”Dincolo majoritatea pe care o va avea in Senat și în Camera Reprezentanților, adevăratul avantaj al lui Trump va fi că acesta este ultimul său mandat. Mai experimentat în ale puterii și cu o viziune mai clară despre America, al 47-lea președinte al SUA nu va face aceleași greșeli pe care le-a făcut al 45-lea președinte”, scrie istoricul american Edward Luttwak. ”Asta poate avea consecințe dramatice în străinătate – Trump știe acum cum să numească reprezentanți și cum să acționeze în capitalele lumii. Nu mai puțin important, agenda interna a președintelui ales, de la tarife și până la producția industrială, ar trebui să înregistreze mai multe succese sub conducerea unui Trump mai înțelept. Având în vedere și implicațiile culturale ale victoriei sale, Trump ar putea reface acele aspecte ale vieții publice americane care sunt acum influențate de guvern.
În politica externă, Trump 1.0 a numit oficiali respectați sugerați de sistem, dar alegerile s-au dovedit eronate. O alegere a fost generalul Mattis, primul sau secretar al Apărării. Mattis era un războinic, care în 1991 i-a condus pe pușcașii marini spre Bagdad într-un timp record. Însă s-a dovedit că Mattis este un democrat care s-a opus politicilor lui Trump și chiar a încercat să-l instaleze ca adjunct pe candidatul lui Hillary pentru șefia Pentagonului. Trump a trebuit să-l înlocuiască, iar prețul politic plătit a fost mare.
O altă greșeală a fost numirea lui Rex Tilerson. Primul secretar de Stat al lui Trump a fost recomandat de sistem, de Condoleezza Rice și de Robert Gates. Tillerson și-a petrecut viața în lumea dură și realistă a afacerilor cu petrol. Dar, când a ajuns la Departamentul de Stat, a fost înrobit de dogma de acolo. Una dintre preconcepții era că SUA trebuie să ceară acceptul Franței și Germaniei pentru a reface NATO, care suferea după anii de subfinanțare. Or, Berlinul nu voia să cheltuiască nimic, iar Parisul nu avea nimic de cheltuit.
Rezultatul a fost o ceartă între Merkel și Trump care a fost făcută publică. Merkel a spus că un război este forate puțin probabil și că Europa nu are motive să cheltuiască pentru tunuri și muniție. Elitele de ambele maluri ale Atlanticului au împărtășit opiniile lui Merkel. Dar s-a dovedit că Trump a avut dreptate și că elita politică s-a înșelat. Un secretar de Stat mai bun ar fi putut să aplice politica lui Trump și să coopereze cu experții germani în apărare, care știau cât de jalnică este starea armatei lor. Ar fi putut să facă lobby și în presa din Germania, pentru a avea o altă relație cu Merkel.
Dincolo de chestiunea numirilor, provocările politicii externe din primul mandat ar trebui să-l fi învățat pe Trump două lucruri. Unul: să vină în fața europenilor cu ultimatumuri, nu cu solicitări. Al doilea: să ignore dogma Departamentului de Stat în chestiunile importante. Gândiți-vă la planul de pace în Orientul Mijlociu al lui Jared Kushner și al Ivankăi Trump. Ideea lor era simplă: să le ceară prietenilor lor din Bahrain, Maroc, Arabia Saudita și Emiratele Arabe Unite să deschidă relațiile diplomatice cu Israelul. Tillerson și subalternii săi au respins acest plan, considerând că Kushner este doar un afacerist și este prea tânăr. Au explicat că relațiile diplomatice cu Israelul nu vor fi legate de statele arabe decât după rezolvarea chestiunii palestiniene. Însă aproape toate aceste state au acceptat planul lui Kushner. Chiar și Arabia Saudita a permis zborurilor comerciale israeliene să treacă prin spațiul aerian saudit.
Având în vedere toate acestea, Trump 2.0 va fi ghidat în politica sa externă de cei mai apropiați susținători, nu de cele mai ipocrite dogme birocratice. Asta se va aplica și războiului din Ucraina, care nu se poate încheia decât dacă Putin va fi de acord. La nivel diplomatic, Trump va avea un avantaj: spre deosebire de Biden, el nu l-a insultat pe Putin, iar acesta din urmă ar putea accepta un compromis fără a fi acuzat în Rusia că este slab. Mă aștept la niște acțiuni intense după învestirea lui Donald Trump.
