Studiu îngrijorător privind personalul medical

Un procent de 62% din personalul medical a declarat că a avut cel puțin o dată intenția de a pleca să muncească într-o altă țară, iar ponderea intenției generale de a pleca este mai mare la medici decât la asistentele medicale, potrivit unui studiu al Federației „Solidaritatea”.

Concluziile sunt cuprinse în Studiul privind impactul prevederilor Legii unitare de salarizare asupra intenției personalului medical de a migra pentru muncă, comandat de Federația „Solidaritatea Sanitară” a Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”.

„62% din personalul medical a declarat că a avut cel puțin odată intenția de a pleca să muncească într-o altă țară. Ponderea intenției generale de a pleca este mai mare la medici decât la asistentele medicale și mai mare la medicii specialiști decât la alte categorii profesionale”, conform sursei citate.

Potrivit studiului, 20% dintre respondenți au făcut demersuri pentru a pleca în ultimele șase luni, chiar și în condițiile unei campanii susținute din partea Guvernului de promovare a creșterilor salariale.

„Distribuția per specialități indică intenția cea mai mare de a pleca pentru medicii rezidenți (38,4% dintre ei intenționează au făcut demersuri) urmați de medicii specialiști (24,4%). Demersurile sunt: informarea, trimiterea de CV-uri direct și prin firmele de recrutare, învățarea unei limbi străine sau pregătirea actelor necesare”, arată cercetarea.

De asemenea, studiul a relevat și faptul că 78% dintre respondenți consideră că efectele legii 153/2017 privind salarizarea unitară asupra salariaților din sănătate vor fi negative.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. „Ingrijorator” pentru cine?!
    NU mi se pare ca dl Dragnea sau dl Tudose sunt „ingrijorati”!
    E bineee, e foarte bineeee!
    Inca.

  2. Mie mi se pare ca nici boborul nu pare ingrijorat de asta.A auzit cineva de proteste prin piata Universitatii ? Nu.Am vazut pe la Tele pensionari vasnici care strigau ca „ce le mai trebuie si la astia mariri de salarii,nu iau spaga destul?”.Am vazut boborul protestind ca sa nu fie mazilita Luluta, sa nu il demita pe Base ,dar niciodata o actiune de solidaritate cu cadrele medicaledesii tot romanul chipurile afirma ca „sanatatea e mai pretioasa decit toate.Boboras roman e o zicala :”Semeni vint,culegi furtuna”.

  3. Probabil ca tu esti singura/ singurul ingrijorat. Nu neaparat salariile determina medicii sa plece afara (castigurile sunt bunicele – 1500 – 3000 – 3500 euro), cat modul de lucru impus de CNAS care considera medicii ca si pe oricare alt prestator de servicii. impunand „norme de productie” ca si la strungari, sapatori de santuri, pantofari etc. Toate astea ca sa se justifice bugetele spitalelor. Ai raportat un anumit numar de pacienti internati/ externati, ai bugetul „negociat”. Daca nu, apar datoriile pentru ca managerul trebuie sa-si plateasca personalul, utilitatile, consumabilele, alimentele etc. Nimeni nu analizeaza modul discretional impus de CNAS spitalelor. S-a intrebat cineva, vreodata, cum de in Romania, annual, se interneaza in spitale cca. jumatate din populatie ???

  4. Studiul e ingrijorator doar pt. mass media si pentru unii pacienti (aia care nu se pot trata la AKH)! Pe factorii decidenti, din politica si medicina, ii doare in pix!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.