Vizita savantului american Frederick H. Albee în România

Celebrul medic Frederick Houdlette Albee s-a născut la data de 13 aprilie 1876 în orașul Alna, Maine – Statele Unite. A fost un celebru chirurg, inventator al grefei osoase și a altor intervenții considerate de mare progres  în chirurgia ortopedică. De asemenea, a fost unul dintre părinții medicinei de recuperare, un pionier în reabilitarea fizică, psihologică.

De mic copil, Albee a fost pasionat de medicină, astfel că la vârsta de 16 ani, tânărul Fred a fost trimis la Academia Lincoln din Newcastle, Maine pentru a-și continua educația. Studiile au fost continuate la Colegiul Bowdoin, unde mai târziu a lucrat ca asistent al laboratorului de bacteriologie. A muncit din greu pentru a obține una dintre cele două burse în cadrul Școlii de Medicină a Universității Harvard.

În 1906, dr. Albee a efectuat prima sa operație de grefă osoasă cu succes, reducând durerea de șold a unui bolnav de reumatism. Rezultatele au atras o atenție atât de largă încât alți chirurgi s-au consultat curând cu medicul pentru a duplica rezultatele.

În 1911, dr. Albee a descoperit o metodă de utilizare a osului în loc de metal pentru a efectua o fuziune a coloanei vertebrale pentru vertebrele afectate. El și-a perfecționat tehnicile, inclusiv clasificarea tipurilor osoase, iar în 1912 a inventat „Albee Bone Mill”, o mașină cu motor care a redus timpul necesar pentru o grefă osoasă la doar zece minute. Drept urmare, el a reușit să restabilească mobilitatea copiilor din Anglia care au fost infirmi de tuberculoză și alte boli osoase.

Congresul German de Chirurgie Ortopedică îl invitase pe Albee să-și prezinte tehnicile în aprilie 1914, iar doctorul Albee lucra deja în spitalele militare aliate din apropierea frontului, așa că munca sa a împiedicat amputarea  nenumăratelor membre afectate în timpul războiului.

A scris numeroase articole științifice și cărți de medicină, a participat la primul tur de medicină, un tur de 17 zile prin America Centrală și de Sud într-un avion pilotat de Charles Lindbergh.  I-a fost acordat titlul de „chirurg onorific” de mai multe spitale și diferite distincții precum „Legiunea de Onoare Franceză”. Printre publicațiile domniei sale amintim: Chirurgie de grefă osoasă publicată în 1915, Chirurgie ortopedică și reconstructivă (1919), Leziuni și boli ale șoldului (1937), Chirurgia de grefă osoasă în boli, leziuni și deformări (1940).

La data de 20 octombrie 1927, Facultatea de Medicină din București îl invita pe ilustrul savant american în capitala noastră pentru a susține o serie de vizite, conferințe, dar si pentru a demonstra metodele şi aparatele sale.

Solicitat de ziarişti, prof. dr. Albee a arătat că prin vizita aceasta doreşte să manifeste recunoştinţa poporului american pentru cinstea făcută de M. S. Regina Maria cu vizita sa în America.

Doctorul Fred Albee, însoţit de soția sa, Louella May Albee, au fost întâmpinați în Gara de Nord de prof. dr. I. Bălăcescu, decanul Facultăţii de Medicină și soția sa, dna. Bălăcescu, de  prof. dr. Nicolae Minovici, Neaga Boerescu, Inspector general al Ministerului Sănătăţii, dr. Dinu, dr. Săvulescu şi numeroşi medici şi studenţi la medicină. Vizita a început cu o depunere de flori pe simbolicul lăcaş de veci al soldatului necunoscut şi pe mormântul defunctului dr. Toma Ionescu.

Conform programului publicat de periodicele vremii, oaspetele a fost găzduit de dr. Minovici, sâmbătă i s-a oferit un dejun de către prof. dr. Bălăcescu, iar seara a fost oaspetele primăriei Capitalei. Duminică, 23 octombrie, a fost primit și prezentat în cadrul Congresului General al Medicilor de la Facultatea de Medicină. În aceeași zi, a susținut o conferinţă, demonstrând cu ajutorul unor filme şi desene, noile sale metode de operaţii şi grefe osoase. Cina i-a fost oferită de dr. Angelescu, Ministrul Instrucţiunii. Luni 24 octombrie, dr. Albee pleca la Sinaia spre a fi prezentat M. S. Reginei Maria. O zi mai târziu, a avut loc o recepţie dată în saloanele legaţiei americane de către W. Culbertson, Ministrul Statelor Unite în România. Miercuri şi joi, distinsul oaspete a conferențiat la Cluj în faţa medicilor şi studenţilor.

Timp de 10 zile, cât a rămas la noi în ţară, a susținut o serie de prelegeri şi conferinţe la Facultatea de Medicină, la Fundaţia Regele Carol I, la Ateneu, privind metodele operatorii ale tuberculozei osoase. A vizitat clinicile de specialitate din Bucureşti și Cluj Napoca, prilej cu care a executat în faţa corpului medical, faimoasele sale operaţii cu aparatele sale, în câteva cazuri de tuberculoză a şirei spinării şi în cazul unor fracturi osoase nereunite.

 

 

 

Articol scris de Ionuț Alexandru Banu, Muzeul Nicolae Minovici/ secția Antropologie Urbană/ MMB

 

Universul, nr. 247, octombrie 1927.

Viitorul, nr. 5900, octombrie 1927.

The National Cyclopaedia of American Biography, Ed. James T. White & Company, vol. XV, 1916.

„Dr. Fred H. Albee”, The Boston Globe. New York, Februarie 1945.

Sursă Foto: venicemuseum.org/dr-fred-h-albee/

Yoursun.com/louella-albee

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. authoru e orighici
    cu programu de idolatrie.
    (vraji de subjugare)

  2. Credeam c-a venit împăiat !…cât de jos a ajuns cotidianul!…

  3. Demn de retinut din articol e ca SUA aveau un ministru in Romania. Ce vremuri…! Azi au un intreg guvern, basca presedintele, justitea mea si serviciile. Bafto delo!

  4. Cu reclamele acestea imbecile, care ingreuneaza accesul la cititul articolelor, Cotidianul risca sa devina un ziar nefrecventabil ca si Adevarul.
    Ma tem ca aveti mai mult de pierdut decat de castigat acceptand asemenea reclame sacaitoare ptr cititori. Cu atat mai mult cu cat sunt de fapt antireclame. Sacaiala nu-i reclama……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.