Ziua-dinamită și nu prea: CCR amână iar decizia

UPDATE. Curtea Constituțională a amânat pentru data de 19 aprilie pronunțarea pe conflictul Parlament și ÎCCJ pe tema completurilor specializate în cazurile de corupție, sesizare făcută de Florin Iordache.

„În ziua de 11 aprilie 2019, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a reluat deliberările asupra cererii formulate de președintele Camerei Deputaților de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte, constând, în esență, în refuzul explicit al Înaltei Curți de Casație și Justiție de a aplica o lege adoptată de Parlament și a dispus amânarea pronunţării pentru data de 19 aprilie 2019″, se arată în comunicatul transmis joi de CCR.

Aceasta este a doua amânare în acest caz.

Curtea a dezbătut, miercuri dimineață, sesizarea lui Florin Iordache și a amânat cazul pentru joi dimineață.  Motivul oficial al amânării de miercuri a fost o problemă medicală invocată de judecătorul Petre Lăzăroiu, cel care este și raportor pe subiect.

Vizate de sesizarea lui Iordache sunt Completurile de 3 judecători, care dau deciziile în primă instanță.

Dacă sesizarea va fi admisă de CCR, liderul PSD liviu Dragnea ar scăpa de condamnarea de anul trecut la 3 ani și jumătate și procesul s-ar relua de la zero, cu consecința prescrierii faptelor. La fel și procesul lui Darius Vâlcov ar fi reluat, condamnat și el în primă instanță de un Complet de 3, precum și ale altor zeci de condamnați în primă instanță.

Raportul întocmit de judecătorul-raportor CCR Petre Lăzăroiu în ceea ce privește sesizarea referitor la completurile de trei judecători de la ÎCCJ este orientat spre admiterea acțiunii lui Florin Iordache, declarau miercuri dimineață pentru G4Media.ro surse din cadrul Curții Constituționale.

Sesizarea la CCR a fost făcută de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, pe 25 martie,  în perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, i-a delegat atribuţiile acestuia.

Iordache a susţinut în sesizare că există un conflict de natură constituţională între Înalta Curte şi Parlament, deoarece ÎCCJ nu a constituit completurile specializate aşa cum prevede Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Iordache a preluat în sesizare strategia avocaților în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare.

Acesta a reclamat ”refuzul explicit al ICCJ de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare prin neconstituirea, în cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de completuri de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor de corupţie şi a infracţiunilor asimilate”.

De partea cealaltă, Cristina Tarcea a solicitat respingerea ca inadmisibilă a sesizării făcute de Iordache, justificând, pe baza jurisprudenței CCR, că atributul sesizării Curții nu poate fi delegat de președintele Camerei Deputaților.

”Cu privire la cererea care formează obiectul dosarului nr. 642E/2019, vă rugăm să constataţi inadmisibilitatea acesteia, întrucât nu a fost formulată de titularul dreptului de a sesiza Curtea Constituţională cu soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională, conform art. 146 lit. e) din Constituţie, deoarece atribuţia preşedintelui Camerei Deputaţilor de a sesiza instanţa de contencios constituţional nu poate forma obiectul delegării, potrivit paragrafelor nr. 57 şi nr. 59 ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 538/2018”, a transmis Tarcea către CCR.

CCR a stabilit anterior, cu referire la funcţia de premier, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate.

„Această sesizare (a lui Florin Iordache – nr.) a fost făcută cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care prin decizia numărul 538 din 2018 (…), a statuat că atribuţiile constituţionale ale prim-ministrului, întemeiate pe ideea de reprezentare a Guvernului, nu pot fi delegate. Nu văd niciun argument pentru care prim-ministrul, în calitate de reprezentant al Guvernului, nu îşi poate delega atribuţiile constituţionale, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, în calitate de reprezentant al Camerei Deputaţilor, poate face o asemenea delegare”, a spus Cristina Tarcea miercuri în faţa plenului CCR, care discută sesizarea în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională între Instanţa Supremă şi Parlament.

Tarcea a spus totodată că prin sesizarea formulată de Iordache, în cazul completurilor specializate, se doreşte renunţarea la repartizarea aleatorie a dosarelor de corupţie și a respins, totodată, acuzaţiile cu privire la încălcarea legii în cazul repartizării dosarelor de corupţie.

Cristina Tarcea a declarat că instanța supremă nu a încălcat legea 78/2000, cum este susținut în sesizarea conflictului Parlament-ÎCCJ la CCR, fiindcă în ceea ce privește completurile specializate, constituirea acestora este făcută conform altei legi, 92/1992.

„Acum să ne întoarcem la fondul sesizării. Ce se cere prin acel conflict de constituționalitate? Se cere exact opusul. Să nu respecte avizul consultativ al judecătorilor Europei. Aș vrea să vă mai atrag atenția asupra unui singur lucru. Întâmplător sau nu problema fost redusă la nivelul ÎCCJ, poate nu ar fi rău să consultați tribunalele și instanțele care au competența în soluționarea cauzelor de corupție. Poate ar fi oportun să le cereți și lor cauzele. Am constatat că Bihor Alba Iulia și Galați au toate completurile specializate. Curtea de Apel Constanța au două completuri specializate. Celelalte Curți de Apel poate au dar nu apare pe site-uri. Prin urmare, efectul major va fi nu asupra ÎCCJ neapărat, ci asupra tuturor instanțelor din țară” a afirmat Cristina Tarcea, miercuri, în susținerea punctului de vedere la CCR pe conflictul juridică Parlament-ÎCCJ pe tema completurilor specializate în cazurile de corupție.

„Se pretinde faptul că ÎCCJ nu a respectat Legea 78/2000. Ei bine această lege nu era aplicabilă ÎCCJ, pentru că atunci când instuie facultatea constituirii completurile specializate din Legea 78/2000 spune că vor fi constituite conform legii 92/1992. Ori această lege nu viza funcționarea ÎCCJ, ci a celorlalte instanțe, pentru că ÎCCJ avea propria lege de funcționare, Legea 56/1993”, a completat președintele instanței supreme.

Cristina Tarcea a mai anunțat miercuri, referindu-se la sesizarea lui Florin Iordache, că a trimis o statistică la CCR conform căreia în perioada 2003 – 2018 au fost soluţionate 170 de cauze privind corupţia.

„Tocmai am trimis o statistică ieri la Curtea Constituţională  care a arătat că în perioada 2003 – 2018 au fost soluţionate 170 de cauze care intră sub incidenţa legii 78/2000 (n.r. –  pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie)” a spus Tarcea.

Zilele trecute și PNL a cerut Curţii Constituţionale să suspende procedura de judecată a cererii depuse de Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, în perioada în care îl înlocuia pe Liviu Dragnea, considerând că articolul din Regulament în temeiul căruia a fost înaintată cererea este în dezacord cu prevederile legii fundamentale, motiv pentru care au înaintat şi o sesizare de neconstituţionalitate, cu acest subiect.

Sesizarea liberalilor care vizează Regulamentul Camerei Deputaţilor va fi dezbătută în 7 mai de către CCR.

Ce prevăd legile

Legea 78/2000 invocată de Florin Iordache prevede la articolul 29: ”Pentru judecarea în prima instanță a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete specializate.” Instanța supremă nu a constituit însă astfel de complete.

Pe de altă parte, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară prevede că „la începutul fiecărui an, Colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție, la propunerea președintelui sau a vicepreședintelui acesteia, poate aproba înființarea de complete specializate în cadrul secțiilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, în funcție de numărul și natura cauzelor, de volumul de activitate al fiecărei secții, precum și de specializarea judecătorilor și necesitatea valorificării experienței profesionale a acestora”. Cu alte cuvinte, susține instanța supremă, Colegiul de conducere „poate”, nu e obligat.

