Polonia cere un post european vehiculat pentru Iohannis

Polonia va încerca să obţină în viitoarea Comisie Europeană postul de comisar european pentru apărare, dacă va fi creat acest post ce nu există în actualul executiv comunitar, a declarat duminică fostul premier polonez Ewa Kopacz, în prezent vice-preşedintă a Parlamentului European.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care urmăreşte să obţină după alegerile europarlamentare din 6-9 iunie un nou mandat în acest post, a promis că viitorul executiv comunitar – dacă rămâne la conducerea acestuia – va avea în componenţa sa şi un comisar pentru apărare, motivând că UE trebuie să joace un rol sporit în industria militară, în contextul războiului din Ucraina.

„Cred că ne vom strădui din greu pentru a obţine postul de comisar al apărării, care nu doar va pregăti strategii pentru vremuri de pace, ci de asemenea va recunoaşte ameninţările” de securitate, a declarat Ewa Kopacz, membră în formaţiunea liberală Platforma Civică a premierului Donald Tusk.

Ea nu a avansat posibile nume de politicieni polonezi care ar putea ocupa noul post de comisar european pentru apărare, dar presa poloneză îl menţionează pe ministrul de externe Radoslaw Sikorski drept potenţial candidat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

 1. Sikorski, cu nevasta-sa, Anne Appelbaum „istoric” si dusman al Rusiei, mai ales ca Polonia prometeista a fost învinsa de ultima si, daca ar fi izbândit, Tarile române ar fi-ncetat sa existe. Stefan cel Mare a si luptat cu si i-a batut mar pe polonezi, pentru ca, dupa, tipii sa numeasca domni în Moldova si pretinda bir. Pe care l-au si obtinut (Stefan Tomsa, Movila…). Asa si cu Sikorsky-Appelbaum. Falsificatori ai istoriei, si unul, si altul, nazisto-prometeisti, si unul, si altul. Numai Polonia si UrSSula mai lipseau în UE, ca restul capacelor deja fusesera puse (de americanii si revansarzi, si falsificatori ai istoriei -în scopul acapararii si exploatarii pentru ei a bogatiilor întregului glob pamântesc-, si, din motivele deja enuntate, si genocidari – Cambodgea, Coreea, Vietnam, Iran, Panama, Chile, Argentina … („doctrina Monroe”), Africa de Sud, Congo, Niger, Algeria, Irak, Siria, Libia, Tunisia, Ucraina, … -, si faliti).

 2. EuroșparlAmanetare.
  Ia uite ce a spus Radoslaw Sikorski, în particular, despre protectorii lui tikiați:
  „The Polish-American alliance is worthless. It is even harmful because it creates a false sense of security for Poland.
  We’re going to antagonize Germany and Russia, and we think that everything is ok because we have given a blowjob to the Americans. Losers. Total losers.”
  No comment……[Rumburak]

 3. Poate ne explica filoputinista dna Rollason cum ar fi incetat sa existe Tarile Romane daca poloneJii, ar fi fost ei cei mai tari in parcarea Sud-Est europeana?
  Cum sa numeasca polonezii domni in Moldova, din moment ce domnii alesi erau inscaunati numai cu acordul sultanului, plus ca mancasera destula bataie de la moldoveni? Tomsa, refugiat in Polonia a simtit pe gatul lui autoritatea otomana, cand polonezii i-au taiat capul la Liov ca sa nu-l supere pe sultan.
  In plus dna in cauza vorbeste in dodii numind la plural Tarile Romane. Polonezii au iesit sifonati in imixtiunile lor in Moldova, iar Valahia n-avea nicio gara cu Polonia. Care ,,Tarile”?
  Astfel ca hai sa vorbim ca sa nu tacem.

 4. Vai, vai, vai! Cum îi faceți inima rea plavanului cerșetor de funcții înalte departe de Romania și de proprii conaționali? Nici nu e născut acest post și deja au pus ochii pe el, se agata că nuca de perete acești milogi.

 5. n-am trecut prin Cracovia, să văd stema Moldovei pușa cu aroganță de Polaci pe aleea ce urcă la Castelul Regal. Și nu AM CITIT că Ștefan cel Mare a depus la un moment dat (1462) jurământ de VASALITATE Regelui Polac CaZimir al IV-lea, la Colomeea.
  Undeva în Urcaca, măR😜g…
  ●{RumburKK-Cititoru de Clasici Ruși pe nemâncate, nerăsuflate, nedormite. NOPȚI ÎN ȘIR -RumburKK}●

 6. In actualele condiții de securitate la adresa Europei ar trebui și un comisar la apărare.

 7. Joianis nici nu se gandeste sa plece. El se milogeste de Biden si de oficialii NATO sa faca o ciupercuta de ” comandament ” la Sibiu, unde sa-i asigure protectie pentru el si lazurca lui. Madam Carmen nu e ” duamna Iohannis ” decat acolo. N-a vrut ea sa vina la Bucuresti, ca nu se uita nimeni la ea. I-ati vazut mergand la vreun spectacol de gala, asa cum au facut ceilalti presedinti? Nici bivolul, nici tuta nu pricep ce se canta acolo. sunt turbati sa n-ajunga, el la Rahova, ea la Targsor, pentru multi ani.

 8. @Eduard KktkuM0tZ ot CzernowitZ 12 MAI 2024 LA 19:49, ps: si daca nu gasesti „prometeism”, fiindca povestea devine secret de stat, si-nca mare, ca nu cumva sa se afle cine-i agresorul actual si de ce, cauta „INTERMARIUM”, al lui Pilsudsky, maresal si primul presedinte al Poloniei resuscitate dupa WW1 si fascisto-naziste din nascare. „INTERMARIUM” = Polonia de la Baltica la Caspica. Si-ai observat, sper, ca Balticele si R. Moldova si Ucraina, care-s pe traseul Intermarium, fac zgomot, „Maidan”-uri si alte zburdalnicii militare + o imensa contrabanda de arme. Care s-ajunga si „s-ajute” si-n tarile vecine-ca „prinde bine” la-ncercuirea Rusiei pe care-o voiau si Brzezinski, si Wolfowicz, si pe care-o vrea NATO acuma, împreuna cu-ncercuirea Chinei, dar si-n Africa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.