Un membru CSM a opinat că trebuie respinsă plângerea.

DNA contestă decizia CSM privind procesul cu Antena3

DNA rechizitoriu nul

CSM a discutat, joi, cererea procurorilor DNA, Marius Bulancea şi Mihaela Beldie-Canela, de revocare a unei decizii a Consiliului, care arată că şefa DNA a adus atingere independenţei justiţiei, când a cerut instanţei documente din proces cu Antena3.

Plenul a rămas în deliberare. Un membru a opinat că trebuie respinsă plângerea. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), întrunit joi, a luat în discuţie cererea procurorilor DNA, Marius Bulancea şi Mihaela Beldie-Canela, de a fi revocată hotărârea Consiliului 435/19.04.2018. În cadrul acestei decizii din aprilie, plenul CSM a constatat că Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, a încălcat independenţa justiţiei când a cerut înscrisuri din dosarul din procesul pe care aceasta îl are cu jurnaliştii de la Antena3.

„Din punctul meu de vedere, este admisibilă această cere, consider că este întemeiată”, a spus judecătorul Bogdan Mateescu. În replică, judecătorul Gabriela Baltag a precizat că ar trebui respinsă cererea procurorilor DNA, deoarece ei au la dispoziţie şi alte mijloace.

„Am o opinie diferită de colegul meu, chiar radical diferită. Apreciez că petiţionarii sunt magistraţi şi au altă cale deschisă. Plângerea este inadmisibilă, au acces direct la instanţă. Observ că este inadmisibilă”, a spus Gabriela Baltag.

Concret, în hotărârea contestată se arată: „Plenul, constatând că există elemente pe baza cărora să se poată conchide în sensul că a fost adusă atingere independenţei judecătorilor din compunerea completului de judecată învestit cu soluţionarea dosarului Curţii de Apel Ploieşti. Apreciază că adresa PÎCCJ – DNA, de solicitare a unor înscrisuri dintr-un dosar al instanţei este de natură a încălca independenţa judecătorilor din compunerea completului de judecată învestit cu soluţionarea dosarului nr. 6043/3/2015 al Curţii de Apel Ploieşti”.

Această soluţie a venit după ce jurnaliştii de la Antena3 au formulat, în acea perioadă, o cerere de apărare a independenţei magistraţilor, după ce procurori din cadrul DNA ar fi solicitat Curţii de Apel Ploieşti înscrisuri din dosarul în care şefa instituţiei, Laura Codruţa Kovesi, le cerea daune acestora.

În 20 martie 2018, Curtea de Apel Ploieşti a decis ca şefa DNA, Codruţa Kovesi, să primească 300.000 de lei daune morale,în dosarul în care a dat în judecată Antena 3 şi mai mulţi jurnalişti pentru acuzaţiile de muşamalizare a anchetei în dosarul lui Mircea Băsescu care i-au fost aduse pe post. Decizia nu e definitivă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. Pai , daca-i vorba de A3 , atunci trebuie sa fie ceva HALUCINANT ! La A3 , indiferent de emisiune , indiferent de moderator , din 5 cuvinte , unul este : „halucinant ” ! Cam saracie de cuvinte acolo !

    • Securismul stalinism a devenit normal. Ne pretindem stat democratic, asistăm la abuzuri școală de care erau capabile doar instituții de forță din anii 50. Normal! Ghinion!
      P.S. N-am auzit să se fi desființat SRI. De ce te surprinde tematica emisiunilor de pe A3? Ai răbdare.

  2. buna,
    Ani buni am urmarit A3.Dar in ultimii 2-3 ani A3 s-a transformat in tribunal acuzator la adresa opozitiei si a presedintelui tarii. Dinspre dreapta numai de rau,dinspre stanga numai de bine.Obiectivitatea e total absenta! Sunt la A3 si multi procurori acuzatori.
    Nu mai dau nume pentru ca le cunoasteti. Pentru mine a devenit un post tv. nefrecventabil. Urat si rusinos din partea A3!

    • Idem la Realitate, numai bine despre presedinte si opozitia de dreapta si de rau pentru stanga.

  3. Antena 3 un post foarte bun! Multzumim pentru curajul exceptional de care a dat dovada acest post in cazul dezvaluirilor despre DNA Ploiesti. Fara antena 3 nu ar fi fost scoase la lumina abuzurile inimaginabile ce se intamplau acolo iar negulescu si onea si-ar fi continuat abuzurile distrugand destine. Nu s-ar fi aflat nici despre protocoalele dintre SRI si DNA si nici de probele care erau aduse de SRI si care erau secrete, nici despre detectorul de minciuni de la Buzau si alte procedee de trista amintire din era stalinista. Codruta Lascu, fata procurorului comunist va trebui sa raspunda pentru toate astea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.