140 de ani de la naşterea lui Brâncuşi, tema Bucharest ArtFilm Festival

Programul Bucharest ArtFilm Festival este surprinzător: despre viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi, cu totul diferit faţă de ce ne-au livrat în ultimele luni campaniile de strângere de fonduri pentru Cuminţenia Pământului. Cu totul diferit faţă de zăngănitul de gânduri din creiere despre sutele de mii de euro donaţi pentru recuperarea Cuminţeniei Pământului. Nu este un articol împotriva subscripţiilor publice, ci o invitaţie compusă cu bucurie pentru câteva evenimente extraordinare, cu intrare liberă: ”Brâncuşi Filmed”, aparţinând Centrului Pompidou din Paris, documentar fără sunet cuprinzând imagini filmate chiar de Brâncuşi sau conţinându-l, imagini din atelierul său, imagini care portretizează diferite lucrări şi care documentează procesul de creaţie al Coloanei Infinitului (coloana sonoră va fi improvizată live de Mircea Tiberian) şi care va deschide festivalul prin proiecţia programată pe 8 septembrie, de la ora 7 seara, în sala ICR şi alte proiecţii de documentare care vor avea loc în Studioul cinema Horea Bernea al Muzeului Țăranului Român: un film de 26 de minunte care ne arată nu doar învelişul sculpturilor lui Brâncuşi, ci ne face să şi percepem relaţia lor în spaţiul în care gravitează ca un sistem de planete, în regia lui Alain Fleischer; un film despre muzeul Bourdelle, aflat la 5 minute de gara Montparnasse, realizat de Jean Baptiste Mathieu, un documentar mai lung, de 43 de minute, despre călătoria lui Tony Cragg (BBC) în România, în căutarea rădăcinilor ţărăneşti ale lui Brâncuşi şi despre Colonana fără sfârşit.

Cuminţenia Pământului

Brâncuşi împreună cu Augustus John şi Frank Owen Dobson

În lectura lui Victor Rebengiuc, se va difuza documentarul lui Constantin Chelba şi al lui Manase Radnev, pe care l-au creat în 1991, despre ”Cuminţenia Pământului. În film sunt cuprinse şi fragmente despre „Rugăciunea”, „Sărutul”, „Cuminţenia pământului”, „Danaida”, „Somnul”, „Tors”, „Prometeu”, „Madame Pogany” şi despre „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului” şi „Coloana Infinitului”. Cunoscătorii adâncimilor sculpturii recunosc că memorialul ”Calea Eroilor”, testamentul artistic şi spiritual al lui Brâncuşi, este comparabil piramidelor din Egipt.

Într-una din seri este programat ”Brâncuşi”, în regia lui Cornel Mihalache: „Pornind de la câteva fotografii realizate de Brâncuşi, care demonstrează că decriptarea sensurilor lucrărilor poate începe de la fotografiile personale ale sculptorului şi mă refer la aserţiunea «Cocoşul sînt eu!» -, am imaginat o poveste a întâlnirii sculptorului cu alter ego-ul său, «Cocoşul de gips», din anul 1949, ultima sa lucrare, pe care nu a mai terminat-o”.

Program BAFF

Joi, 8 septembrie 2016 / ICR
Brancusi filmé
/ acompaniat de Mircea Tiberian la pian
Vineri, 9 septembrie / Cinema MȚR – sala Horia Bernea / intrarea liberă
16:00 Dezbatere: Arta publicitară: campaniile şi endorserii de cultură
18:00 Brâncuşi sau şcoala de a privi / R.: Jean Pradinas 55’ (1972) / scenariu Marin Sorescu
19:15 Coloana sau lecţia despre infinit / R.: Laurenţiu Damian 44’ (2002) / Q&A
20:30 În căutarea tatălui / R.: Ionuţ Teianu 60’ (2015) / Q&A
Sâmbătă, 10 septembrie / Cinema MȚR – sala Horia Bernea / intrarea liberă
16:00 Dezbatere: Arta de a ne iubi patrimoniul
18:00 Sculptură: Brâncuşi / R.: Alain Fleischer 26’ (2013)
Bourdelle / R.: Jean Baptiste Mathieu 26’ (2013)
19:00 Constantin Brâncuşi / R.: Tony Cragg (BBC) 48’ (1992)
20:00 Cuminţenia Pământului / R.: Manase Radnev şi Constantin Chelba55’ (1991) / Q&A

Duminică, 10 septembrie / Cinema MȚR – sala Horia Bernea / intrarea liberă
16:00 Seminar: Brâncuşi pentru începători
18:30 La un pas de eternitate / R.: Alexandru Maftei 15′ (2016)
19:00 Brâncuşi / R.: Cornel Mihalache 77’ (1996) / Q&A
21:00 Regele Rodin / R.: Alain Fleischer52’ (2013) | Recomandat 16+

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.