(VIDEO) Întoarcerea Reginei: Mama și fiul, împreună în eternitate

Regina-mamă Elena a fost repatriată vineri din Elveția pentru a fi reînhumată la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I. Familia Regală a anunţat doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie.

Cele mai importante momente

UPDATE. Rămăşiţele pământeşti ale Reginei-mamă Elena, care a murit în 1982, la Lausanne, în Elveţia, au fost reînhumate, sâmbătă, alături de cele ale fiului ei, Regele Mihai I, la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeş.

‼️ ACUM LIVE: Momente istorice. Corespondență specială Mihai Peticilă de la Curtea de Argeș, unde este reînhumată Regina Mamă Elena. DETALII — http://bit.ly/31oKxNG ‼️Transmisia LIVE a ceremoniei religioase de la Curtea de Argeș poate fi urmărită și AICI — http://bit.ly/31wrAbQ

Publicată de StirileProTV pe Sâmbătă, 19 octombrie 2019

UPDATE. Cortegiul funerar cu sicriul Reginei-mamă a plecat de la Palatul Elisabeta din Capitală spre Curtea de Argeș, unde aceasta va fi reînhumată sâmbătă, alături de fiul ei, Regele Mihai. Principesa Margareta, Custodele Coroanei Române, a dorit ca, în mod simbolic, „sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeș de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă și Regele Mihai au fost forțați să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani”, arăta Casa regală într-un comunicat săptămâna aceasta.

UPDATE.  Sicriul cu osemintele Reginei, repatriat vineri din Elveția, a fost adus de la aeroport la Palatul Elisabeta din Capitală și depus în Sala Regilor, unde unde Familia Regală se va reculege la catafalc. Patriarhul Daniel, însoțit de un sobor de preoți, a ajuns, vineri, la Palatul Elisabeta unde va spune o rugăciune în memoria Reginei,

UPDATE.  Aeronava care a adus în România sicriul cu rămășițele pământești ale Reginei-mamă Elena din Elveția a aterizat pe Aeroportul Internațional Otopeni vineri, la ora 11.00. La ceremonialul organizat pe Aeroportul Otopeni participă reprezentanții Casei Regale, dar și premierul Viorica Dăncilă,  împreună cu Mihai Fifor, și Ludovic Orban și ministrul Culturii, Daniel Breaz.

Urmărește ceremonia de pe aeroport VIDEO

ZI DE DOLIU pentru România. Cosmin Stan transmite LIVE funeraliile regale— http://bit.ly/35LlRlOUltima dorinţă a Regelui Mihai, îndeplinită. Relaţia cu mama sa, Regina Elena — http://bit.ly/2BoQNu9

Publicată de PRO TV pe Vineri, 18 octombrie 2019

Regina-mamă Elena a României: Întoarcerea acasă (@TVR1)

La #TVR1 au început transmisiunile speciale dedicate repatrierii rămăşiţelor pământeşti ale Reginei-mamă Elena a României, cu Ceremonia militară și religioasă de la Aeroportul Otopeni.Transmisiunea online continuă pe:https://youtu.be/WNou9Gnhurshttps://www.tvrplus.ro/live/tvr-1

Publicată de TVR1 pe Vineri, 18 octombrie 2019

UPDATE. Vineri, la ora 7.00, ora României, de la Aeroportul Geneva a decolat avionul militar „Spartan”, aparținând Forțelor Aeriene Române, care aduce din Elveția în România sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena, anunță Familia Regală a României, pe Facebook.

Programul întregii ceremonii

Casa Regală a anunțat anterior într-un comunicat că o aeronavă a Forţelor Aeriene Române va repatria sicriul Reginei Elena vineri, la ora 11,00, pe Aeroportul Internaţional Otopeni.

La aeroport va avea loc un ceremonial militar și religios, la care vor fi prezenți Majestatea Sa Margareta și membri ai Familiei Regale, reprezentanți ai instituțiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic și ai altor confesiuni și religii din România. Publicul nu va avea acces la ceremonie.

La ora 11:45, cortegiul funerar pleacă de la Aeroportul Internațional Otopeni la Palatul Elisabeta. Între 12:00-12:45, sicriul este depus în Sala Regilor, unde Familia Regală se va reculege la catafalc. Principesa Margareta dorește ca, în mod simbolic, sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeș de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă și Regele Mihai au fost forțați să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani. Publicul va avea acces în fața Palatului Elisabeta.

