Iohannis a atenționat Guvernul Dăncilă cu privire la absorbția de fonduri europene

Rovana Plumb, răspuns prompt pentru Iohannis

Rovana Plumb fonduri absortie

„În 2016 nu s-a făcut nimic, în 2017 am turat motoarele la maximum. (…) Ar fi fost foarte util pentru România dacă în 2016 domnul preşedinte Iohannis ar fi ieşit cu aceste atenţionări. În 2017 am recuperat un an de întârziere. Un an care, din punctual meu de vedere al fondurilor europene, ar trebui să iasă din program. Pentru că nu există 2016”, a spus Rovana Plumb la Antena 3.

Ministrul Fondurilor Europene i-a răspuns preşedintelui Iohannis şi pe tema prezentării datelor actualizate în ceea ce priveşte absorţia de fonduri europene, Rovana Plumb precizând că ultima informare cu date actualizate a făcut-o pe 8 mai.

„Datele la zi eu pot să vi le spun, avem 16% rată de absorţie faţă de 18% media europeană. Un guvern care lucrează în tensiune şi în presiune nu poate să aibă eficienţă maximă”, a mai spus Rovana Plumb, potrivit mediafax.ro.

Iohannis a atenționat Guvernul Dăncilă cu privire la absorția de fonduri europene

Preşedintele Klaus Iohannis a atenţionat Executivul Dăncilă cu privire la absorbţia de fonduri europene, în contextul datelor de pe site-ul Comisiei Europene, care arată că ţara noastră a folosit 2 miliarde de euro din cele 23 de miliarde alocate pentru fonduri structurale.

 „Despre fonduri europene vreau să se înţeleagă că cele ce urmează reprezintă o atenţionare pentru Guvern. Noi dispunem pentru perioada 2014-2020 teoretic 31 miliarde euro. Din ace;ti bani am folosit 4,9 miliarde euro până în momentul de faţă, ceea ce înseamnă 15, 8%. Din 31 de miliarde până acum nu am folosit nici măcar 5 miliarde. Aceste date sunt oficiale atât de pe site-ul Comisiei Europene, cât şi informaţii oficiale de la Guvernul României. În dorinţa de a prezenta o informare exactă am căutat cele mai noi date de pe site-ul Guvernului şi a Comisiei Europene. Ultima informare pe site-ul Guvernului este din 2 februarie a.c. Acum suntem aproape la jumătatea anului. Nu ştiu de ce Guvernul nu publică date la zi. Unii vor crede că se ascunde ceva sau au avut altă treabă decât să informeze. Am luat date mai detaliate de pe site-ul Comisiei Europene, unde datele sunt evident la zi”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

20 de Comentarii

  1. …calculul este greșit…din cei 7 ani scădeți 1 ( 2016 – guvernul Cocoloș – zero )…redistribuiți și aflați adevărul…

  2. Absorbția fondurilor europene nu depinde doar de guvernul României ci și de impresiile pe care le are Comisia Europeană. Precum se poate ușor observa, comisia ne dă înapoi doar banii dați de România ca și contribuție anuală la fondurile UE. Deci UE nu ne dă înapoi nimic în plus. Atunci îmi pun și eu întrebarea ca un simplu cetățean, la ce bun apartenența la acest organism care ne-a furat suveranitatea? Asta nu e uniunea în care-am dorit să intrăm încă de acum 25 de ani în urmă; asta e o uniune sovietică cu alta denumire. Am ajuns că nu putem construi autostrăzi acolo unde avem nevoie doar că așa dorește UE, am ajuns să mâncăm produse agricole din afara țării doar pt că UE nu acordă nicio subvenție in agricultură în timp ce-n Franța agricultura este subvenționată de UE în proporție de 75%, se amestecă nepermis în politica internă și ne dau lecții de parcă noi ăștia care trăim în afara României n-am ști cum e la ei. Se pare că ne consideră ultimii proști și chiar suntem cu președinți ca joianis și ca predecesorul lui.

    • Daca NU esti Informat, NU mai comenta!

