Zeci de percheziții la traficanți de migranți

Procurorii DIICOT – Structura Centrală au efectuat, marţi, 33 de percheziţii domiciliare în cinci judeţe, fiind vizaţi membrii unei grupări infracţionale care a încercat să introducă şi să scoată ilegal din România sute de migranţi.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, descinderile au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi structurilor subordonate, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi şi trecere ilegală a frontierei de stat.

„În baza probatoriului administrat s-a reţinut că, la începutul anului 2023, pe teritoriul României, a fost constituit un grup infracţional organizat format din cetăţeni români, bulgari, irakieni şi bengalezi, având ca scop comiterea infracţiunii de trafic de migranţi, în vederea obţinerii în mod ilicit şi facil a unor importante sume de bani, grup care a acţionat până în prezent”, se arată în comunicat.

Din cercetări a reieşit că mecanismul infracţional a presupus identificarea de migranţi de origine arabă care doreau să ajungă în ţările din vestul Europei, în special Germania. Ulterior, membrii grupului preluau migranţii cu barca de pe malul bulgăresc al Dunării, îi introduceau ilegal în România în zona judeţului Dolj şi îi transportau cu maşini de marfă către vestul ţării.

Migranţii erau cazaţi câteva zile în zona Timişoara-Arad, apoi erau preluaţi de alţi şoferi şi îmbarcaţi în autovehicule mari de transport marfă, în încercarea de trecere a graniţei spre ţări din vestul Europei.

„Transportul iniţial, de la malul românesc al Dunării către zona de vest a ţării se realiza în autoutilitare (dube) de transport marfă sau autoturisme de teren, în grupuri de câte 20-30 de migranţi, ascunşi printre mărfuri, viaţa acestora fiind pusă permanent în pericol pe durata deplasării. Cu ocazia unui astfel de transport, unul dintre şoferi (membru al grupului infracţional organizat) a fost implicat într-un accident rutier soldat cu rănirea migranţilor”, precizează DIICOT.

Membrii grupului infracţional ar fi pretins şi primit între 4.000 de euro şi 5.000 de euro pentru fiecare migrant, sumele obţinute fiind ulterior împărţite în funcţie de poziţia deţinută în ierarhia grupului şi de gradul de implicare în activitatea infracţională. Pentru ascunderea provenienţei ilicite, banii au fost investiţi în autoturisme de lux şi în locuinţe.

În cursul anchetei au fost documentate 20 de transporturi, prin intermediul cărora membrii grupului au încercat să introducă şi să scoată ilegal din România aproximativ 500 de migranţi.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală au cooperat cu autorităţile judiciare din Bulgaria şi Germania, beneficiind şi de suportul EUROPOL, care a facilitat schimbul de informaţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

 1. Poliția maghiară aproape săptămînal descoperă cîte un transport de imigranți peste graniță..Are cîte un romîn de băgat la pîrnaie..Statul romîn nu e intersat de cîți romîni sunt prin pușcăriile maghiare..plus cele europene. Sunt cam mulți bre… Austriacul are perfectă dreptate să nu te vrea in Schengen.. E romînul cel mai migrator prin europa și nu are renumele de om de incredere sau cu caracter..Plus statul romîn dă in prostie vize celora din Asia de sud est pentru a veni in romania, practic trambulină spre europa..

 2. Zeci de percheziții la traficanți de migranți!!!!!

  Nu ne mai miram de opozitia austriaca la Schengen.Pana nu e eradicat acest trafic,prin confiscarea tirurilor turcesti,puscarie pe 15 ani pentru soferii cu acest obicei,pentru autohtoni 20 de ani puscarie fara drept de eliberarea anticipata,nu se va face mare lucru in directia Schengen

 3. De unde se vede ca austriacul nu latra degeaba impotriva intrarii noastre in Shengen.
  Ca-n vorba aia biblica: gura pacatosului adevar graieste……[Rumburak]

 4. Orban de Budapesta a zis că mai are nevoie de o juma de meleon de străini. În același timp a dat „cea mai aspră lege de angajare străini din UE” în care se zice că n-ai voie să angajezi străini numai dacă nu găsești maghiari. Mai sînt scăpări prin lege. Una mică ar fi că angajatorul de străini nu trebuie să dovedească că n-a găsit localnici.
  Aceleași măgării și bătăi de joc ca la noi. Străinii sînt plătiți mai bine decît localnicii. În Ungaria net pt străin este 550 euro. La noi, tot net, e 550 usd. Oricum potriveala e ciudată, parcă-i același plan. Iar astea pe lîngă transport de unde vin, cazare și asigurare medicală, uneori și masă.
  Românul și maghiarul pe salar minim ia mai puțin și trebuie să-și plătească casa și-ntreținerea.
  Revenind la oile noastre, cei de la DIICOT participă la Planul Kalergi păstrănd străini de alte rase-n țară, fie că știu fie că nu. Mai mult, încalcă Constituția ce spune limpede că „Pe teritoriul statului roman nu pot fi stramutate sau colonizate populatii straine”.

 5. Sa ne amintim problema Austriei: migranți trecuți prin Romania ajung in Austria. Pe zi ce trece, se vad semnele reale din teren. Nu trebuie sa traverseze Romania pentru a ajunge la granița de ieșire, tot pe la colțul vămilor se rezolva aceste escrocherii.

 6. @ „omul simplu,de pe stradă”, 12 mart. 2024 la 14:41
  Pe lîngă irakieni şi bengalezi, s-a umplut pe străzi de afghani și chiar somalezi! Într-o seară, un grup de 8-9 se țineau aproape, în urma unei fete care mergea pe trotuarele pustii din cauza frigului. Au încetat s-o urmărească numai cînd ea a trecut pe trotuare bine luminate!
  Pînă s-a împotrivit la-nivel-înalt Dungaciu la admiterea de imigranți musulmani, a fost în regulă. De cînd Komiziya Ioropenisă islamizantă a cerut îndepărtarea lui, sute de mii au intrat peste frontiere, iar javrele din „Patronatul firmelor importatoare de forță de muncă străină” cer neîncetat suplimentări de sute de mii de „muncitori”,
  https://www.cotidianul.ro/autoritatile-resping-in-masa-acordarea-vizelor-pentru-muncitorii-straini/
  că le pică foarte mulți bani „negri”, și știu foarte bine că din cîți vin, 50% pleacă către Vest în primele două luni!
  https://www.cotidianul.ro/asiatici-pacaliti-de-conationali-cu-joburi-in-romania/

 7. Rusia şi SUA vor ajunge odată şi odată la o înțelegere dar cine crede că sateliții vor urma acelaşi parcurs îşi face iluzii deşarte.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.