile stau exact pe dos.

    • @Csalas. Ar fi bine daca s-ar retipari lucrarea lui Lenin(e din 1916 !): „Imperialismul -stadiul cel mai inalt al capitalismului” din care foarte multi actuali profeti politologi si economisti se inspira copios.Multi din generatiile nascute dupa `85 ar avea revelatii…

  4. Din totdeauna, oriunde si oricand:

    Cine produce banii, detine Puterea
    Cine detine Puterea, stabileste Adevarul
    Cine stabileste Adevarul, controleaza Trecutul
    Cine controleaza Trecutul, determina Viitorul
    Cine determina Viitorul, produce Banii

    Who makes the MONEY, has the POWER
    Who has the POWER, establishes the TRUTH
    Who establishes the TRUTH, controls the PAST
    Who controls the PAST, determines the FUTURE
    Who determines the FUTURE, makes the MONEY

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.