Vinul „Opus One” – ultima miză a războiului dintre Ponta și Dragnea

Sînt convins că majoritatea românilor au rămas cu gura căscată cînd au auzit care este ultima miză a disputei publice dintre Victor Ponta şi Liviu Dragnea: vinul „Opus One“! „Ce o fi cu acest vin?“, şi-o fi spus masa de alegători care, în decembrie anul trecut, a dat cel mai mare număr de voturi din istoria PSD. Pentru a le veni în ajutor, iată cîteva amănunte interesante în legătură cu acest vin, despre care Ponta spune că Liviu Dragnea i-l ducea lui Florian Coldea, fostul şef executiv al SRI.

„Opus One“ este un brand american celebru pe piaţa de vinuri, deşi apariţia lui este de dată aparent recentă. A fost lansat prima oară în 1984, ca vin ultra-premium, al cărui preţ iniţial pornea de la 50 $/sticlă. Societatea comercială care patronează marca a rezultat din „fuziunea“ dintre baronul Philippe de Rothschild şi Robert Mondavi, cei doi apelînd la cîţiva mari artişti pentru a crea eticheta cunoscută acum în toată lumea.

Puligny Montracht (308 lei), Chateau Haut-Brion (800 de lei) şi Chateau Margaux (200 de lei)

„Opus One“ este un vîrf al liniei Napa Valley, California. Este un vin roșu a cărui componentă majoră este soiul „Cabernet Sauvignon“. Desigur, oamenii de rînd, care nu au prea des ocazia să deguste acest vin, sînt interesaţi de preţul unei sticle. Drept urmare, vă prezentăm mai jos o listă de preţuri, în funcţie de anul recoltei, cu două sticle de la începutul poveştii „Opus One“ şi două din producţia recentă:

– 1980: preţ 1.372,16 RON. Pe stoc mai sînt doar 320 de sticle;
– 1981: preţ 1.114,88 RON. Pe stoc mai sînt doar 260 de sticle;
– 2012: preţ 1.271,94 RON;
– 2013: preţ 1.243,52 RON.

Există şi cîteva sticle care au un preţ mult mai mare, cum este una din 1985, care este scoasă la vînzare pentru 11.566,47 RON, una din 1982, care se vinde cu 6.867,84 RON, sau din 1990, care are preţul de 2.487,04 RON. Dar acestea sînt pentru colecţionari.

Seria „Minima Moralia“, multicampioana de la Segarcea

După cum se vede, „Opus One“ are un preţ mare pentru consumatorii obişnuiţi, dar rezonabil pentru cei care-şi permit astfel de plăceri. Nu ştiu cîţi dintre români ştiau pînă acum de această marcă de vinuri, dar acum, cînd au aflat de la Victor Ponta că Liviu Dragnea îi făcea lui Florian Coldea astfel de cadouri, cu siguranţă, cînd vor avea ocazia, vor degusta un „Cabernet Sauvignon“ cu eticheta „Opus One“, ca o mică aroganţă snoabă.

Asta, deşi chiar pe piaţa noastră există vinuri de o calitate superioară, cum sînt cîteva vinuri produse de „Domeniile Coroanei“ de la Segarcea, despre care am mai scris atunci cînd au obţinut medalii de aur la competiţii importante în acest domeniu. De pildă, cum arată seria „Minima Moralia“, care este apreciată peste tot în lume.

Ca să nu mai vorbim despre comoara pe care Mihai Anghel o păstrează cu sfinţenie în cramă, unde există vinuri de Segarcea din producţia anilor ’40!

Dar un cadou stors din pămîntul american are întotdeauna un farmec aparte, mai ales atunci cînd este oferit ca „jertfă“! Chiar dacă Liviu Dragnea neagă că i-ar fi dus drept cadou lui Florian Coldea mai multe sticle de vin „Opus One“, iată că reclama este deja făcută!

Cel mai scump vin din România (1917). Regele Mihai, la Domeniul Coroanei, primind de la Mihai Anghel o sticlă din anul naşterii sale, 1921

Vinuri românești de un secol

Cota vinurilor românești este în continuă creștere, deși pînă la prețuri de sute și de mii de euro pentru o singură sticlă este un drum extrem de lung. Ţine de recoltă, de nume, de marketing, de piață. Din păcate, anii comunismului au cam făcut curat prin crame și vinoteci. Doar la Domeniul Coroanei și la Cotnari se mai pot găsi unele sticle de vin de colecție. Dar și acelea puține și la un preț mai mic decît ar merita. Domeniul Coroanei, crama cu un stoc de vinuri de colecție, a avut la vînzare cîteva sticle de Riesling și de Tămâioasă Roză din 1937, la un preț de 500 de euro. Dar a stopat operaţiunea. „Mi se rupe sufletul să vindem din istoria Domeniului“, spune doamna Cornelia Anghel, oenologul Domeniului.

Domeniul Coroanei, una dintre cele mai prestigioase și vechi podgorii din România, deține și vinuri de 100 de ani. Cele mai vechi sticle aflate în pivnițele de la Domeniul Coroanei sunt inscripționate „Negru de Segarcea“ și sunt din anul 1917.

L-am întrebat pe domnul Mihai Anghel, proprietarul Domeniului Coroanei, una dintre cele mai importante și mai vechi case de vinuri din România, despre prețul unei asemenea sticle de vin din 1917.
– Domnul meu, nu are nici un preț, pentru că așa ceva nu se vinde! Face parte din istoria Domeniului Coroanei, din istoria locului și a Olteniei, ca să nu zic a României. În data de 14 septembrie 2010, l-am avut ca oaspete pe Majestatea Sa Regele Mihai. În semn de prețuire, am fost onorați să-i dăruim o sticlă de vin din anul 1921, anul său de naștere. Dar de vîndut o asemenea fărîmă de istorie, nici vorbă. Am aflat că o asemenea raritate s-a vîndut la o licitație în București la prețul de 15.000 de euro. Este vorba despre o sticlă de Tămâioasă Roză cum foarte rar se găsește pe undeva. O asemenea sticlă de vin este o investiție, dar și o piesă istorică extrem de rară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.