29 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990

La aproape 30 de ani de la mineriada din 13-15 iunie, Cotidianul vă pune la dispoziție, prin amabilitatea lui Sorin Ilieșiu, ULUITORUL FILM POLITIC GROTESC Speranța, realizat de senatorul-cineast în 1995. „Filmul e INTERZIS de 24 DE ANI, adică de când a fost realizat (aproape toate televiziunile au refuzat să-l difuzeze). Pe Youtube, filmul are 32.560 de spectatori fără nicio reclamă!“, precizează autorul său într-un mesaj adresat redacției cotidianul.ro

Speranța…” e singurul meu film analizat dpv naratologic și semiotic într-o carte importantă. Capitolul III (pag. 84-100) al cărții elaborate de conf. univ. dr. Carmen-Maria Mecu „Mintea care povestește”, ed. Muzeul Literaturii Române, București, 2016, este dedicat integral analizei naratologice, semiotice și socio-psihologice (analiză făcută pe 17 pagini) a eseului cinematografic „Speranța…” realizat de mine, capitolele II și IV fiind dedicate analizei unor scrieri de Ion Luca Caragiale, respectiv Ioan Petru Culianu.

Fragment din analiză: „În filmul „Speranța…” imaginea și sunetul ori scrierea sunt simultane, aceasta obligând creierul să sintetizeze ceea ce emisfera dreaptă primește spre procesare ca imagine, iar emisfera stângă ca material verbal. Când cele două forme de informație trimit la lumi opuse, produsul de sinteză poate fi – ca în acest film – o ambiguitate stranie și neliniștitoare rezultată din coincidența opuselor ireconciliabile, ambele puternic actualizate simultan. Ambiguitatea exprimă tendința de legare și dez-legare perpetuă a acestor lumi a căror relație coflictuală nu se poate transcende, nu se poate armoniza.” – Carmen-Maria Mecu, „Mintea care povestește”, ed. Muzeul Literaturii Române, București, 2016, cap.III, pag 94.

Mineriada din 13 15 iunie 1990 a avut loc după ce forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. Minerii au ajuns în București în 14 iunie 1990, ca reacție la manifestațiile violente din 13 iunie 1990, conduse de protestatarii din Piața Universității.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Ce tupeu sa prezentati filmul, desi pana azi NIMENI nu a raspuns dintre cei care au luat Deciziile: Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu si altii, pe care azi ii avem in Parlament, bine mersi, in PSDul urmas al FSN si pe care Cotidianul il apara discret sau pe de-a dreptul!!

  2. „Mineriada” a avut loc numai pe 14 iunie 1990, la cererea cvasi majoritatii populatiei bucurestene inspaimantata de apocalipsa legionaro-fascista din data de 13 iunie 1990 care ameninta incendierea si distrugerea Capitalei. Pe 15 iunie 1990, iar nu a fost mineriada ci retragerea minerilor spre Gara de Nord in aplauzele bucurestenilor si imbarcarea spre Valea Jiului. O tempora, O mores!

  3. Mineriada a fost o CONTRA-REVOLUTIE de reinstaurarea comunismului si securismului bolshevic.

  4. Bestie bolsevica, ce apocalipsa legionaro-fascista visezi?! Ai uitat sa zici si de Xeroxul de la sediul PNTCD, care scotea dolari. Du-te sa te intalnesti cu Brucan si cu Ana Pauker!

  5. @Alcibiade: Faci de rusine frumosul oras Braila. Cvasimajoritatea populatiei Bucurestene voia sa fie batuta de mineri? Dupa ce lege o categorie profesionala civila este investita cu atributii de ordine publica?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.