Consumatorul de curent și gaze Lăsat în bătaia vântului

În primele șase luni ale acestui an, la nivelul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) s-au raportat 10.000 de reclamații de la consumatorii de energie electrică și de gaze naturale la adresa furnizorilor. Din păcate, pentru clienți, aceste reclamații nu duc la rezolvarea situației ridicate de consumator, susține analistul Dumitru Chisăliță.

”Ceea ce trebuie să înțeleagă consumatorii este că aceste reclamații nu determină rezolvarea a problemelor consumatorilor, acestea trebuie să fie rezolvate tot între consummator și furnizorul său (cel cu care nu se înțelege). Astfel, în conformitate cu legislația în vigoare ANRE are rolul dor de a verifica respectarea legislației de către un furnizor și nu emite soluții în conflictele comerciale dintre un consumator și furnizorul său. Tocmai din această cauză majoritatea reclamațiilor făcute la ANRE, nu duc la rezolvarea situației ridicate de consumator, acesta urmând să-și rezolve mai departe singuri problemele, sau de cele mai multe ori să plece capul și să accepte situați impusă de furnizor”, a spus Chisăliță.

Conform acestuia, problemele existente în piața de energie se întâmplă din cazua faptului că România se confruntă cu o problemă de sistem și că nu are un Centru de Soluționare Alternativă a Litigiilor in Domeniul Gazelor Naturale și Energiei

Participanții la piață, deși se găsesc în piața liberă, se comportă asemenea unei piețe monopoliste. Furnizorii nu și-au adaptat sistemele electronice și cele de Call Center la problemele specifice unei piețe cu contracte eterogene,  nu au oameni pregătiți pentru a prezenta răspunsuri la problemele comerciale ale consumatorilor, personalul este depășit numeric și fără o pregătire care să acopere problemele consumatorilor și adesea obosiți și irascibili etc. Instituțile de supraveghere a pieței, fără de care de fapt nu se poate vorbi de o piață (ANRE, Consiliul Concurenței, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului), se găsesc în aceeași situație, și mai ales joacă exclusiv rolul de polițist, neîțelegând că problemele sistemice nu se rezolvă cu amenzi, ci cu punerea la punct a procedurilor, instrucțiunilor și mecanismelor sistemice care nu funcționează. Este asemeni altor multor situatii din Romania, cum ar fi lipsa autostrazilor care este tratată cu amenzi pentru șoferii care trebuie să ajungă într-un anumit timp la destinație.

Chisăliță spune că un eventual Centru de Soluționare Alternativă a Litigiilor in Domeniul Gazelor Naturale și Energiei are rolul să soluționeze gratuit și în cel mult 30 de zile litigii dintre clienti și furnizori / operatori din domeniul gazelor. Astfel, toți consumatorii care au o neînțelegere commercialăde pe piața gazelor/energiei, au nevoie de o entitate care să le medieze litigiu și nu să I lase la mâna furnziorului. Important de precizat că procesul de liberalizare al pieței de energie, început în anul 2012, a prevăzut o astfel de institiuție, în acest sens încă din 2015 în România există o lege care prevede înființarea acestui centru de Soluționare Alternativă a Litigiilor, fără ca el să și funcționeze. Asociația Energia Inteligentă a atras atenția în repetate rânduri asupra faptului că După nebunia liberalizării pieței energiei, consumatorii urmează să se confrunte cu nebunia nemulțumirilor urmare a facturilor mari la energie. ”Rezolvarea haosului de pe piața de energie presupune rezolvarea problemelor de sistem și a rezolvarea problemelor punctuale ale consumatorilor. Vremea teoriilor a trecut, trebuie să ne coborâm și să vedem ce se întâmplă în jurul nostru, inclusiv să recunoaștem că suferința consumatorilor are la bază greșelile trecute și prezente făcute în piața de energie”, susține Chisăliță.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4572 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Felicitări rromani care ați stat acasă la vot și v-au încălecat homosexualii/LGBT ai lui Johannis! Succesuri handicapați! Nu va mai plângeți ca vi s-a scumpit curentul , gazele, apa etc! Isărescu a sărit în sus in Piața Victoriei prin reprezentanți pentru străini! Vreau sa vă ia pielea de pe voi handicapaților
    care ați votat usr-isti&liberali!

