2021 va arăta ce se ascundea în spatele pandemiei

Mai multe rapoarte întocmite de bănci importante, think tankuri și mari publicații au încercat să indice ce anume ar putea merge bine și ce ar putea merge rău în lume în anul 2021.

Foamete

2021 va aduce cea mai mare foamete din ultimele decenii, avertizează un raport al The Atlantic Council privind riscurile și oportunitățile în noul an. Probabilitatea? Acest lucru se întâmplă deja. Potrivit ONU, în Yemen, Sudanul de Sud, Nigeria și Burkina Faso este deja foamete. Și se așteaptă ca foametea să lovească în Afganistan, Venezuela, chiar și Liban. Foarte importantă este nota că nici Statele Unite nu vor sta bine la acest capitol. Raportul citat scrie că experții avertizează deja că SUA se confruntă cu ”un nivel fără precedent” în ce privește foametea în rândul copiilor.

Pandemie

Sunt slabe șanse pentru producerea unui vaccin universal împotriva coronavirusului, scrie The Atlantic Council, în ciuda faptului că inteligenta artificială a fost folosită pentru a grăbi dezvoltarea actualelor vaccinuri. Mai mult, raportul avertizează că există un risc ridicat ca pandemia să se extindă și mai mult în SUA, UE și Rusia, cu consecințe importante la nivel economic și social. Asta s-ar datora și neîncrederii populației în noile vaccinuri – sondajele arată că 42% dintre americani nu își vor face niciun vaccin în 2021. Raportul menționează că virusul va suferi mutații în 2021 și se va răspândi mult, ceea ce va limita eficacitatea vaccinului.

Estimările Atlantic Council par pesimiste dacă este sa le comparăm cu cele făcute de banca americană JPMorgan. Scenariile modelate de JPMorgan arată că noile valuri ale pandemiei vor fi reduse în intensitate după trecerea iernii, că mortalitatea va scădea sub 2% (față de 2,8% în momentul de față). Scenariul JPM arată că închiderea economiilor și izolarea nu vor mai fi rețeta pentru combaterea pandemiei în 2021. Școlile nu se vor închide în noul an. Testarea regulată se va extinde, iar rezultatele vor fi disponibile mai repede decât în 2020. Se vor redeschide treptat granițele și numărul curselor aeriene va crește, însă cu aceleași reguli și controale la frontieră.

Paralizarea administrației Biden

Este unul dintre riscurile cu cea mai mare probabilitate, în viziunea The Atlantic Council. Pe de o parte, Biden moștenește o agendă complicată de la administrația Trump. Pe de altă parte, arată The Atlantic Council, 70% dintre republicanii din SUA consideră că alegerile prezidențiale au fost furate, iar Donald Trump va rămâne un ghimpe în coasta noului președinte pentru următorii patru ani, în special dacă va anunța încă de pe acum că va candida la următoarele alegeri. Nu mai puțin, aripa progresistă a Partidului Democrat va pune presiune pe administrația Biden, căreia îi va fi extrem de greu să împace orientările diferite din propriul partid.

Să nu ne așteptăm la o revenire a economiei

Este foarte probabil ca statele vestice să aibă o revenire economica slabă în 2021. Doar China va avea o creștere semnificativă în anul 2021 –  circa 10%. În opinia The Atlantic Council, economiile vestice ar putea stagna sau chiar să scadă, dacă nu se vor pompa în continuare stimuli fiscali. Or, asta ar însemna o îndatorare și mai mare a statelor. ”Din nou, prespectivele financiare întunecate pentru milioane de cetățeni, care au fost loviți când abia ce începuseră să-și revină după criza din 2008, ar putea avea repercusiuni politice pe termen lung”, scrie raportul citat.

Criza clasei de mijloc

Corelat cu criza economică produsă de măsurile de combatere a pandemiei, 2021 va marca încetarea extinderii clasei de mijloc în întreaga lume. Dezvoltarea clasei de mijloc a fost una dintre marile realizări ale ultimelor decenii. Acum, experții consideră ca va fi pentru prima dată în ultimii 50 de ani când clasa de mijloc nu va mai crește. Ce nu spune raportul The Atlantic Council este că numărul miliardarilor crește într-un ritm nemaivăzut

De altfel, criza pandemiei a trecut în plan secund una dintre marile crize ale anului 2019, care va continua și pe parcursul anului 2021 – inegalitatea, corupția la toate nivelurile guvernării și în marile companii, cenzurarea masivă a informațiilor de către companiile big tech. Ciocnirile dintre manifestanți și forțele de ordine din cursul anului 2020 nu au fost provocate doar de măsurile de izolare luate de autorități – cauzele sunt aceleași ca și în 2019 și indică existența unei crize profunde în societățile capitaliste.

Turcia neo-otomană

Un alt risc cu probabilitate ridicată identificat de Atlantic Council este deriva autoritară a Turciei, care a intervenit militar sau a trimis trupe în Somalia, Qatar, Libia, Siria si Caucaz. Iranul se confruntă cu Rusia în Libia, Siria si Azerbaidjan. Aceeași Turcie îi atacă pe aliații kurzi ai SUA din Siria și recurge la provocări navale la adresa Greciei, Franței, Germaniei în Marea Mediterană, încercând să revină în forța la masa împărțirii resurselor energetice de la care a fost exclusă de puterile europene. Această extindere a fronturilor Turciei ar putea duce la accentuarea actualelor confruntări și la o serie de reevaluări în cadrul NATO.

Amazon ”cumpără” Cipru

Rămânând în zona Mediteranei, analiștii de la Saxobank au lansat la final de an o previziune catalogată drept „scandaloasă” de presa europeană: compania americana Amazon își va muta sediul european în Cipru, unde strategii comnpaniei vor „consilia” guvernul sa devină un paradis fiscal și mai îmbietor pentru corporații. Scenariul acesta nu pleacă doar de la fantezii, dacă este să ne gândim că marile corporații încep să adopte comportamentul unor mari puteri statale: Microsoft a angajat diplomați de renume pentru reprezentarea la ONU și la UE, iar Facebook a instituit un soi de ”Curte Supremă” pentru analizarea plângerilor împotriva companiei și a politicilor privind libertatea de expresie și cenzura.

Ciocnire între SUA și China în Taiwan

Raportul intocmit de Atlantic Council consideră ca este puțin probabilă o confruntare între Iran și Statele Unite, odată ce președinția SUA va fi preluată de Joe Biden. Însă o ciocnire cu China este in cărți. Toate mișcările făcute de SUA în privința Taiwanului – vânzări de arme, vizite la nivel înalt, exerciții militare – au dus la creșterea presiunii Chinei și la încălcari ale spațiului aerian taiwanez de către avioanele chineze. Președintele Xi Jinping s-ar putea vedea obligat să acționeze pentru unificarea cu Taiwanul, pentru a nu pierde din popularitate și legitimitate. Asta nu ar însemna în mod necesar o invazie militară, însă riscul rămâne. Orice intervenție militară a SUA în Taiwan ar duce la o confruntare directă între cele două superputeri ale lumii.

Germania împrumută Franța

Printre scenariile Saxonbank se numără și cel al unui împrumut german pentru salvarea economiei franceze. Analiștii de la Saxobank avansează scenariul în care stimulul de 100 de miliarde de euro al guvernului francez nu reușește să oprească un val uriaș de falimente si proteste. În cele din urmă, Emmanuel Macron ar putea fi obligat să vină cu capul plecat în fața cancelarului Germaniei, pentru a-i cere acordul ca Banca Centrală Europeană să tipărească suficienți euro pentru a finanța un împrumut masiv pentru băncile franceze, pentru a împiedica un colaps sistemic.

Mutații majore în societate

Criza pandemiei nu a făcut decât să ascunda și să potentize o criza economică și socială preexistentă. Financializarea economiei a făcut ca o familie să nu poate fi întreținută dintr-o singură sursă de venit. În plus, tehnologia, ascensiunea companiilor software și inteligența artificială au distrus o mulțime de locuri de muncă. ”Societățile riscă să fie sfâșiate de recunoașterea faptului că măsurile împotriva covid-19 nu au fost rezultatul panicii de moment, ci începutul unei lumi în care va exista un venit minim universal”, scrie Saxobank. ”Într-o asemenea nouă eră, munca de la domiciliu, tot mai extinsă pe fondul restricțiilor Covid-19, ar putea duce la o prăbușire a pieței clădirilor de birouri și a spatiilor comerciale din marile orașe. Un venit minim universal ar schimba atitudinea față de muncă și viață, permițând multor tineri să rămâna în comunitățile în care au crescut. Cei cu profesii marginale ar pleca din marile orase, pentru că aici oportunitățile de angajare ar scădea, la fel și calitatea vieții”.

 

Oportunități în 2021

Renașterea Organizației Mondiale a Comerțului

Când președintele Donald Trump a anunțat că se va opune numirii unor noi judecători la OMC, analiștii au estimat că acesta este începutul sfârșitului organizației. Odată cu schimbarea administrației americane, se vorbește despre o renaștere a OMC, însă cu mai multe condiții. Printre acestea: numirea unui nou director general și o reformă profunda a modului de funcționare care să fi susținută de o coaliție formată din UE, SUA, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, coaliție care să se opuna politicilor industriale ale Chinei, considerate de The Altalntic Council (la fel ca și de administrația Trump) drept ”prădătoare”.

UE și SUA se vor opune Chinei în domeniu tehnologiei

Comisia Europeană schițează deja o „alianță tehnologică” UE-SUA împotriva Chinei. Pentru a se ajunge aici este însă nevoie ca viitorul președinte Joe Biden să nu mai ceară statelor UE să se alăture Americii într-un „război rece” împotriva Chinei și să accepte o serie de concesii privind taxarea companiilor high-tech americane în Europa. De cealaltă parte, UE ar trebuie să renunțe în parte la ideea dragă președintelui Franței de „autonomie strategică” față de SUA. Cât despre statele din Europa de Est, le va fi interzis, ca și până acum, să încheie contracte importante cu China, pornind de la ideea că economiile est-europene sunt vulnerabile, iar influența Chinei se poate extinde ușor asupra sferei deciziei strategice din aceste state.

Accentuarea apropierii dintre Israel și statele arabe

Recenta normalizare a relațiilor dintre Israel, Emiratele Arabe Unite și Bahrain este una dintre moștenirile administrației Trump pe care Joe Biden o va aprecia, consideră Atlantic Council. Miza cea mare rămâne recunoașterea Israelului de către Arabia Saudita, care a amânat momentul, în așteptarea poziției administrației Biden față de monarhia saudită, știut fiind că noul președinte critică încălcarea drepturilor omului de către regimul de la Riyadh. Joe Biden ar trebui să reziste presiunilor din partea Arabiei Saudite și a Israelului de a adopta noi măsuri împotriva Iranului și de a nu reveni în acordul nuclear din care SUA au fost retrase de administrația Trump, extrem de apropiată de premierul Benjamin Netanyahu și de prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman.

O apropiere Rusia-SUA

Vladimir Putin nu este într-o situație bună, consideră Atlantic Council. Cu regimul Lukașenko din Belarus aflat sub asediul ”străzii”, cu criza pandemiei, un președinte pro-oocidental în Republica Moldova, cu trupe trimise în Nagorno-Karabah pentru menținerea păcii între Azerbaidjan și Armenia (aliata de jure a  Rusiei) si cu proteste in provinciile siberiene, Putin ar putea încerca o relație mai stabilă cu SUA. Refacerea legăturilor ar putea începe cu o renegociere a tratatului START pentru reducerea arsenalului nuclear, un acord în privința rachetelor și includerea Chinei în aceste acorduri, dar și cu un progres în negocierile de pace din Ucraina.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

69 de Comentarii

  1. Criza este de 2000 ani.
    Marile imperii sunt mereu in criza si sug la greu resursele tarilor mai mici. Anglia s-a retras pt ca are imperiul ei de 39 tari bananiere.
    Germania si Franta acum isi construiesc imperiul cu bananierele europeene. Sa vedem daca tine cu bananierii astia albi care nu sunt ca africanii si arabii .

  2. De 12 ani economia americana si europeana creste. Bursa este la all time high. O parte din crestere se bazeaza pe IMPRUMUT exagerat deci este o crestere nesanatoasa. Acest ciclu de indatorare are de regula cam sapte opt ani dupa care se sparge intr-o criza. Asa functioneaza capitalismul. Doar ca acum s-a tras de bubble peste cei opt ani la doisprezece. Ca atare corectia=criza sa fie majora…

  3. Citez:”Germania împrumută Franța”
    Cu ce si de unde daca economia nemturiei e laudata ca sta bine pe butuci?
    Citez:”O apropiere Rusia-SUA”
    Ce fel de apropiere si cum daca sunt parteneri apropiati de zeci si sute ani de zile? Aaa!, ca se ciomagesc verbal prin orice mijloace de comunicare, toate sunt declaratii politice! Nu vad nimic serios in actiunile de intimidare verbale! Cainii latra caravanele curg!, e la fel si cu chinuta!

  4. Această pandemie nu e mai presus de trecutele pandemii (cifre), doar, dacă ‘cupola lumii’ nu dorește altceva ?! Istoric : Moderna reslizeză într-un weekend (ianuarie 2020) un vaccin ?!

  5. Păi bre, Nu vei afla nimic,. De nu ți-ai dat seama până acum, de acu, nici pomeneală. Simplu, nu are nimeni interesul să aflii. Clar se vrea un haos și mai teribil, de vei regreta până și anul 2020.. Deci, europa e pe tobogan, de mână cu america falită fudulă și disperată.. In plus vei realiza că dacă pe ceva nu scrie ”made in china” acela e produs contrafăcut,.Asia va domina lumea. Mai ales că civilizația apuseană se automutilează, se autodistruge, pentru interese sioniste..

  6. Razboiul economico-financiar se desfasoara in toata ,,splendoarea” sa de sute de ani. SUA vs China, SUA vs.UE, SUA vs. Rusia, UE vs. Rusia si tarile bogate vs. celelalte state…..Ii vom vedea vreodata pe toti cei enumerati la masa tratativelor, de pe pozitii echitabile ?! Niciodata. Mai marii lumii stiu de ce !

  7. Cam nici unul dintre punctele expuse mai sus nu exprima realitatea reala … ‘s doar colectii de idei RAZLEZE luate anapoda din mass-media propagandistica (=prin definitie obligata la a duce in eroare, majoritatea celor ce-o urmaresc)
    Nu vreau sa-l invinuiesc pe C.M. de premeditare …

    Foamete ? – de ce-ar fi … productia agricola e anticipata mai mare ca-n 2020 , se crede ca uni-si vor „arunca graul in mare doar pentru ai mentine pretul sus” ?

    Pandemie ? – e doar teoretica comparand numarul de morti din 2020 cu cei 2019 (sunt statistic mai putini morti in 2020 ca-n 2021 …dar statisticile nu-s la prima vedere, nu-s usor de gasit ! Din ce „motive” ?)

    Paralizarea administrației Biden ? … Faptul ca BIDEN va fi sau nu presedinte … nu e inca INDUBITABIL (ci poate fi mai degraba o incercare subterana de surpare a UE … observabila sub inca TRUMP mai tarziu 😉 … nemtii ar fi primi care-ar arunca batista-n cazul asta … ante-premeditat !)

  8. Să nu ne așteptăm la o revenire a economiei ? .. NU deloc ! Pengtru ca 70% din banii de re-pornire vor ajunge oricum, stim asta istoric, in CAPCANA LICHIDITATII (da Doamne sa nu explodeze exact cand, conformsimularilor, trebuie matematic s-o faca ) … Bursa banci care nu dau credite ci doar joaca ping-pong cu bancile nationale …etc.

    De la „inventia” de la BRETONWOODS (=FIAT MONEY) clasa de mijloc e in observabila decadere …si … monopolurile mondiale in observabila ascendenta +++ DATORIILE UNIVERSALE a le tarilor nu-s altceva decat (prin tiparnita) si re-indatoriri CICLICE un VAMPIRISM economic la economiile monetare ale „CLASEI” de mijloc = LUPTA de „CLASA” va re-porni istoric la un anumit moment
    …USA va avea candva un OCCUPY WALLSTREET (taote simularile indica asta !) …subteran e demonstrat ca USA (si nu numai) fierbe … ca urmarile renuntului la ETALONUL AUR sunt cu 2-oua taisuri = aduce bunastare insa aduce si …dezechilibre imposibil de reparat in sistemul care le-a generat …

    (m-ai multe nu mai am chef sa zic …insa … cam toate punctele-s doar copiate din … „pressa sistemului” 🙁 )

    NU-i nici exclus ca un atac CYBERNETIC premeditat si indelung sub radarele serviciilor mondiale „pus la punct” sa blocheze comunicarile inter-bursiere producand la un MOMENT ultra-eficient, prin metode de inteligenta artificiala, bine ales momentul = exact in momente de minima rezistenta/minim efort …sa produca o MEGA -ULTRA -CRIZA finnaciar-PSIHOLOGICA …un gigantic BANC-RUN soldat c-un adevarat razboi pseudo-atomic (in economie !) … in 2021

  9. UN atac cybernetic bine calculat ar (dupa studiile de rigoare si efectele in „””RETELE INTERCONECTATE”” !!!) ar putea
    PUNE la propriu BRUTAL si ultra-rapid ECONOMIA MONDIALA … ar fi un MEGA-CATACLISM …ceva imposibil de imaginat fara ajutorul Inteligentei Artificiale si simularilor … azi !

    PS: C. M: … pericolele gigantice vin din ce NU e ASTEPTAT, nu e pre-calculat ci din …chestii „imposibile” la prima vedere ! Asta e un fact istoric !

  10. Putinii care inteleg sistematic (=structurat !) LUMEA
    stiun ca nu traim azi decat urmalile deciziei desfiintarii ETALONULUI AUR
    un BINE cu 2-oua taisuri
    Clar … fara FIAT MONEY nu eram azi unde mondial suntem ( ream demon.strabil mai saraci si mai primitivi) insa
    putini stiu ca FIAT MONEY e si o otrava-in-timp pentru economia mondiala …

    Faptul ca DATORIILE PUBLICE din FIAT MONEY se „sterg” .. C I C L I C ! …ar trebui sa dea de gandit (= au devenit methoda!)

    Capcana LICHIDITATII care nu lasa ca productia de bani sa intre-n economia reala ci ii tine (cu PROFIT numerar muuuult mai mare) in cercurile intern-bursiere (BURSA a devenit dupa renuntul la ETALONUL AUR doar un gigantic CASINO ) … etc.

    Ne invartim ca bezmeticii fara putirinta de-a schimba ceva intr-o spirala … care stim din exemple istorice (ciclice) unde va duce …!

    Istoric nimeni n-a stiut cand si cum se va termina o criza ! Toti au gandit inceputul unei crize in sistemul care-a creat-o ca mai apoi sa nu mai gandeasca deloc RESTARTAND sistemul !

    Parca Einstein spunea ca nu poti rezolva o problema sistemica …fortand sistemul …ci trebuie sa judeci alt sistem pentru a depasi temporar granitele sistemului deficitar !
    Ce se vede azi … LA LIMITELE SISTEMICE …e doar absurda incercare de-a rezolva sistemul fara a-i modifica insusirile care l-au adus la granita cu … „neantul” inexplicabil in si prin sistem !
    Un fel de apucarea de par si ex-tragere a la Baron Muenchaussen !

    🙁

    (PS: Cine-si mai aminteste „OCCUPY WALLSTREET”[= „ceva” se schimba accelerat la „ei” !] stie ca si muuult-(auto)-laudata USA nu e altfel decat alte tari … si ca si ea fierbe la fel la FOC MARE ! SUBTERAN au probleme care nu pot fi blocate prin STATUS-QUO si cresterea supraveghierii populationale … asta au incercat toti PERDANTII ISTORICI inainte de PRABUSIRE !!!)

  11. eu sper ca hackerii ca isi faca treaba si sa distruga tot ce tine de burse, servicii, evidente, google, amazon, apple, facebook. tot! sa o luam de a 0. poate ne vom destepta de data asta. mi-as dori o resetare totala. ceea ce se numeste anarhie este de fapt frica autoritatilor si a ghertoilor bogati de necunoscut si impredictibil. distrugerea unui status-qou in care cineva detine puterea si controlul in beneficiul propriu se numeste anarhie.

  12. Chiar nu stiu cati inteleg, non-superficial, la propriu, asta … e ceva de domeniu IQ>145 :

    „Faptul ca DATORIILE PUBLICE in FIAT MONEY se „sterg” .. C I C L I C ! …ar trebui sa dea de gandit (= au devenit methoda!)”

    [puzzle:
    Ce se intampla ciclic-economic (inter-)NATIONAL in cazul acordului si mai apoi premeditatei stergeri a datoriilor in FIAT MONEY ???
    … pentru non-initiati : Doar datoriile in FIAT MONEY se pot „sterge” ! Experti stiu de ce !]
    😉

  13. „ce se ascundea în spatele pandemiei” … hmmm … cel putin la fel de interesanta mi se pare intrebarea „CINE se ascunde in spatele pandemiei ?” … (ps : nici n-a inceput bine 2021 si cred ca avem gluma anului : „provocări navale ale Turciei la adresa Greciei, Franței, Germaniei în Marea Mediterană” !!! Pai, cum am invatat cu totii la ora de geografie, Germania are iesire la Mediterana, iar Franta e, tot pe acolo, vecina cu Turcia ! Aaaa … ce spuneti ? pe „principiul vaselor comunicante” ? Mda …)

  14. @mishteaux
    „La Chicago, anual, se tranzacţionează de 46 de ori producţia mondială de grâu şi de 24 de ori producţia mondială de porumb.” Christine Lagarde fost ministru francez de Finanţe, actual sef FMI.(declaratie 2011)
    /adevarul.ro/international/in-lume/cine-umfla-preturile-produsele-alimentare-1_50b9f92d7c42d5a663ad6520/index.html

  15. inca ceva …
    DE meditat pe tema:

    „DATORIILE UNIVERSALE a le tarilor nu-s altceva decat (prin tiparnita) si re-indatoriri CICLICE un VAMPIRISM economic la economiile monetare ale „CLASEI” de mijloc”

    😉 😉 😉

  16. În fața la plandemie PNL și Werner, în spate furturi imense de partid stat mafiot iohannist.

    Pe fir au intrat mafioții USR, securistul mafiot Voiculescu ministru la sănătate bugetul e aranjat cu corporațiile din Big Pharma. Iohannis are grijă să nu se amestece DNA.

  17. mishteax(cont.): te pierzi in amanunte. Sfarsitul a inceput cu infiintarea bancii angliei, acum vreo 4 secole, la care este partasa si familia lu’ clampau’. Citeste-l pe Ezra Pound, inchis ca Eminescu-n ospiciu, fiin prea cunoscut, ca sa-l omoare. Catre cine-i „datoria”? Platim toti dobanda la banii pe care-i imprumutam de la banci, fara ca ele sa-l aibe.

  18. @Pandele … si (cam) ce-ar vrea sa insemne asta la care ma faci atent ?

    [inn termeni simpli ca perceapa si altii !]

    😀

  19. @oarecare … nu cred ca eu nu inteleg ce spun !

    „amanuntele”-s doar exemple la … teorie pentru ca si altii sa poata participa logic-constructivist la palavrageala !

    (cu sau fara amanunte …e la fel ca … cu sau fara DESEN 😉 )

  20. „Sistemul” a ajuns intr-o faza (terminala spun expertii tacuti !) in care
    doar slaveaza ce e prea mare (!!!) pentru a fim lasat sa dea faliment !

    Ce insemna pentru no-initiati ” prea mare pentru a fi lasat sa dea faliment” ?
    Inseamna ca daca ceva „prea mare pentru a fi lasat sa dea faliment” va da faliment … „sistemul” va fi obligar la resetare = la renuntarea la STATUS QUO !

    STATUS QUO-ul e insa chiar LUMEA DE AZI cu actorii ei vizibili si invizibili … e o proprietate a sistemelor complexe AUTOCANSERVAREA asa ca nu e nimic non-natural in incercarea pastrarii STATUS QUO-ului prin
    incercarea de-a „nu lasa sa dea faliment ceva prea mare pentru a cadea ”

    NASOL e ca … ciclica salvare … e finita in sisteme finite ( e Terra si economia ei un sistem finit ?) …
    „caderea” celor prea mari pentru a cadea … va fi cu atat mai BRUTALA cu cat va fi mai amanat

    ( exact ca-n cazul unei boli … tratarea simptomelor nu face decat ca boala , inobservabil prin simptomele linistite, sa explodeze si mai brutal in timp … „chestiile astea sistemice-s IZOMORFE de aceea-s inter-inteligibile” =’s sisteme !)

  21. Ceva se va intampla, pandemia este cauza pricipala (asa spun unii)), urmeaza efectul, criza petrolului, hartia igienica $,…
    Pana la urma, „salvarea” temporara, vine tot de la inflatie, este o metoda finutza, „eleganta”, se ia valoarea de la saraci si se da la bogati, incet, fara brutalitate, se mizeaza pe adaptare si lipsa memoriei turmei.
    Dar daca austeritatea se poate „masca” si ea, deghizata si fardata? Isi vor da seama dobitoacele? )
    Poate trebuie inoculata o idee fixa!
    Poate va fi legata de pandemia interminabila, daca au spus ca „scapam” anul asta, ce credeti, cat va dura?
    (nici vacinul si nici daca faci una din variantele covid nu-ti dau imunitate, esti raspandac si generator de mutanti))

    Acesta este efectul mutant!
    O civilizatie mutanta se pregateste sa apara, serios!
    Cat putea sa tina gogoasa civilizatiei secolului XX, inmultire, gunoi, …, resurse consumate ireversibil?
    AM INTRAT IN SECOLUL XXI, suntem in intarziere!
    Destinul egoismului speciei, ilustrat remarcabil in forma de organizare sociala, „democratica”, asteapta plictisit sa se termine circul pandemiei, al transformarii lui homo-sapiens in homo-mutant.us-retardat.us!

  22. Cred ca multe din problemele ipotetice astazi vor fi prezente in noul an, poate, cu voia Domnului, si unele dintre oprtunitati. Imaginea de inceput insa… Cred ca trebuie modificata pozitia containerelor pe axa matematica Y, poate si unghiul „lanturilor”.

  23. Banul este Singele Economiei Globale. In 2021 – la 20 de ani de la 9/11 – se va fi tiparit atit Banet incit le va Tisni Singele pe Nas, Ochi, Urechi si chiar Gaura Curului.
    Fiecare Nou Miliardar lasa in urma o Padure de Loseri gata sa se Aprinda la cel mai mic Fulger.
    2021 va fi Anul Abuzului Brutal impotriva celor care se Incapatineaza sa Refuze Abdicarea de la Normele si Valorile Fundamentale Crestine. Nu ai Bani, cere si ti se va Da. Daca nu ti se va Da atunci du-te si
    Ia-ti dupa Nevoi. Adica Ia tot ce este Disponibil…
    Fericiti cei Saraci,
    cu Duhul.

  24. Dupa pandemie, mai exact in timpul pandemiei, ca nu se stie daca se incheie vreodata, VA FI URGIE, adica vai de mama noastra…ma refer la vreo 85% din populatie (ceilalti 15% sunt privilegiatii „reformei”, adica distrugerii sistematice de 30 de ani a economiei).
    Mai e ceva, cu tot respectul pentru autorul articolului, inainte de a „paraliza” administratia biden trebuie sa se instaleze…putintica rabdare pana pe 06 ianuarie (hai sa zicem pana pe 20 ianuarie).

  25. @horeeea

    Sti care-i rolul „AUSTERTATII” intr-o criza economica MONETARA ?!

    Rolul ei MALIGN, real, logic-intergrat intr-un sistem argumentativ, … nu imbacsiturile palavragios-teoretice de manual ?

    😉

  26. The Atlantic Council „estimează”, adica spune voalat exact ce urmeaza, ce ne pregatesc cei 0,1%. The Atlantic Council „avertizează” = sî nu spuneți că nu v-am spus. Foamete va fi, insa va fi provocata artificial. Asa a facut si Stalin.
    @horeeea, buna asta cu homo mutant.us, homo-retardat-us!

  27. @horeeea
    e 80% un rol psihologic cu un anume scop …premeditat …masselor !
    Sti care-i ?

    :)))

    @horeeea, buna asta cu homo mutant.us, homo-retardat-us! 😀

  28. Nu-s Trump-ist dar ,intoarcerea democratilor nu-i o fericire !.Pe vremealui Obama politica de blocare a Chinei era pe primul plan ,China ca forta economica si mai nou militara sufla in ceafa Americii,pentru a contracara aceasta putere Obama a initiat doua tratate TPP pentru tarile riverane Pacificului si TTIP pentru atasarea ca remorca a UE la America .
    Ca rezultat al fortarii notei de alianta (TTIP) din partea lui Obama ,Merkel a dat semne ca ar agrea acest tratat ,iar UK vazind ca ajunge si sub cisma nemteasca si americana a facut pasul inapoi =BREXIT !!.
    In cazul TPP doar cateva state fara vro insemnatate au agreat tratatul ,dar greii i-au dat cu flit !.
    Odata ce Biden si democratii sunt la putere vor veni iar cu globalizarea ,iar cu manipularea cu santajul.Globalizarea = stergerea orcarei traditii ,a notiunii de natiune ,de cultura totul va intra intr-un malaxor de macinare a tot ce sta la
    baza statului,a libertatilor de manifestare a personalitatii.Pandemia a demonstrat haosul global ,dezinformarea si manipularea grosolana.Traim vremuri tulburi in care cei mari isi testeaza dotarile ,isi arata muschii,isi arata coltii,se fac aliante , crizele de orce natura se vor provoca voit pentru testarea adversarilor.

  29. BEST-ia legionar-securista „rene/core” s-a dat de trei ori peste cap si a iesit un monstru bolsevic extrem de „mishteaux”
    ideologic de care se lipesc toate clonele cretinoide care fac „misto” de capitalism, stiind, de cand le-am explicat, ca de peste 150 de ani capitalistii miliardari sunt fara exceptie MARXISTI/BOLSEVICI si ce practica ei nu e capitalism pur…
    Capitalistii, repet, au nevoie de stabilitate pentru bunul mers al afacerilor construite cu MUNCA si SUDOARE, ei nu au nevoie de RAZBOAIE, asa cum scrie in maculatura marxista. Razboaiele inseamna distrugeri si la scara mondiala distrugerea
    VECHII SOCIETATI UMANE, adica exact ce-si propune MACULATURA MARXISTA. Macelurile Bolsevice Mondiale au distrus Planeta
    si au provocat pierderi incalculabile singurul lor rezultat fiind crearea Lagarului de Concentrare BOLSEVIC…
    Asta nu vor sa accepte DUSMANII ROMANIEI din fosta Securitate si PCR, plus CULTURNICII de genul lui „rene/Antoanesei”…

  30. @papa-pius …cica rulota alui de-a explodat in Nashville ar fost doart asa de momeala …cica explozia a venit de la transformatoarele din subteran acolo . Nu cum sa oficializat … o bomba thermobarica ignificata exact in momentul de maxima potenta al amestecului aerosoli aer prin uzitarea unui detector de fum optic (putin modificat electronic) …
    De aceea nu cred in mass-media … expertii FBI spuneau ca e foarte greu de facut rau in cazurile astea speciale si ca trebuie gandire de expert nu ..doar cunostinte de fizica si electronica de liceu !
    Probabil nu stiu la ce poate fi folosit … altceva decat pentru ce-a fost construit … un detector de fum optic … in cazul unui amestec thermobaric (oarecare !)
    +
    de conspiratiile aste ce zici ? 😀 … are sens ca unul care-si ia viata … o face nu doar pentru ca are-o boala iremediabila ci mai si vrea sa „salveze” omenirea ( de la ce ?)

    PS: Fa abstractie de la ce se alfa de facto-n cladirea aceea si … cine putea sti ce trebuia sa stie pentru ….etc.

  31. Nu cred intr-o asociere intre SUA si Europa impotriva Chinei. SUA nu mai are ce oferi Europei, dar China are si poate ajuta Europa sa iasa din criza. China a reusit sa opreasca pandemia si a pornit deja motoarele economiei si isi va ajuta si clientii din Europa sa iasa din criza ca sa aibe cumparatori. Visul lui Trump ca va reloca investitorii americani din China ramane un vis. Le merge prea bine in China ca sa plece. Oamenii de afaceri merg dupa profit si nu dupa sloganuri patriotarde a la Trump. In Europa numai Romania se va tine tantzosa dupa politica americana si va avea foarte mult de suferit.

  32. Am intrwebat-o pe shirih how areh yhou dhoing de vreoh pathru orhi si a zhis dhe fiecahre datha althceva.
    Achum pathru lunhi shtia doarh un rasphuns. Thotul evolueazha digithal cu vhiteza luminhii.
    Shi bithu va ajunge schump, or sha disphara banchnotele curandh completh.

  33. Domnule Charlie, când vei pune capăt mixajului tău aiuritor și de doi bani – pupincurism grețos al capitalismului odios și asasin (papa Francisc: capitalismul ucide!) mascat de ,,drepturile omului și democrație, libertate și alte gulgute pentru bobor,, ? Fă-ne hatârul ăsta, Patria recunoscătoare!

  34. Cred ca autorul este un imbecil.Lumea evoluiaza,apar noi informatii in domenii diferite. ale fizicii, chimiei, despre miscarea atomilor. Despre spatiu. Dar nu, autorul se foloseste de lumea inconstienta, cu putina educatie pe care sa-i prosteasca. Cu teorii ale conspiratiei. Starnind sau amplificand panica. Lumea s-a dezghetat Caline. Vei ramane cu cititori din ce in ce mai putini si din ce in ce mai putintei la minte. Am o intrebare cacaline. Tu stii cum a luat fiinta crestinismul? Exact pe aceleasi teorii .Ma mir ca inca mai sunt prostovani sa creada tampeniile astea. Oamenii lenesi si fara vointa vor crede mereu in conspiratii. Asa au si ei de lucru.Au si ei comunitatea lor unde sunt bagati in seama.

  35. Deci tu stat vii și impui amenzi uriașe că pandemie. Vănezi ca pe migranți ilegali pe cetățenii români că cică nu stau în case, după ora cutare umblă covidul și-i halește mai ales pe cei trecuți de o anumită vârstă. Amenzi mari Inclusiv pentru nepurtarea măștii.

    Masca obligatorie. Ca după tot stat să vii să să zice că măști sunt false, neconforme bune de aruncat. În statisticile oficiale covidul explodează. Câtă încredere mai poate avea cineva în campania de vaccinare dusă de stat. Stat abuziv de același partid, aceiași politruci corupți, același politruc Șef de stat, acum a intrat în etapa Vaccinare.

  36. Mafia Big Pharma + mafia securistoidă PNL+PDL+USRPLUS = Afacerea Plandemia, faza pe vaccinuri.

  37. @ Charlie. Nu pica in greseala tipic romaneasca si anume ca orice e rau pe acest pamant trebuie sa fie neaparat marxisim, bolsevism, cumunistii. Atat stanga cat si dreapta sunt facute din oameni si conducerile de regula furate de oportunisti si ticalosi in dauna cetateanului normal. Ura fata de comunism nu trebuie sa ne afecteze obiectivitatea. Avem in Romania doua partide de dreapta pnl si usr absolut odioase. Vad ca unii vor sa faca din usr un partid de stanga dar nu e, e doar o noua dreapta bolnava.

  38. Se pare că lui @Charlie nu-i place fostul capitalism puritanism al lui Oliver Cromwell şi se pare că îi place la nebunie bolşevismul regal instaurat de Charles al II-lea după moartea lui Cromwell. Crizele economice mondiale sunt doar mici convulsiuni ale unui domino început cu era industrială apărută tot în Anglia. Dacă nu era Faraday şi Maxwell cu ideile lor năstruşnice şi alții cu descoperirea bauxitei/aluminiului, azi nu mai existau crizele economice miliardarilor lipsiți de idei sau imaginație.

  39. Interface List
    1………………………Software Loopback Interface 1
    12…00 00 00 00 00 00 00 e0 Teredo Tunneling Pseudo-Interface
    ===========================================================================

    IPv4 Route Table
    ===========================================================================
    Active Routes:
    Network Destination Netmask Gateway Interface Metric
    127.0.0.0 255.0.0.0 On-link 127.0.0.1 306
    127.0.0.1 255.255.255.255 On-link 127.0.0.1 306
    127.255.255.255 255.255.255.255 On-link 127.0.0.1 306
    224.0.0.0 240.0.0.0 On-link 127.0.0.1 306
    255.255.255.255 255.255.255.255 On-link 127.0.0.1 306
    ===========================================================================
    Persistent Routes:
    None

    IPv6 Route Table
    ===========================================================================
    Active Routes:
    If Metric Network Destination Gateway
    1 306 ::1/128 On-link
    1 306 ff00::/8 On-link
    ===========================================================================
    Persistent Routes:
    None
    si alte aspecte pot ascunde ceva neplacut

  40. Deaga Charlie, bati camii cu dragalasebie…Un discurs inspurat din Meine Kampf? Nu, nu cred ca ai avut rabdare sa-l citestii. Ce nu ai incata la scoala sau ai uitat deja este ca epoxile se schimba – sclavagism, ev mediu, capitalism si acum suntem la trecerea spre o noua epoca, cea post industriala dirijata de niste CAPITALISTI HARAPARETI, Te contrazici cand faci apologia capitalismului, dar spui ca miliardarii sunt bolsevici. Pai acesti miliardari au creat capitalismul. fara capitalism ei nu deveneau miliardari. Ce capitalism e ala fara afaceri, fara proprietate privata, fara burse etc…Stai tare rau la capitolul LOGICA!!! Asa cum celelate sacietati umane au fost depasite si capitalismul este depasit. Din pacate intram intr-o era a dominatiei informatiei, manipularii, insiguraii omului, izolarii lui intr-o lume virtuala…Avea vizionarul Asimov un ronan interesant pe aceasta tema. Cand l-am citit mi s-a parut o utopie absurda, dar azi o vedem cum ia nastere…

  41. „NU-i nici exclus ca un atac CYBERNETIC premeditat si indelung pregatit sub radarele serviciilor mondiale „pus la punct” sa blocheze comunicarile inter-bursiere producand
    la un pre-anticipat, cu rabdare tiptil astept, MOMENT ultra-eficient,
    prin metode de inteligenta artificiala 😉
    bine ales momentul = exact in momente de minima rezistenta/minim efort
    …sa produca o MEGA -ULTRA -CRIZA finnaciar-PSIHOLOGICA
    …un gigantic BANC-RUN soldat c-un adevarat razboi pseudo-atomic (in economie !) … in 2021”

    Nu informatiile ci … „ARTERELE informationale” …’s tinta, „parghia”, „revolutionarilor” = 😀 … prezentului !

  42. „DATORIILE UNIVERSALE a le tarilor nu-s altceva decat (prin tiparnita) si re-indatoriri CICLICE un VAMPIRISM economic la economiile monetare ale „CLASEI” de mijloc = LUPTA de „CLASA” va re-porni istoric la un anumit moment”

    Cine zicea ca „clase”-i un cuvant absurd si fara corespondent social real ?

    „Pestele de la cap se-mpute !” = Revolutiile, schimbarile ideologice si de guvernare… n-au fost si nu vor fi facute niciodata de PROSHTI … ci: – de la CAP-ul, care in timp se-mpute, se strica pestele !
    (cine-i pazeste pe paznici ? … vezi intermezzo-ul actual al „bisericutei din Frankfurt” [sub microscop chiar acum !] )

  43. @Charlie …unele dintre ideile tale le aveau si berbecii aia de la THINK TANK-ul ala (anonimizat) urmarit cu intelectuala hazlie delectare de „aia” de-au facut intr-o pivnita in mijlocul Europei … activitatea solara recenta !

    :))

    (esti comic ! :* „de 4x peste cap !” 😉 )

  44. Radem glumim dar , oare cati inteleg cu adevarat fraza :

    „Faptul ca DATORIILE PUBLICE din FIAT MONEY se „sterg” .. C I C L I C ! … ar trebui sa dea de gandit (= au devenit methoda!)”

    ce ma-ngrijoreaza e asta :

    „(= au devenit methoda! Panaceu !)”

    😉

  45. APROPOS:

    Parca Einstein spunea ca nu poti rezolva o problema sistemica …fortand sistemul …ci trebuie sa judeci alt sistem pentru a depasi temporar granitele sistemului deficitar !

    :*

  46. Nu stiu ce ma face sa cred ca astora de la … Atlantic Council … le au fost tot timpul, in realtime, analizate
    … TRAZNAILE !

    (Daca nu faceau pe PROSHTI … ci chiar asa-s cum au fost … preceputi ! E NASOL ” Nu e de mirare deciziile de 2 centi istoric.recente !)

    😉 😀

  47. NASOL …din cate se stie acum
    ce-a explodat ala oficialmla Nashville …
    e altceva:
    – cica FBI-ul art fi primit dinainte un avertisment ca centrele ce calcul de tipul ala de la AT&T pot fi explodate de la distanta prinn comenzi informatice dupa preluarea unor anumite periferii
    si ca explozia a fost doar un exemplu ca da … REMOTE … se poate , prin preluarea programelor periferice care au acces la …etc. Fiecare centrul de-asta are un modul de AUTODISTRUGERE …etc.

