Dosarul Russiagate

WSJ: Americanii au dreptul să afle jocul politic al FBI

Imediat după ce procurorul general al SUA a anunțat că anchetatorii FBI nu au găsit probe pentru complicitatea dintre membrii echipei de campanie ai lui Donald Trump și Rusia, unii congresmani republicani au declarat că vor să îi pună oficial sub acuzare pe fosta candidata Hillary Clinton și pe oficialii din FBI, pentru că au menținut aceasta farsă vreme de aproape trei ani. În acest context, The Wall Street Journal subliniază că americanii au dreptul să afle nu numai despre suspiciunile care planează asupra președintelui Trump, ci și despre erorile comise de FBI și fostul director James Comey.

După ce a citit raportul echipei FBI care a anchetat celebrul caz Russiagate, procurorul general William Barr a anunțat că președintele Trump și membrii echipei sale de campanie sunt exonerați de acuzațiile de complicitate cu Rusia în timpul campaniei din 2016. Însă, spune The Wall Street Journal, aceasta este mai mult decât o exonerare, este o acuzație îndreptată împotriva FBI.

FBI a cercetat un candidat la președinția SUA, ulterior devenit președinte, pornind de la suspiciunea că acest candidat ar fi acționat cu scopul de a servi interesele unui guvern străin, un fapt fără precedent în istoria serviciului de informații. În cursul investigației, FBI s-a folosit de întreg arsenalul său – supravegherea cetățenilor americani, interceptări secrete ale comunicațiilor.

Timp de doi ani de zile, America a fost scufundată în teorii ale conspirației. Timp de doi ani, administrația SUA a fost încolțită de echipa unui procuror FBI – Robert Mueller. În cursul investigației, mai mulți membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump au fost condamnați nu pentru presupusa complicitate cu Rusia, ci în urma interacțiunilor procedurale pe care le-au avut cu anchetatorii FBI. Alte zeci de persoane au pierdut sume mari de bani pentru a se apăra în fața acuzațiilor aceleiași echipe FBI care, în cele din urmă, a recunoscut că nu a putut să dovedească o complicitate Trump-Rusia.

Din ceea ce arată documentele oficiale, FBI a pornit investigația Russiagate pe baza unor afirmații făcute de George Papadopoulos, un membru din planul secund al echipei de campanie a lui Trump, și pe baza așa-numitului ”dosar Steele”, întocmit de un fost agent britanic la comanda echipei de campanie a rivalei Hillary Clinton. În acest context, raportul prin care echipa procurorului Mueller exonerează echipa lui Donald Trump de complicitatea cu Rusia echivalează cu recunoașterea faptului că nu au existat vreodată dovezi în acest sens, scrie The Wall Street Journal.

Din acest motiv, americanii au dreptul să afle despre pașii greșiți ai fostului director FBI James Comey și ai echipei sale, pentru ca asemenea erori să nu se mai repete. Ce probe a avut FBI? Cum a procedat pentru a verifica aceste probe? A coroborat tot ce aflase înainte de a lansa acuzațiile? Ce rol au jucat politicienii? A știut FBI că este atras într-un joc murdar? Cât de intruzive au fost metodele FBI? Cine a fost nedreptățit în urma anchetei?

Dacă echipa lui Mueller și-a desfășurat corect activitatea, atunci raportul va conține și aceste explicații.În cazul în care nu se va menționa despre originea politică a dosarului și despre informațiile îndoielnice din presă folosite pentru solicitarea mandatelor de urmărire, raportul FBI poate fi considerat unul politic, scrie The Wall Street Journal, amintind că președintele Trump a promis că raportul cu pricina, la care a avut acces până acum doar procurorul general, va fi publicat în septembrie.

”Transparența este acum o necesitate”, scrie The Wall Street Journal. ”Raportul Mueller este doar o jumătate a paharului. Odată încheiată investigația, e timpul să ne întoarcem la origini, la documentele care sunt sursa investigației. Doar atunci americanii vor ști care a fost geneza poveștii complicității cu Rusia”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.