Însă cu Iranul nu va exista conciliere. Știind că Partidul Democrat are o lungă istorie a intervențiilor militare – de la Truman în Coreea și Johnson în Vietnam -, președintele Obama a vrut să împiedice un război cu Iranul. Metoda lui a fost să se apropie de regimul ayatollahilor, oferind favoruri economice și sporirea veniturilor din petrol. Politica a fost aplicată și după ce s-a dovedit că banii Teheranului nu ajutau populația iraniană, ci programul nuclear și milițiile aliate din regiune.
În primul mandat, Trump a reintrodus sancțiunile și a redus din expansiunea militară a Iranului. Însă Biden a reluat politica președintelui Obama, iar fondurile iraniene finanțează acum un război pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu.
Trump va reduce imediat veniturile Iranului și, cu toate că este un anti-intervenționist, nu va elimina varianta de a trimite bombardiere B-52, dacă sancțiunile nu vor fi suficiente.
Sunt și lecții învățate în politica internă. Trump este mai pregătit să gestioneze relația cu Partidul Republican. Trump nu a fost un republican până la momentul primei candidaturi. Însă acum știe că Partiduil Republican înseamnă mai mult cluburi cu muzica country, liber schimb și taxe cât mai mici. El știe că republicanii au început să permită puterii guvernului să se extindă în economie și societate. În 2023 existau 22 de milioane de funcționari publici, fără a-i socoti pe americanii care sunt finanțați de stat prin intermediul ONG-urilor.
De fiecare data cad Partidul Democrat a controlat aparatul birocratic, a încercat să-l extindă oferind bani publici ”organizațiilor nonprofit” care promit să îmbunătățească educația publică, energia verde, să-i ajute pe săraci și multe alte lucruri frumoase, în tot acest timp ONG-urile acționând ca niște activiști ai Partidului Democrat. Aceste ONG-uri oferă salarii generoase șefilor lor. Spre exemplu, înainte să adune o avere de sute de milioane de dolari (după cei opt ani la Casa Albă), Michelle Obama a primit niște sume frumoase din partea unui spital nonprofit din Chicago.
Așa își plătește Partidul Democrat oamenii. În mandatul al doilea al lui Trump, oficialii prezidențiali se vor asigura că congresmenii republicani vor supraveghea foarte riguros cheltuielile bugetare federale, rezistând tentației de a face favoruri democraților pe spezele contribuabililor.
Trump va trebui să rezolve și problema producției industrial interne. În primul său mandat, republicanii au promovat liberul schimb cu China, în dauna Americii. Trump s-a opus, pentru că aceasta îi îmbogățea pe rivalii SUA. Pe lângă asta, Trump poate reduce birocrația și poate ajuta astfel industria americană. Vor beneficia nu numai industria auto, ci și cea petrolieră sau somnolenta Boeing și lipsita de creativitate Lockheed Martin.
Apoi, americanii l-au ales pe Trump pentru a opri imigrația ilegală. Cred că Trump va propune un plan solid pentru frontiere până la data învestirii, în ianuarie. Pentru început, dreptul la azil va fi limitat la cei care au nevoie cu adevărat de protecție în fața persecuției politice sau rasiale. Or, aceștia reprezintă circa 1% din cei care au intrat in SUA sub conducerea lui Biden. Practica aducerii a mii de imigranți monoculturali în mici orașe americane – precum cei 1.500 de indivizi din Mauritania într-un mic oraș din Ohio – se va încheia imediat. De ce? Pentru că imigranții ilegali vor trimiși înapoi imediat ce vor sosi. Trump 1.0 a făcut asta destul de bine, iar de atunci am învățat și mai mult.
Dincolo de arena politică, semnificația victoriei lui Trump nu poate fi cuantificată doar prin noi legi. Victoria lui a fost un verdict în ce privește procurorii numiți politic, în ce privește teoria critică a raselor, presa părtinitoare și falimentul moral al industriei divertismentului. Este limpede că americanii vor altceva, iar Trump poate să le ofere altceva.”
” …. scrie istoricul american Edward Luttwak.”
Ce facem, citim ce zice Trump ca va face sau ce isi inchipuie babele ca va face ? Cat mai traiti in irealitate ?
si in timp ce Trump se va ocupa de toate astea, Ioropa’ va merge tot mai la vale …ptr ca mdeh..,este ‘ condusa’ de incompetenti inconstienti…..