    Ce naiba voia hackerii tinand cont ca-s de numarat pe degetele de la manini (picioare) expertii care pot gandi asa ceva … !
    E clar ca modulul de autodistrugere e REMOTE insa de ce e … considerat ca sigur anti-hack ?

    CICADA 3301 ?

    🙁

    (ma distreaza mereu …povstiele oficiale prosst construite ! = mi-e mila de proshti !)

  48. Daca frauda electorala pusa la cale de satanistii globalisti ai partidului democrat american va fi validata legal, vom asista la trecerea suveranitatii SUA, inclusiv a butonului nuclear, in mainile Chinei. Deja Joe Biden vorbeste in repetate mesaje ca presedintele real este Kamala Harris, numind-o cu gura lui de bosorog senil drept presedintele ales. Lasand la o parte ca substituirea de persoana intr-o functie oficiala este crima, omenirea se pune in fata unui urias pericol, anume ca butonul nuclear al SUA sa fie controlat de China! China dispune deja de propriile capacitati nucleare plus si de cele ale Nord Koreea, daca va pune mana prin intermediul satanistilor globalisti din SUA si pe butonul nuclear al Statelor unite, atunci soarta omenirii este definitiv pecetluita. Baba aia cretina, Nancy Pellosi si tot anturajul ei de paraziti umani in frunte cu Clinton, Obama, Biden si alte lepre nu mai au ce pierde, ei s-au aranjat deja cu chnezii, dar omenirea intrega va fi inrobita de globalistii satanisti. Asta este adevarata miza a fraudarii alegerilor din SUA cu ajutorul Chinei, obtinerea de catre China a controlului butonului Nuclear al Statelor Unite!!! Asta urmareste China! Va fi teroare!

  49. @Mama Morton … :))))

    Daca ar fi asa cum zici matale … CHINA, chiar cu BUTONUL, n-ar taia gatul gastei yank-eie care-i face (Chinei !) OUA DE AUR !

    Ar fi si comunistoid si capitalist ilogic ca China sa incerce sa-si franeze modernizarea si vizibilul in ascensiune NIVEL DE TRAI intern …
    incercand sa submineze USA !

    Poti gasi un raspuns rational-multumitor … la intrebarea :

    — De ce toate tarile lumii indiferent de ideologie ( chiar si diametral opuse a la : Iran, USA, Israel) joaca toate in
    hora pseudo-PANDEMIEI … actuale ?

    Ai o oricat de mica ideie ?

    (te intreb fara a te banui ca ai cat-de-mic acces la informatii … „clasificate/ascunse/secretizate” !!!)

    :*

  50. N-ai inteles nimic, dar nu ma mir. Daca le iese planul, nu vor taia gatul gastei cu oua de aur cum zici tu, o vor baga la ei in cotet! Acum ai priceput? Tu n-ai decat sa razi cat vrei sluga globalista, dar n-o sa va mearga planul. Daca Dumnezeu dorea o lume uniforma asa cum vrea Soros sa amestece toate rasele umane, o facea ca de pe banda de montaj, toti identici, n-ar fi creat atata diversitate si intre animale si intre oameni. Ii facea pe toti ca pe niste cutii de conserve, fiinte intoarse cu cheia.

  51. @Mama Morton … ce crezi ca castig eu din toata afacerea asta ? Nu numai ca nu ma dez-plictiseste ci nici macar experienta sau rutina nu am !

    PS: Trump va „domnii” inca 4 ani presedinte pentru ca subteran a DEJA cazut de acord de-a desfiinta graduala a NATO … iti spun din timp asta, o vei constata retroactiv, ca sa vezi ca nu totul e mishto ce e … mishteaux !

    PPS: China ? … pai tinand cont de evolutia ei in deceniile de dupa preluarea know-how-ului si interconexiunilor bancare ale HONG KONG-ului
    i-au cam DEJA bagat pe americani (via London !) in cotets !

    Esti capabila sa vezi asta ? Esti capabila sa vezi ca nimeni nu mai poate oprii asta ? … :*
    Tipareste cumva CHINA bani pentru a-si salva economia de la o … revolutie populara a fostei … classe de mijloc ? 😀

  52. Apropos de habarnism religios … daca Dumnezeu era perfect si fiind perfect crea lumea perfect …
    de ce draga Mama Morton la mai creat pe … SATAN (=DraQu) ?
    Din plictiseala unei lumi perfecte si plicticoase ?
    Sunt ateu insa dac-as fi fost cat de cat cu credinta intr-o fiinta superioara umanului (nu-s!) il vedeam pe Dumnezau ca
    pe o fiinta nu a tot puternica insa incomensurabil mai puternica decat ce-i poate inventa omul ca insusiri si ca

    … UMOR ! (fara o doza seriosa 😉 de umor inteligenta inceteaza sa mai existe devenind …tautologie !
    :*

    😛

  53. @printesei trans Mama Morton :* :* :*
    Haide ca daca esti ateu, ai raspuns la toate, nu e nevoie sa te mai luminez eu. Dar cand sanatatea ti-o va lua-o razna, sa faci tu singur cu toata stiinta ta de ateu ce trebuie ca sa tii in echilibru viata care se scurge din propriul corp despre care de fapt nu stii nimic. As putea sa-ti raspund la intrebarea legata de perfectiunea lui Dumnezeu si a lumii, dar ca orice ateu precis ai propria ta teorie si nu merita osteneala. Ramai asa cum esti. E mai bine sa fii ateu decat sa fii satanist-globalist, un ateu are totusi niste percepte morale.

  54. @mishteaux
    China este acum beneficiara sistemului capitalist care de 50 de ani a tot pompat in China stiinta si tehnologie in baza conceptului „o tara, doua sisteme”. Acum Partidul Comunist Chinez se crede pe cai mari. Dar sa nu uitam ca pana prin 1980, China pur comunista murea de foame la propriu. Daca vor reveni la un comunism pur si totalitar, se va intampla cu ei ceea ce s-a intamplat dupa razboi cu statele europene care au trecut la comunism, toata dezvoltarea economica se va opri practic, pentru ca sistemul comunist este unul intrinsec falimetar, asta s-a putut constata pe viu in tarile este europene; oricate sacrificii au facut tot au ramas la coada cozii, mult in urma tarilor capitaliste. Dar chinezii viseaza in continuare la comunismul global, isi imagineaza ca progresul Chinei se datoreaza comunismului.

  55. Chinezii ca si cubanezii de altfel au ales comunismul de ciuda …

    scotoceste arhivele …@Mama Morton ! (desi nu cred ca ai acces, n-ai cum, la ce … inevitabil … au, mai mult sau mai putin legal [Ce inseamna ,si in ce sistem, legal?] au altii 😉 )

    Chinezii vor ramane un „imperiu IERARHIC” si nu se vor intarece niciodata la comunismul clasic … nu le era deloc pe clapodul milenar-traditional ! Asta deja se stie ! :*

  56. Lao Tze a zis:

    Un imperiu se conduce prin strategia prin care se frig pestii mici ! (adica fara a rascolii friptura 😉 )

    Chinezii au traditie milenara in ce fac … si trebuie sa fi tampit sa crezi ca poti ucide un miliard de oameni … dara daca nu-i ucizi si nici nu-i poti separa-de-lume
    ce ne ramane altceva decat un COMPROMIS cu ei … ?

