Autoritățile resping în masă acordarea vizelor pentru muncitorii străini

Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă din România avertizează asupra unui nou fenomen care afecteză grav aducerea personalului străin în țară. Este vorba despre un val de respingeri fără precedent din partea autorităților pentru dosarele muncitorilor străini care aplică pentru viză de muncă în România.

Pentru prima dată, între 25% și 50% dintre candidați sunt respinși, unul din motivele cele mai frecvente fiind că nu sunt buni cunoscători de limba engleză. În Sri Lanka, potrivit ultimelor proceduri, noii consuli țin interviurile într-o manieră foarte exigentă. Aici, gradul de respingere a unui candidat care dorește să obțină o viză de muncă în România este de 25%. Au fost respinse într-o lună și mai mult de 50% dintre dosare, față de rata de respingere din ultimii 5 ani.  O astfel de situație este cea din New Delhi, unde pragul de respingere ajunge chiar și la 50%.

,,Practic, problema se pune la nivelul de cunoaștere a limbii engleze. Consulii noștri cer nivele comparabile de limbă engleză și pentru un IT-ist, și pentru un muncitor care vine să sorteze materiale reciclabile din deșeuri. Este clar că un om care stăpânește limba engleză la un nivel avansat nu ar aplica pentru acest post. Trebuie să corelăm capabilitățile angajaților cu specificațiile postului pentru care au fost recrutați.”, a declarat Romulus Badea, vicepreședinte al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă.

Această procedură controversată nu este însă una nouă, în schimb ceea ce generează această criză este schimbarea aplicabilității sale. De această dată, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă susține că există soluții pentru a depăși acest blocaj.

În primul rând, trebuie clar făcută diferența între nivelul de limbă engleză solicitat candidaților si cerințele din fișa postului pentru care a fost selectat respectivul candidat; în al doilea rând, trebuie luat în calcul inclusiv istoricul angajatorilor si al agențiilor de recrutare aflate în spatele muncitorilor intervievați.

,,Sugestia noastră pentru autorități este aceea de a verifica și istoricul angajatorului sau a agenției implicate în aducerea muncitorilor.

Dacă nu este o firmă de apartament, ci a fost implicată o agenție serioasă care are un istoric fără fraude sau nereguli, care merge în țările sursă și efectuează teste practice cu candidații selectați, atunci trebuie acordat credit și profesioniștilor din domeniu, și angajatorilor, uneori mari contribuabili, care la rândul lor efectuează o recrutare minuțioasă, de cele mai multe ori în persoană și niciodată doar pe bază de CV. Atunci, autoritățile ar trebui să evalueze că sunt întrunite toate condițiile fără să fie nevoie să țină acel candidat 20 de minute într-un interviu. La un număr aproximativ de peste 1.000 de dosare, câte se aflau în lucru în Colombo, nu mai vorbesc de cele peste 23.000 de dosare aflate în New Delhi, făcând un simplu calcul, reiese că este practic imposibil ca autoritățile să mai poată face fața întregului process in timp util”, a concluzionat Romulus Badea, vicepreședinte în cadrul Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.

 

Agențiile de recrutare de la noi suspectează de asemenea că autoritățile ar avea dorința de a nu depăși contingentul de 100.000 de lucrători străini, în condițiile în care cererea existentă în piață este în continuă creștere, iar cei care au de suferit pe de urma acestor măsuri sunt tot angajatorii români și implicit piața muncii.

,,Am observat în ultimul timp o încetinire a ritmului de lucru, pe toată linia de eliberare a avizelor de muncă. Părerea noastra este că autoritățile tergiversează procesul de acordare a avizelor de muncă, găsind fel și fel de tertipuri pentru a rămâne în limita plafonului de 100.000 și pentru a nu suplimenta contingentul aprobat la începutul anului.

În urmă cu o săptămână, mai erau aproximativ 18.000 de avize disponibile, dintr-un contingent total de 100.000. Conform estimărilor noastre inițiale, în baza analizei datelor publicate pentru perioada ianuarie-martie 2023, plafonul urma să fie atins undeva la mijlocul lunii septembrie, începutul lunii octombrie. Iată că mai avem un pic peste 18.000 de avize disponibile până la sfârșitul anului, în contextul lungirii si tergiversării procesului, și nu al scăderii cererii. Ritmul în care se acordă vizele a fost vizibil temperat.  În zona consulatelor, nu scade numărul de dosare restante, iar solicitările continuă să se adune”, completează Romulus Badea.

