Ziua cuțitelor lungi în PSD: Declarații incendiare

Comitetul Executiv Național al PSD s-a reunit miercuri la ora 16.00, în cea mai atipică reuniune a acestui for. CEx al PSD a fost convocat pentru a-și sugruma propriul Guvern, în urma disputelor dintre Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu. La sfârșitul zilei: misiune îndeplinită, cu un hop încă netrecut de Dragnea. Premierul Grindeanu refuza demisia și miercuri noapte.

Principalele momente pe parcursul zilei

Update: CEx al PSD a votat retragerea sprijinului politic pentru Sorin Grindeanu și ar fi decis să fie exclus din partid, dacă nu își dă demisia, conform unor surse citate de Antena 3. De altfel, orice membru al partidului care va face parte dintr-un alt posibil guvern Grindeanu ar urma să fie exclus din PSD.

Update: Sorin Grindeanu i-a cerut lui Liviu Dragnea să demisioneze amândoi. Premierul a mai condiționat plecarea sa din fruntea executivului de un anunț al președintelui Klaus Iohannis că va propune un premier tot din partea PSD, a confirmat Dragnea.

Update: Grindeanu a ajuns la Palatul Victoria unde ar putea să facă declarații de presă.

Update: Premierul Sorin Grindeanu a părăsit, în grabă, și oarecum tulburat ședința PSD, înainte de vot. ”Nu a fost nici un vot”, a fost singura precizare pe care șeful executivului le-a făcut-o ziariștilor prezenți la Palatul Parlamentului, acolo unde are loc reuniunea. Grindeanu a aflat concluziile raportului evaluării făcute de PSD chiar în timpul Comitetului Executiv.

Raportul lui Dragnea privind stadiul îndeplinirii programului de guvernare

Update: Sorin Grindeanu i-a anunțat oficial pe social-democrați că nu demisionează (surse).

Update: Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, către premierul Grindeanu: „Partidul ne numește, el ne retrage. Pentru că vă respect atât de mult, aș vrea să nu vă văd în rolul lui Zgonea”. Olguța Vasilescu a spus totodată că toți miniștri știau că acesta este un Guvern de tranziție.

Viorel Ştefan, ministrul Finanțelor, către Liviu Dragnea: ”Vă rog să înţelegeţi situaţia reală, nu ce vă prezintă Darius Vâlcov” (surse).

Update: Grindeanu, către colegiii săi, în ședință: ”A fost OUG 13 şi nu aţi făcut nimic, eraţi aceiaşi în CEx. L-am trezit pe Klaus Iohannis cu ordonanţa de urgenţă. Acum îi daţi Guvernul. De ce?. (…) În 20 de ani nu am avut campanie atât de agresivă cum am avut în ultima lună din partea unor colegi” (surse). Potrivit premierului, din 97 de măsuri prevăzute în programul de guvernare pentru primele două trimestre, doar nouă nu sunt realizate.

Update: ALDE a votat retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu, a anunțat miercuri seară liderul partidului Călin Popescu Tăriceanu după o reuniune a formațiunii. Miniștrii lui Tăriceanu sunt pregătiți să demisioneze din Executiv. „Colegii mei care sunt membri în Executiv m-au înștiințat că sunt cu demisiile la purtător, dar mi le-au înaintat mie în a-mi arăta că sunt solidari cu această decizie a Biroului Politic Central (al ALDE) de retragere a sprijinului politic și, ca atare, nu știu ce se va întâmpla la PSD, nu vreau acum să anticipez, chit că aș putea”, a precizat președintele ALDE.

Întrebat dacă PSD și ALDE sunt pregătite să-și asume riscul ca președintele Klaus Iohannis să nu mai numească un premier din majoritatea parlamentară, Tăriceanu a răspuns: ”Rezultatul votului din decembrie 2016 a dat o configurație în Parlament care nu s-a schimbat, prin urmare, aceeași configurație urmează să propună și următorul premier”.

Update: Miniștri care nu ar fi demisionat: Gabriel Leș (ministrul Apărării), Viorel Ștefan (ministrul Finanțelor), Ionuț Vulpescu (ministrul Culturii), Tudorel Toader (ministrul Justiției), Augustin Jianu (ministrul Comunicațiilor), Alexandru Petrescu (ministrul pentru IMM-uri).

Update: A început Comitetul Executiv. Majoritatea miniștrilor PSD au anunțat că vor demisiona la cererea partidului, nu și Sorin Grindeanu, au declarat surse politice. Informațiile inițiale, pe surse, indicau că toți miniștrii PSD demisionează.

Concluziile evaluării Guvernului sunt prezentate la reuniune de Darius Vâlcov, fost ministru în Guvernul Ponta, devenit mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea. Miercuri după-amiază are loc și o ședință ALDE, partenerul de guvernare al PSD.

Update ora 15.40: Biroul de presă al Guvernului: Niciunul dintre miniștri nu și-a depus demisia la Cabinetul premierului sau la Secretariatul General al Guvernului până miercuri în jurul orei 15.20. Anterior, Antena 3 a transmis că toți miniștrii PSD își vor prezenta demisiile din Guvern pentru a forța plecarea premierului.

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a declarat înainte de şedinţa Comitetului Executiv, că îşi va da demisia „fără niciun fel de problemă” dacă partidul i-o va cere. La rândul său, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a spus că se va „supune” deciziei partidului.

Update: Premierului i s-ar fi promis ieri șefia ASF dacă renunță la scaunul de la Palatul Victoria. Grindeanu a transmis miercuri noapte că i s-a propus de fapt funcții în mai multe instituții, printre care postul de vicepremier într-un viitor Guvern.

Update: Întâlniri înainte de ședința decisivă

Înainte de Comitetul Executiv, Liviu Dragnea i-a convocat miercuri la ora 15.00, la Parlament, pe miniștrii PSD din Guvern. La rândul său, Sorin Grindeanu are întâlniri miercuri la Palatul Victoria, cu liderii unor organizaţii judeţene ale partidului, printre care preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene, liderul PSD Caraş Severin, Ion Mocioalcă, dar şi secretarul general al partidului, Marian Neacşu, precum și cu unii miniștri.

Update: În cazul în care premierul va refuza să accepte să-și prezinte demisia, în CEx-ul PSD se va vota excluderea lui Sorin Grindeanu din partid, anunță Antena 3.

De cealaltă parte, Sorin Grindeanu ar urma să ceară la Comitetul Executiv organizarea unui congres extraordinar al partidului care să decidă soarta Guvernului său, potrivit unor surse din partid.

Update: Grindeanu: Mă aștept la o execuție publică

Cu câteva ore înainte de reuniune, Sorin Grindeanu a transmis public că nu intenționează să demisioneze, așa cum își doresc liderii PSD.

Premierul le-a declarat jurnaliștilor, miercuri dimineață, că președintele PSD, Liviu Dragnea, nu i-a cerut direct demisia din funcția de prim-ministru, dar alți lideri social-democrați au făcut acest lucru, și a precizat că se așteaptă la „o execuție publică” în ședința partidului.

Astfel, întrebat de jurnalişti dacă Dragnea i-a cerut demisia, premierul a spus că ”doar voalat”, însă alţi lideri ai partidului i-au cerut-o direct.

Sorin Grindeanu a susținut că unii miniştrii se simt ”jenaţi” de situaţia actuală şi că se aşteaptă ca unii dintre membrii Guvernului să demisioneze dacă li se cere acest lucru, dar că va găsi ”imediat înlocuitori pentru aceştia”.

Premierul a declarat totodată că nu a văzut până acum evaluarea pe care conducerea PSD a făcut-o Guvernului, subliniind că ”Guvernul nu este al CEX, ci al României”.

Grindeanu a anunțat că va face declarații după ședința PSD, unde va fi și el prezent.

Cine i-a cerut „direct” demisia lui Grindeanu?

Liderii PSD care i-ar fi cerut „direct” demisia lui Sorin Grindeanu în întâlnirile anterioare de la sediul partidului ar fi Nicolae Bădălău, președintele executiv al PSD, și Paul Stănescu, liderul PSD Olt. Cei doi baroni PSD i-ar fi solicitat demisia lui Grindeanu la întâlnirea pe care au avut-o luni noapte la sediul partidului alături de Liviu Dragnea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.