A cincea încercare eşuată pentru Adina Florea

UPDATE Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu a reușit nici din a cincea încercare validarea Adinei Florea la șefia Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). 10 dintre membrii CSM au votat pentru amânarea validării, iar 9 pentru dezbaterea cauzei.

Este pentru a cincea oară când membrii plenului CSM nu reușesc validarea concursului pentru conducerea Secției, după ce precedentele patru ședinte au fost boicotate.

Decizia plenului vine după ce mai mulți membri ai CSM au cerut amânarea ședinței de validare a Adinei Florea la conducerea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), pe motiv că nu au primit toate documentele, inclusiv fișele de notare din partea Comisiei de evaluare sau baremul.

„Este adevărat că fiind vorba de o funcție de conducere, conform legii atunci sigur că CV și proiectul de candidatura sunt încărcate pe site CSM-ului înainte de examen. Ceea ce am observat însă că ceea ce s a încărcat pe EMAP pentru astăzi este doar raportul Comisiei de evaluare și procesele verbale ale Comisiei de evaluare printre care și unul privind adoptarea baremului și a fișei de notare, însă ne lipsesc chiar fișele de notare. Dacă există fișe de notare, care este baremul conform acestor fișe de notare, dacă s-a acordat punctaj pentru fiecare punct de pe acel barem aprobat, nu știu care este pentru că nu am văzut baremul și fișa de notare. Așadar eu cer o amânare și să ne puneți la dispoziție aceste acte pentru că nu avem cum să validăm aceste două concursuri fără să știm actele care au stat la baza lor”, a susținut, la începutul ședinței, judecătorul Andreea Chiș.

La solicitarea enunțată de judecătorul CSM, președintele Consiliului, Lia Savonea, a replicat că regulamentul nu prevede asemenea obligații.

Ulterior, Chiș a precizat că nu poate vota în lipsa acestor acte. „Nu putem să avem o validare de concurs fără să avem aceste acte. Este o chestiune de bun simț. Eu ce votez. Știți, apropo de concurs, pentru că s-a discutat concursul pentru funcția de inspector șef, și acolo a fost exact aceeași discuție, să se pună la dispoziția membrilor plenului fișele de notare, exact acea discuție a fost, să vedem dacă ați adoptat un barem. Vreau să văd acele fișe de notare și cred că trebuia să se cunoască aceste lucruri pentru că am solicitat și cu alte ocazii să ni se pună la dispoziție aceste acte. Nu cred că trebuia să spun eu cu nu știu câte zile înainte, nu m-am așteptat. Mărturisesc până în ultima clipă că am verificat”, a mai spus Andreea Chiș.

Și procurorul CSM Florin Deac a cerut amânarea ședinței de plen pentru o dată ulterioară. „Solicit amânarea până la momentul pronunțării unei hotărâri în cauzele conexate. Dar ar mai fi un motiv pentru care au aș solicita amânarea, respectiv referitor la aspectul declanșării concursului în termenul prevăzut de lege și aici mă refer la legislația subsidiară, respectiv la acel termen de 60 de zile din regulamentul privind numirea procurorilor. După cum se știe, acest concurs s-a finalizat în circa 30 de zile. Aș solicita să solicităm o notă în care să ne lămurească despre ce termen este vorba în această situație, măcar pentru viitor să știm cum să facem și să luăm totuși o hotărâre legală în legătură cu acest aspect”, a declarat Florin Deac.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are marți, pe ordinea de zi, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), în condițiile în care ultimele patru ședințe pe această temă au fost boicotate.

Cele patru ședințe ale plenului Consiliului Superior al Magistraturii din vară au fost amânate din lipsă de cvorum. Atunci, șapte membri ai CSM, respectiv Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader, dar Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului, care nu au participat la aceste patru ședințe și prin urmare acestea au fost amânate, au cerut public amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO. Ulterior, acestea au fost făcute publice.

Cei șapte au cerut și organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei întrucât, potrivit informațiilor apărute în spațiul public, Comisia de la Veneția și GRECO ar fi solicitat autorităților române desființarea acestei Secții, considerându-o un instrument suplimentar pentru intimidarea și exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor și procurorilor.