    :))
    [sa fim realisti, bine ? … !!!]

  57. Traditia milenara a Chinei nu se refera la tehnologiile moderne ci la filozofiea Confucius, armatele calare, ziduri, artificii, arte martiale si la carnavalurile cu dragoni de hartie si lampioane. Incepand cu revolutia industriala, tehnologiile moderne le-au cam fost bagate pe gat chinezilor, le-au asimilat greu, ei nu au inventat nimic deosebit. Deci China in izolare se prabuseste, pe termen lung face implozie. Chinezii au indiscutabil si multe calitati, dar si orgolii grandomane nesustinute de realiate. In orice caz, mutarea exclusiv in China a intregii productii manufacturiere a lumii a fost o imensa eroare generata de lacomia corporatiilor care au beneficiat de regimul de munca de sclavi a majoritatii chinezilor. S-a vazut clar asta la pandemie. Occidentul trebuie sa-si recladeasca propria productie de bunuri, nu doar cercetarea, proiectarea si tehnologiile. Occidentul a trait bine si cand isi produceau singuri tot ce le trebuia. Asta este raspunsul realist pe care il doresti. Daca China are ceva deosebit de vanzare, cumparam din China, dar nu si ceea ce putem produce singuri. China fiind o tara mare, are autosuficienta economica, isi poate permite sa fie autarhica.

  58. @filosophia lui Confucius (pentru cine-o cunoste” … nu e decat un anumit PATTERN intelectual-virogen care ca mod-de-a-fi … ca „cauza” … duce la efectele unei epoci sau alteia !

    Confucius … isi dorea IERARHIZARE si SERIOZITAE in „micile pas-cu-pas” indeletniciri ale omului … un drum de 1000000 de pas incepe cu primul continua cu al doilea si se termina cu ultimul … in nici un caz n8u-ncepe de la mijloc si se termina la-nceput !

    China comunista (inca !) … la re-evaluat pe CONFUCIUS in defavoarea lui … Lao Tze !
    Urmarule … sociale (‘s mai bogati si prin asta orice s-ar spune … mai liberi) … nu sunt fanatici ideologici = accepta si capitalismul (ne-salbatic monopolist !) si … tehnologice …etc.

    @mama morton …. societatea e un HOLON ! nu o colectie de entitati divizibile … asa e doar teoria care nu poate intelege decat ce-i reductibil sa simplu … in lume nimic nu e simplu totul e interconectat ! 😉

  59. Putini inteleg …insa CHINA prin faptul ca-si imbogateste cetatenii … ii chiar face mai liberi !

    BOGATIA te face liber !

    Insa bogatia n-o faci durabila decat prin munca … TUN-urile economice n-au durata …desi produc optimum-de-moment !
    Tin minte inca timpul cand Chinezii erau mai putin „liberi” decat romanii !
    Azi …prin „munca sclavilor” … prost platita … au construit ceva real observabil !
    China de azi e chiar altfel decat ce-a fost …si e … prin munca sclavetilor (care o duc vizibil din ce in ce mai bine !) …altfel !

    Cine deschide ne-partinitor ochii laaaaarg … vede azi … ca China a procedat optimal vanzand ieftin „munca sclavilor comunisti” …. vede ca ceva nu doar ca s-a schimbat ci ca e in schimbare !

    etc.
    (clar: … putem palavragii si vorbe-doar-vorbe … fara observa nepartinitor ideologic … realitatea ! Insa in ce scop ar incerca cineva prin vorbe sa re-interpreteze realitatea vizibila … intr-un mod care mai muult o opacizeaza decat o clarifica ? … in ce scopa altul decat de-a induce PREMEDITAT „pentru o cauza opaca” ochii prostilor care ajung sa nu mai creada ce vad … ci halucinant sa creada ced aud !)

    ;)))

  60. @mishteaux
    Mai, mishteaux, de ce nu mergi tu sa bati campii in China, ca in romaneste scrii ca o cizma, e nevoie de multa rabdare sa descifreze cineva delirul tau. Eu unul de regula cand iti vad semnatura sar peste comentariul tau. Dar poate altora le place, stiu si eu? Dar ideile tale traduse in romana dintr-o alta limba sunt greu de urmarit. Crede-ma, ca eu am vazut multe de cand s-a inventat tiparul.

  61. @Nemuriciu …cui i-e interesnt ce scriu 😉 ma descifreaza
    cui nu i-e liber sa nu ma citeasca
    Multumesc COTIDIAN-ului ca nu-i un ziar obtuz !
    Inteleg ca exista comentarii si placute dar de cenzurat si exista si comentarii neplacute dar de ne-cenzurat !
    E OK !

    fiecare e liber sa scrie ce vrea adiacent articolului la cre scrie si fiecare e liber sa citeasca comentariile CITITORILOR sau sa nu le citeasca …eventual le poate chiar si critica (emotional sau analitic)

    (nu te ambala ca esti in …panta @Nemuriciule ! )

  62. Buey Nemuricilule …cu ce schimba ce palavragesti tu … adevarul (sau neadevarul) celor pueril expuse de mine ?

    Daca-ti zic ca apele-i alb crezi ca …poti debita ca-i negru doar luandu-te de mine ?

    PS: E deja aranjat ca republicanii sa castige maine in Georgia alegerile pentru SENAT dupa cum e aranjat ce sa fie in 6 la D.C. Nu te mira de unde stiu …ci … apeleaza-ma dupa !
    (doar asa ca sa vezi ca te-ai intersectat c-un fraier ! 🙂 )

    :*

  63. @mishteaux
    Multumesc pentru raspuns, am pus intrebarea pentru ca eram pur si simplu curios vazand ca faci propaganda Chinei. In parte mi-ai raspuns, desi e posibil sa nu fi inteles prea bine limbajul tau. Si mie mi-ar placea sa fie demascat impstorul Biden. Daca democratii puneau candidat pe unul mai decent, poate ca frauda trecea neobservata, sau cine stie, poate castiga si fara frauda. Oricum republicanii sunt extrem de periculosi cu globalizarea lor care in esenta ar duce la o forma de comunism mult mai dur, sclavie pura si totala, nici macar Comuna Primitiva unde oamenii erau egali dar nu exista o elita minoritara de stapani care sa confiste toate proprietatile asa cum doresc globalistii.

  64. Împrumuturi comerciale și personale la o rată a dobânzii de 2%, leasinguri și soluții de finanțare a pieței medii care pot ajuta persoanele fizice sau firmele să construiască un viitor mai puternic și mai bun. Ați fost respins de instituțiile financiare sau în curs de revizuire a datoriilor? Această firmă va oferi soluția financiară necesară. Aprobarea și transferul împrumutului durează doar două zile lucrătoare numai pentru informații suplimentare, contactați: (skyfinance88@gmail.com) sau numărul Whats’App: +13013649726

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.