Vor profesioniști, nu politruci, la conducerea ISJ

Foto: TION – Aura Danielescu

Câteva sute de profesori de la școlile din județul Timiș au semnat două petiții, adresate președintelui României și ministrului Educației, pentru susținerea unui profesionist la conducerea Inspectoratului Școlar Județean.

Demersul cadrelor didactice vine după ce actualului inspector general al Inspectoratului Școlar Județean-ISJ, îi expiră mandatul în 22 martie, iar ministrul Educației a refuzat să il prelungească, fără să motiveze acest lucru.
Pe lângă cele două scrisori, semnate de peste 800 de cadre didactice și părinți, a fost lansată și o petiție online care a adunat și ea aproape o mie de semnături pentru menținerea Aurei Danielescu în funcția de inspector școlar general. Practic, semnatarii susțin competența profesională dovedită la conducerea ISJ Timiș, și nu criteriul intereselor meschine care să numească în astfel de funcții persoane care au ca principală „calitate” doar carnetul de partid.

În scrisoarea adresată Președintelui Klaus Johannis, semnatarii precizează, înainte de toate, că mizează pe dorința președintelui de a sprijini educația autentică, el fiind principalul promotor al progranului ”România educată”, dar și fost cadru didactic.

Prin toate acțiunile sale doamna Aura Danielescu a avut și are în vedere binele superior al copilului și egalizarea șanselor, răspândind binele, dreptatea și corectitudinea. Astfel, în urmă cu patru ani a implementat în județul Timiș o procedură privind înscrierea în învățământul primar a copiilor în ordine alfabetică, o procedură apreciată de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și pe care doamna ministru a Educației, Monica Anisie, a preluat-o și a transformat-o în politică publică. Actualul inspector general a scos din educația județului Timiș favoritismele, listele preliminare,prioritățile celor care aveau poziții politice, tratându-i corect și echidistant pe toți actorii din educație. A adus în echipa sa din ISJ Timiș oameni de valoare, indiferent de orientarea lor politică. Mai mult de jumătate fiind membri PNL, dar a contat doar capacitatea acestora de a munci pentru copii”, se precizează în scrisoarea adresată președintelui Johannis. ”22 martie ar fi o zi tristă pentru învățământul timișean, o zi în care ne-am simți mai săraci și mai singuri, dacă Aura Danielescu n-ar mai putea să ne fie leader, sprijin și far în toate demersurile noatre educaționale”, spun semnatarii scrisorii către Președinte pe care-l roagă să o susțină pe Danielescu pentru un nou mandat la ISJ Timiș.

Sutele de dascăli interesați, cu adevărat, de bunul mers al inspectoratului școlar timișan spun că odată cu numirea Monicăi Anisie la conducerea ministerului Educației sperau într-un demers legislativ și administrativ al mediului educațional preuniversitar mai eficient. Mai transparent și mai performant. ”Ne-ați promis transparență, debirocratizare, echitate și depolitizarea învățământului. Și v-am crezut. Aflăm însă că nu mai doriți prelungirea mandatului în funcția de inspector școlar general al județului Timiș al doamnei profesor Aura Danielescu. Nu o să vă spunem cât de nedreaptă ni se pare această decizie de a înlătura omul, profesionistul care, timp de șapte ani, a adus transparență în procesul decizional, respectarea legii, preocupare pentru binele fiecărui copil și care nu a făcut niciodată alegeri bazate pe criterii politice, în special în această perioadă, în care traversăm o criză fără precedent generată de pandemia cu COVID-19”, precizează semnatarii scrisorii adresate ministrului Educației.

Conținutul integral al celor două documente poate fi citit mai jos:

Scrisoare către ministrul Educației

Doamnă Ministru al Educației și Cercetării,

În momentul în care ați fost numită Ministru al Educației, speranțele noastre într-un demers legislativ și administrativ al mediului educațional preuniversitar mai eficient, mai transparent și mai performant au crescut. Sunteți un profesor care provine din învățământul preuniversitar și lucrul acesta ne-a făcut să credem că înțelegeți nevoile acestei comunități și că ne veți fi alături. Pentru că suntem o comunitate alcătuită din copii, dascăli și părinți.
Ne-ați promis transparență, debirocratizare, echitate și depolitizarea învățământului. Și v-am crezut. Ne-am bucurat atunci când ați afirmat că apreciați procedura de înscriere a copiilor în învățământul primar implementată în Timiș în urmă cu patru ani, o procedură pentru care însuși Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a felicitat-o pe doamna inspector școlar general. Ne-am bucurat și când ați legiferat-o, implementând-o la nivel național, era nu numai un semn de apreciere la adresa muncii unui profesionist, dar și un gest oportun, care urma visul unui om – acela de a oferi șanse egale tuturor copiilor.

