„Orient Expresul” de… Archita

În ultima vreme, numele satului ARCHITA/ARKEDEN din judeţul Mureş a ajuns pe buzele multor români. În primul rând, datorită vizitei Prinţului Charles. În al doilea rând, graţie evenimentelor culturale petrecute la zece zile după vizita Prinţului, sub patronajul Alteţei Sale Regale şi Imperiale Arhiducele Andreas von Habsburg-Lothringen. Sâmbătă, 8 iunie, sub o ploaie torenţială, zeci de personalităţi judeţene, regionale şi locale, alături de artişti, jurnalişti şi un numeros public, au tăiat panglica inaugurală a Centrului Cultural „Von Stenberg” din Archita. O expoziţie de pictură, datorată maestrului Gheorghe Fikl din Timişoara, a fost motivul artistic cel mai agreat de toată lumea, inclusiv de Prinţul Charles, care comandase deja, la momentul vizitei, două lucrări, şi de Colonelul Michael R. Carrington, de asemenea fascinat de lucrările pictorului timişean, care a comandat tot două tablouri.

„Garden Party”

În onoarea artistului, a ASRI Andreas von Habsburg, a prietenei alteţei sale, doamna Trudy, a colonelului Carrington şi a doamnei Carrington Nobrega, ca şi a oficialităţilor locale şi judeţene, „Euphonia Spring Cuartet” din Cluj-Napoca a susţinut un concert. În cursul zilei, la petrecerea ce a rumat, şi-au încânta ascultătorii tenorul Alexandru Mânzat de la Opera Naţională din Cluj-Napoca şi soprana Liza Candelnic de la Opera de stat din Cernăuţi. O plăcută surpriză a fost pentru toţi prezenţa prim-violonistului de la Filarmonica din Berna, Elveţia, Alexandru Gavrilovici, născut în Bucureşti, organizatorul Școlii Internaţionale de Muzică din Sighişoara. De notat că familia Carrington a oferit un prânz oficial la Centrul „von Stenberg” şi un grătar (o petrecere „de grădină”) la Casa Săsească. Sufletul organizatoric al întregului eveniment a fost, ca şi alte dăţi, doctorul Petru Oprean, directorul Spitalului „Lukas” din Laslea, alături de soţia sa, dr. Anca Oprean, şi de Dorina Pora, soţia omului de afaceri Marcel Pora, furnizorul cărămizilor şi ţiglelor de epocă atât de necesare în anevoiosul proces de restaurare a clădirilor medievale săseşti. Bucatele, pregătite de doamnele Oprean şi Pora şi servite de zece voluntari de la spitalul Lukas din Laslea, au fost identice cu cele servite Prinţului Charles: salate, brânzeturi de casă, o mare varietate de legume, miel umplut, miel la cuptor, cozonac, plăcinte etc., însoţite de un excelent vin de Corcova, servit de cunoscutul somelier britanic Robert Marshall. Festivităţile au fost însufleţite de prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Ciprian Dobre, de primarul local, Vasile Todoran, de deputatul PSD Vasile Gliga din Reghin, constructor de viori, şi de personalităţi ştiinţifice ca: prof. dr. Radu Deac, directorul Institutului Inimii din Târgu Mureş; conf. Dr. Horaţiu Suciu, renumitul chirurg cardiac; prof. dr. Mircea Chiorean, creatorul clinicii de terapie intensivă din Tg. Mureş; protopopul luteran Halmen Johannes, preotul luteran Turk Konig Martin, preotul ortodox Vasile Munteanu etc.

În aşteptarea oaspeţilor

Dăm publicităţii o listă a celorlalte personalităţi care au luat parte la evenimentul din Archita: Lions Club (dr. Mirela Grigorovici din Iaşi); dr. Gheorghe Mărginean, dr. Nicoleta Orlăţean, dr. Simona Dobre, dr. Raluca Cinteză din Sibiu; dr. Mariana Moraru, neurolog, din Laslea; dr. Camelia Micu, reumatolog, Laslea; dr. Monica Suciu, directorul Casei de Asigurări Tg. Mureş; dr. Florin Cioloboc, directorul Casei de Asigurări Sibiu; dr. Alexandru Grigorovici, chirurg din Sibiu; medicul primar Sever Ionescu din Cluj-Napoca; dr. Titus Cvaşciuc, de la Clinica „Polissano” Sibiu, cel mai tânăr chirurg al Asociaţiei europene de chirurgie endocrină. Au mai fost prezenţi rectorul Universităţii din Sibiu, prof. dr. Ioan Bondrea şi soţia; prof. dr. Moise Ion, de la Facultatea de Design din Sibiu, fiu al satului; ing. Michael Schmidt, manager general al „Automobile Bavaria” din Bucureşti, unul dintre cei mai apreciaţi oameni de afaceri saşi, născut lângă Archita (comuna Criţ); consulul german Judith Urban, o distinsă personalitate a diplomaţiei germane; oamenii de afaceri Doru Peciu şi Relu Fleşar, ingineri, interesaţi a dezvolta proiecte în satele săseşti. Au fost implicaţi în realizarea proiectului Archita şi inginerul constructor Alin Plopeanu şi arhitecta Angela Covaci din Tg. Mureş. O prezenţă apreciată a fost cea a maicii Filofteia, 88 de ani, stareţa mânăstirii Sf. Gheorghe din Buneşti, Braşov, care a spus: „Dacă România ar avea 500 de oameni care să se implice cu inima, pentru semenii lor, ca Oprean, Turk, Suciu, Deac şi Chiorean, ne-am salva singuri ca neam”.