 

În condițiile în care motivele pentru respingerea vizei de muncă trebuie să fie rezonabile, deoarece consecințele sunt serioase,  pierderile în rândul angajatorilor români sunt imense, pentru că vorbim despre resurse alocate unui proces de recrutare pentru un singur candidat pe durata a minim șase luni de zile. În medie, un angajator român lucrează aproximativ trei luni de zile pentru obținerea avizului de muncă pentru un muncitor străin, pentru ca mai apoi să aștepte alte trei luni pentru procesarea dosarului pentru viza de muncă. Atunci când viza este respinsă, tot acest efort este irosit.  Pe de altă parte, statul român pierde impozitele și contribuțiile sociale pe care angajatorii le-ar fi plătit pentru acești potențiali angajați.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. -stramutarea si colonizarea e interzisa,
    scrie in Constitutie

    TUTUROR CELOR CARE se folosesc de coloratzii planetei
    blesteme:
    -praful sa se aleaga de copiii si nepotzii lor!

  2. Asta e traficant de oameni, cumva, de aduce cetățeni din alte țări pe motiv de munca in Romania? Asta ii aduce dar daca se întâmplă ceva atacuri in tara, răspunde după cum bate vântul?!

  3. Viitorul muncii agricole si nu numai nu este cu oameni culegatori, este cu masinin de cules orice.

  4. Samsarii de orcări sunt niște jeguri ordinare. Nu se deosebesc cu nimic de traficanții de sclavi.

  5. Deci alogenii paraziti nu-i resping pe straini pentru ca interzice Constitutia, pentru ca reprezinta un pericol pentru noi, asa cum vedem ca s-a intamplat in occidentul „civilizat” unde sant atacati oamenii pe strada de migranti, unde au ocupat localitati, orase intregi si fac legea lor, stat in stat…nu, ei interzic ca nu cunosc mizerabila limba a perfidului albion, limba prin care se fac cele mai multe si grele faradelegi din lume !
    Trezeste-te !

  6. dar ca firmele de recrutare fac trafic de imigranti spre vest de ce nu spuneti???

  7. Stau si ma intreb,de Patronatul Roman in loc sa aduca muncitori de aiurea, cu salariul platit jumatate din taxele platite de romanii care sunt in tara, nu angajaza romani, carora sa le asigure un salariu decent? Aici vorbim de o mafie intreaga, o cloaca dezvoltata cu concursul autoritatilor.Daca jumatate din salariul emigrantilor din Asia nu ar fi platit din taxele romanilor, nu s-ar dpala bani si fura bani, prin asa zisa emigratie e fortei de munca, nu ar aduce nimeni nici un sclav din acele tari.
    Da, sclavi, pentru ca asa ai si trateaza didstinsul „Patronat”.

  8. Au venit 12 srilankeze în fabrica de confecții din oraș, niciuna nu vorbește românește, 2 din ele înțeleg engleza și le transmit celorlalte ce să facă. Ar fi trebuit să vină consulul care le-a aprobat ca să le facă protecția muncii în srilankeză pentru că au semnat fișele ca și când ar fi înțeles tot. Între timp, 7 din ele și-au luat tălpășița mai înspre vest fără nici-un avertisment prealabil. Dar unii s-au umplut de bani promițându-le marea cu sarea și făcându-le datoare pentru toată viața. Bătaie de joc. Una să nu mai vină în România.

  9. acest Romulus Badea de ce circula liber traficantul de imigranti ilegali

  10. Dar pe aia care livreaza mancare cum i-a primit? Dar pe aia care lucreaza in hipermarketuri puitori de marfa pe rafturi cum i-a primit? Ca am vazut cativa de astia care nu stiau o boaba englezeste.

  11. Bietul stăpân de sclavi! Ce mai plânge de mila statului și a amărâților care vin să-și rupă spinarea pentru o bucată de pâine mai albă! De fapt, ca să facă el p…a mare. Mafioți în toată regula. Patronatul importatorilor de forță de muncă!!! Grup infracțional organizat!!😝🤪😜😛😋

  12. Ar trebui respinsi 80% acceptati doar unde este chiar adevarata nevoie astfel sa taie filiera care firmelor care vor sa faca prifit si care au o intreaga filuera construira. Daca vor continua sa aduca in masa vor pleca si mai multi romani din tara

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.