A început cel mai important scrutin pentru Europa

A început cel mai important scrutin pentru Europa. 2024 a fost anul alegerilor in întreaga lume, alegeri importante și alegeri care contează mai puțin. În iunie, europenii au avut de ales Parlamentul European, care este un legislativ fără drept de a legifera. Spre exemplu, românii o aleseseră pentru două mandate pe Monica Macovei, pentru a spăla în public, la Bruxelles, hainele murdare de la București, partea de show a unui război româno-român; acum, românii au ales varianta circului la Bruxelles cu Diana Șoșoacă.

Alegerile care contează mult mai mult pentru europeni sunt unele în care nu a dreptul de a vota – prezidențialele și parlamentarele din Statele Unite. Întreaga Europă stă cu sufletul la gură în vreme ce americanii merg la urne, nepreocupați mai deloc de spaimele europenilor. Nu vor fi niște alegeri dominate de politica externă, precum cele din anii 1980, ci de un război cultural inventat în America și exportat cu porția în Europa. Întregi strategii de securitate și apărare, doctrine militare și investiții uriașe din banii contribuabililor europeni nu depind de proiectele de politică externă și militara ale lui Donald Trump și Kamalei Harris,  ci de politica avorturilor, a imigrației, depind de câți latino-americani pătrund ilegal în SUA, de câte infracțiuni comit, de lupta dintre bigotismul americanilor evanghelici, de exaltarea neo-marxiștilor, de cât de scumpa este benzina la pompele din Philadelphia, cât costă carnea de pui in Wisconsin, când vor reveni locurile de muncă în Detroit, de cât de blânzi sau duri au fost procurorii aleși cu campanii finanțate fundațiile Soros într-un caz de crimă sau viol undeva în Statele Unite, de cât de frumos a zâmbit Kamala Harris pentru a-și masca lipsa de cunoaștere și incompetența și de cat de mult și-a ținut cumpătul Donald Trump într-o dezbatere. Iar totul se va decide în doar șapte state americane, nici măcar la nivelul întregii federații. Sondajele de opinie americane se axează pe avorturi, economie, migrație și apărarea democrației, nu pe politica externă americană, cea care dă cele mai mari dureri de cap în Europa.

”Ce ar putea să știe despre Anglia cei care nu cunosc decât Anglia”, le reproșa Rudyard Kipling compatrioților săi care conduceau un imperiu global fără a fi pășit dincolo de insulele britanice și asta se poate spune și despre Donald Trump și Kamala Harris. Acum, pentru Europa pare decisiv un scrutin dintr-un imperiu care nu îndrăznește să-și spună pe nume și care are cel mai mare procent de alegatori care cred în bursă, dar și în îngeri.

Statul paralel american pare să fie alinarea liderilor europeni – el este cel care deturnează niște alegeri americane în care o starletă  poate avea o influență mai mare asupra votului decât campaniile de zeci de miliarde de dolari și tot statul profund aduce în funcțiile cheie vechi cunoștințe și transformă ”apărarea democrației” în intervenții peste tot în lume. Donald Trump a schimbat radical poziția Europei în ecuația puterii – statele UE au început să plătească mai mult pentru exporturi, pentru NATO -, dar iar ”vechea cunoștință” Joe Biden nu a inversat politica, ci a întărit-o prin schimbarea dependenței energetice europene de la Rusia la SUA și un început de exod al companiilor europene peste Ocean. Viitorul președinte al SUA va continua să aprofundeze această politică.

La Paris și Berlin, liderii se întreabă cum mai pot concura marile companii europene cu suratele lor din America la un preț mult mai mare al energiei și în condițiile în care războiul revenit pe continent după opt decenii face Europa și mai dependentă militar de SUA? Ochii se îndreaptă și către ambițiile candidaților la președinția SUA nu doar în Ucraina, ci și în conflictul comercial tot mai puternic cu China și, mai grav, la ambițiile în ce privește pactul nescris cu Taiwanul. Vest-europenii  Mai la est, vulnerabilitatea nu este dată în primul rând de propaganda rusă, cât de inexistența unei echipe de rezervă competente pentru conducerea statului. Cu excepția Poloniei, restul statelor est-europene nu au demonstrat că au o clasa politica care să asigure jocul democratic al tranziției puterii. Un general președinte în Bulgaria, unul în Cehia și unul care candidează la președinția României sunt dovezi ale acestei vulnerabilități. A fost o carență majoră în anii interbelici și ea revine acum.

Alegerile prezidențiale din Statele Unite vor avea consecințe uriașe pentru politica externă, în special în Europa. