În cine mai au încredere românii și cine sunt în topul preferințelor acestora?

DUBLĂ LOVITURĂ! Sondaj CURS: Două instituții importante au pierdut încrederea românilor

DNA rechizitoriu nul

În cine mai au încredere românii și cine sunt în topul preferințelor acestora? Un studiu de tip Omnibus lansat recent de către Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) arată că 82% dintre români au încredere în Pompieri. Justiția se bucură de încrederea a doar 30% dintre cetățeni.

În schimb, românii sunt neîncrezători față de partidele politice (84%). În topul neîncrederii ele sunt urmate de Parlament (76%), bănci (75%), și Guvern (74%).  Dacă privim la tipurile de instituții care se bucură de încrederea românilor observăm că topul este dominat de către instituțiile de forță (Pompieri/Armată/Poliție), alături de Biserică. Instituțiile fundamentale ale democrației, care presupun dezbateri, cum ar fi Parlamentul și partidele politice au un nivel scăzut de încredere. La fel cele care presupun negocieri cum ar fi patronatele și sindicatele, potrivit știripesurse.ro.

incredere justitie scadere

Justiția se bucură de încrederea a doar 30%

În ciuda faptului că știm din alte sondaje că Direcția Națională Anticorupție se bucură de un grad ridicat de încredere, Justiția în ansamblul ei se bucură de un de încrederea a doar 30% în timp ce 67% dintre cetățeni nu au încredere în ea.

Românii sunt mulțumiți de medici și profesori. Este interesant de urmărit cum încrederea se manifestă în primul rând față de persoane și între o măsură mult mai mică față de serviciile livrate, starea materială a domeniului și politicile de stat.

Astfel, medicii se bucură de o încredere de 58% în timp ce sistemul de sănătate întrunește satisfacția doar a 30% din cetățeni. Starea spitalelor mulțumește doar cu 18% din respondenți în timp ce politica Guvernului în domeniul Sănătății este apreciată dor de 14%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Justitia trebuie despartita in doua:Parchetul si Judecatoria!Normal ca Judecatoria,mai mult decat indulgenta,cumpareata gata, cu Titi in frunte,as in fite si talente, pierde teren!Senzatia omului de pe strada este ca platim nemeritat Judecatorii,ar trebui rezolvata treaba asta!

  2. Bre oameni buni ,ce-ar fi daca toti salariatii platiti din fonduri publice ar fi remunerați direct proporțional cu încrederea populatiei în instituțiile în care lucrează?Încredere mare-leafa mare,încredere mica -leafa mica.E încrederea populației in institutia în care lucrezi 30% in anul precedent?Iei 30% din salariu!Pai nu?La noi e taman invers,n-are lumea incredere-n tine,te umplem de bani!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.