Se va revizui dar va ramane lafel. Presedintii sunt marionetele banului. La amerucani mai grav ca fac bani din razboaie si moartea oamenilor. Pericolul este disparitia speciei umane.
Aiureli bre.. Black rock a condus și conduce america, iar BRICS nu schimbă politica economică și militară. Ai un nou bufon, poate mai puțin senil,.
Nu va place,hai,da doamne. ? Bravo lui!
Dacă reușește să se trântească wokeșeala de acasă și, prin inducție, și pe cea europeană, tot va fi ceva. În privința Orientului am rezerve.
În primul mandat, Trump a fost împiedicat de „statul profund” de-a-si exercita puterea (prin boicotarea tuturor numirilor si-o tentativa de destituire). Jared Kushner: a facut, într-adevar, senzatie cu pacea-n Orientul Mijlociu. Iranul: putere nucleara.
Si BRICS, alianta economico-militara cea mai puternica a planetei. Între primele masuri ale lui Trump, asadar = limitarea numarului de mandate elective = distrugerea „statului profund” (corupt), de care se va ocupa si Musk, si distrugerea NATO (Trump are-n vederea reducerea datoriilor SUA si protejarea celor peste 100 de milioane de saraci ai tarii, desi muncesc: având contrecte precare, însa, tipii fiind muncitori).
Spre deosebire de mandatul precedent cand Trump a avut drept consilieri persoane din aparatul de partid republican care respectau jocul democratic si Constitutia americana acum se va inconjura de „Yes Men”. Avand in vedere admiratia pe care Trump si-a declarat-o fata de obedienta generalilor nemti catre Hitler, nu este greu de vazut spre ce se va indrepta noul mandat al lui Ducky. Sa speram ca generalii americani vor da dovada de coloana vertebrala si nu vor permite folosirea armatei ca garda pretoriana a lui Trump.
ps: Trump va fi obligat la masuri dure, fiindca $ si-a pierdut rolul de moneda de rezerva bancara mondiala si nu mai are surse de refinantare (e folosit în SUA si UE, care nu-l pot salva: si SUA, si UE, fiind extrem de îndatorate, si UE, si dezindustrializata). Restul tinând de talentele dovedite de oameni de afaceri al lui Trump, Musk si restului din echipa, si de aura familiei Kennedy.
Pasi in spate facuti cum ameninta, minusuri la contracte de F-uri pentru firmele lor si castiguri pentru altii, germani, suedezi, francezi. Sau China.
Cei mai apropiați apropiați ai lui Trump sunt cei mai bogati evrei, precum E(I)lan Musk, Mark Zuckerberg etc. Trump se va schimba cand se va vopsi brunet, sau când va fi mazilit.
‘istoricul american Edward Luttwak’:)))altul nu ati gasit
Revenirea lui Trump a redus dintr-o data din importanta oamenilor politici europeni,rusi si chinezi,ca si cum lumea s-ar culca cuminte pe coada,ca e iar Trump presedinte
Trump nu are timp fizic sa faca ceva intra in mandat la 79 de ani si va moțăi 4 ani in fotoliul de la Casa Alba
Televiziunea de stat rusa a dat ieri-alaltaieri fotografii cu madam Trump la tinerete (anul2000)goala -pusca:)))din respect pentru realegerea lui Trump
China abia il asteapta cu supratarife comerciale la produse chineze,sa-l contrazica cu supratarife comerciale la produse americane,lasand someri milioane de americani
Europa s-a lamurit cu SUA, care vorbeste mult si face putin
Razboiul din Ucraina si complementarul sau,razboiul din Gaza-Liban alimenteaza cu bani si comenzi industria militara a SUA, daca Trump le va opri cad si comenzile de arme
E vadita o desumflare a avantului protrumpist fatzarnic recent dupa 8 ani de antitrumpism…E si mai clar ca sistemul l-a invins dupa 2016 si o sa-l invinga din nou…Republicanii l-au folosit ca locomotiva si e iluzorie ineptia ca acum isi numeste oamenii proprii care il vor ajuta sa troneze peste sistem…Politica externa a SUA a fost consecventa mai presus de indaratnicia unor ILEGALI de a trata cu manusi statele teroriste bolsevic-islamiste…Pacat ca identificand-o pe rasputinoida ENGIE ca responsabila de dezastrul german/european doar pe palierul INARMARII, celelalte precum inundarea Europei cu MILIOANE de refugiati de razboi bolsevico-islamic si GLOBALIZAREA supertehnologiei germano-europene in cele doua iImperii bolsevice asiatice trecandu-le cu vederea, nu a tras concluzia fireasca privind cauzele catastrofei actuale!!!