Marți, pe ordinea de zi a ședinței plenului Consiliului, programată să înceapă la ora 14.30, se regăsesc, din nou, cele două puncte care vizează activitatea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, respectiv:

– validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorului şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, organizat în perioada 15 mai – 18 iunie 2019 şi numirea candidatului admis în funcţia de procuror şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie
– validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorilor cu funcţii de execuţie din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, desfăşurat în perioada 11 aprilie – 15 iunie 2019 şi numirea în funcţie a candidaţilor declaraţi admişi

Procurorul Adina Florea a obținut cel mai mare punctaj, de 9,86, la interviurile în fața comisiei de concurs din Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de procuror-șef a Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, fiind urmată de Sorin Iasinovschi, cu un punctaj de 8,85 și de Bogdan Pîrlog, care a obținut 3,25.

Potrivit regulamentului, rezultatele sunt definitive și nu pot fi contestate.
Funcția de procuror-șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a demisionat și a preluat postul de judecător al Curții Constituționale Române.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

20 de Comentarii

  1. Secția pentru procurori a CSM este doar o ipocrizie, o mașină de spălat corupți și rezistenți în robă din corpul procurorilor. Ar trebui desființată. Procuroii nu sînt magistrați, ci doar judecătorii.Cum cer acești perverși cu robe cercetarea Secției cînd ei au acolo dosare penale acolo? Sînt ei îndrituiți să ceară asta? Trebuie să vină un Cattani într-o zi să facă curat în mizeria din Justiție. Nici nu se mai știe măcar dacă Ministerul Justiției mai are ministru, un guvern de toată jena, condusă cu o madam Dăpncilă care nici nu știe ce e aia stat paralel

  2. Dancila&Ministresa justiței birchall n-au nici un interes ca justițea din ROMÂNIA sa functioneze corect! Va fi pina la a 100 a oara nenumita Adina Florea! Capastrul soroș&noua securitate e pe dancila&birchall! Ei nu vor o justiție normala pt. țara! Ei vor abuzuri! Tocmai de aceea in centrul capitalei pe o suprafata de 5 hectare se va construii cartierul justiței!După modelul Republicii Mexic! O alta țara încalecată de un vecin(mai mare și mai puternic!),ca și Canada.

  3. Cum sa o confirme, cind opozitia este la o aruncatura de bat de preluarea puterii si abrogarea legii de infintare a sectiei? Sectia le sta ca un ghimpe infipt in ochi!

  4. Chiar nu exista nimeni care sa ia masuri impotriva nemernicilor de sabotori? Rau a ajuns tara asta cu aceste jeguri „stat in stat”, care fac ce vor!

  5. Ce cauta procurorii in CSM? Ca salariati in subordinea ministrului justitiei ei nu sunt magistrati decat pe hartie. In plus de zeci de ani si-au dovedit pregatirea precara si subordonarea fata de secu incepand chiar cu sufragerista.

  6. @Mark Antony
    Daca justitia o sa functioneze cum a functionat la Constanta cand D-na Flocea era pe acolo mai bine lipsa.
    Ce sa-i mai platim pe astia.
    Faceti un complet de procurori si de judecatori national Nipulicea,Ciordache,Volguta,Nicolae,Valcov,Tanti Veo si alte scursuri si terminam cu problema.

  7. Inca odata PSD este deschizator de drumuri ! Eu stiam ca toate merg pana in trei ori ! La PSD se incearca de koispe ori ! Numarul koispe fiind ala cu care PSD reuseste potlogaria !

  8. Prestatiile securistilor din CSM si in special ale tuturor membrilor sectiei pentru procurori ne dau maura controlului Justitiei de catre Securitate!!! Deci, Coalitia penetrata la greu cu conserve securiste gen Ponta, Tariceanu, Grindeanu,
    Tudose, Fierea, Tzutzuianul etc nu reuseste sa definitiveze crearea si functionarea unei sectii in DOI ANI(Infractoarea nationala Kövesi a creat ceva asemanator dintr-un…condei) si ticalosii legendati pe „dreapta” sustin in continuare ca
    aceasta Coalitie vrea sa controleze Justitia!?!? Justitia pe care Securitatea baso-yoha-nista o controleaza de 15 ani pe fata, in mod ticalos…

  9. Astia „VEGHEAZA LA INDEPENDENTA JUSTITIEI”?!? Pai, astia INCALCA LEGEA, la independenta CAREI JUSTITII vegheaza ei?
    A, uitasem, si astia canta tot NOI SUNTEM ROMANI/ NOI SUNTEM ROMANI …

