Oficial Airbus: Inconstanța din Românie nu e benefică

România este o „ţară importantă” pentru Airbus, dar actuala situaţie „inconstantă” nu este benefică pentru mediul de afaceri. Este una dintre opiniile exprimate de Serge Durand, directorul Airbus România, într-un interviu acordat MEDIAFAX.

Reporter Mihail Drăghici: Unde se situează România în acest moment pe harta intereselor companiei Airbus?

„România încă este o ţară importantă pentru Airbus. Ştiţi că avem o prietenie de peste jumătate de secol. Am colaborat cu România, între Airbus şi IAR, de 46 de ani, am avut producţie sub licenţă Puma, am creat o nouă companie în Braşov în 2002, un grup în acţionariat comun cu IAR; de asemenea, am creat o altă companie Airbus, Premium Aerotec, o companie mare, 800 de oameni care lucrează în Braşov; de curând, am lansat Airbus Helicopters, care îşi propune să producă un nou tip de elicopter, deşi, din nefericire, producţia nu a început încă; avem un sediu pentru activităţi de proiectare în Bucureşti, care lucrează pentru Airbus Aerospace. În total, 1.300 de oameni lucrează pentru Airbus în România, fiind create indirect 5.000 de locuri de muncă. Prin urmare, baza Airbus încă este foarte mare în România”.

 Reporter: A doua întrebare ar fi ce obiective vă propuneţi să atingeţi în 2018 în privinţa României?

„Principalul meu obiectiv anul acesta este să câştigăm o licitaţie la Ministerul de Interne privind achiziţionarea de elicoptere care ar urma să fie utilizate de SMURD, aşa că aşteptăm această licitaţie şi avem obiectivul de a o câştiga. În al doilea rând, vrem să asigurăm poziţia Airbus, în principal în domeniul militar, vizând flota de elicoptere Puma, credem că avem un produs pentru înlocuirea acestei flote. Deci, vrem să fim luaţi în considerare. Dacă România vrea să ia în considerare cumpărarea de elicoptere de atac, de ce nu, Airbus ar vrea să fie luată în considerare, consultată, pentru că avem produse bune, şi vrem să fim parte a jocului, vrem o competiţie corectă; noi propunem o serie de avantaje, precum contracte pentru servicii suplimentare, avem baze industriale mari, acestea trebuie luate în considerare, noi suntem pregătiţi să intrăm într-o competiţie corectă şi suntem pregătiţi să câştigăm”.

Reporter: România a alocat 2% din PIB bugetului pentru apărare. Ce înseamnă acest lucru pentru activităţile de afaceri ale Airbus?

„Acest lucru este foarte important. Proiectul apărării europene, în calitatea mea de cetăţean al Europei, sunt fericit pentru aceste decizii. Din nefericire, dacă ne uităm la ultimii zece ani, în privinţa acestui procent din PIB destinat bugetului apărării, în momentul de faţă 2%, din nefericire, doar foarte puţin din acest buget s-a alocat companiilor europene”.

Reporter: Care este evaluarea dv. despre mediul de afaceri din România? Care sunt problemele şi care sunt avantajele?

„În momentul de faţă, dacă este să vorbesc doar despre industria aeronautică, suntem într-un fel de nişă, deoarece avem parteneri pe termen lung, dacă vizitaţi Airbus, suntem împreună cu industria aeronautică, am creat o asociaţie care se numeşte ARIE – Asociaţia română a industriei elicopterelor -, suntem împreună cu IAR, suntem împreună cu Turbomecanica, cu Aerotec, cu Aerofina, cu COMOTI; prin urmare, mergem împreună o perioadă şi am vrea să mergem împreună în viitor. În prezent, ne aflăm într-o situaţie foarte bună, dar, de câţiva ani, nu vedem semnale pozitive din partea Guvernului în privinţa produselor noastre; acest lucru este îngrijorător. În acelaşi timp, actuala situaţie noi o simţim ca fiind inconstantă, o lipsă de stabilitate, această situaţie inconstantă nu este benefică pentru afaceri”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. Astia nu mai dadusera cu pumnul in masa noastra… De cand dracu` societatile comerciale cearta pe fata un stat?