  2. Dezinteresul guvernanților de ieri si de azi fata de cetățeni.
    O țară condusa de incompetenți,corupti si ipocriți.
    Performanța decllasatei politice e ultimul loc al României în UE.
    NIȘTE GUNOAIE UMANE PUSE PE JAF.

  3. Cine nu crede ca Romania este angrenata in Razboiul Mondial Asimetric ori e pr ost ori nu gandeste .
    PS…suntem incurajati sa plecam din Tara , sa ne parasim Cultura si Traditiile , sa adoptam un mod de viata vicios si toxic , nu putem construi absolut nimic in Romania fara acceptarea Brusselului si a Whashingtonului ,
    invatam o Istorie malformata si suntem prostiti si manipulati precum animalele .

    Scapa cine poate , insa cit mai repede .

    PS …sa nu uitam = NU EXISTA INCALZIRE GLOBALA .
    Intrebati un om cult , un cercetator adevarat , un profesor in virsta …un om destept cu adevaratsi veti afla adevarul.

  4. Tipic românesc, mai întâi taie și apoi numără sau măsoară…
    Românii nici după 30 de ani de democrație burgheză și neoliberalism ,nu au înțeles că monopolul privat, este de 100 de ori mai rău decât monopolul de stat. În capitalism, casa, lumina și căldura sunt considerate a fi privilegii,lux, nu necesități.

  5. ANRE este lipitoarea politica ce incaseaza gras de pe spatele consumatorului, nu ca in alte tari civilizate real, unde orice angajat este obligat si chiar isi indeplibeste cu brio sarcinile de serviciu, altfel, este dat afara de la serviciu pentru mult timp, e ca echivalentul desfacerea contractului de munca cu litera I, inainte de 1989 in Romania!

  6. Da in cazul asta, Presedintele de ce nu ia atitudine ? Ca pretul gazului si al energiei electrice, ne priveste pe toti.

  7. După 30 ani de democrație, tot la condițiile din comunism ajungem!
    Cei născuți după 1990 nu știu, dar se vede treaba că or să afle!
    Toți intr-o camera, de regulă in bucătărie că era mai cald! 2 ore de program TV. Cu cat consumi mai multă energie, crește prețul.
    Cred că multe ministere trebuie desființate fiindcă au creat agenții care să le facă treaba . Exemplu ANRE care dacă tot nu reglementează nimic, trebuie desființată. Distribuția trebuie naționalizată, fiindcă fură la drumul mare. Cu banii din profitul distribuției trebuie făcute capacități de producere a curentului electric.
    Și noi trebuie să facem afaceri direct cu Rusia, nu doar nemții. Altfel suntem „capra raioasă cu coada sus”, dar eu cred că ni se dă peste mană și că ne cheamă „Ia mana n-ai voie!” Dar primim șepcuță, pupăm inelul, dam banii și primim firmanul.

  8. Asta fac alogenii paraziti ! De 31 de ani asta fac!subminarea noastra ca popor!!!
    Au oferit resursele, energia, economia…strainilor corporatiilor occidentului imperialist iudeomason…adica la ai lor…doar nu aveau ei grija de noi….numai un spalat pe creier cu „valorile” occidentului iudeomason poate crede in buna intentia buna vointa a parazitilor alogeni care au ocupat toate institutiile statului ca lupii la oi prin minciuna si viclenie !
    Pana cand dormim ???

