59.000 de bugetari îşi pierd locurile de muncă

Executivul a aprobat, în urma şedinţei de miercuri, restructurarea a aproape 60.000 de bugetari. Totodată, a fost aprobată şi impunerea taxei pe clădiri.

 

Guvernul Boc a decis, la capătul unei şedinţe care a durat nu mai puţin de nouă ore, disponibilizarea a 59.000 de bugetari. Jumătate dintre aceştia vor fi concediaţi din administraţiile locale, iar restul din ministerele Administraţiei, Muncii, Educaţiei şi Agriculturii. Disponibilizările de personal vor fi efectuate pe baza standardelor de cost.

Agenţiile guvernamentale care nu au fost înfiinţate pe baza unor directive ale Uniunii Europene sau prin legi organice vor fi desfiinţate de Guvern şi transformate în direcţii de minister, iar unităţile subordonate ministerelor vor fi coordonate de o singură structură la nivelul instituţiei.

„Am adoptat o OUG privind completarea legii finanţelor publice locale. Lucrăm de patru luni la această modificare. Ordonanţa are două componente majore: o disciplină fiscală la nivel local prin măsuri care vizează prevenirea estimării veniturilor şi că nu se vor putea face angajamente noi înainte de a plăti datoriile. Nu poţi consuma mai mult decât produci. A doua componentă este cea a normativelor de personal. Cu toţii ne plângem că avem un aparat supradimensionat, pentru a putea asigura un cadru la nivel naţional cu plafoane maximale„, a declarat premierul Emil Boc.

Premierul a anunţat că miercuri au fost adoptate mai multe ordonanţe de urgenţă prin care ministerele să poate continua procesul de restructurare prin hotărâri de guvern.

„Procesul nu pleacă de la un obiectiv, avem de dat afară un anumit număr de persoane. În scrisoarea cu FMI avem un plafon de cheltuieli bugetare. Nu aş vorbi de un număr concret. Plecăm de o analiză funcţională, ca administraţia să fie eficientă”, a mai spus Boc.

La finalul şedinţei de duminică a Guvernului, premierul Emil Boc le-a cerut miniştrilor să aplice rapid procedurile de restructurare a instituţiilor pe care le conduc şi că acest proces, care va presupune inclusiv concedieri de personal, să fie iniţiat prin ordonanţă de urgenţă, dacă legislaţia permite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.