    • Are și franțuzul ăsta partea lui de dreptate. Luăm fonduri de coeziune nerambursabile de la UE iar noi cumpărăm tehnică militară de la americani.
      De la ce crezi tu că s-au luat USA și Germania?
      Eu cred că fix de la ăia 2%, de la bănuții pentru înzestrare cu tehnică militară!
      De ce F16 sub formă de fiare vechi și nu Eurofighter noi nouțe!

    • În spatele societății comerciale nu se află privați ci statul francez. Nu există companie mare în care statul francez să nu fie acționar. În companiile producătoare de armament statul francez este acționar majoritar. Până și la Orange statul francez este acționar majoritar, cu vreo 18%, dar este decident. Nu mai vorbesc la Renault!

    • De cand li se permite de seful intereselor straine! Sti despre cine vorbesc, ca nu am curaj sa spun aici sa nu patesc ceva.

  2. Asadar nu li s-a dat decat -putin -din cei 2% ,contracte, (s-a dat mult mai mult americanilor)”nu vedem semnale pozitive din partea Guvernului in privinta produselor noastre”deci Airbus este suparat!
    Deci tot acesti „leader”mondiali vor mai mult ,ei sunt suparatii!
    Reportul trebuia sa intrebe daca au profituri,ce profituri si cum stau cu neevaziunea fiscala sau evaziunea fiscala ,cat externalizeaza etc.
    Daca inconstanta este rea, cum este constanta in a jefui o tara, a li s epune totul la dispozitie si a da ordine, a scumpi- mollurile sunt tot ale „suparatilor”-produsele si marfurilel imediat cand are loc vreo crestere a retributiilor sau pensiilor si asa mizerabile?
    Pt.ca marile pensii si marii pensionari „speciali”sunt hraniti de la buget pt. cat au reusit sa predea tara asta altora,si o vor mulge cu pesnii nesimtite pana se va alege praful !
    Deci dl acest director ce este trebuia sa avanmseze niste cifre sa se vada ce investitie colosala si beneficii a adus el aici.
    Oricum, acestia au lumea intreaga, de aici culeg cat timp nu se prind prostii pusi pe butuci .

  3. De cand e democratie, Licuta! Ce e democratia? N-am timp acum, da si tu pe goagal!

  4. Doar noi, românii, am pus botul la harneala cum că statul este cel mai prost gestionar! De parcă la privați ar fi angajați extratereștrii!
    Un sondaj printre studenții din USA a avut un rezultat cel puțin surprinzător. Întrebați unde vor să se angajeze după terminarea studiilor, la stat sau la privați, nici măcar unul dintre cei chestionați nu dorește să se angajeze la privați. Toți vor la stat.
    Tot în aceeași notă un tefelist piețar a fost întrebat de ce urăște pesedeul. Pentru că nu mai ai loc de ei să te angajezi la stat, a fost răspunsul tefelistului, caruia o eventuală angajare în sistemul privat îi puțea, pe bună dreptate, rău de tot. Amuzant este faptul că piețarii sunt asociați cu susținători ai inițiativei private, cu valorile capitalismului!

  5. Si nu ii zice nimeni sa o lase jos ca macane?!
    „Intamplator” armia romana s-ar mai descurca cu Pumele insa are nevoie de elcoptere de atac …. Oferta Eirocpter este cam .. cum sa zic Eurocopteru nu este chiar asa de perfotmant. Mai rau australienii se gnadesc ca parca ar renunta la el . De bun ce este. Este si scump .. al naibii.
    Ma rog in Bell AH-1Z Viper este la fel de scumo INSA de Vipere s-au plans doar cei atacati de ele. Saum apartinatorii eroilor decedati pe post de vaca

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.