Există de asemenea două decizii ale unor completuri de 5 judecători, definitive, care au stabilit că, la ÎCCJ, judecătorii Secţiei penale soluţionează toate tipurile de dosare.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8614 Articole
Author

28 de Comentarii

  1. Totul in tara asta se reduce la dragnea? Ce dracu se intampla daca dispare dragnea? Nu vorbim de ceilalti, nu ne raportam la numarul celor care au avut proceduri ilegale aplicate pe perioada proceselor. Sa dea astia o lege in care sa spuna ca toate nedreptatile si ilegalitatile vor fi indreptate , mai putin pentru dragnea.

  2. NU SCAPA HAMSTERUL. CAND SPUN ASTA MA BAZEZ PE FAPTUL CA CEILALTI SOBOLANI DIN GASCA (ROVANA, MANDA, OLGUTA, NICA, etc.) AU INCEPUT SA ALERGE SPRE LOCURI MAI CALDE SI BINE PLATITE. SOBOLANII SIMT CAND SE DUCE DRACULUI SANDRAMAUA.

  3. Dacă sesizarea este formulată de ex ministrul Iordache este nulă din pornire. Probabil că solicitarea Iordache este nici nu este de competența CCR. Curios că dl.Dragnea nu consideră această solitare o temă care a inflamat și a dat muniție celor cel ce atacă PSD și Dragnea!

  4. Dragnea, jos mustata! In rest, bine le face! Daca legea spune intr-un fel, cum de se fofileaza tocmai juzii supremi?! Gasca de boieri, freaca tziparu pe cate 5000 euro lunar, iar prostii ies sa le apere…independenta. Haha, hai ca suntem pontosi si umoristi

  5. cred ca este o diferenta(mare),primul ministru conduce guvernul,presedintele camerei prezideaza camera,prin demisie a primului ministru,guvernul este demis,nu e acelasi lucru prin demisia presedintelui camerei!oare d-na tarcea nu e in stare sa vada diferente evidente sau nu doreste sa le vada!(in ambele cazuri nu e bine,dar daca nu le vede ,e chiar grav!)

  6. Azi, Dragnea va fi un roman mandru si fericit!
    De parca ar conta in Romania de Teleormanistan ce prevad LEGILE!!
    De cate ori l-ati auzit pe Dragnea INVOCAND Legea cutare sau cutare, in apararea lui?
    Niciodata, pe el statul paralel l-a bagat la puscarie, NU legea!
    CCR cu PSDistul Valer Dorenanu in frunte, are grija de albirea infractorilor din PSD: cand judecatorii sunt numiti de PSD, NU ma convinge nimeni ca vor vota IMPOTRIVA lui Dragnea!
    Dragnea va fi liber sa ajunga la Palatul Victoria, oricum Veorica NU il mai asculta, „Indrazneste sa crezi”, Veorica are frica de Articolul 7 de la Brussels, oricum e vai de mama ei, asta i-ar mai lipsi: Activarea Articolului 7 in mandatul ei de sluga analfabeta de infractor!
    Rusine, escrocilor!

  7. Rolul constituțional al CCR nu este nici să scape condamnații de condamnări , nici să anuleze sentințe definitive, nici să pronunțe decizii în locul instanțelor judecătorești,etc., iar deciziile CCR se aplică numai în spețele în care se constată nerespectarea reglementărilor Constituției la legiferare sau când legiutorul consideră că modul în care este aplicată legea nu corespunde textului constituțional și legal publicat ? Remarcați și că deciziile instanțelor judecătorești nu sunt supuse „validării” de către CCR, numai instanțele judecătorești putând constata dacă sunt motive sau nu de desființare de hotărâri judecătorești ?

  8. Sa scape cand toti cetatenii care au fost furati sau deposedati de drepturi vor intra in drepturi tot prin ordonanta sau lege si tot de ei date!