      „Câţi bani a DAT şi câţi a LUAT România de la UE, în 10 ani de la aderare.

      Potrivit ultimelor date PUBLICATE de Ministerul Finanţelor, 40,8 Miliarde Euro sunt banii primiţi de la Uniune între 2007 şi 2016 şi 13,8 miliarde de euro reprezintă CONTRIBUTIA ţării noastre la Bugetul comun, cu un Sold POZITIV, aşadar, de 27 Miliarde Euro, bani care au mers în toate zo­nele economiei: fermierii au primit 8,9 Mi­­li­arde Euro pentru subvenţii agri­cole; în dezvoltarea rurală (canalizări şi drumuri la sate, în special) au mers aproape 8,6 miliarde de euro, fondurile structurale şi de coeziune (drumuri naţionale, căi ferate, sprijin pentru companii private, refacerea infrastruc­turilor instituţionale) au înghiţit peste 17 miliarde Euro, în vreme ce alte 2 Niliarde Euro au fost cheltuite în alte forme de sprijin.
      Din cele 40 de Miliarde Euro primite de la UE, 37 Miliarde Euro au venit pentru proiectele cu­prin­se în exerciţiul financiar 2007–2013 şi 3,8 Mi­li­arde Euro pentru exerciţiul financiar 2014–2020.”
      http://www.businessmagazin.ro/actualitate/cati-bani-a-dat-si-cati-a-luat-romania-de-la-uniunea-europeana-in-10-ani-de-la-aderare-16177897

      Sper sa INTELEGI ce inseamna, desi nu prea cred…

  3. In 2016 nu s-a facut nimic ? Nu zau ! Minciuni ordinare ! Prim-ministrul PSD din 2015 , Dottorele Ponta , reusise sa blochezze in asa hal absorbtia fondurilor europene , incat lui Ciolos i-au trebuit mai bine de 8 luni din 2016 sa deblocheze mecanismul ! Absorbtia a mers binisor in toamna 2016 si o buna parte a anului 2017 ! Treaba la care guvernarile PSD di 2017 nu au nicio contributie ! Absolut niciuna ! Si ce vedem acum ? Dupa aproape 1,5 ani de guvernari PSD-iste , absorbtia gafaie si se va bloca din nou ! Mintiti , mintiti , mintiti ! Ca tot n-o sa ramana nimic dupa voi !

  4. Tovarasa metal de duzina continua sa se comporte ca in vremea cind era o vajnica activista comunista.

  5. Am dat o căutare cu cuvinte-cheie ca să văd de câte ori s-a interesat Iohannis de accesarea și absorbia fondurilor europene de guvernul Cioloș, că doar era „guvernul lui”. Nici o dată! Încercați și voi ca să vă convingeți. MARELE MUT VORBĂREȚ SE BAGĂ ÎN SEAMĂ! Pe viitor ar trebui organizat un referendum pentru schimbarea României in republică parlamentară că prea avem GHINION cu președinții.

    • Romania este republica parlamentara!!!!
      Este condusa de guvernul Romaniei al carui sef este prim ministrul.
      Guvernul conduce tara in baza legilor votate in parlament.
      Exact la fel si in UK, monarhie parlamentara.
      USA sunt republica constitutionala condusa de presedinte in baza legilor votate in congress.
      USA pot fi si republica prezidentiala.

    • Uite mai jos Raportul Guvernului Ciolos privind Absorbtia Fondurilor de la UE in 2016, Raport PUBLICAT in Decembrie 2016 de guvernul Ciolos si NECONTESTAT de Oamenii PSD din Minsiterul Fondurilor Europene(MFE)!
      Crezi ca NU l-ar fi Contestat PSDistii, daca Raportul MINTEA?!
      http://www.fonduri-ue.ro/images/files/comunicate/2016/22.12.2016/Raport_final_ok.pdf

      Gasesti mai jos o Sinteza a Raportului respectiv, dar si Raportul ORIGINAL Publicat pe Site-ul MFE:
      „Romania a atras in anul 2016 Fonduri europene TOTALE in valoare de 7,02357 Miliarde Euro, arata joi Ministerul Fondurilor Europene, intr-un Bilant al guvernarii Ciolos in acest domeniu.

