8 martie – Ziua Internațională a Femeii

În fiecare an, pe 8 martie, în întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Internațională a Femeii. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975

Oficializată de Organizația Națiunilor Unite (ONU), ziua dedicată tuturor femeilor din lume recunoaşte realizările și condițiile economice ale femeilor, dar și discriminarea și violența prezente încă în multe părți ale lumii.

Este, de asemenea, un prilej, potrivit ONU, de a sărbători actele de curaj și determinare ale femeilor obișnuite, care au jucat un rol important în istoria țărilor și comunităților lor.

Prima Zi Națională a Femeii a avut loc în Statele Unite, pe 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat faţă de condițiile de muncă.

Tema din 2016 pentru sărbătorirea Zilei Internaționale a Femeii este „Planeta 50-50 până în 2030 : mai mult pentru egalitatea de gen”.

În România, la 3 martie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii și 19 noiembrie — Ziua bărbatului.

Potrivit inițiatorilor, actul normativ are drept scop eliminarea discriminării dintre femei și bărbați și creșterea gradului de conștientizare privind concilierea vieții de familie cu viața profesională.

La Mulţi ani tuturor femeilor!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.