VIDEO LIVE. Ce spun polițiștii despre numărul care „a înfierbântat” România

Reprezentanţii Poliţiei Române au comunicat, luni, că răspunsul autorităţilor din Suedia referitor la proprietarul maşinii cu număr M….PSD a fost că aceste numere personalizate ale autoturismului sunt valabile pe teritoriul Suediei, dar nu pot fi folosite pe teritoriul altor state.

Nici după declarațiile de presă ale oficialilor din Poliție lucrurile nu par să fie lămurite complet. Mai exact, de ce l-au oprit polițiștii de  patru ori pe șoferul în cauyă fără nici o sancțiune până acum?

Ce au spus oficiali ai Poliției 

Marian Badea, adjunct al Poliției Rutiere susține că șoferul care avea plăcuțele de înmatriculare ”M..E PSD” a fost oprit de patru ori fără a fi sancționat pentru că autoritățile din România așteptau o clarificare din partea autorităților suedeze. Odată ce această lămurire a venit, șoferul a fost oprit, i s-a întocmit dosar penal și i s-au ridicat plăcuțele.

”Aceasta este o situație inedită. Am considerat că în primul rând trebuie stabilită situația juridică a autovehiculului. Dreptul la liberă circulație a cetățenilor nu poate fi îngrădit și de aceea inițial nu am luat nicio măsură. După primirea răspunsului din Suedia am luat măsura prevăzută de lege, conform căreia autovehiculele pot circula pe teritoriul altei țări doar dacă respectă normele legale în vigoare. Legea din România permite circulația pe drumurile publice doar pentru autovehiculele înmatriculate cu numere compuse din cifre și litere, ori acest număr avea doar litere.

Declarații de presă, la sediul Inspectoratului General al Poliției Române

Publicată de Politia Romana pe Luni, 30 iulie 2018

Un autovehicul a fost oprit pe raza Sectorului 3. Șoferul a fost condus la secție, unde a fost întocmit dosar penal, care este cercetat de Parchetul de pe Lângă Judecătoria Sectorului 3, reținerea permisului de conducere, cu o dovadă fără drept de circulație și reținerea numerelor de inmatriculare”, a declarat Marian Badea, adjunct al Poliției Rutiere.

„Este foarte adevărat că această situaţie este o premieră pentru ţara noastră şi din acest motiv am solicitat sprijinul partenerilor străini prin intermediul canalelor de comunicare pe care le avem la dispoziţie. Este o situaşţie inedită pentru noi şi pentru o dicumentare corectă, am solicitat autorităţilor din Suedia, prin intermediul canalelor, lămuriri cu privirea la situaţia juridică a autoturismului. Vă reamintim că este vorba de o verificare a legislaţiei internaţionale. Răspunsul autorităţilor de aplicare a legii a fost comunicat Poliţiei Române, conform căruia numerele personalizate sunt valabile pe teritoriul Suediei, nu pot fi folosite pe teritoriul altor stat decât dacă acestea permit acest lucru„, a declarat Andrei Linţă, şeful Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala.

Brigada Rutieră a transmis, luni, că a fost întocmit dosar penal pe numele lui Răzvan Ştefănescu, românul care conduce maşina M…E PSD, pe motiv că automobilul nu are drept de circulaţie în ţară cu acele plăcuţe.

Convenția ONU, la stadiul de recomandare în țara noastră

Potrivit  g4media.ro,  Poliția Rutieră din București a invocat luni, în sprijinul deciziei de a-l sancționa pe șoferul mașinii cu numărul M..E PSD, o Convenție ONU din 1968 care stipula la momentul ratificării de către România (1980) că numerele de înmatriculare trebuie să aibă în componență neapărat și cifre. Polițiștii reclamau că utilizarea numărului folosit de mașina înmatriculată în Suedia ar încălca această convenție, dat fiind că e format doar din litere. Numai că această convenție a fost modificată în 2016, iar modificarea permite ca numerele de înmatriculare să poată fi formate  doar din litere.

Surse neoficiale au explicat însă pentru cotidianul.ro că România nu a aderat ala această Convenție ONU,  iar pentru țara noastră a rămas la stadiul de recomandare, fără să aibă însă aplicabilitate.

 

Ce spune Poliția rutieră în comunicatul de luni:

”Totodată, art. 36, alin. (3) cu trimitere la pct. 1 din Anexa nr. 2 din Convenţia de la Viena (8 noiembrie 1968) ratificată de România prin Decretul nr. 318 din 1980, stipulează că „numărul de înmatriculare prevăzut la art. 35 şi 36 ale Convenţiei trebuie să fie compus fie din cifre, fie din cifre şi litere (…)” context în care se confirmă lipsa de valabilitate a numărului aplicat pe autoturism şi astfel permisiunea de a folosi, pe teritoriul României, doar numărul permanent, care figurează și în bazele de date”.

Cum a fost modificată Convenția de la Viena:

În 2014, Guvernul Belgiei a cerut amendarea Convenției, astfel încât numerele de înmatriculare să poată fi formate din cifre, litere, cifre și litere. Practic, Belgia a vrut să adauge și posibilitatea ca numerele de înmatriculare să poată fi formate exclusiv din litere, ceea ce până la acel moment era interzis.