Aflăm însă că nu mai doriți prelungirea mandatului în funcția de inspector școlar general al județului Timiș al doamnei profesor Aura Codruța Danielescu. Nu o să vă spunem cât de nedreaptă ni se pare această decizie de a înlătura omul, profesionistul care, timp de șapte ani, a adus transparență în procesul decizional, respectarea legii, preocupare pentru binele fiecărui copil și care nu a făcut niciodată alegeri bazate pe criterii politice, în special în această perioadă, în care traversăm o criză fără precedent generată de pandemia cu COVID- 19.

Vă rugăm însă să respectați legea organică – Legea Educației Naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, care, în articolul 259, alin. 2) stipulează următoarele:
(2) Inspectorii şcolari generali, generali adjuncţi şi directorii caselor corpului didactic încheie contract de management cu ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului.
Contractul de management poate fi prelungit, cu acordul părţilor, în urma evaluării performanţelor manageriale.De asemenea, Ordinul Nr. 5557 din 7 octombrie 2011, cu modificările și completările
ulterioare – privind aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a concursului pentru
ocuparea funcţiilor de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct din inspectoratele şcolare şi de director al casei corpului didactic, prevede în cadrul Anexei 8, art. 3, referitor la durata contractului de management, același lucru pe care îl prevedea în 2015, anul în care doamna inspector școlar general a promovat concursul pentru ocuparea funcției (în conformitate cu Monitorul Oficial al României).
Articolul 3
Durata contractului de management
1. Prezentul contract de management se încheie pe o perioadă determinată de 4 ani, începând cu data emiterii ordinului ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice de numire în funcţie a managerului.
2. În condiţiile în care managerul îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin prezentul contract de management, la expirarea termenului prevăzut părţile pot conveni prelungirea acestuia, în condiţiile legii.
Pentru contribuția sa valoroasă în a avea o Românie educată, pentru a asiguracontinuitate în implementarea politicilor educaționale în școlile timișene – așa cum ați promis atunci când ați prezentat viziunea dumneavoastră asupra educației – în numele copiilor din județul Timiș, noi, părinți, cadre didactice, directori ai unor unități de învățământ preuniversitar, respectuos vă solicităm acordul pentru continuarea mandatului, în calitate de inspector școlar general, a doamnei profesor Aura Codruța Danielescu. În speranța unui răspuns favorabil, vă asigurăm de întreaga noastră considerație,

 

Scrisoare către Președintele Iohannis

Domnule Președinte al României,

Ne adresăm dumneavoastră, garant al echilibrului puterilor în Stat, dascăl plecat din rândurile noastre și promotor al ”României educate”, în speranța că având puterea, veți aveași dorința de a sprijini educația autentică în județul Timiș.

Suntem cadre didactice, unii dintre noi directori ce am promovat concursul pentru ocuparea acestei funcții în timpul guvernării Cioloș, cei mai mulți apolitici și părinți ai copiilor din județul Timiș. Facem această precizare, subliniind că singura politică pe care o facem în școli este politica educațională a Ministerului Educației.
Acest lucru a fost posibil în ultimii șapte ani grație muncii și dedicației doamnei Inspector Școlar General din județul Timiș– profesor Aura Codruța Danielescu, un om cu respect pentru Lege și cu demnitate profesională, care a muncit în toată această perioadă mânată de principii ca echitatea, egalitatea de gen și de șanse, transparență decizională, promovare autentică și nicidecum pe criterii politice, un om a cărui inimă cuprinde toți copiii Timișului. Prin toate acțiunile sale a avut și are în vedere binele superior al copilului și egalizarea șanselor, a răspândit binele, dreptatea, corectitudinea. Astfel, în urmă cu patru ani a implementat în județul Timiș o procedură privind înscrierea în învățământul primar a copiilor în ordine alfabetică, o procedură apreciată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și pe care doamna Ministru al Educației Monica Anisie a preluat-o și transformat-o în politică publică.

Este doar un exemplu din multe altele pe care le-am putea înșirui, din tot ce înseamnă activitatea doamnei Aura Codruța Danielescu, în calitate de Inspector Școlar General. Un om a cărui ușă a fost mereu deschisă pentru colegi, părinți, elevi, un om neobosit în munca sa dedicată copiilor, care a schimbat radical percepția managementului educațional. A scos din județul Timiș, din educație, favoritismele, listele preliminare, prioritățile celor care aveau poziții politice, tratându-i corect și echidistant pe toți actorii din educație. A adus în echipa sa din Inspectoratul Școlar Județean Timiș oameni de valoare, indiferent de orientarea lor politică. Mai mult de jumătate sunt membri ai Partidului Național Liberal. A contat doar capacitatea acestora de a munci pentru copii!

Vă scriem pentru că se apropie 22 martie, ziua în care doamnei Inspector Școlar General i se termină mandatul. Ar fi o zi tristă pentru învățământul timișean, o zi în care ne-am simți mai săraci și mai singuri, căci doamna Inspector Școlar General ne este leader, sprijin și far în toate demersurile noastre educaționale.
Pentru contribuția sa valoroasă în a avea o Românie educată, pentru a asigura continuitate în implementarea politicilor educaționale în școlile timișene, vă adresăm rugămintea de a propune Ministrului Educației o analiză corectă și transparentă – așa cum ați promis atunci când ați prezentat viziunea dumneavoastră asupra educației – și continuarea mandatului, în calitate de Inspector Școlar General, a doamnei profesor Aura Codruța Danielescu. Cu siguranță, dascălii și copiii din Timiș vă vor rămâne recunoscători!