      Din acesti bani, circa 4,53 Miliarde Euro provin din banii alocati Romaniei in perioada de programare 2007-2013 si 2,5 miliarde, din perioada de programare 2014-2020.”
      https://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-21488640-bilantul-ciolos-fonduri-circa-7-miliarde-euro-absorbiti-anul-2016-consideratii-are-pentru-viitorul-guvern.htm

      De ce NU l-a Contestat PSD in 2016, ca aveau Oameni in Ministerul FE?!
      Acxeste Informatii NU au aparut niciodata la Antena 3 sau Romania TV, din acest MOTIV isi permite PSD sa minta votantii creduli si neinformati, privitori DOAR la vuvuzelele PSDiste!

      Informeaza-te cand comentezi si vino cu DATE din SURSE Oficiale!

  6. Sa va fie clar, nu-i adevarat ce se vede pe site-ul UE, este „adevarat” ce ne spune shmen rovana, care-i cu „motoarele turate la maxim” inca de cand a facut sa „dispara” Miraj, inainte ca sa dispara „flota” lu’ matelotu-secu! Apropos, cu masina aia inregisrata in Bulgaria tot „turat la maxim” ai circulat?

  7. Ce sa zic? Guvernul nu doarme noaptea bine si ziua nu se poate concentra pentru ca lumea sta cu ochii si cu gura pe ei. Pai in cazul asta e un guvern de mimoze, incompetent sau necompetent daca intelegeti nuantele.Din cate se vede da totusi de tarie de caracter si vointa cand e vorba de initiative de politica externa. Ba as spune ca face totul cu cea mai mare determinare si fara grija opiniei publice. Ce ar fi sa fie la fel de verde si cu fondurile europene? O fi posibil? Ce treaba are presedintele? Sugereaza Doamna Rovana ideea ca trebuia sa traga de urechi guvernul Ciolos? Pai ala era guvern de tranzitie! Un guvern de tranzitie lucreaza cu jumatate din motoare pornite pentru ca trebuie sa aiba obligatoriu sustinerea politica aintregului spectru politic. Ce a oprit PSD-ul sa sprijine guvernul Ciolos si sa faca propuneri viabile sau chiar sa ii atraga atentia ca se doreste implicare mai mare pe proiecte de absorbtie a banilor europeni? Nimic! Totusi veneau alegerile si cum sa sprijini un eventual competitor? Uite asa functioneaza filosofia damboviteana a unei mari parti din politicienii PSD si nu doar ei gandesc asa, la toate partidele e la fel. Tot ce conteaza e partidul, tara e pe locul 2. Nu ma puteti contrazice pentru ca nu exista nici un scandal facut de PSD pentru propuneri bune facute unui partid de la putere pe care acesta sa nu le fi acceptat. Corect, in 28 de ani mai mult ei au fost la putere sub diferite forme si in diferite aliante. Totusi sa acuzi presedintele de ceva ce tu ca partid trebuia sa faci, este o dovada de…nu am cuvinte sa calific. Demagogie?

  8. Ticaloasa asta corupta, minte de ingheata apele, aruncand vina pe un guvern de tranzitie, aparut ca urmare a lasitatii PSD de a forma un nou guvern dupa demisia lui Ponta. Sa va spun si de ce afirm ca ticaloasa minte. Cele 31 miliarde de euro trebuiau absorbite in perioada 2014-2020, deci in sase ani, 5 miliarde pe an. Iar pana acum trebuiau absorbite 20 de miliarde. Scazand s-au absorbit doar 4 miliarde cu perspective zero in urmatorii doi ani. Cina a fost la guvernare? PSD! Iar ticaloasa de plumb pretinde ca un guvern de trazitie de un an, cu unica misiune de a organiza noi alegeri, trebuia sa absoarba cele 31 de miliarde de euro esalonate pe 6 ani. Ptiu, scarba! Asta e fata adevarata a PSD, mincinosi, hoti, lacomi, tampiti si cu studii dubioase, probabil doar diplome tiparite contra spaga sau si mai plauzibil la comanda, ca ei sunt sefii. Cand conduci tara 21 de ani din 28, pentru ei e perfect posibil. Si Elena Ceausescu a fost savant de renume mondial. Ei, sa vedem ca dubiaosa asta absoarbe pana in anul 20-20 25 de miliarde de euro. Sa zicem ca tehnocratii n-au absorbit partea lor de 5 miliarde, desi eu cred ca ei au absorbit cel mai mult. Am sa ma documentez. Dar pentru rest, calculul e suficient. PSD trebuie sa absoarba 25 de miliarde, cota guvernarilor lor. Daca nu o fac, e vorba de sabotarea economiei nationale pentru ca e prea mare discrepanta.