În intervalul orar 12:45–16:00, cortegiul funerar se va deplasa de la Palatul Elisabeta la Curtea de Argeș, pe ruta Chitila (ora 13:00), Titu (ora 13:45), Găești (ora 14:10), Topoloveni (ora 14:40), prin centrul municipiului Pitești (intrare în oraș la ora 15:05) și prin centrul municipiului Curtea de Argeș (intrare în oraș la ora 16:00). Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală și Regală vineri, 18 octombrie, la ora 16:45. Începând cu ora 17:15, publicul se va putea închina și reculege la catafalc. Sâmbătă, 19 octombrie, publicul se va putea reculege și închina la catafalcul Reginei Elena de la ora 8:00 la ora 10:00. Nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. Florile vor fi așezate în scuarul din fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale (de la intrarea în mânăstire). Majestatea Sa Margareta roagă pe toți cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea și bunătatea Reginei-Mamă.

Sâmbătă la ora 12:00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală și Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12:40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală unde, la ora 13:00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din fața Noii Catedrale.

O carte de condoleanțe este la dispoziția publicului la Palatul Elisabeta, până în ziua de luni, 21 octombrie 2019. Condoleanțele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro/

Toți cei care doresc să aprindă lumânări și să depună flori ca omagiu față de Regina-Mamă Elena, pot să o facă în fața Palatului Elisabeta din București sau la Curtea de Argeș, în fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale. Principesa Margareta roagă pe cei care vor aduce flori să aleagă doar flori albe, ca omagiu adus Reginei-Mamă Elena.

Familia Regală anunță doliu pentru zilele de 18, 19 și 20 octombrie 2019.

Un exemplu de demnitate și onoare

Regina Elena s-a stins la Lausanne, în ziua de 29 noiembrie 1982, timp în care țara noastră se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la Lausanne.

Locul ei în istoria Familiei regale a României a rămas marcat atât de prețuirea nobilă pe care a lăsat-o în urmă cât și prin descendența imperială pe care a purtat-o în cele mai tulburi vremuri ale Europei.

„Regina a fost mereu un exemplu de demnitate şi onoare, chiar şi în momentele cele mai tulburi ale istoriei noastre”, scria Eugen Ionesco, la finalul anului 1982 la scurt timp după funeraliile Reginei Mamă Elena, la Lausanne. Era în exil din 1947.

În timpul celui de-al II-lea Război Mondial, în intervalul ianuarie 1941- august 1944 evreii din România au fost supuşi unor repetate discriminări, confiscări, prestaţii – toate legiferate (…). La salvarea multor evrei au contribuit oameni simpli, intelectuali, precum şi personalităţi politice. Un rol important în această acţiune a revenit Reginei-mamă Elena”, se arată în volumul ”Istoria românilor în timpul celor patru regi. Mihai I” , autor Ioan Scurtu. ”

Mormântul său a fost, până în 2019, în cimitirul Bois-de-Vaux. Autoritățile elvețiene au înregistrat decesul folosind numele civil al Familiei Regale a Greciei, Helene Schleswig-Holstein. Dar pe crucea ortodoxă a reginei a scris mereu „Elena, Regină-Mamă a României, Principesă a Greciei: 1896-1882”.

Regele Mihai I este surprins lângă mormântul mamei sale în momentul înmormântării într-o relatare din Illustrierte Newe Welt: „”Cu o privire împietrită, Regele Mihai I al României s-a apropiat de mormântul alb de marmură din cimitirul Bois-de-Vaux din Lausanne. Pierdut în gânduri, a privit asupra sicriului din lemn de mahon roşu-cărămiziu, îmbrăcat în stindardul Casei Regale a României. Din paltonul său negru a scos o mică cutie din argint şi i-a deschis capacul. În ea se afla pământ românesc din patrie. […] Îndurerat, el a pus pământ din această cutiuţă pe sicriul Reginei Elena. Pământ al patriei, care i-a legat pe Mamă şi Fiu şi în vremuri bune, dar mai mult în vremuri negre.”