  9. Membri CCR,membri CCR, aveti grija ca nu sunteti mai presus de lege. Mai devreme sau mai tarziu va cadea flausatul condamnat definitiv la inchisoare cu suspendare si nu numai ca veti ramane fara pensii speciale dar veti face individual puscarie pentru tot felul de complicitati. Voi, in prostia si slugarnicia voastra voastra ati facut din ministrul justitiei Dumnezeu pe pamant in Romania, cand slugarel va fi schimbat, va garantez ca veti fi arestati direct prin OUG, legal si constitutional pentru ca asa ati hotarat voi la CCR, iar poporul va aplauda chiar daca il scapati maine pe daddy vitamina chiar daca nu, pentru ca v-ati depasiti cu mult atributiile de serviciu!

  10. Daca „poate” si nu este obligatoriu sa fie judecatile lor corecte atunci ei „poate” sa lichideze politic pe orcine dupa cum au ordin de mai sus si dupa cum le este interesul lor de a-si pastra,pe viatza, functiile, salariile si privilegiile.Masina de Tocat este simpla,DNA-ul este la introducere,ICCJ este la finalizare.Ce este pe parcurs este egal cu zero,frectie multa si mascarada pentru fraieri.

  11. Dupa cum se vede,”daca scapa Dragnia”,viatza unora nu mai are nicio valoare pentru ei.Pentru cat sunt ei de ratati si frustrati pentru nerealizarile lor personale,nerealizari inregistrate si in scoala pe care au facut-o de mantuiala,nerealizarii si in viatza,pe Dragnia li s-a pus raia,iar raia asta nu-i lasa nici sa doarma,nici sa manance si nici sa mai…iasa din casa.

  12. Ar trebui sa-i faceti statuie lui Dragnea nu sa aruncati cu pietre in el. A fost singurul roman adevarat care s-a luat la tranta cu SATANA pentru scaparea romanilor din iad. Cei care aruncati cu pietre sunteti niste basisti cu creierul spalat. Huuo hastag-istilor vanduti agenturilor straine pe un pumn de verzisori!

  13. Sper să scape și să pot să-l votez la prezidențiale. Ciuma roșie forever!

  14. Dacă mâine Dragnea este răpit de extratereştri, toți frustrații din presă( realitatea tv, digi24, b1, şi facebook-ul) vor rămâne fără obiectul muncii de zi cu zi şi poate se vor reprofila, unii ca muncitori necalificați sau coafeze. Postacii de tipul „Lili”, „Corector” vor emigra să apere statul de drept din Corea de Nord, dacă iei în considerare munca lor de a apăra nişte unelte ale dictaturii suprastatale, Kovesi sau Lazăr.

  15. Dragnea, Dragnea, Dragnea! Toată ziua, bună ziua Dragnea, este obsesia presei, opoziției și a președintelui Iohannis. Domnilor, președintele PSD și al Camerei Deputaților este condamnat în primă Instanță la trei ani și jumătate, cu executare. Dacă sentința rămâne Definitivă ați scăpat de subiectul Dragnea, care va dispărea de pe scena politică. Nu însă și de PSD „Ciuma roșie” cum vă place să-i alintați, cel puțin până la viitoarele alegeri Parlamentare.

