
Junk foodul este un risc major pentru apariția cancerului. Chiar dacă are un gust delicios, după un timp îndelungat poate avea mai multe consecințe rele asupra sănătății. Cu toate acestea, reține că sunt multe alte mâncăruri/produse care pot avea aproape același efect ca și junk foodul și care, de asemenea pot cauza cancer. Partea cea mai rea este că ai putea nici să nu îți dai seama.
Mai jos puteți vedea 15 mâncăruri obișnuite care măresc riscul de cancer și pe care le consumăm zi de zi, dar și alternative sănătoase la acestea.
-
Băuturile carbogazoase
Multe dintre băuturile tip Cola sunt pline de zahăr – combustibilul cancerului. Și cu toate că sunt destul de dăunătoare, mai conțin deseori și colorant artificial de caramel. Acest colorant artificial are numele de Caramel IV și are substanța cancerigenă 4-MEI ca un produs secundar al unui proces pe bază de amoniac.
Alternative –Apa este mereu cea mai bună opțiune, dar dacă totuși îți este dor de o cola, alege un brand care nu folosește Caramel IV.
-
Carnea la grătar
Chiar dacă este delicioasă, oamenii de știință au descoperit că, la temperaturi înalte, grătarul poate produce hidrocarburi care pot cauza cancer, din cauza schimbării structurii chimice și moleculare ale cărnii.
Alternative – Mâncați carne la grătar cumpătat și gătiți cu atenție. O alternativă ar fi să mâncați carne albă, de exemplu carne de pui.
-
Popcornul făcut la microunde
Diacetilul este substanța care face ca popcornul făcut la microunde să aibă fie delicios. Atenție, însă! Pusă la încălzit, această substanță devine un gaz periculos pentru oameni. De asemenea, ambalajul poate fi și el cancerigen. Și totuși, producătorii de popcorn nu sunt obligați să spună dacă boabele lor de porumb sunt modificate genetic sau nu, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, așa și sunt.
Alternative – Cumpărați boabe de porumb organice și prăjiți-le într-un cuptor, cu ulei de măsline, sau într-o mașinărie specială cu aer fierbinte.
-
Mâncarea în conserve, în special roșiile
Mâncărurile în conserve sunt periculoase, pentru că aproape toate cutiile de conserve sunt căptușite cu substanța chimică BPA, un perturbator hormonal, care s-a dovedit că schimbă celulele creierului ale șoarecilor. Roșiile în conserve sunt îndeosebi periculoase din cauză că aciditatea lor cauzează absorbția substanței chimice BPA înăuntru, făcându-le si mai dăunătoare.
Alternative – Cumpărați măncăruri proaspete sau congelate, funcție de preferințele dumneavoastră.
-
Uleiurile hidrogenate
Acestea au un nivel ridicat de grăsimi Omega-6, care schimbă structura membranei celulare si pot duce chiar la cancer.
Alternative – Alegeți niște uleiuri extrase natural, ca de exemplu Canola sau uleiul de măsline.
-
Peștele crescut artificial, în special somonul
Cu toate că somonul prins în natură posedă o grămadă de proteine folositoare, se crede că mai mult de 60% din somonul consumat provine din crescătorii și are o dietă plină de antibiotice și pesticide. Acestea se acumulează în corpul peștelui, iar după ce omul îl mănâncă, ajung și la acesta.
Alternative – Mâncați pește prins în natură sau folosiți untură de pește pentru o dietă mai bună.
-
Îndulcitori artificiali
Cea mai mare parte a îndulcitorilor artificiali sunt produși prin procese chimice. Unele studii spun că îndulcitorii artificiali sunt motivul pentru care toxina DKP (Diketopiperazină) se acumulează în corpul uman și cauzează tumori cerebrale.
Alternative – Dacă trebuie să folosiți un îndulcitor, alegeți îndulcitorul natural Stevia
-
Făina albă rafinată
Făina albă rafinată nu are nicio valoare nutritivă, datorită proceselor prin care a trecut. Despre unele sortimente se spunea chiar că au fost înălbite cu gaz de clor pentru a obține culoarea albă. De asemenea, e plină de carbohidrați, care sunt, foarte ușor, transformați în zahăr – mâncarea preferată a cancerului, în corpul tău.
Alternative – Alegeți făină integrală neînălbită pentru gătit și citiți cu atenție descrierile de pe pachet.
-
Fructele tratate
Fructele și legumele sunt folositoare, însă nu și dacă sunt tratate cu pesticide. De exemplu, Altrazina este un pesticid pentru buruieni, care a fost interzis în Europa, deoarece avea efecte grave asupra organismului uman, însă este în continuare folosit în Statele Unite ale Americii. Organizația de Lucru pentru Mediu (The Environmental Working Group) a descoperit că până la 98 de procente din produsele tratate sunt contaminate cu pesticide care pot cauza cancer.
