Macron: Dacă SUA decid pentru noi, nu mai suntem suverani

Decernarea „Premiului Internațional Carol cel Mare“, la Aix-la-Chappelle, i-a oferit președintelui Franței ocazia celui de-al patrulea mare discurs despre viitorul Europei, cu atât mai mult cu cât de față s-a aflat și cancelara Angela Merkel. Laureată ea însăși a premiului acordat celor care se dedică „unificării europene“, Merkel a acceptat să pronunțe un laudatio pentru Emmanuel Macron, însă discursul liderului francez nu a fost la fel de elogios la adresa Germaniei.

Cei doi lideri ai Europei poartă de săptămâni bune negocieri dificile pentru refacerea arhitecturii UE după Brexit, negocieri în care Macron pare să-și fi pierdut răbdarea. „Să nu mai fim slabi, să alegem. Cred într-o zonă euro mai integrată, cu buget propriu“, a spus Macron, știind că aici Germania are mari rezerve. „Nu mai putem avea acest fetișism perpetuu din Germania privind excedentele bugetare și comerciale, pentru că ele se fac pe spezele altora“, a declarat surprinzător de direct Macron. Merkel a fost mai rezervată: „Avem discuții dificile. Avem culturi politice și maniere de abordare a diferite a problemelor europene“.

Există însă un aspect major în care puterile europene sunt perfect de acord și într-un sens de neconceput în urmă cu doar doi ani. „Timpul în care puteam conta pur și simplu pe SUA pentru a ne proteja a trecut. Europa trebuie să-și ia destinul în propriile mâini“, a spus Merkel. „Să facem din Europa o putere geopolitică și diplomatică“, a spus Macron, criticând abordarea SUA de a dicta conduita europenilor, așa cum s-a întâmplat în cazul acordului nuclear iranian. „Dacă acceptăm ca alte țări, inclusiv aliații și prietenii noștri din cele mai grele momente ale istoriei, să decidă pentru diplomația noastră, securitatea noastră, făcându-ne să ne asumăm cele mai mari riscuri, atunci nu mai putem fi suverani“, a spus Macron.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

16 Comentarii

  1. Bine-ar fi ca Macron (care are verva), sa se si tzina de cuvânt. Privind Franta, inclusiv, a carei datorie a ajuns la 100% din PIB.

  2. Indignare de fațadă pentru lume …oare un președinte nu știe că suveranitatea se câștigă militar ? Nu plâng Franța de forță militară ..dar o Europa destrămată este slabă …o Europa formata din câteva țări puternice și restul teren de un eventual război și teste social-economic aruncate în destrămare in lupte interne cu corupția ..lumea se schimba Rusia se schimba America sa schimbat planeta se mișcă granițele se modifică știință evoluează …acum 1800 de ani începutul evului mediu era foarte modern pe atunci

  3. Mai Macroane, acum vezi si tu cum e sa-ti frece altul ridichea ! Noi ne-am cam saturat si de tine si de Angela si de altii ca voi !

    • Macronu va raspunde precum dulaul Samson catelului Samurache: „doresc egalitate, dar nu pentru catei”

  4. @scott & Dan . Gindesc precum voi . Micronul ne-ar impune deciziile binomului Ger-Fr , dar e ofuscat cind altul ii dicteaza

  5. Păi poate cornutul mioritic ortodox zis român francofon, poate pricepe ceva. Poate se mai gândește la trupele străine de pe moșia sa strămoșească luată cu japca.

  6. Pai asa ziceam si noi Monseur Macrou. Sa-ti tragi ambasadorii de urechi si sa nu ne mai ameninti de la Paris ca ne faci si ne dregi ca nu te ascultam pe tine. Crezi ca noua nu ne place suveranitatea? Sau numai tie? Sa te calce americanu’ pe cap pana or iesi icrele gata facute din tine!!!!

  7. Suveranitate, Uniune Europeana. Ce inseamna toata astea? Din cate se vede, inegalitate, pe orice plan. Pentru orice natie. Degeaba vii cu poezia scrisa de consilieri, daca tu nu esti nimic si nu poti sa oferi niste argumente solide. Orice politician din zilele noastre, accepta sa fie o marioneta a partidului care l-a pus la conducere. Deci efectiv nu are nici o putere, iar votantii voteaza acel personaj, lipsit de ‘puterea partidului’ din care provine. Asta s-a intamplat si cand nazistii au venit la putere. Iar istoria tinde sa se repete. Istoria chiar chiar se repeta.

    • Pai vezi, tocmai asta e „chestiunea” ! Pe aceasta marioneta nu a pus-o la putere nici un partid ! In paralel cu aparitia sa, precum iepurele din jobenul lui Iosefini, a aparut si o strinsura de traseisti, looseri si neica nimeni de pe la alte partide, carora panarama asta le da ordine cum sa voteze in parlament, ce masuri sa ia guvernul, etc. Ordine venite si ele din alta parte, pentru ca TOTI sint trasi cu sforile de oligarhia financiar-bancara (din care Macron chiar a facut parte !), patronat, francmasonerie si alte oculte !

    • @Emmanuel Rothschild. Bravo, corect! Partidele traditionale sunt gatuite deja, aspirate si ejectate de corporeits care-i pastreaza si aduna doar pe cei fideli, pro-rotschilzii !

  8. Ce vorbesti Franz!? Tocmai tu micule napoleon sa nu sti de unde vii si cine te-a facut presedinte!? Ipocritule…de banca Rothschild ai auzit!? Dar cine este adavaratul stapan al inelelor!? Nici macar Trump….ia cauta mai adanc pe la Fed.Reserve…. sau pe la Bilderbergi… ce este adevarat in ceea ce spui este faptul ca nici Franta nu mai decide in problemele sale nationale…si nu de ieri de azi…cat despre noi…Romania, am renuntat pana si la avea curajul sa spunem asta…

  9. Ia te uita la pițifelnic, ce s-a încins tărîța in el ! I-o fi luat si mamaie Angelika vreo scamă de pe rever si s-a „inervat” micuțu'” ! … He he ! Da’ parca tot seamănă cu discursul lui nea Nicu, la invazia Cehoslovaciei de catre URSS ! Cu alte cuvinte, „cîinii latră, ursul trece” !

  10. Ceauşescu s-a opus pe bune invaziei bolşevice din 1968, cine spuns altceva îşi bate joc de Romănia şi de Români!Toți filosemiții sar la Macron Românii sar la duşmanii care ne fac robi ai străinilor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.