  9. COMENTARIU PENTRU MINCINOASE (eventual proaste, dar nu-s convins): ”Evoluţia fluxurilor financiare dintre România şi Uniunea Europeană la 30.11.2016”, e un document oficial al statului român şi al Comisiei Europene, aflat şi la Bruxelles şi la Bucuresti. Acest document arată că-n 2016, România condusă de Guvernul Cioloş a accesat fonduri europene în sumă de 7.025.007.000 euro, cu peste 600 de milioane în plus faţă de 2015, cu peste 1 miliard faţă de 2014 şi de aproape trei ori !!! mai mari decât în 2008, când guvernul era condus de către „liberalul” socialist Călin Anton Popescu Tăriceanu. In 2016, creşterea economică a fost cu 4,8 % mai mare fata de anul anterior, 2015, dar inflaţia a fost pe minus comparativ cu aceeaşi perioadă: adică – 0,4 %, CEA MAI MICA DIN ISTORIA RECENTA A ROMANIEI. În 2017, LA PSD inflaţia a fost de 3,2 %, record în Uniunea Europeană, RECORD IMBUNATATIT IN 2018 APRILIE – 5,2% (RECORD IN ULTIMII 5 ANI), ROBOR-UL AJUNGAND LA 2,75%, CEL MAI MARE DIN ULTIMII 5 ANI.

    • Si eu am postat aseara un comentariu FIX cu aceste Date, dar Cotidianul l-a ANULAT, asa cum face de la o vreme cu majoritatea comentariilor care arata MINCIUNILE PSDiste!
      Am spus CLAR ca Exercitiul Financiar 2014-2020, incepe in 2014, ori despre Anii 2014-2015 cat PSD a fost la Guvernare dar NU a FACUT Nimic, Rovana NU spune NIMIC, ataca doar Guv. Ciolos care in 2016 a DEMARAT Pregatirea fondurilor pentru 2014-2020, pentru ca in 2014-2015 Guvernul Ponta NU a facut nimic!
      Cine era in Fruntea Minsiterului Fondurilor Europene?
      Dl Marius Nica, protejatul Rovanei!
      Uite Raportul Guv Ciolos privind Situatia Absorbtiei Fondurilor de la UE Publicat in Decembrie 2016, aseara Cotidianul a ANULAT Postarea mea cu aceste Date REALE, postate pe Site-ul MFE si NECONTESTATE la momentul postarii de Oamenii PSD din Minister:
      http://www.fonduri-ue.ro/images/files/comunicate/2016/22.12.2016/Raport_final_ok.pdf
      Rusine, mincinosilor!

      Cotidianul, va rog sa dati postarea, e RUSINOS cum cenzurati!
      Voi NU v-ati saturat de Minciunile PSDiste, va place Teleormanistanul?!

    • Ce zice ciuma rosie cand romanii se prind ca sunt pacaliti? Ca a fost greseala de comunicare, adica nu au mintit convingator. Asa ca ies toti ciumetii ca paducii in frunte si schimba registru. Nu abandoneaza ideea, dar minciumile devin mai CONVINGATOARE si alambicate.