Alternative – Faceți din cumpăratul de fructe organice o prioritate și spălați toate produsele înainte de consum.
-
Carnea procesată
Prin termenul de carne procesată înțelegem produse precum bacon, hot dogs, cârnăciori și mezeluri delicioase. Procesarea cărnii de obicei constă în adăugarea unor cantități uriașe de sare, precum și a unor substanțe chimice periculoase, îndeosebi nitrați și nitriți, care, la fel ca sarea, au rolul de a conserva mâncarea. Aditivii au scopul de a face carnea mai gustoasă, însă reprezintă un risc pentru sănătate.
Alternative – Mâncați carne crescută natural, iar în magazin uitați-vă la alte produse cu procesare minimă și fără conservanți. Nu uitați, de asemenea, să spălați carnea și să o preparați cu atenție.
-
Chipsurile din cartofi
Chipsurile din cartofi sunt periculoase din mai multe motive. În primul rând, sunt prăjite în uleiuri vegetale, pe care le absorb. În al doilea rând, li se adaugă foarte multă sare, care nu numai că mărește riscul de cancer, ci și riscul de boli cardiovasculare. Multe feluri de chipsuri conțin și conservanți și coloranți artificiali.
Alternative – Pentru a avea parte de o gustare la fel de bună, puteți mânca popcorn natural sau chipsuri din banane.
-
Mâncărurile modificate genetic
Există o dezbatere controversată, referitoare la cât de sănătoase sunt mâncărurile modificate genetic. Pe de o parte, producătorii mari de mâncăruri apreciază produsele modificate genetic pentru sunt mult mai ușor de produs ca o cultură în țările sărace. Cu toate acestea, foarte puține testări au fost efectuate înainte ca mâncarea modificată genetic să apară pe piață și nu e clar ce efecte de lungă durată vor avea asupra sănătății noastre.
Alternative – Căutați produsele organice care vin cu o etichetă “Non-GMO”
-
Excesul de alcool
Studiile au demonstrat o legătură dintre consumul excesiv de alcool și tumorile cerebrale, cancerul de esofag, de ficat, de sân și de colon. Cu toate acestea, dezbaterea asupra consumului moderat de alcool încă există, iar în general se consideră că e sănătos consumul moderat de alcool.
Alternative – Dacă nu sunteți gata să renunțați la consumul de alcool, mențineți o limită a consumului – nu mai mult de 3 pahare pe zi pentru femei și 4 pahare pe zi pentru bărbați, iar pentru weekend, 7 pahare pentru femei și 14 pahare pentru bărbați.
-
Zaharuri modificate
Cea mai mare problemă în această categorie o constituie siropul de porumb cu fructoză ridicată și alte zaharuri modificate. Chiar și zahărul brun reprezintă o problemă, pentru că unele companii mari par să adauge melasă, în loc să fie mai natural. Zaharurile modificate sunt o cauză a cheagurilor de sânge, iar zahărul contribuie la înmulțirea celulelor cancerogene.
Alternative – Întotdeauna să examinați cu atenție lista cu ingrediente când cumpărați mâncare ambalată. Concentrația de zahăr vă va surprinde, chiar și la niște mâncăruri sănătoase. Înlocuiți acadelele cu fructe pentru a vă satisface pofta de ceva dulce.
-
Grăsimile vegetale
Grăsimile vegetale sunt formate atunci când producătorii transformă uleiuri lichide în grăsimi solide prin hidrogenare, proces care mărește termenul de valabilitate al mai multor produse.
Alternative – E mai bine să mâncați produse cu un conținut scăzut de grăsimi, însă dacă doriți ceva cu acel gust special, mâncați mâncăruri care conțin unt, care e o grăsime saturată, dar fiți atenți cât de mult mâncați, pentru că e de asemenea periculos.
‘Alternative – Dacă nu sunteți gata să renunțați la consumul de alcool, mențineți o limită a consumului – nu mai mult de 3 pahare pe zi pentru femei și 4 pahare pe zi pentru bărbați, iar pentru weekend, 7 pahare pentru femei și 14 pahare pentru bărbați.’ Serios?!!! Pai renunt la aproape orice are gust, dar imi qamane alcoolul…
Asa ca ascultati pe mama noastra draga Ursula si treceti rapid la mancat viermi si rame ,lasati gratarele pestele sau fructele si legumele !
Tocmai am citit pe net în ziarele online, un articol in care scria că, Italia a lovit puternic în afacerile cu carne la laborator a lui Bill, marele bancher al marii britanii! Meloni a dat lege împotriva importului și consumului acestor produse in laborator, legea e data zilele astea! Pe cetățenii români, cine îi apără de asemenea mizerii?