Despărțirea de Regina Elena a fost marcată prin prezența, la parastasul care a urmat înmormântării, alături de Familia regală română, între alţii, Constantin, Regele Elenilor; Principele Alexandru al Iugoslaviei, Regina Marie-Josée a Italiei, Ducele de Aosta cu copiii, Principesa Margareta de Bourbon-Parma (mama Reginei Ana) cu Principele Michel şi Principesa Catherina, Principele Victor-Emmanuel al Italiei, Principesa Eugenia a Greciei, Principesa Olga a Iugoslaviei, Principesele Maria Gabriella şi Maria Pia ale Italiei, Arhiducele Geza al Austriei, Marele Duce de Baden şi soţia, Principele Ludovic de Baden cu soţia, ambasadorul Norvegiei precum şi ambasadorul Marii Britanii , arată Ioan-Luca Vlad, într-un articol publicat de pagina oficială a Familiei regale a României.

Principesa Elena s-a născut la Atena, în Grecia, pe 3 mai 1896 primind la naștere titlul de prințesă a Greciei și a Danemarcei. Tatăl său era regele Constantin I al Greciei iar bunicii săi erau George I al Greciei, născut prinț al Danemarcei și marea ducesă Olga a Rusiei. Mama sa era prințesa Sofia a Prusiei, fiica împăratului german Frederic al III-lea, căsătorit cu prințesa Victoria, fiica reginei Victoria a Marii Britanii. „Prin descendență și înrudiri are sânge regesc atât pe linie paternă, cât și pe linie maternă. Descindea din țarul Petru I și din Ecaterina cea Mare. Dinspre mamă, Sofia a Prusiei (care aparținea Casei de Hohenzollern), se trăgea prin două linii distincte, una prin regina Victoria (mai mulți regi George), cealaltă prin regii Prusiei, din Iacob I al Angliei. Dintre străbunicii ei, unul a fost rege, altul împărat”, se arată în volumul „Regina-mamă Elena”, editat de Simona Preda, la editura Corint în 2018.

Elena a fost soția principelui Carol al României și mama regelui Mihai I al României. Căsătoria celor doi trebuia să stabilească o alianță dinastică între Grecia și România, cele două state încercând astfel să stabilească o poziție comună față de Bulgaria. Pe Carol l-a cunoscut în 1920, când acesta revenea din călătoria în care fusese trimis de Familia regală a României după anularea căsătoriei cu Zizi Lambrino. Propria ei familie se afla într-un moment complicat. Tatăl său, Constantin I, văr al împăratului Wilhelm II-lea, era înlocuit din primii ani ai Primului Război Mondial, chiar de fratele ei, Alexandru I, pe tronul Greciei. Iar, la finalul acelui an, 1920, Constantin avea să revină pe tron, după ce Alexandru moare tragic în urma complicațiilor apărute după ce a fost rănit de animalele exotice din curtea palatului de vară al familiei regale elene.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8500 Articole
Author

26 de Comentarii

  1. Pe Carol al II-lea cand il repatriem?Ca avea si mama, avea si tata raposatul…

  2. @Gollum: Carol al II-lea este demult repatriat. Nici Elena Lupescu nu a ramas pe afara. Mai ghinionista Zizi Lambrino insa a ramas.

  3. a fost deja repatriat!
    si ultima sotie Elena Lupescu a fost adusa odata cu el;mormantul ei este mai ascuns:pe aleea staretilor manastirii!

  4. Nu inteleg titlul,de ce e moment istoric pentru tara ???
    Ce tot o ardeti cu monarhia,azi cand Romania e republica ?
    Apoi sapand un pic in istoria nefardata,vom avea surpriza
    sa descoperim ca monarhia a facut numai tampenii in ceea
    ce priveste tara .Chiar credeti ca toti romanii sunt spalati
    pe creier ???!!!

  5. Mai bine mai tarziu decat niciodata! Fostii regi ai Romaniei si fostele regine trebuie sa se odihneasca in pamantul tarii lor. Aducerea in tara a osemintelor Reginei Mama Elena de pe pamant strain trebuia facuta de mult prin grija guvernului. Regina Elena face parte din istoria Romaniei, fiica de rege la randul sau, a scris o pagina glorioasa in istoria poporului roman.

  6. De ce tot scrieti despre „familia regala” cand romanii nu si nu au nevoie de asa ceva!? De ce nu scrieti cum a predat mihai 1 țara rusilor fara armistitiu si au fost luati prizonieri 150.000 de militari romani si trimisi in Siberia? Dupa care si-a pus palma in cur si a plecat in Elvetia la huzur.

