Vocea Americii ne vede independenţi energetic până la finalul deceniului

România va deveni independentă energetic până la finalul deceniului, datorită gazelor de şist şi surselor alteernative, precum energia eoliană şi cea nucleară, scrie Vocea Americii, adăugând că ţara noastră este în acest moment pe locul trei in UE din punct de vedere al independenţei energetice, după Danemarca şi Estonia.

“Vecină a Ucraine, Romania s-a aflat în ultimii luni în proximitatea celei mai recente crize energetice şi politice din Europa, o criză care ameninţa să perturbe alimentarea cu gaz a Europei şi să arunce UE într-o criza economică. În ciuda dependenţei continentului faţă de gazele şi petrolul ruseşti, România este singura ţară din sud-estul Europei care poate deveni independentă energetic şi este cel mai puţin afectat de criza din Ucraina”, scrie Vocea Ameruicii.

Site-ul american îl citează pe secretarul de stat pentru Energie Răzvan Niculescu, care a declarat recent că explorările recente au arătat că România deţine resurse importante de gaze în platoul continental al Mării Negre, a căror exploatare poate începe la finalul anului 2019. Aceste resurse, alături de gazele de şist vor ajuta România să îşi acopere necesarul de energie şi chiar să devină un exportator de gaze. Vocea Americii citează US Energy Information Administration, care estimează că România are rezerve de 1.400 de miliarde de metri cubi de gaze de şist, a treia cea mai mare rezervă din Europa după Polonia şi Franţa.

Vocea Americii scrie că sectorul energetic din România este în plin avânt şi se aşteaptă să fie cel mai important sector economic şi cel care va crea cele mai multe locuri de munca. Potrivit datelor oficiale, se aşteaptă ca acest sector să creeze 20.000 de locuri de muncă în România, în viitorul deceniu.

Criza din Ucraina si disputele privind preţul gazelor au determinat România să-şi obţină independenţa energetică. În luna mai, vicepreşedintele SUA Joe Biden a vizitat România pentru a discuta despre posibilitatea ca ţara să devină un contractor cheie pentru pieţele energiei, între Est şi Vest, mai scrie Vocea Americii, citându-l şi pe ambasadorul României la Washington, Iulian Buga: “Cu sau fără criză, trebuie să găseşti noi resurse, iar subiectul energiei a fost mereu un element important pentru securitatea fiecărei ţări”.

O altă consecinţă a crizei din Crimeea este construcţia interconectorului dintre România şi Republica Moldova, fosta republică sovietică care este 100% dependentă de importurile de energie din Rusia”, scrie Vocea Americii. România efectuează studii de fezabilitate pentru un interconector care ar permite transportul gazelor din Azerbaidjan prin Georgia şi România, până în Europa Centrală şi de Vest. Secretarul de stat Răzvan Nicuilescu susţine că această conductă va ajuta regiunea să îşi asigure un flux constant de hidricarburi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.