Rusia, cea mai afectată de atacul cibernetic masiv

Ministerul rus de Interne a confirmat că sistemele sale informatice au fost afectate de atacului cibernetic masiv, care a avut loc la nivel global, în timp ce mai multe bănci din Rusia, dar şi compania națională rusă de căi ferate anunţă că au avut şi ele de suferit, potrivit Agerpres, care citează EFE.

„Am constatat o expediere masivă către bănci a unui program malware (…), dar resursele instituțiilor bancare nu au fost compromise”, a precizat centrul pentru monitorizare și protecție cibernetică a Băncii Rusiei. Acesta a mai menționat că entitățile financiare ruse nu au suferit pagube, întrucât au fost avertizate de la jumătatea lunii aprilie despre la posibilitatea unor atacuri informatice și au fost instruite cu privire la metodele de protecție.

Același centru mai menționează că, la începutul lunii mai, toate băncile ruse au fost informare despre amenințarea unui ‘cobalt strike’, un tip de virus diferit de cel ‘ransomware’ aflat la originea recentului atacul cibernetic masiv la nivel mondial.

La rândul ei, compania națională rusă de căi ferate RZhD a anunțat că sistemele ei informatice au fost atacate parțial de un virus de tipul ‘WannaCry’, dar atacul nu a perturbat traficul feroviar și în prezent se lucrează pentru ‘eliminarea virusului și actualizarea sistemelor antivirus’.

Societatea rusă Kaspersky, specializată în securitate cibernetică, susține că Rusia a fost țara cea mai afectată de atacul informatic global început vineri și care a vizat circa 100 de țări. Potrivit acestei societăți, este vorba despre un atac nediscriminatoriu ce exploatează o vulnerabilitate detectată în sistemele de operare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.