  16. CSM, Sectia de Procurori, e in cardasie cu fostul criminal tortionar de la Aiud Augustin Lazar. Deoarece aceasta sectie ar fi trebuit sa sesizeze de indata Inspectia Judiciara inca de la aparitia informatiei cum ca hoasca vopsita de astazi aflata in fruntea PICCJ a fost Procuror Delegat la aceasta inchisoarea pentru schinguit si asasinat dusmanii de clasa. Pentru ca Inspectia Judiciara sa cercerceteza activitatea lui Laza Augustin la Aiud din punct de vedere a incalcarii drepturilor omului comise de acesta pe cand ocupa aceasta fucntie. Cu atat mai mault cu cat, fostii detinuti politici si de drept comun au spus cu subiect si predicat cum ca in perioada in care Augustin Lazar detinea aceasta functie au fost omorati in bataie doi detinuti si erau de asemenea violate detinutele de catre mai marii si gardienii inchisorii, fapte incuviintate de Augustin Lazar si musamalizate de acesta. Poate si Augustin Lazar participa la aceste violuri. Aceeasi reactie trebuia s-o aiba si Tudorel Toader deoarece acesta trebuia sa trimita grupul de control al ministrului ca sa cerceteze activitatea lui Lazar Augustin la Aiud in acea perioada din prima clipa a izbucnirii scandalului. Ca sa nu mai vorbim de tacerea complice a lui Klauss Werner Johannis, Presedintele Romaniei care in ciuda scandalului continua sa nu-l demita pe Lazar Augustin de la sefia PICCJ. Neactionand in acest fel atat, procurorii din CSM, Tudorel Toader cat si Jonannis Werner Klauss nu fac altceva decat sa-l acopere pe criminalului Lazar Augusstin in crimele comise de acesta ca Procuror Delegat la Aiud. Sau Dragnia e de vina de faptele comise de Lazar Augustin??? Si atunci inteleg de ce autoritatile judiciare continua sa inchida ochii la crimele lui Augustin Lazar de acum 30 de ani.

  17. Dragnea, Dragnea, Dragnea! Toată ziua, bună ziua Dragnea, este obsesia presei, opoziției și a președintelui Iohannis. Domnilor, președintele PSD și al Camerei Deputaților este condamnat în primă Instanță la trei ani și jumătate, cu executare. Dacă sentința rămâne Definitivă ați scăpat de subiectul Dragnea, care va dispărea de pe scena politică. Nu însă și de PSD „Ciuma roșie” cum vă place să-i alintați, cel puțin până la viitoarele alegeri Parlamentare.

  18. Judecătorul Petre Lăzăroiu (fost Petre Ceausescu) se afla in mod ilegal in postura de judecator CCR, avand de doi ani mandatul expirat. Este mentinut tot ilegal in functie de PSD pentru a se ocupa de operatiuni murdare in favoarea PSD. Conform oricarei legislatii din lume, deciziile CCR luate cu un complet de judecatori ilegal constituit (Petre Lazaroiu avand mandatul expirat de doi ani) sunt lovite de nulitate. Petre Lazaroiu ar trebui anchetat si judecat pentru impostura si participare ilegala cu buna stiinta la decizii importante ale CCR. Exact ca si in cazul medicilor neautorizarti sau completelor de 5 judecatori in care participarea presedinteluisau vicepresedintelui Curtii a fost considerata ilegala, este exact aceeasi logica si in cazul Lazaroiu.

  19. In ce mafie de tara traim? Adica numai pt a fi bagat la puscarie Dragnea nu trebuie respectata legea? Toti parazitii PNL USR etc care nu doresc reforma in justitie si care doresc in continuarea o justitie mafiota ar trebui scosi din politica si trimisi sa munceasca pe santiere. La ce platim niste habarnavisti care indeamna si incurajeaza nerespectarea legii,a drepturilor si libertatilor cetatenilor? Si pt CCR ce-i asa de greu sa dea decizia? De ce totdeauna numai amanari,tergiversari? Pt ca e mafie peste tot! Traim in mafie. Nu este evident ca daca completele de 5 au fost constituite ilegal si completele de 3 au fost constituite ilegal? Ce atata analiza, vrajeli,harneli cand in Ro la varful justitiei este un fost tortionar comunist, cand in Ro justitia s-a facut ILEGAL PE PROTOCOALE SECRETE ILEGALE? Concluzie: TOTUL in justitie S-A FACUT in mod NELEGAL SI COMUNIST si toti aparatorii acestor nelegiuri trebuie scapati de ei: trimisi La santiere si la puscarie

