2012 – principalele evenimente internaţionale

Potrivit agenţiei France Presse, conflictul sângeros care se eternizează în Siria, tensiunile din Orientul Mijlociu şi realegerea preşedintelui american Barack Obama au dominat actualitatea internaţională în 2012. În cele ce urmează prezentăm o cronologie a evenimentelor anului 2012.

IANUARIE. 13 – ITALIA: pachebotul Costa Concordia, cu 4.229 de pasageri la bord, eşuează după ce s-a lovit de o stâncă în faţa insulei Giglio. Naufragiul s-a soldat cu 32 de morţi.

FEBRUARIE. 6 – China. Debutul „afacerii Bo Xilai”, omnipotentul responsabil al regiunii Chonqing, membru al CC al PC, acuzat de corupţie „masivă” şi de implicare în afaceri criminale; el este deţinut în secret din aprilie şi exclus treptat din toate funcţiile deţinute pe linie de partid, în aşteptarea unui proces. 21 – GRECIA/UE. Grecia obţine de la zona euro un ajutor public de 130 de miliarde de euro, cât şi ştergerea unei datorii de 107 miliarde de euro, evitând astfel un faliment şi ieşirea din uniunea monetară. În contrapartidă, Atena este supusă unei austerităţi stricte, pe fondul unor violente manifestaţii de protest. 26 – CINEMA. Pelicula franceză „The Artist”, un omagiu fără sonor în alb-negru a istoriei Hollywood-ului, este primul lungmetraj neanglosaxon ce primeşte Premiul Oscar pentru cel mai bun film.

MARTIE. 4 – RUSIA. Vladimir Putin câştigă alegerile prezidenţiale din Rusia chiar din primul tur de scrutin, cu 64% din voturi. Pe 7 mai, Putin este învestit pentru al 3-lea mandat şi-l numeşte pe Dmitri Medvedev premier. 13 – ELVEŢIA. 28 de persoane, dintre care 22 de copii, originare din Belgia, mor în accidentul unui autocar care percutează un parapet dintr-un tunel rutier din cantonul Valais. 30 – MALI. Debutul ocupării de către grupuri islamiste armate, sprijinite de un grup rebel de tuaregi, a nordului ţării. La sfârşitul lunii iunie, islamiştii provoacă mari pierderi rebelilor tuaregi şi-şi întăresc poziţiile în regiune, impunând sharia – legea islamică. Pe 20 decembrie, Consiliul de Securitate al ONU îşi dă acordul pentru desfăşurarea unei forţe internaţionale, dar în etape, şi fără a fixa un calendar precis de recucerire a nordului malian.

APRILIE. 1 – BIRMANIA. Aung San Suu Kyi, figură istorică a opoziţiei din ţară, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1991, este aleasă deputat. În iunie, ea efectuază prima sa călătorie în străinătate după 1988 şi pronunţă, la Oslo, discursul său de laureată a premiului, la peste 20 de ani după ce acesta i-a fost atribuit.

MAI. 2. ARTE – O versiune a tabloului „Strigăt” al pictorului norvegian Edvard Munch este adjudecată cu 119,92 milioane de dolari la New York. Ea devine cea mai scumpă pânză vândută în urma unei licitaţii. 6 – GRECIA. Alegerile anticipate devin un vot sancţiune împotriva austerităţii şi a partidelor tradiţionale. Partidul neonazist „Zori aurii” ţâşneşte pe scena politică. În lipsa unui acord asupra unui guvern sunt organizate noi alegeri, în iunie, ce vor fi câştigate de partidul conservator Noua Democraţie. Antonis Samaras devine premier. 6 – FRANŢA. Socialistul Francois Hollande este ales preşedinte, marcând revenirea stângii la conducerea Hexagonului, după 17 ani de absenţă. În iunie, P.S. câştigă majoritatea absolută în urma scrutinului legislativ.

IUNIE. 2/5 – MAREA BRITANIE. Regina Elisabeta a II-a celebrează cu mare fast jubileul său de diamant – 60 de ani de la urcarea pe tron. Festivităţile se încheie fără prinţul Philip, spitalizat.19 – Wikileaks. Fondatorul site-ului, Julian Assange, se refugiază în ambasada Ecuadorului din Londra spre a scăpa de o extrădare în Suedia, unde era acuzat de viol şi agresiune sexuală. El va rămâne în ambasadă, iar în august obţine azil politic. 30 – EGIPT. Mohamed Morsi, candidatul Fraţilor Musulmani la alegerile prezidenţiale, depune jurământul ca şef al statului, devenind primul preşedinte civil şi islamist din istoria ţării.

IULIE. 1 – IRAN. Un embargo petrolier fără precedent impus de UE intră în vigoare, urmat de noi sancţiuni occidentale pentru a obliga Teheranul să cedeze în cazul activităţilor saler nucleare contoversate. 7 – LIBIA. Alegerea Adunării Naţionale, primele alegeri libere din ţară după zecile de ani de dictatură a lui Muammar Kadhafi.18-SIRIA. Un atentat spectaculos loveşte în plin aparatul de securitate al regimului şi ucide trei înalţi responsabili ai regimului, între care cumnatul preşedintelui Assad. Atentatul revendicat de Armata Siriană Liberă – formată din dezertori şi civili înarmaţi – are loc în timpul celor mai violente lupte după debutul revoltei din martie 2011. 20 – SPANIA. Confruntat cu panica pieţelor de capital şi o revoltă socială fără precedent, Madridul obţine de la zona euro un plan de ajutor pentru recapitalizarea băncilor sale. La începutul lui august, guvernul Mariano Rajoy a adoptat un plan de austeritate ce prevede economii de 160 de miliarde de euro. 27 – JO. Ceremonia de deschidere a celei de a 30-a Olimpiade moderne de la Londra. Pentru prima dată, femeile sunt prezente în toate delegaţiile.

AUGUST. 6 – SPAŢIU. Robotul Curiosity ajunge cu succes pa planeta Marte, deschizând o eră nouă în explorarea „planetei roşii”. Misiunea lui va dura cel puţin doi ani. 24 – NORVEGIA. În urma uni proces fluviu, extremistul Anders Behring Breivik este găsit responsabil de atentatele de la Oslo şi Utøya, soldate cu 77 de morţi, în iulie 2011. El primeşte 21 de ani de puşcărie, pedeapsa maximă, care poate fi prelungită dacă va fi considerat periculos. 25 – SPAŢIU. Moare astronautul american Neil Armstrong, intrat în istorie după ce, la 20 iulie 1969, a fost primul om ce a păşit pe Lună.

SEPTEMBRIE. 4 – CANADA/Quebec. Independentiştii din Partidul quebecoaz câştigă alegerile legislative din provincie. Noul guvern anulează creşterea cheltuielilor de şcolarizare, care provocase o amplă mişcare de contestare. 8/9 – IRAK. Un val de atentate coordonate împotriva forţelor de securitate se soldează cu circa 90 de morţi şi peste 400 de răniţi, ele fiind revendicate de Statul Islamic al Irakului, branşă a Al-Qaida, din ţară. 11 – LIBIA. Patru americani, dintre care ambasadorul Cris Stevens, sunt ucişi într-un atac cu lansatoare de rachete asupra consulatului american din Benghazi de către miliţii islamiste. 14 – AFGANISTAN. Coaliţia înregistrează cele mai mari pierderi materiale în urma unui atac al talibanilor asupra Camp Bastion (sudul ţării) pentru a protesta împotriva unui film american antiislamist care scandalizează mai multe ţări musulmane. De la începutul anului, circa 60 de soldaţi din forţa NATO au fost ucişi de indivizi ce purtau uniforme ale armate afgane. 21 -PLECĂRI TRUPE. Washingtonul anunţă că cei 33.000 de militari americani trimişi ca întăriri de preşedintele Barack Obama au părăsit Afganistanul. În noiembrie, şi Franţa îşi retrage ultimele trupe combatante. Misiunea de luptă a forţelor coaliţiei se va încheia în 2014.

OCTOMBRIE. 11/12 – NOBEL. Premiul Nobel pentru Literatură este decernat romancierului chinez Mo Yan. Nobelul pentru Pace este atribuit UE. 14 – RECORD. Paraşutistul austriac Felix Baumgartner realizează un salt de la 39.045 metri înălţime, devenind primul om ce depăşeşte zidul sunetului. 18 – COLUMBIA/FARC. Guvernul şi mişcarea rebelă marxistă a Forţelor Armate Revoluţionare au convorbiri de pace, primele după 10 ani, spre a pune capăt celui mai vechi conflict aramat intern din America de Sud. 24 – URAGAN. Sandy, unul dintre cele mai devastatoare uragane din ultimii ani, loveşte din plin o vastă regiune ce cuprinde o zonă din Caraibe până în Canada. Haiti şi SUA plătesc un greu tribut uman şi material – peste 200 de morţi, dintre care 43 la New York. 28. UCRAINA. Partidul preşedintelui Viktor Ianukovici câştigă alegerile legislative care sunt foarte criticate de Occident.

NOIEMBRIE. SUA – Barack Obama este reales preşedinte al SUA, el învingându-l mai clar decât se aşteptau mulţi pe mormonul Mitt Romney. 9 – SUA/CIA. Demisia directorului CIA, generalul David Petraeus, ca urmare a unor dezvăluiri privind relaţia extraconjugală pe care a avut-o cu autoarea biografiei sale. Scandalul îl afectează şi pe gen. John Allen, actualul comandant al forţelor aliate din Afganistan, a cărui numire în fruntea comandamentului suprem al NATO este suspendată. 14 – GAZA/ISRAEL. Israelul lansează o operaţiune militară în Fâşia Gaza prin asasinarea şefului militar al mişcării Hamas, Ahmed Jaabari. Un armistiţiu între Israel şi mişcarea islamistă integristă, la putere în Gaza, pune capăt unei săptămâni de lupte. 147 de palestinieni au fost ucişi şi 6 israelieni. 15 – CHINA. La al 18-lea Congres al PC Chinez este aleasă o nouă conducere a partidului, care, din martie 2013, va deveni şi conducerea ţării. Xi Jingping îi succede lui Hu Jintao. 20 – RD CONGO. Rebelii din M23 preiau aproape fără lupte oraşul strategic Goma, capitala provinciei NORD-CHIVU, din estul ţării. La 1 decembrie, ei se retrag din oraş după o amplă mobilizare internaţională. 22 – EGIPT. Debutul unei grave crize politice şi al unor violenţe provocate de un decret al preşedintelui Morsi prin care el îşi aroga puteri excepţionale, plasând deciziile sale deasupra oricărui control judiciar. Constituţia este aprobată pe 25 printr-un referendum, cu 63,8% din voturi. 27 – ARAFAT. Liderul istoric palestinian Yasser Arafat, decedat în 2004, este exumat la Ramallah şi se iau probe pentru a fi examinate de experţi internaţionali, care trebuie să vadă dacă el a fost otrăvit cu polonium. 28 – SIRIA. Periferia Damascului este atinsă de un foarte grav atentat, soldat cu peste 54 de morţi, la Jaramana, localitate populată în majoritate de druzi şi de creştini. 29 – PALESTINA/ONU. Un vot istoric la ONU face din entitatea palestiniană un „stat observator nemembru” (138 de voturi pentru; 9 împotrivă şi 41 de abţineri, între care şi cea a României). Ca represalii, Israelul anunţă construirea a 3.000 de noi locuinţe în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est, provocând o reacţie foarte critică a SUA şi mai multor state europene. DECEMBRIE. 1 – MEXIC. Învestitura preşedintelui Enrique Pena Nieto, care marchează oficial revenirea la putere a Partidului Revoluţionar Instituţional, aflat la conducerea ţării între 1929 şi 2000. 4 – FILIPINE. Taifunul Bopha, cel mai puternic din acest an în regiune, face ravagii în sudul ţării, provocând 1.067 de victime şi 800 de dispăruţi. 12 – COREEA DE NORD lansează cu succes o rachetă ce are la bord un satelit. Numeroase ţări văd în operaţiune o testare a unei rachete balistice. 14 – SUA/MASACRU. La şcoala Sandy Hook din orăşelul Newtown (statul Connecticut) are loc un masacru în urma căruia cad victime 26 de persoane, dintre care 20 de copii. 16 – JAPONIA. Partidul Liberal Democrat revine la putere câştigând majoritatea locurilor din Camera Deputaţilor. 21 – ITALIA. Mario Monti demisionează din postul de premier după ce s-a adoptat bugetul pe 2013, gest precipitat de anunţul revenirii politice a lui Silvio Berlusconi. Parlamentul este dizolvat a doua zi şi se anunţă alegeri anticipate, la care Monti se va prezenta în fruntea unei coaliţii de centru. 29 – SIRIA/RUSIA. Moscova susţine că o soluţie politică este posibilă în Siria.

Recomanda
Dumitru Constantin 678 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.