(VIDEO)”Mult îi dulce și frumoasă, limba ce-o vorbim…”

Unii încearcă să se lase de fumat, alții de înjurat, măcar de Ziua Limbii Române. De 11 încoace, pe 31 august ne sărbătorim limba. Mulți transmit mesaje cu acest prilej, în restul timpului o ignoră. O  umilesc zilnic când o vorbesc în public, o felicită într-o zi pe an. Pe 31 august, de ziua ei. „Folosirea urâtă a cuvintelor nu e doar o greşeală de limbă, ci şi un mod de a face rău sufletelor”, scria Socrate.

Româna este una dintre cele cinci limbi în care sunt oficiate servicii religioase în Muntele Athos și este vorbită în schiturile Prodromu și Lacu.

Cel mai vechi document păstrat, scris în română, este Scrisoarea lui Neacșu, un document din 1521, în care Neacșu de Câmpulung îi scria primarului brașovean despre atacurile iminente ale turcilor. Aceasta era scrisă cu alfabetul chirilic, la fel ca majoritatea scrierilor românești din acea perioadă.

Româna este de la 1 ianuarie 2007 una din limbile oficiale la nivelul Uniunii Europene, la acest moment fiind 24 de limbi oficiale la nivel comunitar.

Ziua Limbii Române se sărbătorește şi în Republica Moldova începând cu 31 august 1989, după decretarea, la 27 august 1989, limbii române ca limbă de stat și trecerea la grafia latină, rol consfinţit şi în Declarația de independență adoptată la 27 august 1991.

Sărbătorim  pe 31 august Ziua Limbii Române. A fost instituită prin Legea nr. 53/2013 și publicată în Monitorul Oficial nr. 145 din 19 martie 2013.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

15 Comentarii

 1. tocmai pe nenea asta l-ati ales? asta care ura ne-otravitilor sa moara linistiti…? le-a spus romanilor ca n-i primeste la spectacolele lui decat cu dovada ca SUNT OTRAVITI? nu „teste”, otrava frate! apoi, cand oamenii au cerut banii inapoi pe bilete, s-a-nmuiat brusc si dintr-o data…? acest individ are talent si jos palaria pentru asta. dar este „decat” o carcasa… Romania are atata istorie si atatia barzi si dintre toti a iesit in fata precum paduchele in frunte, o carcasa fara empatie… bleah. pentru asta imi asum: „Folosirea urâtă a cuvintelor nu e doar o greşeală de limbă, ci şi un mod de a face rău sufletelor”.

 2. Yes, yes, Rumanian language very nice, greetings from Sri Lanka, hello fast food!

 3. Mulțumim Liliana Vornicu.

  IMNUL STUDENȚILOR George Coșbuc
  Cântăm libertatea şi numele sfânt
  Al ţării străvechi şi-al acestui pământ!
  Iubirii de neam, ce de-a pururi ne-a fost
  O pavăză-n lupte şi-n pace-adăpost
  Cântămu-i supremul ei cântec.

  Cu vesele glasuri de tinere firi,
  Cuprinşi de-amintirea străbunei măriri,
  Spre soare ni-e gândul şi mergem spre el,
  Lumina ni-e ţintă şi binele ţel –
  Trăiască-ne ţara şi neamul!

  Cu dreapta-nălţată spre Tatăl de sus
  Jurat-am tot ce strămoşii ne-au spus:
  Unire-ntre fraţi, şi pe Domn să-l iubim
  Şi-altarul de jertf-al naţiunii să fim
  Şi sufletul neamului nostru.

  Iar dacă protivnicii numelui tău
  Cu oşti ar veni ca să-ţi facă vrun rău,
  Ridică-te mândră şi nu te-ngrija,
  Căci inima noastră e inima ta;
  Tu-ncrede-te-n fiii tăi, mamă.

  lar dac-ar pieri de pe-ntregul pământ
  Iubirea de neam şi-al credinţei avânt:
  Azilul lor vecinic găsindu-l în noi
  Le-am creşte, ca iar să le dăm înapoi
  Mai tari şi mai trainice lumii.

