Drepturile asupra mărcii ”Părintele Arsenie Boca”, înregistrată în 2017

Icoane şi cărţi cu chipul lui Arsenie Boca, confiscate. Deţinătorul mărcii a făcut o sesizare

Arsenie Boca

Zeci de obiecte de cult religios, majoritatea icoane cu Arsenie Boca şi cărţi despre viaţa acestuia, au fost confiscate de către poliţiştii din Arad dintr-un magazin de specialitate, după o sesizare depusă de un arădean care ar deţine în România drepturile asupra mărcii ”Părintele Arsenie Boca”, înregistrată în 2017 la Oficiul European de Proprietate Intelectuală de către o firmă din Marea Britanie.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Arad, Lorena Radu, a declarat, miercuri, că în urma unui apel la 112, ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii au indisponibilizat mai multe produse ”care purtau o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată”, fiind vorba de obiecte de cult religios, potrivit news.ro. 

Poliţiştii au descins la un magazin de specialitate aflat în centrul municipiului Arad, de unde au ridicat zeci de icoane, cărţi şi suveniruri cu imaginea lui Arsenie Boca.

”S-a procedat la verificarea legalităţii comercializării produselor susceptibile a fi contrafăcute. În urma cercetărilor, s-a dispus indisponibilizarea tuturor produselor care prezentau însemnele unei mărci înregistrate”, a declarat reprezentanta Poliţiei.

Conform sursei citate, poliţiştii efectuează în continuare cercetări în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată”.

O singură firmă din România  poate comercializa produse având chipul lui Arsenie Boca

Intervenţia poliţiştilor a fost posibilă după ce un bărbat din Arad a făcut dovada că firma sa este singura din România îndreptăţită să comercializeze produse având chipul lui Arsenie Boca.

Bărbatul a prezentat o serie de documente din care reiese că marca ”Părintele Arsenie Boca” este înregistrată din 2017 la Oficiul European de Proprietate Intelectuală de către o firmă cu sediul în Marea Britanie, care ar fi permis comercializarea produselor având chipul fostului stareţ al Mănăstirii Prislop, decedat în 1989, doar unei firme din Arad, al cărei reprezentant a sunat la 112.

”Vă solicităm, cu respect, să sistaţi de îndată comercializarea tuturor bunurilor ce poartă denumirea sau imaginea Părintelui Arsenie Boca, având în vedere că aceste bunuri intră sub incidenţa şi protecţia oferită atât de legislaţia internă privind combaterea concurenţei neloiale şi a Legii 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, cât şi a Legislaţiei europeană”, se arată într-o înştiinţare trimisă anterior de firma din Arad mai multor comercianţi de obiecte de cult.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Deci o firma din Marea Britanie se considera proprietara chipului unui cetatean roman, nu rudele, nu biserica in care a slujit si si-a depus juramantul. Ma intreb cum este posibil asa ceva? Legile internationale ne rapesc memoria neamului? Deci acesti straini ne pot interzice expunerea imaginii lui, in manastirea, pe crucea lui. Maine ni se va spune ca nu poate apare chipul unui domnitor pe coperta unei carti ca nu stiu ce strain si-a inregistrat ca marca. Cred ca-i un abuz. MEMORIA UNUI ROMAN NU POATE FI transformata in marca. Face parte din istoria cestui neam, nimeni nu poate fi proprietarul unui cetatean roman, el este parte din neamul romanesc. Nu mi-as cumpara un obiect cu acest chip, dar nici nu cred ca persoana din Arad sau/si din Marea Britanie au dreptul de a pune stapanire pe chipul unui calugar si cetatean roman este un bun al tarii noastre, al poporului.

  2. Socant!Arsenie Boca e tratat ca un carnat de Plescoi,cum e posibil?

  3. De acord cu @ Un abuz.
    Nu s epaote asa ceva !
    Firma cu sediul în Marea Britanie, nu poate comercializa figuri istorice, religioase, sfinti sau alte valori ROAMNESTI,facand parte din patrimoniul nostru national ,istoric, religios,cultural, artistic etc !
    Unde s-a ajuns cu invocarea”legislatiei europene” din moment ce Marea Britanie nici nu mai face parte din „legislatia europeana” fiind BREXIT!
    Pasi acestor excroci abuzand de credulitatea si neglijenta autoritatilor.
    Cerem cercetari si interventia BOR,a Cultelor !

  4. A obține dreptul de proprietate intelectuală asupra ”mărcii”… ”Părintele Arsenie Boca”,e O ABERAȚIE și UN ABUZ ușor de demontat. Însă se pune întrebarea, -oare nu este acesta un răspuns al Sfântului Ardealului la avalanșa comercială care s-a pornit pe seama sa?

  5. Pe cand o firma din UK sau,mai rau,din Israel, sa aiba proprietate intelectuala asupra lui „Mihai Viteazul”?Eu cred ca politia din Arad e corupta pana la ultimul sergent stradal!Carmen Dan,demisia!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.