În aprilie 2016, secretariatul general al ONU emite o notificare în care arată că amendamentul depus de Belgia va intra în vigoare în 19 septembrie 2016, dat fiind că nu au existat respingeri în perioada de 12 luni în care acestea puteau fi depuse. Vezi aici notificarea.  În acest moment, forma Convenției de la Viena care apare pe site-ul ONU cuprinde amendamentul acceptat în 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

 1. Vai, drogatii de la #SOROS au pretentia ca legile nu sunt valabile pentru ei. Asta e cosecinta statului prea mult pe FB: nu mai contact cu realitatea. Ei reprezinta statul paralel in sensul ca sunt paraleli cu realitatea. Ei au impresia ca viata reala e un joc GTA unde pot face ce vor muschii lor. Penibil.

 2. Am vazut halucinanta Conferinta de presa de la sediul Politiei Rutiere: purtatorul de cuvant s-a facut de ras ca si ceilalti 2 tovarasi de conferinta!
  Au bajbait la intrebarea: de ce ati asteptat 13 ZILE sa clarificati, cand exista LEGISLATIA din Romania?
  A incalcat Legislatia din Romania?
  NU au stiut sa raspunda, iar la intrebarea referitoarea la Modificarea din 2016 a Conventiei de la Viena, Purtatorul de cuvant, UIMIT, a raspuns: Vom verifica ULTERIOR daca Articolul respectiv a fost MODIFICAT!
  Halucinant!
  Practic, cei 3 au confirmat: „NU prea am stiut ce sa facem, dar dna Carmen ne-a transmis Ordinul lui Dragnea: OPRITI-L!”
  Alta intrebare a unui jurnalist: DACA la CEDO omul asta va avea castig de cauza, cine va PLATI?!
  Va PLATI unul dintre dvs?
  Purtatorul de cuvant al Politiei Rutiere s-a balmajit, raspunzand” „Va multumesc, alta intrebare”!, FIX ca Fl. Iordache la OU nr 13!
  Poliția rutieră din București a invocat luni, în sprijinul deciziei de a-l sancționa pe șoferul mașinii cu numărul M..E PSD, Convenția ONU/1968 care stipula la momentul ratificării de către România că numerele de înmatriculare trebuie să aibă în componență neapărat și cifre.
  În 2014, Guvernul Belgiei a cerut Amendarea Convenției, astfel încât numerele de înmatriculare să poată fi formate din cifre, litere, cifre și litere. Practic, Belgia a vrut să adauge și posibilitatea ca numerele de înmatriculare să poată fi formate exclusiv din litere, ceea ce până la acel moment era interzis.
  In aprilie 2016, Secretariatul General ONU emite o Notificare în care arată că Amendamentul depus de Belgia va intra în VIGOARE în 19.09.2016, dat fiind că nu au existat obiecții/cereri de respingere în perioada de 12 luni în care acestea puteau fi depuse.

  Forma Convenției de la Viena care apare AZI pe site-ul ONU cuprinde Amendamentul acceptat în 2016.

  • Politia nu se sesizeaza la elegantul limbaj al unor politicieni-nu dau exemple,dar au devenit deja celebre zisele unora (dintr-o anumita zona politica,aia care „poate”):daca plebea se socoate mai fortoasa ,anumiti indivizi mai macho daca vorbesc primitiv ,”puterea exemplului”nu poate aduce o circumstanta agravanta”alesilor”(si atenuanta pentru faptas?)?sau ei au imunitate pana si la normele bunului-simt(ca sa nu mai vorbim de normele de exprimare civilizata)?

  • Suedezii n-au fost în stare să traducă măcar un minimum în cifre arabe, ex. PS500 cum aveau obligația la nr preferențiale și acum vor să le retragă. Jenant. Sau poate PS500 s-ar fi interpretat tot ca reclamă -la diverse ustensile. Desigur o să ne explice juriștii că din context s-ar deduce una și alta; adică tot jenant. Mă întreb dacă tot așa orice european poate refuza nr roșii sau măcar să umble cu ele în portbagaj..

 3. Asta e rezultatul loviturii de stat a criminalului Ion Iliescu si turmei care si acum inca voteaza o adunatura de lichele.MU13 PSD !

 4. Lilisor draga, ai muncit cam mult pentru a demonstra un neadevar iar unii catalogheaza aceasta tendinta drept apucaturi paranoice. In acest caz lucrurile sunt simple si se pot demonstra practic: daca vei indrazni sa mergi intr-o tara din vest cu o masina inmatriculata oriunde in lume cu placute de inmatriculare care ce au inscris pe ele cuvinte jignitoare le adresa unor persoane sau grupuri de persoane, sigur vei fi oprit de primul echipaj de politie si nu vei scapa numai cu o amenda. Eu cred ca in unele tari vei ramane si fara masina. Nu te va salva nici o lege europeana, mondiala sau universala.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.