 4. Toata pasarea pe limba ei piere. Unele (multe) ”vedete”, politicieni sau influenceri care procedau asa ca nenea de mai sus, sunt deja in putrefactie. Nataraul are 2 doze.. tic tac..

 5. Trecut-au urgii si noi am ramas. Ne-au hingherit imperii dar mai avem glas.Trai-vom in lume chiar si sub stapin,dar neamul nu moare cind spui „SUNT ROMAN””1 Incepind cu Darius , cu imperiul roman , am supravietuit. Am mancat coliva a 4 mari imperii: Otoman , tarist, austro-ungar si sovietic. As vrea sa traiesc sa mananc coliva si a unchiului Sam.Precum au mancat-o alora strabunii nostri. Si voua „lingvist”si literati de tinichea ,o intrebare : De ce cind se descopera un cuvint dintr-o limba moarta lingvistii din lumea intreaga spun : „Trimite-ti-o la romani ca ei ii vor gasi sensul”! Si da vorba lui Alexei Mateevici: „Limba noastra-i o comoara..”. Mandru de tara mea si LIMBA ROMANA!

 6. Pentru cine nu stie, Tudor Gherghe a afirmat ca nu este deranjat de nevaccinati si ca ei pot sa moara in liniste… Ironia face ca vaccinatii mor in liniste, pentru ca presa platita/controlata intoarce ochii de la aceste cazuri si nu vor face lumina nici macar cat face o lumanare, in cazul unor morti ,,misterioase” sau ”inexplicabile”. E liniste si la Rednic..

 7. Limba romana-i o comoara … s-o ingropam cat mai adanc, sa nu ne-o fure maradonarii.

  „Charlie spune:
  31 AUGUST 2023 LA 11:01
  Nea Cornel a fost capabil sa revina asupra unor alegatii anterioare ceea ce ne demonstreaza ca are disponibilitatea de se corecta sau de a descoperi fatetele pe care le ignorase…Aflam cu aceesi „stupoare” ca Alogenul care proaspat ajunsese intr-o vineri si nu intr-o joi ca de obicei, la Paltinis sa pupe poalele TEHNICEI minijupate, ca s-a si intors la Bucuresti „zguduit” de tragedia de la Colectiv!? Daca nici asta nu e o ODA inseamna ca incep a rugini…Numai ca ODA e si mai INCRIMINANTA si cred ca Nea Cornel tocmai asta a avut in vedere,sa scoata in evidenta inumanul din personajul care revenit in Deal NU A CATADIXIT sa mearga imediat, direct la LOCUL FAPTEI!!! Pesemne marGealatii lui sekuku cautau de zor recuzita parodiei, geaca rosie…Nici de data asta, cand a adus personal vorba de CRIMA CU PREMEDITARE de la Colectiv si de „guvernul meu”, Nea Cornel NU SI-A AMINTIT de OMUL CARE I L-A PUS LA DISPOZITIE Alo Genului, maoistul albanez turcit Del Ponte…Cu trecerea timpului memoria ne joaca feste…”