  10. Iubitoarea de infractori Savonea si aceasta beizadea pesedista de Florea care in timp ce era procuror la Constanta nu a facut nimic impotriva mafiei lui Mazare si Constantinescu sunt cele mai mari inamice ale acestei sectii de care Romania are nevoie. Prostia si ambitia lor, ca prostul pana nu e fudul nu-i prost destul au contribuit decisiv la imaginea negativa a acestei sectii. Trebuia organizat un concurs in scris din Codurile penale, nu suete intre Savonea si prietenele vandute publicului ca interviu si dintre cei care au trecut concursul in scris ales procurorul care nu este beizadea politica, care nu a profesat intr-un judet mancat de mafie si interlopi. Daca SIIJ se desfiinteaza este numai vina acestor doua impostoare avide pe functii si razbunari personale de florea si savonea.

  11. BIRCHALL,O FOST DEMISÃ,DE VEORICA,NU?BIRCÃLAU,O DAT FUGUTA ,ÎN,STATE,CE DRACU O FÃCUT,CE NU O FÃCUT,BIRCÃLAUA,IŃ USA,O VENIT PE CAI MARI,TAIE SI SPÎNZURÃ,ÎN JUSTITIE.,BRAVO PESEDEILOR ,ÎN RITMUL ÃSTA ,DISPÃRETI DRACULUI,SÃ NU MAI AUZIM DE VOI,ATI AJUNS UN PARTID DE,TOT ,,,,CÃCATU,,,,OARE MAI STATI MULT ?LA GUVERNARE?NU CÃ ZORBAN MANDOLINÃ AR FII,MAI BUN,NU SÎNTETI NICI UNII,BUNI.,NE PÃPATI ,PORCOIU,DE BANI,DEGEABA.LUAVAR CIUMA PE TOTI,LEPRELE DRACULUI,VÃ BATETI JOC DE NOI,VÃ FACETI CÃ GUVERNATI,GUVERNATI PE DRACU,SÃ VÃ IA.

  12. Aceasta sectie a fost infiintata conform legii si dna Adina Florea a fost numita prin concurs conform legii. Faptul ca CSM nu vrea sa aplice legea este infiorator. Faptul ca ministrul Justitiei (interimar, demisionar??? nici noi nu mai stim) nu respecta legea invocand niste hartii scrise de x si y din afara tarii este ingrozitor. Parlamentul Romaniei ales de popor da legi pe care Consiliul Superior al Magistraturii impreuna cu Ministrul Justitiei NU LE RESPECTA. De ce ar mai respecta cetatenii legea in aceasta tara??? Sa spunem cu subiect si predicat ca aceasta tara este o dictatura condusa de niste marionete manevrate din afara. Asistam la disolutia statului.

  13. In numele ‘ independentei justitiei ‘ #rezistii din justitie asteapta finalul dezbaterilor de la CJUE, in concluzie, magistratii (acesti semizei) nu pot raspunde decat in fata ‘ justitiei divine ‘ unde ingerintele, de orice natura, sunt nule .

  14. Adina, du-te fata inapoi la Constanta ,e aerul mai curat!Nu e de tine Bucurestiul,pe kktul ala de Slugarel l-a stricat,sa nu ajungi sa rada lumea de tine ca de pocitania aia de yesean!

  15. demisia birchal sau demiterea
    desfiintarea csm si alegeri pt ca de aici incepe rîul si buboiul.pt ce iau bani membrii csm absenti de 4 ori de la vot, iar a 5 a oara cer amanare??

  16. Este din nou o ocazie excelenta pentru ca romanii sa stie care din CSM sunt sculele securitatii. Astia nu se pot dezice de invatatura protocoalelor pentru ca ca meseriasi sunt impostori.

  17. SIIJ e singura solutie prin care exista o pavaza impotriva abuzurilor din „justițea” de căcat română.
    Corupții, infractorii, incompetenții și trădătorii de țară din „justițea” de căcat română se tem de SIIJ.

  18. Protocoalele secrete,Bitchall si ambasadorul yankeu fack justitie in Romania. PSD este condus spre santul in care il asteapta de douazeci de ani PNTCD.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.