Vulpea polară a intrat pe lista speciilor pe cale de dispariţie

Urşii polari au devenit un simbol al încălzirii globale, întrucât numărul lor scade odată cu topirea calotelor glaciare. Dar ei nu sunt singurii care suferă din această cauză.

Un nou raport al unui grup important de conservare a speciilor din SUA atenţionează că şi alte animale sunt pe cale de dispariţie.

Gheaţa de pe mare a ajuns la cel mai scăzut nivel în 2007, de când au început măsurătorile, iar oamenii de ştiinţă spun că zona arctică nu va mai avea gheaţă aproape deloc în 10 ani.

Centrul american pentru diversitate biologică (CBD) spune că 17 animale arctice sunt ameninţate cu extincţia, din cauza topirii gheţurilor.

Shaye Wolf, principalul autor al raportului, spune că vulpile polare, balene, boul moscat, morsele şi patru specii de foci sunt în pericol, precum şi urşii polari.

„Ursul polar este cea mai cunoscută victimă a topirii gheţurilor din Arctica, însă dacă nu oprim poluare cu gaze cu efecte de seră, multe alte animale îl vor urma pe drumul extincţiei. Unele specii arctice trec deja printr-un grav declin al populaţiilor, după ce şi-au pierdut habitatele şi sursele de hrană. Altele se confruntă cu vreme extremă şi suferă noi presiuni de la prădătorii şi patogenii care se mută în nord”, a declarat Shaye Wolf.

CBD se teme că aceste animale ar fi în pericol şi mai mare dacă se continuă exploatările de petrol din zonă.

Se estimează că 8 din cele 19 populaţii de urşi polari sunt în grav declin, chinuindu-se să crească puii şi să vâneze pe calotele din ce în ce mai mici.

Scepticii schimbărilor climatice pretind însă că urşii polari se simt bine în zonele de unde pot fura gunoaiele lăsate de oameni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.