Demersul lui Schwartzenberg privind implicarea SRI

Elan Schwartzenberg a cerut luni, la Tribunalul Bucureşti, prin intermediul avocatului său, lămuriri privind implicarea SRI în dosarul în care acesta este acuzat de fapte de corupţie.

„Vrem și noi să deslușim implicarea Serviciului Român de Informații – dacă ea există – în această cauză, pentru că sunt indicii la dosar că ar fi existat o cooperare, cel mai probabil în baza protocolului de acum cunoscut. Sunt la dosar inclusiv acte de cercetare penală făcute de unități militare ale SRI. (…) Noi deja am formulat cerere de anulare a urmăririi penale. Evident că actele de cercetare penală făcute de SRI se cuvine să fie lovite de nulitate absolută. În mod expres, le este interzisă desfășurarea unor asemenea acte”, a declarat, pentru agenţia de presă Mediafax, Florin Cojocaru, avocatul lui Elan Schwartzenberg.

Discuțiile pe marginea solicitării omului de afaceri au fost programate de către magistrații Tribunalului București pentru termenul din 31 mai.

Procurorii DNA au cerut, în urmă cu doi ani, arestarea preventivă în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg, acesta fiind cercetat în dosarul în care Radu Mazăre a fost trimis în judecată, fiind acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern – reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale „Henri Coandă” -, pentru a îl ajuta pe acesta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

„În cursul anului 2011, inculpatul Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al unei firme, să îi dea lui Mazăre Radu Ştefan, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro pentru ca acesta din urmă să facă demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu cât şi în afara (contrare) lor, astfel încât să faciliteze câştigarea, de către firma respectivă, în condiţii avantajoase, a unei licitaţii având ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, a precizat DNA, la acea vreme.

„Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a unei societăţi offshore (societate al cărei beneficiar real era) şi, pe de altă parte, a facilitat relaţia dintre Mazăre Radu Ştefan şi Morgenstern Avraham, fiind prieten cu amândoi. Societatea off shore este o societate înmatriculată în Insulele Virgine Britanice care avea deschise conturi în Liechtenstein. Toate operaţiunile de transfer bancar erau ordonate de Schwartzenberg Emilian, în calitate de beneficiar real şi puse în executare de o altă persoană”, au mai spus procurorii.

Cauza este disjunsă din dosarul în care a fost trimis în judecată Radu Mazăre, fiind acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern – reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale „Henri Coandă” -, pentru a îl ajuta pe aceasta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

7 Comentarii

 1. Daca a ajuns si mossadnik-ul Elan sa ceara socoiteala SRI,dupa ce Elan si altii ca el, au jefuit tara asta la blana, ne-am dus!Au dreptate cei care spun ca suntem o colonie!

  • se intelege, Lili, ca esti o mare patri’oatza si aperi SRI, ca sa ne fie bine la toti. vorba lu’ Nenea Iancu: ‘Ori toti sa scapam, ori toti sa muriti!’.

  • Te faci ca nu vezi, Booyak, ca si SRI, SIE si partenerii, prin oamenii lor, au participat la jaf si la impartirea prazii. Esti probabil si tu din bransa. Sau cam prost. Sau postac. Sau toate la un loc.

 2. ha ha ha dupa ce s-au foloist de SRI sa-si faca jocruile acum se folosesc tot de SRI ca sa scape… multi prosti acolo unde e nevoie de minte…

 3. Pai de ce a „trezit” PSD-ul treaba cu protocoalele? Ca sa mai aiba o posibilitate de a invoca ceva! Ce, credeti ca erau tampiti,
  n-au fost mai mereu la guvernare, nu stiau de protocoale? BA, STIAU BINEEE, DAR ERAU LA FAZA DE AMICITIE SI TAIAT PORCI CU SRI-UL, ACUM INSA…S-AU GANDIT LEPRELE PENALE CA MAI POT INVOCA UN MOTIV SA SCAPE DE…CLAUSTROFOBIE!

 4. Ciordacke, vezi ca trebui data o noua „lege”, unde sa fie spus clar ca pentru hotzii of „romanica”, ilegal este „intocmirea dosarelor penale”, nu si hotzia si cei care-i numesc hotzi sau penali pe cei jefuie, fura,i-au shpaga, etc. sa fie condamnatiz la minimum trei ani bulau cu executzie! Clar! Pupici de la… „Sputnik si poporul rus”!

 5. Ce oameni de treaba Editat acestia ! Cel pomenit mai sus , fura si jefuiete Romania in nestire , fuge in Izrael …agenti Mosad spioneaza DNA ca si la ei acasa …” consultantii ” lui dranea si tariceanu ( tot evrei ) bintuie prin govern si parlament si intre doua rugaciuni , fac niste ” afaceri ” ! Mai sa fie ! Iar postacii ciumei rosii , se piaptana !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.