@Denes,vorbești pe nas! Impunerea taxelor vamale de către China este că aceea cu oiștea in gard,se întorc împotriva lor.Marirea taxelor de către SUA,împotriva mărfurilor chineze,are sens.Sua ,chiar daca,cu China, trage obloanele,poate încuraja comerțul cu democrațiile mondiale care au pibul corespunzător.Citeste,economie,nu scrie minciuni.
Omul bătrân și nebun leagă-l de gard si da-i fân. Americanii, o parte din tre ei, tocmai s-au pricopsit cu o asemenea podoaba. Mosca imperialista exulta de fericire. Si unii – niste nulități – de pe-aici latră, behaie, grohaie de bucurie.
Sunteti lipsiti de sens. Aveti in imn „Desteapta-te romane” dar va opuneti din toate puterile desteptarii.
Agenda47 o fi pentru interior, dae pentru exterior ne competitiva cu tari din sud-estul Asiei
Sandu. Și la Kremlin tot un bătrân conduce. Doar că este unul criminal . Pun pariu că Trump va conduce fata trama fata de botoxstul de Putin ascuns prin buncăre. Trump se poate plimba in lumea liberă,pe când piticul atomic doar prin tari cu dictaturi .
Limpede ne e LimpeZimea !
Întregii Căi a Laptelui degreZat (3.5%), ba chiar și pentru toată Planeta Mer🌈 !
Oameni buni, eu vă tot Zic, da’ voi nu vreți să mă credeți:
Crapă fierea de ciudă în trolacii UrCraci DELABRAȚI, în uSE🌈icii „progresei” și în restul Rusofobilor EDUkkATzI PERNICIOS din Ceata lu’ Pițigoi.
Fiindcă Trump a MUTAT DECISIV:
După 4 ani cu 🎃ul POTUS, urmează încă 8 cu Vance, măR🤣g…
● guitZă ot MarMita ●
Sa mori tu ? Ai auzit de girueta ?
In America ca si in Europa de vest productia industriala a fost relocata si in alte continente. Nu se mai poate face un produs complet fara a apela la imorturi. Unii fac mai bine decat altii. Un produs electronic fabricat in China foarte probabil va avea si componente din alte tari Malaezia, Mexic. Rusii au reusit sa treaca de restrictii si componente de drone rachete nu erau integral dintr-o terta China, erau inclusiv din vestul Europei si America de Nord. Fara complicatii nu prea se poate.
Nu este dupa cum se vrea, este ce se poate face ceva, pe timp de pace sau nu.
Este înduioșătoare preocuparea expectorației și a ziariștilor arondați acestora pentru alegerile prezidențiale din SUA, pentru ce va face și ce nu va face Donald Trump in al doilea mandat, etc Mult mai puțin clar, așa cum reiese din presa națională, este ce opțiuni electorale au românii pentru președinte,parlament ,prim-ministru. Intuiesc faptul că preocuparea excesivă cu ce se întâmplă la Washington încearcă să ascundă deșertul politic din Romania și faptul că majoritatea candidaților la funcția de președinte sunt toxici pentru națiune, lipsiți fiind de competențele morale și talentul politic necesare. Oricum, Trump este ocupat acasaylw el, nu va putea guverna și Romania…
pt noi Trump 1.0 i-a dăruit o șapcă lui Iohannis și l-a băgat pe Dragnea în pușcărie . Trump 2.0 îi va dărui o șapcă lui Ciucă și îl va băga pe Simion în pușcărie
O sa le-o dea la oase alora care-au sustinut-o pe kamila, nu numai in state, ci si in Europa…
O prosttraca care a avut GHINION-ul sa fie clonata tot cu un ne uron il acuza Dem menta pe Trump pentru incarcerarea lui Dragnea care a fost opera exclusiva a seseseku…Deja Trump a inceput sa le spulbere sperantele polit trucilor varegi in dezmembrarea STATULUI SUVERAN Ucraina…