  20. Lasitatea presurilor lui Dragnea din CCR ingroapa de doi ani de zile Romania si se joaca cu nervii poporului. Slugile din CCR ale lui Dragnea l-ar si scapa pe aceasta de puscarie, dar cum nu au unanimitate in CCR, vor sa isi puna la adapost si partile dorsale de eventuale stadii viitoare de reeducare la puscarie din cauza ilegalitatilor comise cand va cadea jupanul de Teleorman. Presurilor, cu partea dorsala in doua barci nu se poate ca le scufundati pe amandoua, alegeti ori,ori si asumati-va consecintele ca de platit veti plati, ca acum, ca peste 30 de ani ca Iliescu, ca unii nu veti mai apuca decat judecata divina ca Iulian Vlad, dar la o judecata tot veti ajunge.

  21. Prostia postacilor ciumei rosii nu are limite, comentariile lor denota o lipsa crasa de cultura juridica. Cotidianul, poate explicati intr-un articol ce si cine se judeca la ICCJ. Postacii rosii saracii nu inteleg ca daca se accepta cererea lui Iordache la CCR scapa de inchisoare doar Dragnea si o mana de privilegiati, mari mafioti corupti, pe romanul obisnuit care a furat 3 lalele de foame nu il scapa Iordache la CCR si tot in inchisorile imputite administrate de guvernul PSD-ALDE isi va executa pedeapsa!

  22. Nu citesc!Nimic nu ma influeanteaza!Dar sa amani ca prostul gloaba pentru ceva evident,e modul romanesc de a serpui!Hai.idiototi,la completuri de cinci e ilegal la cele de trei NU?Cat de cretini,amanati puteti fi?Judecata e o tampenie din start,amanari jenante cu acelasi rezultat dupa o bufonada neinteleasa,esti spiritul si litera legii sau slugoi?Sa vorbesc despre judecatori aserviti dracului,in care exonereaza bestia in detrimentul victimei!Si cum raman doar cele vulnerabile,pedofili,violuri si femei macelarite,cu un ,minuscul drept de protectie dar rahat pentru violenti,cu minime pedepse spre executare?!DESPRE CE VORBIM?Si tu vrei,jeg,iohannis,referendum despre justitie?Nu mai spun ca esti bagat in rahat!Nu,esti prea tamp si incetinit in reactii,dar du-te dracu’ pana unde a intarcat dracu’justitia!Apoi vom vorbi noiCat acoperi dureri si cadavre comuniste,esti JEG!!MARSH,MA!

  23. Pt. cei care jigniți pe toți care au opinii diferite de a voastre și afirmați că CCR vrea să-l scape pe Dragnea. Nu, CCR-ul va spune, numai, dacă completurile de judecată au fost legal,sau ilegal constituite. În caz de ilegalitate, se vor contitui complete legale și se vor judeca/rejudeca anumite cauze și nu numai a lui Dragnea, sar putea și a lui Ludovice a lui Orban și multe altele. Sentințele viitoare nu putem a le ști. Referitor la Deciziile CCR- lui ar fi bine să le acceptăm pe toate, nu numai pe cele care ne convin.

  24. Noroc cu Lăzăroiu că altfel cădea măgăreața pe Livia Stanciu! Aaaa, mă scuzați, impecabila Livia Stanciu a fost numită de neamțul ținător de mână dreaptă în dreptul buzunarului cu batistuță! Nu se pune! Piua.

  25. Dar ce-i atata graba? Am auzit ca fostul Ceausescu zis astazi si Petrea Loazaroiu vrea si el sa se opereze de sale, la fel ca Dragnea. Eu zic sa mearga sa se opereze linistit si cand se intoarce la munca sa dezbata si cererea ilegala facuta de Ciordache in calitate de loctiitor de o zi al lui Dragnea. Anumite prerogative sunt netransferabile. Stiti cu totii vorba aia, ca graba strica treaba. Situatia trebuie cumpanita cu grija, nu trebuie dat rasol pentru ca nu este de glumit cu legile justitiei, e o decizie de maxima importanta. Deci asteptam sa se opereze si apoi CCR poate dezbate in liniste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.