  7. @ics
    Ești cu siguranță anti-comunist, anti „ciuma-roșie” și „dă dreapta”, nu? Nu-i suporți pe „bolșevicii” de astăzi, dar ești de acord cu cei care au pus capăt monarhiei constituționale. Niciun român nu și-a dorit ca Regele Mihai să abdice, ci doar cozile de topor ale României (puținii comuniști) și rușii veniți pe tancuri în Regatul României. Dacă nu înțelegi istoria dar o comentezi, măcar arată respect celor care au făcut-o.

  8. Si Petrov recita aceleasi texte securiste puturoase. Or fi din cartile lui Cristoiu?

  9. @Anonim: ai dreptate!Trebuie ca Margareta sa gandeasca cum ii face loc si lui Paul Lambrino,doar sunt veri(de departe:)))

  10. @Sarkas: Daca Mihai a facut totusi istorie, apoi aceasta a fost una proasta. La fel si tatal sau. Singurul cap incoronat, inafara de Cuza, care merita deplinul respect al romanilor, este cel al reginei Maria. Nu uita ce efemera regina Elena ii dispretuia profund pe romani.

  11. Spre surpriza ta inteleg foarte bine istoria.Din acest motiv
    nu pricep indarjirea asta exasperanta in a te agata de monarhie,
    trecutul lor nefiind absolut deloc asa roz cum ni se prezinta.
    As aminti doar interventia directa a lui carol 1 in suprimarea armata
    a rascalei din 1907,sau una mai picanta demna de un ziar de scandal
    de azi,dezertarea in plin razboi a lui carol 2 plecat la tarfe … si
    mai sunt ,sa ai doar curiozitatea de a cauta prin istoria nefardata !

  12. Oare de ce „regina Elena” va fi asezată lângă fiu și nu lângă iubitul eu soț? Domnilor, în Regatul Unit (UK) soțul reginei poartă titlul: Prințul consort Filip. Cred, că la fel și la alte Monarhii, soțiile Regilor, sau soții Reginelor, nu poartă titlurile de regine, sau regi. Doar în Republica România, avem „Casă Regală” cu o mulțime de Regine, mai multe decât Regi. Numai regele Carol al II-lea a avut cel puțin trei: Elena, Lupescu, Gigi Lambrino, cele conoscute.

  13. iote ba ca pana si reginele se repatriaza, numa pa tatarii de bukres nui puteti repatria. Pan dunare etc, sa se duca une vor ei. Dupa pagubele si praduiala comisa, tatarii saraci nici nu mai au ce distruge si pradui.

  14. pe cand repatrierea a peste 5 milioane de romani plecati la sclavie in occident ? valoreaza mai mult niste oase putrede decat 5 milioane de romani din cei mai apti si mai capabili, copii lor inclusiv ?

  15. @Sarkas : si cum ai fi vrut tu (copia lui Coposu, agent britanic) s-ajunga sovieticii la Bucuresti decât pe tancuri, fiindca era razboi, n-aveau cum s-ajunga-n Germania decât prin România care-i atacase, în jocul nazistilor, la 1941 ? Ce te tot prefaci, cu rea-credinta, ca n-ai sti ? @Anonim : Nu: Mihai l-a arestat de Antonescu. Si-n privinta familiei regale, au mai fost si Carol I (Independenta de sub turci, 1877-1878, cu ajutorul rusilor) si Ferdinand (Primul Razboi Mondial cu aliantele de-atuncea ale tarii – Franta -, care i-au permis sa se numere, cu artificii, de drept, însa printre-nvingatori …). Numai ca Margereta, acuma, face parte dintre neo-con-i, „sursele” ei istorice nefiind decât americano-naziste, de la Hannah Arendt si Heidegger-Ernst Nolte, la raposatu’ Conquest – Stephane Courtois. Ultimul, fake istoric, de altminteri. Mahalaua obeza venind, însa, religios în România sa se-nchine la … monumentul de la Sighet si sa chefuiasca, à la Damian Stanoiu, la manastirile din Maramuresh.