Cu deosebită considerație,

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Sergiu Miat 307 Articole
Author

12 Comentarii

 1. Astia chiar cred ca pe johanis il intereseaza invatamantul? Pe bune?!? Rad si curcile! Ce avantaje PERSONALE ii aduc lui profesionistii?!?

  • Il au pe tataie Robu care-si zice si profesor universitar. Cat de curand pleaca din primarie si ramane pe liber. Daca nici asta nu este profesionist …

 2. Dragi dascăli, Primul Politruc din sistemul de învățământ este ministrul învâțămăntului Monica Anisie. Cui faceți petiția? La o incalificabilă capabilă să strige și umilească o învățătoare care își face meseria? Știe această stupidă ce înseamnă să fii dedicat meseriei de dascăl, ca indiderent de starea de sănatate sau problemele de familie să ai răbdare și perseverența să reiei subiectele ce le predai, să transmiți bucuria de a învăța, să dirijezi copii spre vocație. Uitați-vâ la cum se vrea vizibilă la fotografia de grup și e clar ce i o preocupă , cu cine ai de-a face.

 3. Pai daca nu este membru PNL cum sa ramana in functie?! Nu ne intereseaza performanta, meritocratia. „Romania educata” a fost sloganul din ciclul trecut. Acuma este valabila „Romania normala”, aia cand facem ce vrem. Avem noi 1 politruc care sa-i ia locul asteia.

 4. profesionistii nu aduc avantaje personale lui Iohanis ba dimpotriva, ei pot demonstra in mod consecvent lipsa lui de proiecte si preocupare pentru educatia si sistemul de invatamant din Romania.Asadar nici o numire fara lesa pnl.

 5. Tardiv si inutil, de 30 de ani, promovarea in Romania se face pe criterii de performanta infractionala, spaga si relatii de rudenie.

 6. doamna care a pledat pt inchiderea scolilor cand doamna prefect spunea nu? Este firesc sa fie destituita, era un singur refren: „nu inchidem scolile” chiar daca avem copii cu virus. Traiasca Pristanda ca va sti el unde sa puna cate un steag…Atentie profesori, patronul de la Paralela… fiind paralel cu proprii clienti, in dorinta de a obtine beneficii si din criza propune ca guvernul sa se „ocupe” de bugetari, deci ar fi bine sa-i ”ajutati” si voi intr-o zi pe cei din turism la fel, sunand/on line la hotel pt un sejur cand vremurile vor fi bune nu prin agentii. Invatati regula de aur:descurca-te singur…

 7. De ce am crede toate astea cand de ani de zile prioritatea ZERO a oricarui guvern a fost si va ramane educatia?! Vedeti ce inseamna peste tot in orice domeniu prioritatea ZERO?! Daca nu, incercati si priviti in jur dar fiti obiectivi!

 8. Un Inspector Școlar General este o functie volatila!Nu o vede nimeni la treaba pe duamna!sa vii acum cu petitii fabricate in laboratorul organizatiei PSD Timis si semnata de „parinti”,de „profesori”, inseamna sa ne insulti aia doi neuroni pe care ii avem!Mistocarie si atat!Foarte bine face ME ca o da afara..

 9. Se pare că sunt zile în care uniii dintre concetățenii noştri uită unde trăiesc şi’şi desfăşoară activitatea sau poate că dânşii au în vedere zicala …..”încercarea moarte n’are”.

  Bănuiesc că nu numai eu sunt curios despre când va veni „marele moment zero” în care vom reseta totul în Patria Mamă .

  De când „supraviețuim” în democrația plaiurilor mioritice la orice schimbare a aleşilor neamului au fost schimbate şi persoanele din conducere de la foarte multe nivele. Nu că ar fi „mare brânză” …. Cei de la conducere vor oameni care să respecte „linia partidului” în orice împrejurare . Acum….. că uneori oamenii puşi să conducă instituții „nu prea au treabă cu domeniul respectiv” sau sunt mai „slab pregătiți” profesional …… asta este problema celor care’i pun acolo .

  Sunt puține persoane care „au rămas bătute în cuie” chiar dacă s-au schimbat guvernările .

  În rest … s’auzim numai de bine pentru că orice am face …. „Lumea e împărţită în două grupuri: cei care au dreptate şi cei care nu au. Prima categorie o şi împarte.” ( A doua lege a lui Cohen )

 10. De cate ori castiga in SUA democrata „republicanii”,sunt dati afara zeci de mii de „democrati”din diverse functii federale si inlocuiti cu „Republicani”!Si viceversa..
  Ce atata zbatere in media,in prostimea din Romania democrata?Asta e regula jocului democratic..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.