(VIDEO) „Dezastrul din Parcul Naţional Munţii Rodnei”

Guvernul nu şi-a îndeplinit obiectivul de guvernare asumat privind stricta protecţie a pădurii din cele 13 parcuri naţionale a căror suprafaţă totală însumează doar 1% din suprafaţa ţării, acuză organizaţia de mediu Agent Green. Potrivit sursei citate, Agent Green va publica săptămânal începând de luni, 12 februarie, patru reportaje care ilustrează dezastrul din Parcul Naţional Munţii Rodnei, un parc unde proprietarii primesc compensaţii în valoare de aproape 2 milioane de euro anual ca să lase pădurea să crească.

„În primul reportaj publicat astăzi sunt expuse tăierile rase de pădure din parc aflate pe raza ocolului silvic privat Someş-Ţibleş, judeţul Bistriţa-Năsăud. Un versant întreg de pădure mixtă veche de foioase şi răşinoase a fost ras de pe faţa pământului. S-au făcut drumuri forestiere noi, multe şi apropiate fără aprobări. Lăţimea acestora ajunge chiar şi la 10 metri, la fel ca un drum naţional. Pentru realizarea lor au fost distruşi chiar şi versanţi din rocă. Eroziunea solului are adâncimea de 1-2 metri”, susţin reprezentanţii organizaţiei.

Conform Agent Green, suprafeţele tăiate nu doar că nu s-au regenerat, dar sunt acum supuse eroziunii accentuate, iar Mihail Mureşan, şeful acestui ocol, „nu are cunoştinţă de vreo problemă şi nu vede niciun motiv pentru protejarea strictă a parcului naţional”. Acesta spune că va trimite un control şi la nevoie vor duce pământul înapoi cu coşul, susţin reprezentanţii organizaţiei.

„Obiectivul principal într-un parc naţional este protejarea biodiversităţii şi ecoturismul. Eu nu înţeleg nici ce se protejează atunci când razi pădurea şi nici ce ar mai putea să vadă vreun turist. De asemenea, nu înţeleg de ce Guvernul a promis că va proteja strict parcurile naţionale dacă cei care le administrează le tratează mai rău decât ar trebui îngrijite nişte păduri ordinare pentru producţia de lemn. Oamenii care taie în Rodna parcă au boală pe pădure. Dezastru au lăsat în urmă. Am bătut la picior sute de parcuri naţionale de pe toate continentele. Nu am văzut niciodată tăieri. Standardul este acelaşi peste tot în lume, mai puţin în România. Din Yellowstone până în Great Ottway National Park nu vezi niciun ciot. Copacii sunt lăsaţi să crească şi generaţiile să se succeadă natural, fără intervenţia omului”, a declarat Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

Agent Green a mai atras atenţia şi în urmă cu 4 ani în serialul „Un Masacru Naţional” în legătură cu tăierile din Rodna, însă, de această dată, exploatările au scăpat total de sub control. Organizaţia a urmărit şi destinaţia lemnului exploatat şi a descoperit că acesta nu este destinat comunităţilor locale, ci unor mari corporaţii.

În următoarele trei reportaje va fi expus drumul lemnului, tăierile abuzive de pe raza altor ocoale silvice din parc, precum şi reacţia anemică a autorităţilor confruntate cu ilegalităţile prezentate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

14 Comentarii

 1. Acesta nu este un articol . Este propaganda preluata de la activistul Paun care ,, a batut la picior sute de parcuri nationale de pe toate continentele,,

 2. Și polițaii sînt dresați să se leage de omul ce-și duce uscături fără semn de ciocam de la pădurar și foaie de drum de la mama dracului. Media mai sare cu-n reportaj cum au prins pe unul cu căruța ce-și duce lemne de foc din pădurea lui.
  Uscăturile, căzăturile, de cînd lumea, le-a luat cine-a vrut de unde-a vrut. Se făcea un bine pădurii.

 3. …oare de ce nu merge slinosul de buzau in vizita si pe-acolo?…in rest, unde s-a ridicat vreun privat cu mare greutate hop! si covrigarul, ca timbru pe plic, repede, sa-si lipeasca imaginea de un succes la care nu are nici cea mai mica contributie…se pare ca problema defrisarilor este de nerezolvat!…votez presedinte candidatul care va veni si va spune ca va opri acest macel, va spune cum o va face si va spune ce le va face celor vinovati, de ieri si de azi!…

 4. ucideeeeti ursiiiiiii, lupiiii, mistreeeetiiii, tooot ce se poate pushka toaaashi „vanatori” cu „cureaua lata”!! o natie de spalati pe creieri atacati de animalele, dar neatacati de indivizi nealesi care interzic munca libera si care birocratizeaza institutiile de paraziti „la stat”, de talhari, lasi si criminali aka „elitele” Romaniei!

