Viitorul pentru Băsescu, Năstase şi Ponta

Un jurnalist pripit şi captiv al subiectelor dezbătute de televiziuni până la cretinare m-a strâns cu uşa să-i răspund la o întrebare legată de viitorul lui Traian Băsescu. Am chiorât şi eu un ochi şi l-am privit îndelung preţ de câteva minute. Voiam să văd dacă e preocupat numai de soarta matrozului sau mai are în cap şi alte nedumeriri. Culmea, puştiul era chitit să obţină o profeţie pe seama lui Traian Băsescu de parcă ar fi fost pentru taică-su sau pentru bunicul său. Şi nimic mai mult. Drept care m-am gândit că n-are rost să mă încrunt la el şi nici să-i dezleg întrebarea. Şi aşa tropăie pe toate televiziunile şi radiourile aflate în mare criză de scandaluri. Curiozitatea sa trăda o nesfârşită naivitate şi, pe cale de consecinţă, o cumplită superficialitate. Pe cine interesează soarta lui Traian Băsescu şi de ce? Are România un program de porto-franco în Constanţa, Galaţi şi Bucureşti? A ajuns guvernul la concluzia că singura posibilitate de refacere a finanţelor româneşti ar fi să transforme Capitala într-un tripou? Şi încă vreo câteva oraşe mari de la munte şi de la mare în aşezări cu acelaşi regim? Atunci chiar ar trebui să ne zboare gândul şi la amintitul personaj. Chiar are experienţă în acest domeniu. Vrea cineva să transforme Constanţa într-un târg al vapoarelor de furat? Exact ca târgurile de maşini de la Cluj şi din Vitan? OK, tot Băsescu ar fi o soluţie. Dar nu pentru postul de premier, ci pentru cel de director administrativ al pitorescului târg. Vrem să convertim în bani, adică să tranzacţionăm pedepsele date în tribunale? Tot Băsescu ar trebui pus şef al agenţiei cu pricina. Altfel, chiar nu văd de ce ne-am chinui imaginaţia cu evoluţia acestui personaj. Are pensie, are pază, are confort, are şi treabă cu dosarele sale încă nelămurite, ce să mai facem cu el? Nu cumva cei care încearcă se menţină subiectul Băsescu în atenţia publicului sunt chiar ciracii săi? Nu cumva zbaterea aceasta pe la televiziuni şi pe Facebook a marinarului ascunde o teamă cumplită de un decont serios, de o justiţie rece aplecată asupra dosarelor sale? Din acest punct de vedere, Traian Băsescu şi Victor Ponta seamănă perfect. Vorbesc mult şi atacă subiecte pentru ca lumea să nu stea cu ochii în dosarele lor.

În aceste zile, toate discuţiile despre politică au un numitor comun. Viitorul lui Traian Băsescu, al lui Victor Ponta şi Adrian Năstase. Parcă ei ar fi principalul capital politic şi de inteligenţă al naţiunii şi grija tuturor vine din spaima ca nu cumva acest tezaur de gândire să se risipească nefolosit. Toată lumea se face că uită că avem de-a face cu trei personaje care au dovedit ce pot. Adică şi-au dat măsura cu vârf şi îndesat. Culmea ironiei, ca o oală călcată de tanc, bomba vine tot de la marinar. Omul acesta, campionul tupeului nemărginit, sare şi zice că în trei ani ar termina şi autostrada Braşov-Borş şi Piteşti-Sibiu, deşi a condus şi controlat mai bine de 10 ani domeniul de care toate guvernele şi-au bătut joc. Este vorba de transporturi. Ei bine, trompetistul de seară al televiziunilor în criză de circ vine şi zice că ar fi cel mai bun premier de la revoluţie încoace. Fără îndoială că acelaşi lucru crede şi Adrian Năstase despre sine însuşi iar Victor Ponta cu a sa logică de cangur crede că prestaţia sa face cât dublul guvernărilor Năstase şi Boc la un loc.

Falsul discuţiei este cumplit. La ce ne arde nouă de viitorul lui Ponta, Năstase şi Băsescu? Le suntem datori? Pierdem un capital de înţelepciune, inteligenţă şi sforărie? Ne apropiem vertiginos de toamna alegerilor parlamentare şi noi luăm foc în subiecte privind alianţele posibile şi soarta celor trei corifei. Nu cumva ne aflăm într-o greşeală cât o prăpastie? O ţară cu pretenţii europene se chinuie să ghicească posibilele combinaţii ale celor trei, alianţele în care ar putea intra, semnificaţiile criptate ale declaraţiilor presărate de aceştia pe ici pe colo. Dar priorităţile României care sunt? În economie, în sănătate, în protecţia socială? Care este proiectul de ţară şi cu ce vine fiecare la el? Nu cumva ar fi vremea ca România să dezbată soluţii, proiecte, surse sau alianţe regionale? Cum iese ţara noastră din această tăcere faţă de Turcia? Cine se oferă să cureţe piaţa agro-alimentară de produsele contrafăcute care îngroapă munca ţăranului român? Ştiţi care vor fi priorităţile lui Băsescu? Extinderea moşiei de la Nana şi mai multe case! Nu cumva ar trebui să-l întrebăm, dincolo de părerisme, ce a făcut el din statul de drept şi din libertăţile cetăţeanului, de care acum se plânge în fiecare seară? Nu cumva liberalii, înainte de a se gândi la alianţe, ar trebui să ne propună ceva convingător în materie de proiect de ţară? Nu cumva PSD-ul, în loc de biliboci şi declaraţii, ar trebui să iasă cu un program de protecţie socială care să includă şi o adaptare la nevoile populaţiei a muribundului sistem de sănătate?

Noi n-am intrat în perioada de dezbatere a priorităţilor şi politicienii noştri se iau de păr, care cu cine va guverna. Este o logică de curcă beată, nu de ţară care se vrea privită cu respect în corul european şi în care cetăţeanul este valoarea esenţială.

Mi se pare că tot tărăboiul politicienilor şi al jurnaliştilor trădează cretinismul şi falsul scenei politice. Toată lumea savurează flecăreala pe seama puterii viitoare şi nimeni nu vrea să se oprească asupra a ceea ce ţara noastră are de împlinit cu mare urgenţă!

Viitorul lui Băsescu, Ponta şi Năstase este ca şi cum ne-am concentra pe bancuri pentru a evita o discuţie serioasă despre o tragedie!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.