  16. Dragi romani: In primul rind este un act de normalitate a tarii, care isi cinsteste trecutul si traditiile crestine, cu speranta de un viitor mai bun. Sub ochii vostri se vede derapajul politic aproape unic pe mapamond, si daca vrem sa o ducem mai bine, trebuie sa avem bunul simt al buncilor si chiar parintilor nostri. Intuitia Regelui a salvat tara in ww2 de un dezastru total, pentru ca acest razboi capcana in care si tara noastra a fost nevoita sa lupte, avea cistigatorii alesi dinaine, si nu se admitea decit capitularea neconditionata. Cu toate ca am fosta a 4-a forta contra Germaniei, la tratatul de pace am fost considerati invinsi.Totusi, Stalin (l-a decorat totusi pe Rege pentru act) si consideraind ca Ungaria nu avea motiv de lupta contra URSS a returnat Transilvania de Nord (unde s-a produs sub Hunguri Holocaustul de care suntem acuzati de Weissel pe nedrept) Mai mult decit atit Regina mama a participat din plin la salvarea evreilor.Prezenta Regalitatii, nu poate decit sa aduca mai multa liniste si progres pentru tara.
    O zi buna
    Con

  17. @Con: „Câstigatorii” n-au fost „alesi” înaintea WWZ. A fost, dimpotriva, o lupta pe viata si pe moarte. Pentru suprematia mondiala (ONU, FMI, Banca Mondiala, $ ca UNICA, pe-atuncea, moneda de REZERVA BANCARA MONDIALA). Singurii trishând = americanii : Pearl Harbor = multa punere-n scena, navele de razboi fiind înlocuite cu unele aproape de casare + „D”-Day, regizat la Hollywood, cu ambarcatiuni pline de manechine, inclusiv, si cu ciudatenia ca, în conditiile-n care 23 August 1944 la Paris = 23 August 1944 la Bucuresti, americanilor le trebuie 6 luni sa iasa din Franta ALIATA-n care erau, însa, fetite dulci, si continue ofensiva pâna la Berlin (în care nu vor sa intre). La vreme, fiind mai interesati de Pacific decât de Europa si pofta venindu-le mâncând. Divergentele americani-rusi înca din timpul WW2 fiind vizibile. Ca sa iasa cu scandal n-a fost nevoie de sfârsitul lui. Stalin si-a luat victoria prin forta. În ciuda CIA si-a serviciului secret al Departamentului de Stat american. Sovieticii descoperind si lagarele mortii de la Auschwitz-Birkenau, din Polonia de azi. România: n-au fost lagare de exterminare-n ea, însa au fost pogromuri (Iasi), si a fost si dictatura legionara, cu masacrele de la Jilava. Si-n Crimeea ocupata, masacrul de la Odesa. Multimea întotdeauna se dezlantuie conform propagandei care i se face. Pe fondul anti-semitismului european. Presa si lumea politica din toata Europa era, la vreme, antisemita. Transilvania : CUMPARATA ÎN AUR MASIV de România (Titulescu, Afacerea „optantilor”, despre care azi e …interzis sa se vorbeasca, de catre capsomanii sub cisma si influenta de la Cotroceni. Stalin : încheie pactul Ribbentropp-Molotov ca sa-i evite URSS un razboi. De care nu scapa. Dupa WW2, însa, URSS n-avea nevoie de vecini si saraci lipiti, si dusmani. De unde si ajutoarele pe care le primeste România dupa razboi, în reconstructie. Ajutoare despre care, astazi, însa, oficialii tac mâlc.

  18. Regina se intoarce cu toate cele 42 de tablouri FURATE din Galeria Nationala ???

  19. Pentru monarhisti,
    Comunismul a fost instalat in Romania datorita lasitatii urmatoarelor vietuitoare : mihai ,bratianu si maniu. Deci exact aia care o faceau pe a anticomunistii au lasat sa vina rusii peste noi. Nu are nici o logica sa vorbim despre asa zisa familie regala sau despre pnl pntcd.