  9. ” Consumatorul de curent și gaze lăsat în bătaia vantului” ! În schimb producatorul de electricitate din vânt a primit de la ICCJ taxele pe clădiri, pe care le platea conform unui articol legal anume, bugetelor locale și care a fost plătit de toți consumatorii de energie prin contravaloarea ” certificatelor verzi” din facturi. Hotărârea se aplica retroactiv,numai pentru comunele din Dobrogea însemnând 100 mil€ restituiri și 20mil € scutiri de taxe anuale în viitor.

  10. Partenerul strategic are o vorbă: de ce să vând ieftin dacă pot să vând scump!

    Soluția la aceste probleme a găsit-o Orban. Nu Ludo ci Viktor. În 2015 a fost înființată de la zero o Companie Națională de Utilități Publice (curent electric și gaze naturale, că la apă n-a fost nevoie că le-a dat repede cu flit căpușelor vestice). Compania, https://www.mvmnext.hu/, are o particularitate extrem de importantă, funcționează pe principiul non-profitului. Ungurul nu-i prost și optează pentru Compania Națională acolo unde deja are rețele. Ușor, ușor, compania își extinde rețelele și în mod natural scoate de pe piață căpușele vestice. În cel mai nefericit caz acestea devin insignifiante în ponderea distribuțiilor de utilități publice.

    De ce nu înființează și România o companie națională de utilități publice pe modelul Umgariei? Pe-n că avem în fruntea statului un neamț care este patriot. Ține cu nemții lui.

  11. Dacă aveți o fântînă cu apă-n curte și vine unul și zice că de acum încolo la orice găleată scoasă îmi dați o poală de bani l-ați lua la bătaie sau l-ați duce la balamuc.
    În privința gazelor (și a petrolului și curentului) înghițiți gălușca cu liberalizarea și bursa și piața și ANRE și UE a zis.
    Ce rost are ANRE când este poliție dacă nu pot face nimic decît „a verifica respectarea legislației de către un furnizor”? E doar praf în ochii noștrii.

    „Minciuni şi fraze-i totul ce statele susţine,
    Nu-i ordinea firească ce ei a fi susţin;”
    Mihai Eminescu, Împărat și Proletar, 1874

    Ce e schimbat de-atunci? Nimic, doar proștii sînt alții, minciuna e aceași, sfruntată.

  12. @Smarandache
    Dar Viktor Orban daca se lupta cu bruxelezii pentru unguri si Ungaria, e declarat dictator !
    La fel patesc si polonezii (au atacat statul de drepti petnru ca au pensionat cozile de topor).
    Democratia bruxeleza se conduce dupa acelasi principiu comunist: „cine nu-i cu noi e impotriva noastra” !
    Protejarea pietei locale si formarea unui centru de distributie bazat pe resursele Romaniei a incercat-o Dragnia, dar a facut puscarie pentru treaba asta. Vrajeala cu angajatele fictive tine la tzugulanii educati cu #hastagul, care se tavalesc pe strazile Romaniei spontan la ordin.

  13. Puteti sa realizati cata amaraciune si revolta este in sufletul generatiilor care s-au sacrificat sa construiasca hidrocentrale, termocentrale, centrala nucleara, iar acum pensia pe care o au nu le ajunge pentru plata facturilor pentru apa, energie electrica, gaze, mancare, medicamente…?! Sigur ca egoistii si hraparetii din Romania, care in cardasie cu egoistii si hraparetii mondiali au acaparat aceste bunuri, sunt entuziasmati. Ei pot sa tot creasca preturile! Cine si cum mai poate sa se opuna la aceste cresteri de preturi? Direct sau indirect puterea politica din Romania este tot in mana egoistilor si hraparetilor din tara, in cardasie cu cei mondiali. Belsugul si fericirea unora a fost si este pe seama saraciei si suferintei altora. Va rog, sa scrieti si apoi sa cititi pe GOOGLE :”oferta facuta Romaniei in anul 2009, pentru achizitionarea de gaze fara intermediari”! Cine si de ce a refuzat aceasta oferta? Vrea cineva sa ne chinuie toata viata?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.