    • @lili Mai Lilisor, sa-ti explic tactica: dupa ce subiectul se raceste, e mutat mai jos, pe lateral sau pe dunga, atunci se mai da drumul si postarilor mai suparatoare pentru unii. Uneori, nu se mai da drumul deloc, si basta!

  10. Nu ar fi mai bine ca Iohannis sa se ocupe de treburile lui ca presedinte si sa nu-si bage nasul in oala altuia?

    • N-ar fi mai bine ca Dragnea sa-si vada de treburile lui de sef de camera (deocamdata la Parlament) si sa lase politica externa, de pilda, pe seama aluia care trebuie s-o decida?

  11. C. Cretu CONFIRMA declaratiile lui Johannis!
    Ea a incercat de fiecare data sa avertizeze cat mai discret Romania, desi situatia e alarmanta, Romania RISCA sa piarda Banii Europeni de care are atata nevoie pentru DEZVOLTAREA Regiunilor SARACE si de care Dragnea, in VORBE GOALE, ne vorbeste:
    „C. Crețu, s-a plâns marți, la Bacău, că autoritățile române NU au depus niciun proiect major de infrastructură pentru zona Moldovei, ea Invitând Guvernul să-i CEARA Bani europeni pentru Construcția unei Autostrăzi Târgu Mureș-Iași. Declarațiile comisarului european vin după ce, zilele trecute, mai mulți cetățeni din zona Moldovei au venit la București pentru a protesta față de faptul că guvernanții NU au construit nici 1 km de autostradă in această parte a țării.

    „Din păcate NU au fost transmise la CE proiecte majore de transport pe această regiune. Așteptăm și suntem dispuși, dacă autoritățile române vor considera, am înțeles că vor depune (un proiect pentru autostradă n.r.) Târgu Neamț-Ungheni, dar noi suntem dispuși să finanțăm din Programul Operațional Infrastructură Mare și Târgu Mureș-Ditrău-Iași. Va fi Decizia autorităților naționale dacă vor depune aceste Proiecte la CE. Eu v-am spus ce am primit până acum, NU avem Proiecte majore pe această regiune”, a spus Crețu, într-un dialog cu cetățenii, susținut la Bacău, alături de ministrul Fondurilor Europene, R. Plumb.
    C. Cretu: „Ați văzut că Politica de Coeziune rămâne principala politică a UE, este pentru prima dată când depășește Bugetul agriculturii, iar vestea bună e că putem menține această politică de coeziune, iar România cred că va avea o cotă importantă datorită faptului că am rămas la ideea PIB brut/cap de locuitor și România din păcate este o țară SARACA.”
    https://www.startupcafe.ro/bani-europeni/corina-cretu-autostrada-moldova.htm

  12. Banii europeni 2021-2027: ”România este o țară săracă”, ARGUMENT să nu ne scadă alocarea.

    În viitorul buget al UE 2021-2027, România va putea spera că nu-i vor fi scăzuțe alocările pentru Politica de Coeziune, pentru că s-a păstrat Criteriul potrivit căruia vor primi bani mai mulți statele care au Produs intern brut pe locuitor mai redus. Totuși, o bilă neagră va fi pentru statele membre care au rate de absorbție mică în actuala perioadă de programare, iar aici se află și România, din câte a spus Corina Crețu:

    „În legătură cu viitorul buget al UE, vreau să vă asigur că eu fac tot ce pot în primul rând în negocierile cu colegii mei pentru a obține bugete consistente pentru țările rămase în urmă. E adevărat că de multe ori absorbția pe teren nu reprezintă un argument foarte puternic, pentru că în multe țări avem întârzieri, nu doar în România.”
    NUMAI ca Romania e o Tara SARACA, cum spune chiar Corina Cretu si are INTERESUL MAXIM sa Absoarba Banii Europeni pentru a REDUCE Decalajele de dezvoltare intre Regiunile Tarii si fata de Tarile din UE!
    Numai ca Banii de la UE nu pot fi furati fara RISC Major(OLAF vegheaza!), in timp ce Banii de la Bugetul Romaniei pot fi FURATI fara nici o grija!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.