„Un experiment revoluţionar, ce va cuprinde toată ţara”

ASRI Andreas von Habsburg împreună cu Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş

O adevărată armată de personalităţi… Ce i-a atras pe toţi aceşti oameni în sătucul uitat de lume, Archita, unde ajungi pe un drum prăfuit de ţară? Medicul Petru Oprean este cel care ştie secretul… „Clinica din Archita”, spune doctorul Oprean, „se bazează pe parteneriatul public/privat; pe de o parte, Fundaţia Nobrega, Institutul Inimii din Tg. Mureş, Fundaţia Livmed din Tg. Mureş, Spitalul Lukas din Laslea împreună cu părintele Turk Martin, iar pe de alta, Consiliul Judeţean Mureş şi casele de asigurări din Tg. Mureş şi Sibiu. Dorim să fie un experiment revoluţionar ce va cuprinde toată ţara. Medicina preventivă este viitorul nostru, salvarea României, în condiţiile în care statul nu are suficienţi bani pentru spitale. Promovăm medicina volantă, caravanele care vin în poartă la bolnavul din sate şi-l scutesc de multe ori să mai aglomereze spitalele. Este ideea mea de care s-au arătat interesate cinci universităţi de medicină din ţară, Tg. Mureş, Cluj, Sibiu, Braşov şi Iaşi, precum şi două case de asigurări menţionate mai sus. Se speră ca fiecare judeţ să poată achiziţiona cel puţin 4 caravane pentru punctele izolate”.

Bucatele Prinţului

Ideile doctorului Oprean nu se opresc aici. Vechiul dispensar din sat va deveni o clinică-pilot europeană, cu cabinet de medicină generală, aparatură performantă, cabinet stomatologic fix şi mobil, casă pentru bolnavii de Alzheimer, caravane mobile. Ca să dovedească pe viu acest lucru, în numai trei ore, cele trei caravane „împrumutate” deocamdată pentru o zi au consultat câteva sute de săteni. Stomatologii doctorului Mărgineanu din Sibiu au consultat 70 de copii; le-au oferit periuţe de dinţi şi medicamente. Medicii de medicină generală de la Lions Club Romania (dr. Grigorovici) au consultat alţi 88 de copii cu aparatură performantă. Spitalul Lukas din Laslea, cu medicii Moraru şi Micu, au determinat 132 de glicemii şi tensiuni arteriale, identificând 4 diabetici, 7 hipertensivi şi 3 cu boli cardiovasculare, care au fost îndrumaţi la spital. Cu costuri minimale, medicii caravanelor ştiu deja starea de sănătate a sătenilor din Archita.

Un vis al colonelului: institut UNESCO pentru meserii tradiţionale

Zi de sărbătoare la Archita

Dar colonelul Carrington şi Fundaţia Nobrega au şi alte planuri pentru satul lor de suflet, Archita, ieşit din anonimat graţie domniilor lor. În toamnă, fundaţia va organiza o întâlnire cu rectorii celor 9 universităţi de medicină şi farmacie din România, cu ministrul Sănătăţii, cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări, preşedintele Consilului Medicilor, preşedintele Academiei Medicale. Scopul? Stabilirea unei strategii naţionale pe următorii 50 de ani, care să nu mai poată fi schimbată de fiecare guvern care vine la putere. Proiectul Archita se va lega cu universitatea româno-germano-engleză din Sighişoara, unde se vor studia design industrial, restaurări, gastronomie, managementul turismului şi valorificarea produselor bio regionale. Un alt proiect important al fundaţiei Nobrega este înfiinţarea la Archita, în clădirea ruinată a vechii primării, a unui institut UNESCO pentru meserii tradiţionale! În paralel, ASRI Andreas von Habsburg şi-a oferit sprijinul pentru a face lobby în industria farmaceutică europeană, pentru valorificarea plantelor din zonă. Pentru a pune puţină sare şi piper peste seriozitatea englezească a proiectelor lor, colonelul strateg Carrington şi soldatul doctor Oprean au un vis: în maximum doi ani, la Archita va opri celebrul tren Orient Expres, iar turiştilor de la bord, pe lângă vizitarea satului, li se va oferi un prânz ca la mama (noastră) acasă. Trenul care nu opreşte decât la Paris, Viena, Budapesta, Sinaia, Bucureşti şi Istanbul, va opri şi la Archita!

Foto: Teodor Fleşar, Alexandra Nan

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Longin Popescu 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.