 5. Lemnul este prelucrat și valorificat de MARILE CORPORAȚII 😂😂😂😂.pai cine permite MARILOR CORPORAȚII sa vina,sa taie și să transporte lemnul românilor.CINE AU FACUT LEGILE SI CINE.I LA PUTERE SI CINE PERMITE DISTRUGEREA ROMANIEI DE 34 DE ANI???OARE CINE???😁SCURISTII NEOCOMUNISTI JIZDANI???STITI CEVA,VORBELE SANT BUNE PANA INTR.UN LOC,DUPA ACEIA TREBUIE TRECUT LA FAPTE SI NU TREBUIE NEAPARAT SA FACI RAU CUIVA ,E DEAJUNS SA.L FACI SA.I PIARA POFTA😁

 6. Adica Gabriel Paun s-a plimbat prin sute de parcuri din toate continentele . Pe banii lui ? Sau al sponsorilor ?

 7. Bai postaci de doi lei?!! Dati mii de euro sa va faceti concedii in Grecia, Turcia, Zanzibar, Egipt si Tunisia dar altii dau aceiasi bani sa vada parcuri nationale. La noi ariile protejate sunt locuri de furat lemn pt straini si noi ramanem cu paguba. O padure se reface in 40-70 de ani pe putin. Tradatori de natura si neam avem in Ro peste tot.

 8. Nimic nou pentru nimeni ! O stare de fapt cunoscuta de toti ! Am o intrebare retorica , desigur: este posibil ca dezastrul din toate padurile Romaniei, sa se fi facut fara stiinta si implicarea autoritatilor statului? Eu cred ca nu ; jaful, la ce proportii a ajuns, se executa cu sprijinul si sub protectia statului roman! Autoritatile statului nu au cum sa spuna: n-am stiut , n-am cunoscut , nici pe acolo n-am trecut! Concluzia ? Este un jaf institutiolizat ! La ce proportii s-a ajuns nu ese posibil, ca autoritatile statulu sa bage capul in nisip! Cineva ar trebui sa raspunda , dar nuuuu, niciun vinovat ! Totul este OK , cantec , joc si voie buna! Pai, asta-i tara unde domneste puterea legeii ? Vax!

 9. au taiat padurea consumatoare de carbon si acum va pregatesc taxa pe carbon!!! cat despre ursi, oare unde or fi fugit de pe acolo sa-si caute hrana?

 10. Buila Vanturita la fel in Valcea…Camioanele trec prin fata postului de politie dar dimineata cand ”organu” doarme ca programul incepe la 9 am…Toata lumea stie si tace de frica clanurilor de tigani care au vile de milioane si nu-i calca fiscul sa-i intrebe cum de le-au ridicat cand ei sunt asistati sociali. Sunt oameni batrani in sate, unii chiar traiesc singuri si vecinul nu-i mai deschide usa, copiii sunt plecati…Este vina romanilor care au crescut si educat politia, padurarii si jandarmii fara mandrie de-i calca tiganii si-ii scuipa ca pe niste otrepe ce-au ajuns…Ce putem face cand politicienii sunt de un milion mai prosti si mai mizerabili decat clanurile aste imputite…

 11. Voi știți că CHERESTEAUA SE VINDE CU 0% T.V.A.?
  Nu mobila din lemn masiv sculptat (ce implică un nivel profesional înalt, talent artistic, precizie și multă muncă individuală, cu creșterea exponențială a prețului de la materia primă la produs finit, și deci beneficii mari pentru țara ce livrează așa ceva! nici nu știu dacă mai există fabrica de mobilă de la Arad, specializată, ce lucra exclusiv pentru export în țările cu bani mulți din Vest), ci cheresteaua brută, cel mai ieftin lemn prelucrat!
  Deci de unde s-a favorizat mafiotismul în exploatarea pădurilor și a lemnului? DE LA GUWERNARE! TOȚI, da’ mai ales PeNaLii!
  https://www.youtube.com/watch?v=35I0xiIfp5k&list=PLC460830FB5EAB9D4&index=21
  https://www.youtube.com/watch?v=5z-ZMx-WGGw&list=PLC460830FB5EAB9D4&index=10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.