Ziaristă reținută la Tiraspol. Apel de urgență

Asociația Promo-LEX cere Guvernului, Procuraturii Generale a Republicii Moldova și mai multor misiuni să intervină de urgență pentru eliberarea jurnalistei TV8, Viorica Tătaru, reținută de așa-numitele autorități de la Tiraspol.

„Asociația Promo-LEX aduce la cunoștința publicului un incident alarmant: jurnalista TV8, Viorica Tataru, a fost reținută de către forțele de securitate nerecunoscute din Tiraspol în timp ce își exercita datoria. Detaliile incidentului sunt încă în curs de verificare, însă gravitatea situației necesită o reacție imediată și coordonată”, precizează asociația într-un comunicat de presă.

„În urma primirii acestei informații, Asociația a informat de urgență Biroul Politici de Reintegrare, Delegația UE în Republica Moldova, misiunile dilomatice, Oficiul Avocatului Poporului. Subliniem necesitatea unei acțiuni rapide pentru asigurarea siguranței și eliberării jurnalistei.

Având în vedere această situație critică, Asociația Promo-LEX solicită:

 1. Guvernului Republicii Moldova: să intervină fără întârziere pentru a clarifica circumstanțele detenției și a asigura eliberarea imediată a jurnalistei Viorica Tataru. Este esențial ca autoritățile să acționeze decisiv pentru protejarea drepturilor și libertății presei în regiune.
 2. Misiunea OSCE în Republica Moldova: să joace un rol activ în acest caz, folosind toate mijloacele diplomatice și de monitorizare pentru a documenta situația și a facilita eliberarea jurnalistei. Rolul OSCE este crucial în medierea și asigurarea respectării drepturilor omului în regiuni tensionate.
 3. Oficiul ONU pentru Drepturile Omului: să monitorizeze îndeaproape această situație, să documenteze orice încălcări ale drepturilor jurnalistei și să alerteze raportorii speciali ONU cu privire la această situație. Intervenția ONU poate fi un factor decisiv în asigurarea respectării drepturilor fundamentale.
 4. Misiunile diplomatice străine în Republica Moldova: să ia act de această situație critică și să exercite presiuni pe canale diplomatice pentru a asigura eliberarea rapidă și în siguranță a jurnalistei. Rolul comunității internaționale este vital în promovarea libertății presei.
 5. Procuratura Generală a Republicii Moldova: să inițieze imediat un proces penal pentru a investiga circumstanțele acestei detenții, să documenteze toate încălcările drepturilor jurnalistei și să acționeze pentru a aduce responsabilii în fața justiției.

Asociația Promo-LEX reiterează importanța fundamentală a libertății presei și a protecției jurnaliștilor, care sunt pilonii esențiali ai unei societăți democratice. Solicităm tuturor entităților menționate să acționeze cu maximă seriozitate și promptitudine pentru a asigura eliberarea și protecția jurnalistei Viorica Tataru”.

Postul de televiziune la care este angajată, TV8, anunță că, deocamdată, nu cunoaște în ce circumstanțe s-a întâmplat. Aceasta documenta video protestul organizat de autoritățile separatiste.

Publicația locală zdg.md amintește că pe 24 ianuarie, la Tiraspol, a avut loc încă un așa-numit protest coordonat față de introducerea taxelor vamale impuse de autoritățile constituționale pentru agenții economici din regiunea transnistreană, după decenii în care au fost scutiți de ele. La manifestație a fost observat liderul separatist Vadim Krasnoselski.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

 1. ‘republica microscopica transnistria ‘o gluma a politicii imperialismului rus,pamant ucrainian,populatie ; romani 170.000,ucrainieni 160000 si rusi cca 100.000,bulgari cca 12000,gagauzi cca 4000 ,etc
  Culmea,principalul partener în derularea exporturilor spre UE este România, care absoarbe circa jumătate din exporturile regiunii orientate spre UE. Alți parteneri comerciali comunitari importanți sunt Italia și Germania…
  La 4 martie 2022, podul care leagă Transnistria de regiunea Odesa a fost aruncat în aer de armata Ucrainei, în ziua în care administrația separatistă de la Tiraspol a cerut din nou independența Transnistriei față de Republica Moldova:)))

 2. Trăgea cu Ochiu’ și Timpanu’ pentru Urcaci, MARII PRIETENI ai României…
  Care saliveaZă abundent gândindu-se la Depozitul de Armament de la Cobasna.
  SaliveaZă degeaba, măRog…😜
  [● RăuBouRaG-UrKaK BeteaG-RăuBouRaG ●]

 3. Și să nu uităm că în Conflictul TransNistrean, MARII PRIETENI ai României, Urcacii, au luptat împotriva Românilor de peste Prut.
  De ce ?
  Fiindcă „Basarabia e Urcaca”, asa scrie pe panoul de la întrarea în Odesa, măRog…😜
  [● RăuBouRag ●]

 4. Ziarista a fost retinuta pe drept: incerca sa fure de la transnistreni patentul de fabricatie a perjelor bleojdite.

 5. Cei de la Chisinau nu au ce discuta cu cei de la Tiraspol; ei trebuie sa ceara socoteala autoritatilor de la Moscova , care au ocupat si ocupa si acum un teritoriu al R.Moldova, prin forta armelor ! Orisice discutie cu cei de la Tiraspol inseamna, indirect, o recunoastere de facto a statului fantoma, R. Transnistria!

 6. hai sictir cu moldovenii vostrii… si Chisinau blocheaza circulatia populatiei catre si dinspre Tiraspol. iar legat de „jurnalistii” moldoveni, sa va aduceti aminte ca tarfa care era pe Concordia inca se da drept jurnalista/activista la sholdoveni acolo

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.