„Zestrea”, la licitaţia de valori tradiţionale de la Artmark

Două piese vestimentare de excepţie din colecţia “Zestrea by Liliana Ţuroiu”, inspirate de straiele domniţelor de altădată, ne poartă zilele acestea prin istoria şi valorile autentice româneşti, pe parcursul unei expoziţii de excepţie în somptuosul Palat Cesianu-Racoviţă, la Artmark.

Expoziţia se va finaliza cu Licitaţia de Valori Tradiţionale organizată în seara de 27 septembrie, ora 20, la sediul Galeriei de Artă Artmark din Bucureşti, str. C. A. Rosetti nr. 5.

“Zestrea” ca artă

După seria amplă de evenimente expoziţionale din Italia, Franţa, Austria, Germania şi România, colecţia “Zestrea” semnată Liliana Ţuroiu s-a transformat dintr-un proiect personal de modă într-un curent cultural cu implicaţii transformative, conceput pentru susţinerea valorilor autentice româneşti în rândul publicului larg, un proiect amplu mediatizat şi premiat avand deja recunoaştere internaţională.

Şi iată că, luna aceasta, designerul Liliana Ţuroiu – Lector Universitar Doctor în cadrul Departamentului de Modă al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti şi Galeria de Artă Artmark ne lansează încă o invitaţie inedită: să ne întoarcem în timp. Să ne întoarcem la adevăratele valori tradiţionale româneşti, să ne lăsam fermecaţi, o dată în plus, de folclor, să purtam cu mândrie simbolurile istorice şi culturale ale ţării noastre şi să respectăm ia populară ca pe ceva sfânt.

O rochie unicat şi o ie de excepţie din colecţia „Zestrea”, îmbinând măiestria straielor medievale cu materiale preţioase, precum dantelă, tul, catifea ori mătase, dar şi cu broderii elaborate, vor fi licitate pe 27 septembrie la prestigioasa Galerie de Artă Artmark, în cadrul Licitaţiei de Valori Tradiţionale româneşti.

În această a VI-a ediţie a Licitaţiei de Valori Tradiţionale iniţiată de Artmark au fost selectate, în total, 208 loturi – articole vestimentare tradiţionale româneşti, picturi cu tematică, obiecte decorative artizanale –, tema şi amploarea licitaţiei datorându-se interesului tot mai crescut al publicului faţă de valorile româneşti autentice şi de dorinţa de a achiziţiona obiecte de acest gen.

“Liliana Ţuroiu îşi îmbogăţeşte Zestrea cu elemente ce ţin de tradiţia recurgerii la rădăcini, atunci când e vorba de exprimarea sentimentelor legate de identitatea naţională”, scria Doina Berchina, jurnalist şi promotor de modă.

Ca un adevărat ambasador al valorilor noastre autentice, creatoarea Liliana Ţuroiu a promovat întotdeauna cultura românească prin colecţiile sale de modă, prin periplul expoziţiilor de artă şi costum contemporan. Ca şi prin numeroase conferinţe susţinute în cadrul unor prestigioase instituţii academic – aşa cum este prelegerea “Romanian Traditional Blouse “IA” – Cultural Identity Passport”, susţinută anul trecut la Universitatea Sapienza Roma şi la Bucureşti, în cadrul congresului internaţional “Trans-Form in Art Education”.

Cele două piese preţioase “Zestrea” licitate la Artmark

„Zestrea Lilianei Ţuroiu pare că vine din lada fermecată a Sfintei Vineri, din vechile basme populare, de dincolo de timp”, scria criticul şi istoricul de artă Adina Nanu.

Cele două piese preţioase din colecţia “Zestrea by Liliana ţuroiu” regăsite în licitaţia de valori tradiţionale româneşti de la Artmark de pe 27 septembrie au un palmares expoziţional impresionant.

Ambele au fost expuse în locuri deosebite, încărcate de istorie: la Muzeul Naţional Peleş – în Camera de Aur din Castelul Pelişor, unde se află inima Reginei Maria; la Castelul Bran – în Camera de Muzică a Reginei Maria; la Cetatea Făgăraşului – în Sala Tronului; la Viena – în Palatul Schönbrunn, Sala Palmenhaus; la Roma – în Galeria de Artă a Institutului Cultural Român, Accademia di Romania; la Milano – în Pavilionul Naţional al României din cadrul expoziţiei universale ExpoMilano 2015.

Rochie din voal negru cu broderie – colecţia “Zestrea” by Liliana Ţuroiu

Rochie de ceremonie, unicat, realizată din voal negru cu aplicaţii din dantelă, catifea şi piele, având inserţie din broderie cu motive tradiţionale româneşti. Broderia originală a fost recuperată şi restaurată dintr-o fotă veche, provenind din zona Muscel Argeş.

“Departe de a fi numai amintiri ale trecutului care nu se mai întoarc, aceste preţioase bijuterii textile cu mărgele sau fir aurit continuă să-şi îndeplinească menirea artistică dintotdeauna, de semne ale ordinii universale, prefăcând fiecare rochie într-o apariţie de basm.”,afirma Adina Nanu despre piesele din colectia “Zestrea by Liliana Turoiu”.
Compoziţia grafică a rochiei îi conferă monumentalitate, fiind creată pentru ocazii speciale, uşor adaptabilă oricărui tip de siluetă. Măsura S-M, preţ de pornire 2.100EU.

Ie albă cu aplicaţii de dantelă neagră – colecţia “Zestrea” by Liliana Ţuroiu

O superbă bluză albă unicat, cu aplicaţii negre din dantelă, piele şi catifea, cu o linie elegantă şi confortabilă, inspirată din croiul iei româneşti tradiţionale.

„După o documentare de câţiva ani, mi-am ales câteva simboluri a căror forţă şi expresivitate plastică m-au atras în mod deosebit:pătratul reginei, pe care l-am descoperit întâmplător pe o ie foarte veche, discul, rombul, coloana ….”, declară creatoarea Liliana Ţuroiu.

De altfel, această piesă prezentată în licitaţia de la Artmark este emblematică pentru colecţie, fiind remarcată de public în fotografia de pe afişele tuturor expoziţiilor naţionale şi internaţionale ale colecţiei “Zestrea”. Măsura M-L, preţ de pornire 450EU.

Ambele piese se licitează la Artmark la Licitaţia de Valori Tradiţionale de pe 27 septembrie împreună cu catalogul de lux “Zestrea” ediţie limitată, având semnătura autorului, catalog ce prezintă întreaga colecţie într-un shooting de excepţie realizat la Castelul Bran.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.