100 de mil€, contract pentru refacerea irigațiilor în 5 zone

Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, din subordinea ministerului Agriculturii, a scos la licitație în SICAP un contract de 499 de milioane lei pentru refacerea sistemului de irigații în mai multe zone din România. Refacerea irigațiilor este unul din pilonii platformei cu care Petre Daea a revenit la ministerul Agriculturii.
Contractul este împărțit în cinci loturi, pe zone, astfel:
„Reabilitarea amenajării de irigaţii Câmpia Buzăului Canal Est, judeţul Buzău
Reabilitarea amenajării de irigaţii Izvoare Cujmir, județul Mehedinti
Reabilitarea infrastructurii principale de aducţiune a apei pentru irigaţii sifon Malina, din Amenajarea Câmpia Covurlui, judeţul Galați
Reabilitarea infrastructurii principale de irigații din incinta Călmățui Gropeni Chișcani, județul Brăila
Reabilitarea amenajării de irigaţii Stoeneşti Vişina etapa a II-a , judeţul Olt”.
Lucrările se întind pe doi ani, de la semnarea contractului cu firmele câștigătoare, ofertele se deschid în 5 octombrie SEAP.
La începutul acestei luni, Guvernul a aprobat lista cu amenajările de irigaţii pentru care se va reacorda caracterul de utilitate publică • Obiectivul autorităţilor este să crească suprafaţa irigată din ţara noastră de la 1,8 milioane de hectare la 2,6 milioane de hectare, pentru care ar urma să fie alocate, până în 2027, 1,5 miliarde de euro, fonduri alocate de la bugetul naţional.
 „A fost aprobată lista pentru amenajările de irigaţii pentru care se va reacorda caracterul de utilitate publică, totodată, şi modificarea programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă totalul fondurilor alocate de la bugetul naţional până în anul 2027. Mai concret, cu această finanţare va creşte viabilitatea economică a sistemelor de irigaţii”, spunea Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului.
El a precizat că ar urma să fie amenajate sisteme noi de irigaţii prin creşterea numărului de proiecte de la 101 la 189, obiectivul fiind ca, de la 1,8 milioane de hectare suprafaţă irigată, să se ajungă la 2,6 milioane de hectare irigate în ţara noastră.
Potrivit lui Cărbunaru, se preconizează înfiinţarea a 50 de amenajări de desecare şi drenaj pentru 695.000 de hectare şi creşterea numărului de amenajări de irigaţii de la 89, inclusiv Canalul Siret-Bărăgan, în prima sa etapă, la 156.
Recomanda 5
Mihai Soare 1269 Articole
Author

9 Comentarii

  1. De nu ai precipitații, o sursă aproape constantă pot fi apele uzate, care evident trebuiesc trecute prin stații de epurare, de unde pot fi folosite pentru irigații,. Din aceste stații poți obține un fertilizator bio foarte eficient, precum și biogaz, la produs energie electrică,..Cine nu apreciează puținul, nu merită mult..

  2. Are colonia voie sa-si irige terenurile ca sa obtina recolte mari? Sa faca concurenta chimicalelor din mUE?

  3. In sfarsit tara are din nou un ministru patriot (si competent) la ministerul PAINII. Pacar ca acumuleaza voturi pentru hahalerele securiste ale Psd-Ciolacu.

  4. Refacere ? Reabilitare ? Dar , cele care trebuiesc refacute si reabilitate, cum au ajuns aici ? Unde sunt marile sisteme de irigatii , unde sunt marile statiile de pompare a apei ? Praful si pulberea ! Desigur , exista si o scuza : erau „ceausiste” si au fost distruse ! Primul P-ministru de dupa Revolutie , spunea ca Romania nu are nevoie de irigatii , deoarece noua ne uda pamantul Dumnezeu ! Se pare ca Dumnezeu a uitat de noi si acum dam din colt in colt ! In ce tara, din lumea asta, se mai procedeaza, sau s-a procedat vreodata , la autodistrugere in afara de mioritica Romanie ?! Nicun vinovat , desigur!

  5. Da, este foarte bine ! Avem marea pomana de la Dumnezeu. Donatie de 5 stele: Dunarea , Siretul, Oltul, Muresul si Somesul . Dar unde-s IMPADURIRILE ? Cel mai important lucru sunt IMPADURIRILE . In perioada „capitalisto-liberala” adica dupa 1990 s-au defrisat in Romania peste 1 milion (1.000.000 ) hectare de padure. Defrisarile „capitalisto-liberale” continua. Va fi necesara o munca titanica de reimpadurire si nu vad cine-i in stare sa o faca. Am vazut programul de reimpadurire al Ministerului Mediului. O caricatura. Vorbeste de padurici de 0.5 – 1 ha in zone „strategice” . Te apuca plansul.

  6. Dar cei care au distrus toate sistemele de irigatie facute inainte de 1989 nu pot fi acum trasi la raspundere si sa plateasca ei refacerea acestor sisteme si nu statul roman ,adica fraierii de contribuabili ? De ce tot ce a fost furat sau a fost distrus, trebue suportat de fiecare data din buzunarele romanilor ?

  7. Toata apa de la epurarea apelor menajere sate, orase trebuie sa fie dirijata pe canale de irigatii in toata tara;nimic sa nu se mai deverseze in riuri sau Dunare.
    In rest sunt povesti si prostii

  8. In sfarsit o veste buna! Sa speram ca se si realizeaza. Pana atunci se poate utiliza metoda japoneza NAKANA-YAKANA.

  9. Ceea ce nu pricepe nici un prostănac de ministru sau premier român,.IRIGAȚIILE SUNT O SOLUȚIE DE MOMENT,.Nici o cultură nu-ți va rezista doar pe irigații,..Ai nevoie de verde, de păduri, de evaporare, pentru ploi.. Trebuie să-ți creezi microclima,.Trebuie să reții apele ploii, a torentelor in zone inundabile, lacuri care ridică nivelul apei freatice..Ai de făcut, refăcut fâșii de pomi, de plante care cresc repede și nu sunt pretențioase la sol și climă. De ex. cânepa,..Plus evident impădurire,.. mai ales pe malurile apelor unde impiedică evaporarea și supraincălzirea cursurilor de ape,.Deci ajunge cu palavrele.. treci la acțiune bre,..Scoate la treabă socialii, pușcăriașii,..și pe cine mai poți,..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.