  20. Nu camarade, regina s-a intors cu toata flota FURATA de Basescu.

  21. @Ileana Rollason: Fara 23 august, poate ca rusii nu ar fi ajuns niciodata la Bucuresti, pe si pe linga tancuri. Prima ofensiva Iasi-Chisinau, din primavara lui 1944, a fost respinsa. Dupa aceea, in vara, URSS muta efortul la centru, pe axa Varsovia-Berlin, pierzindu-si interesul pentru frontul romanesc, unul secundar. Astfel, pina in august, grupurile de armate germane Centru si Ucraina Nord sint practic anihilate. Intretimp, zisa opozitie, care preconiza iesirea din alianta cu Germania prin ruperea frontului, cerea Aliatilor sa-si sicronizeze actiunile pe front cu propriile actiuni iar acestia ii tineau la curent pe sovietici. Zis si facut. Brusc, sovieticii isi amintesc iar de frontul romanesc, declansind a doua ofensiva Iasi-Chisinau si abandonind ofensiva la centru. Acum, frontul este deschis prin inalta tradare (generalul Racovita) undeva la nord de Iasi. In esenta, acestea au fost faptele legate de fatidicul 23 august, care a fost orice numai armistitiu nu, dupa cum mincinos spunea regele. Faptul este cu atit mai dureros cu cit, dupa toate probabilitatile, Antonescu era pe punctul de a incheia el insusi armistitiul, act pur militar care presupune informarea si acordul partilor. Nimic din asa ceva nu a existat la 23 august. In fine, sustinind ca D-Day a fost regie de Hollywood cu manechine demonstrezi ca ti-ai pierdut complet uzul ratiunii. Fata de aceasta aberatie, a sustine ca URSS a cistigat singura razboiul, cum faci adesea, este doar o glumita.

  22. Daca deplangeti atat de mult soarta fostei regine,ar fi bine sa ne spuneti cum a tratat Grecia regalele rude(apropiate)ale Elenei si daca urmasii vreunei monarhii din alte tari europene devenite republici(si care n-au devenit comuniste,nici dictaturi,ci au cladit democratii in toata regula)… au pretentiile pe care le au „ai nostri”fata de statele care i-au debarcat ?

  23. De ce nu vorbiti niciodata despre fratele lui Carol,Nicolae,ofiter al Marinei Britanice,”personaj atipic”al Casei Regale,care a luptat pentru tara sa (infiintand diferite structuri care sa promoveze cultura tarii,sa ajute si sa coaguleze exilul romanesc),desi a fost respins de „regala”sa familie (neacceptandu-i-se dragostea pentru o femeie divortata,de origine obisnuita,careia i-a fost fidel pana la moarte)?

  24. @dan – in anul 1974, grecii l-au alungat din tara pe regele Constantin si restul familiei regale, le-au interzis sa se mai intoarca in tara iar despre averea lor, grecii au fost „clari”, averea fostei familii regale a Greciei fost obtinuta prin sudoarea poporului grec si apartine poporului grec !!!. Din pacate in Romania, au dat peste un popor usor de mintit, prostit si peste o clasa de politicieni care se vand si isi vand propriul popor cui da mai mult chiar si pentru tinichele din aluminiu !. In anii 1800 … un calator venit din occident prin tarile romane a ramas uimit coruptia care domnea, a scris in impresiile de calatorie ca, „aici” cu bani pot cumpara orice si pe oricine” … la fel ca si astazi !.

  25. @anonim – 18 octombrie – 23.16 – da acesta este adevarul, sfatuitorii fostului rege dar si comunistii s-au alarmat ca, Maresalul Antonescu era extrem de aproape de armistitiu cu URSS si ca, pierd trenul avantajului iar pentru fostul rege … comunistii i-au promis ca ii „lasa tronul daca participa la arestarea maresalului !!!, care a fost predat ulterior tocmai … comunistilor de catre rege, acesta a fost trocul lui 23 august 1944. Maresalul a tratat cu URSS – Stalin, un culoar de trecere pentru armata rosie spre vest prin nordul tarii, restul ramanand sub administrare romaneasca fara nici un amestec sovietic. De fapt, subtil si agresiv, bine promovata de oameni cumparati, minciuna a umplut intreaga istorie a romanilor.

  26. @diomede: In continuare, deoarece 23 august a deturnat efortul sovietic la centru pentru, sovieticii revarsindu-se spre Balcani prin Romania dar intrerupind actiunile la centru pina prin noiembrie, este de reflctat daca nu cumva 23 august a prelungit razboiul in loc sa il scurteze. Oricum, pretentia ca 23 august a scurtat razboiul se bazeaza pe falsa premiza ca Romania ar fi ramas in alianta cu Germania pina la capat si ca sovieticii ar fi fost intr-adevar interesati major de directia sud. Oferindu-le deschiderea frontului (despre cererea catre Aliati de sincronizare a actiunilor pe front cu a celor dinlauntru vorbeste si Radulescu-Pogoneanu), autorii lui 23 august au facut sovieticilor oferta de nerfuzat de a ocupa si comuniza imediat Romania si statele la sud de Dunare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.