Doctorul Apud Tobă

Am auzit că Petre Tobă, actualul Ministru de Interne, a plagiat vreo 250 de pagini (dezvăluirea aparţine Emiliei Şercan). În prima lui declaraţie, Tobă spune că refuză acuzaţia. Bine, domne! Dar cum rămîne cu autorul APUD STIGLITZ JOSEPH? Sau cu APUD BARRY BUZAN? Sînt fraţi de suferinţă, dl doctor?

Despre ce este vorba? La sfîrşitul Tezei sale, ministrul de interne Petre Tobă are un Index de nume, întocmit în ordine alfabetică. La litera „A” găsim doi autori cu acelaşi „nume” de familie: APUD. Pe primul îl mai cheamă „Stiglitz Joseph”, iar pe „fratele” lui „Barry Buzan”!

Oricît aţi căuta în enciclopediile lumii, nu-i veţi găsi pe aceşti fraţi APUD, din simplul motiv că ei nu există. Înainte de a explica de unde, totuşi, au apărut aceşti „fraţi”APUD, să vedem aceste două facsimile din teza lui Tobă – primul de la p. 80, al doilea de la p. 411:



Cine are un cît de cît exerciţiu în scrierea unei lucrări, ştie că APUD înseamnă în limba latină „la, după” şi, conform regulilor de redactare, indică un citat indirect, adică preluat de la un un alt autor decît cel la care se face referire. De ex. dacă Eminescu îl citează pe Platon, iar doctorandului îi este suficient citatul lui Eminescu, îl preia din acesta. Trimiterea va suna astfel: „Platon – Republica, 395 b, apud M. Eminescu – „Opere”, vol XVI, Ed. Academiei, 1978, p. 250”. În acest fel, cititorul va înţelege că autorul tezei l-a citat pe Platon după Eminescu.

Ce a înţeles Petre Tobă că este cu acest APUD? La p. 80, nota 42, el scrie: „Apud, Barry Buzan, Popoarele, Statele şi teama, Editura Cartier, Chişinău, 1999, p. 34”, ceea ce oricum este incorect pentru că lipseşte autorul pe care l-a citat Barry Buzan! Corect era ca Nota să sune astfel: „Popescu – Tra-la-la, Apud, Barry Buzan, Popoarele, Statele şi teama, Editura Cartier, Chişinău, 1999, p. 34”.

Cînd Tobă a întocmit Indexul de la sfîrşitul lucrării, a adunat toate numele citate în subsol la note şi, cînd a ajuns la Nota de la p. 80, a dat peste „Apud, Barry Buzan”! Pentru că habar nu avea cine este celebrul profesor de relaţii internaţionale Barry Buzan de la London School of Economics, a crezut că numele autorului este „APUD BARRY BUZAN” şi l-a trecut la litera „A”!

La fel a făcut şi cu mult mai celebrul Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2011, unele texte ale sale fiind publicate şi în cotidianul.ro. Şi pe acesta l-a preluat dintr-o Notă unde scria „Apud Joseph Stiglitz”, cu sensul „preluat după Joseph Stiglitz”, dar Tobă a crezut că Joseph Stiglitz nu este altcineva decît fratele lui Barry Buzan, amîndoi avînd numele de familie APUD!

În acest fel, ne-am trezit la Index cu aceste nume inexistente: APUD STIGLITZ JOSEPH şi APUD, BARRY BUZAN! Evident, ele ar fi trebuit să apară la litera „S” şi, respectiv, la litera „B”! Cu condiţia să ştii cine sînt cei doi mari profesori.

Pentru mine, plagiatul lui Tobă nici nu mai contează, căci deja ar însemna să analizăm o „lucrare ştiinţifică” şi nu cred că mai este cazul. Din toată aventura sa în Guvernul României, ministrul nostru se va alege doar cu supranumele APUD TOBĂ, de care nu va mai scăpa toată viaţa!

Totuşi, ceva ar mai fi de adăugat. I-am auzit condamnînd plagiatul lui Apud Tobă pe Andreea Pora şi Gabriel Liiceanu, deşi chiar ei au fost acuzaţi de plagiat, prima pierzîndu-şi slujba de la Hotnews pentru că plagiat un articol din Cotidianul, cel de-al doilea fiind dat afară de la Institutul de filosofie. Între ei, plagiatorii, ar fi trebuit să fie mai înţelegători!

Dar, acest doctor Apud Tobă vine într-o succesiune onorantă: Andrei Pleşu, care a copiat din H. Corbin, H-R Patapievici, care a plagiat din William Egginton şi Petru Culianu, Mircea Cărtărescu, care a plagiat din Laurence Sterne et al. În lumea politică, înaintaşii lui Apud Tobă sînt, evident, Victor Ponta şi Gabriel Oprea. Dacă la vremea dezvăluirilor despre aceste plagiate celebre s-ar fi luat măsurile fireşti, atît împotriva plagiatorilor, cît şi împotriva conducătorilor de doctorate, astăzi poate n-am fi vorbit de doctorul Apud Tobă, ci de onorabilul poliţist Petre Tobă.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.