 8. Mereu apare și o harpie nepieritoare bucuroasă să spurce momentul și locul.

 9. Pacat de TALENTUL harazit de bunul Dumnezeu, si lui Mister Tudor Gheorghe,dar d.p-ul d.v.al Caracterului este „Tafna filosofica” intruchipata, aroganta si lipsa bunului-simt! Mi-aduc aminte cata propaganda i-au facut Profesorii universitari ca sa-i umple Sala „Teatrului National,din Craiova” cu Studentii Straini, veniti la Studii, care erau in „Anul pregatitor de LR”,deci nu-i puteam acuza ca nu stiu cuvintele din „Cantecele” Cantatorului, dar ei, sarmanii, au venit cu drag, au platit Biletul si au stat cuminti, mai ales ARABII,care inundasera Craiova noastra, iar Mister T.G., de pe scena, tocmai la ei s-a rastit,i-a ironizat, i-a batjocorit, renegandu-le Folclorul,cata vreme,zicea el, „sunt…kamikatze”, neavand sen sibilitatea romanilor! Sansa noastra a fost ca bietii Arabi n-au priceput batjocura Maestrului, dar Liderii lor,de la Medicina, care vorbeau fff.bine LR, au auzit Totul si i-am rugat sa nu le traduca! Sansa grandomanului noi,Das calii am fost, intrucat mult de tot ne respectau Studentii si ne-au promis ca nu le spun Compatriotilor!Deci, poti sa fii ” Geniu” in Arta, dar, daca n-ai Caracter,Credinta,Suflet si Educatie esti un mare” ZERO” ca OM! PUNCT!

 10. Sunt indragostita pana-n ultima fibra de LR a noastra,o iubesc din cls.a 5-a, si de la absolvirea Fac.de Filologie, „am pastorit<>” exact din 1970-2014,ca Profesor!Avand Copii si Nepoti,inca din cls.a 5-a,m-am ocupat de ei si mi-am propus,din tot sufletul, sa-i indragostesc, si pe ei, de „Camasa Sufletului nostru-de LR”!!!Mi-a venit o Idee:” Sa inventez un <> clasic, cu-n Imparat, care avea 3 Fii, pe care ii chema:”SUBSTANTIV”, „ADJECTIV” si „ADVERB”,dar care nu s-au multumit cu „Averea” data de Tatal lor si s-au gandit sa le „curteze” pe Printesele, numite „Conversiunea”, „Derivarea” si „Valoarea”! In felul acesta,Copiii si Nepotii au inteles ca in LR, „modelele de limba”,sunt foarte”alunecoase” si trebuie sa fie foarte atenti! „BASMUL” continua si Cursantii mei au invatat cu mare placere LR a noastra! SLAVA LIMBII ROMANE! VIVA ROMANIA!VIVA POPRUL ROMAN!Amin!

 11. Bunul Dumnezeu … cel avand ca ‘radacina’ a cuvantului D[….]ZEU .. acelasi cu a zeului CERESC cel MITOLOGIC, STRAVECHI si AUTOHTON de tip PIE (proto-indo-european)/3000 BC numit ‘*Dyḗus ph₂tḗr’/DZEUS TATAL … numit mai apoi, incepand cu sec. XVI, in limba noastra cea dulce Românească, drept DOMNDZEU/Dumnezeu.

 12. Tot eu, Mama si Bunica, am mai inventat un JOC distractiv si captivant! Am taiat patratele din Cutiile de la Medicamente si am scris pe ele ” Radacini” ale Cuvintelor cunoscute, iar pe altele, „PREFIXE” si „SUFIXE”, Copiii, cunoscand Cuvintele uzuale, cum ar fi: „copil, casa, fata, pisica, strada,frate,sora, carte, baiat” etc. au reusit sa le puna pe fiecare la locul lor,aparand: copilAS, casUTA, fetITA, pisicUTA,stradUTA, fratIOR,surIOARA,cartICICA,baietEL etc.In acest fel, Copiii si Nepotii mei, inainte de a fi Scolari, aveau cunostinte despre „Cuvinte derivate”, iar cand au invatat la Scoala, Profesoara lor a fost impresionata de cunostintele lor! Una dintre Dnele Prof.mi-a sugerat sa duc ” Proiectul” meu la o „Fabrica de Jucarii” ca sa prelucreze Ideea mea,care era asemanatoare cu „Basmele” sub forma de Poze, completate de Bucatele din ea, dar… Se poate, Dragi Parinti ca Pruncilor nostri sa le transmitem Cunostinte, sub forma de ” JOACA”! Va trebuie insa TIMP si multa RABDARE! Mult succes!

 13. @Dna NORA …Doaaaa-mne ce idei minunate ati avut!!!!Inseamna ca sunteti sau Invatatoare sau Profesoara de LR! Excelent!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.