Vinul românesc, în punctul negru

Duminică s-au deschis porţile Prowein, târgul anual de la Düsseldorf devenit, de ceva vreme, cel mai mare şi mai important eveniment din piaţa globală a vinului. Vorbim de peste 6.300 de companii prezente, acoperind toate (da, absolut toate!) zonele viticole ale lumii. 295 pe număr.

Dimensiunile unui asemenea eveniment sunt de nedescris. Vorba unui producător de pe la noi, ”cât vezi cu ochii”… Şi ochii nu pot cuprinde decât o părticică din zecile de hectare acoperite de expoziţie. Evident, în condiţiile unei asemenea aglomeraţii, ţările, regiunile sau producătorii independenţi trebuie să iasă în faţă cu ceva, să prindă ochiul vizitatorului cu o etichetă mai altfel, să pună muzică purtătoare de nostalgii universale sau de valori naţionale, să inventeze cel mai percutant slogan posibil… Legiuni de copyrighteri, graphic designeri, experţi new media şi arhitecţi îşi câştigă o pâine din existenţa acestei orgii de branduri.

Şi ce facem noi? Ce ştim mai bine. Am debutat la Prowein ca singurul stand fără curent electric. În tot târgul, clinchetele paharelor de cristal erau însoţite de sclipiri de reflectoare, la noi se lăsa bezna. Aşa cum povestea Dumitru Prunariu că (din cauza poluării) Sidex Galaţi se vede din Cosmos ca un punct roşu, aşa s-ar fi văzut standul României la Prowein din elicopter – singurul punct negru. Adevărat brand de ţară.

În 2013 şi 2014, am avut standul ”la cucurigu”, în cea mai îndepărtată hală a expoziţiei, în cel mai îndepărtat colţ de la intrare, la etaj, într-o zonă numită, generic, ”prietenii vinului”, pentru că era populată de producători de alimente şi dulciuri de pus pe masă lângă vin… Am coborât în 2015 doar pentru a privi oamenii care intră şi ies de la toaletă, pentru ca în 2016 să uimim prin eficienţa cu care încă montam standul, la multă vreme după ce expoziţia se deschisese oficial. Cât despre evenimente similare, precum Vinexpo Bordeaux, acolo am avut o asemenea performanţă în organizare (APEV – Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Vin şi Ministerul Economiei) încât România nici măcar nu s-a mai prezentat. Au rămas din acea experienţă amintirea unei insule goale pe care scrie România, excelent amplasată în târg, nu ca la Prowein, şi o interdicţie de a mai participa la acest eveniment. Cel puţin nu în formula aceasta.

Dar niciodată, până acum, poziţia vinului românesc nu a fost mai bine descrisă decât de bezna acestui început de târg la care, culmea!, am fost primii din zonă care şi-au terminat de organizat standul. Doar ca să punem în valoare, prin contrast, vinurile din Herţegovina, Slovenia, Azerbaidjan şi ale celorlalţi vecini din ”noua Europă a vinului”, înghesuiţi în zona pe care au cedat-o italienii, întinşi oricum pe două hale gigantice.

De vină nu e nimeni, aşa a fost calendarul. Licitaţia s-a făcut târziu, s-a câştigat şi mai târziu, iar nemţii nu au primit nici măcar contactul semnat de reprezentanţii României, ceea ce face construcţia la timp a standului să stea sub semnul miracolului.

De bine, de rău, România este totuşi o ţară divizată. Şi, dacă la standul oficial era beznă, lucrurile mergeau ca pe roate la standul celor care s-au săturat de relaţia cu statul român şi şi-au luat frâiele în mână. Producători importanţi de vin premium, printre care Liliac, Aurelia Vişinescu, Avincis, Crama Oprişor, Crama Gârboiu şi încă alţii, s-au organizat şi şi-au deschis stand separat, la zece metri distanţă de standul nostru tricolor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.