Ce au decis judecătorii în ziua sentinței pentru Dragnea. News Alert!

Instanța supremă a amânat verdictul în dosarul angajărilor de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este acuzat.

UPDATE. Instanța a amânat pentru 21 iunie sentința în dosarul lui Liviu Dragnea.

Magistraţii instanţei supreme amână astfel pentru a treia oară pronunţarea sentinţei în acest dosar.

În 15 mai, când au avut loc pledoariile finale la ICC, Liviu Dragnea a spus că şi-a afirmat ”cu tărie” nevinovăţia pentru că nu a comis niciuna dintre faptele ”pe care DNA le-a aruncat în rechizitoriu”. Întrebat ce părere are despre pedeapsa de şapte ani şi jumătate de închisoare solicitată de procurori, Dragnea a spus: ”DNA-ul pentru mine vrea pe viaţă”.  Decizia instanței nu va fi definitivă.

La ultimul termen, DNA a solicitat a cerut pentru Liviu Dragnea şapte ani şi şase luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu şi doi ani şi şase luni pentru instigare la fals intelectual, dar şi anularea suspendării pedepsei din dosarul Referendumului. De partea cealaltă, apărătorii liderului PSD au cerut achitarea.

În ceea ce o privește pe fosta soție a lui Liviu Dragnea, procurorii au renunţat la acuzaţii, întrucât aceasta a achitat prejudiciul.

Liviu Dragnea este acuzat în acest dosar de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Procesul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman, a fost reluat de la zero de către ICCJ în 3 octombrie 2017, când la instanţă a fost prezent şi liderul PSD. La sosirea la ICCJ, Dragnea a fost aşteptat de un grup de contestatari care au agitat cătuşe şi au strigat „La puşcărie!”, iar la plecare a fost aşteptat de mai multe persoane aduse de către Codrin Ştefănescu.

În acest dosar, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost  trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, fiind acuzat alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman.

Care sunt acuzațiile aduse șefului PSD

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. „În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”, susţine DNA.

Fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefii din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman. Bombonica Prodana a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie – 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 – 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului.

La cererea Bombonicăi Prodana, care a invocat o excepţie de neconstituţionalitate, instanţa supremă a sesizat Curtea Constituţională în privinţa definiţiei abuzului în serviciu. CCR a decis că impunerea unui prag valoric în ceea ce priveşte abuzul în serviciu este de competenţa Parlamentului, precizând că reglementarea valorii pagubei şi gravitatea vătămării rezultate din comiterea faptei de abuz în serviciu este necesară pentru delimitarea răspunderii penale de celelalte forme de răspundere juridică. Ministerul Justiţiei a anunţat că, urmare a deciziei CCR, infracţiunea de abuz în serviciu urmează să fie redefinită, inclusiv prin instituirea unui prag valoric.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

4 Comentarii

  1. „AMANARE” scrie pe meniul zilei si astazi!Intreb si eu media inteligenta ,ce e aia „Justitie” in Romania?”Mircea, fă-te că lucrezi” ?

    • Eu cred ca 2 Ani cu suspendare, adica Jilava!
      Mai are o Condamnare cu supendare, iar urmarea, Conform Legii, e Jilava!
      PSDeii vor muta marele Miting la Jilava!
      Sa-l susina pe Dragnea, vor face cate un miting pe zi!

  2. Curiozitate: ce turnură va lua marele Miting in 9 Iunie în raport cu Decizia ICCJ din 8 iunie in Procesul lui Dragnea?
    Ce se va întîmpla dacă Dragnea va fi condamnat?
    Dar dacă scapă?
    Și încă un lucru: cum a potrivit Dragnea Timingul așa de bine?!
    Ei, cum?!
    Stia el de ce-l tot amana pana pe 9 Iunie 2018!!
    Nu stia?!

    • lilo, sa-ti spun eu ce se intampla daca este achitat. Nici atunci nu vom scapa gura ta de catza, pentru ca tu nu poti scapa de obsesiile care te urmaresc .Auzi acolo, la Draqnea, gata-gata sa-l dea jos la Referendum pe Prea Iubitul si Mult Stimatul , si sa-l bage pachet la Poarta Alba! !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.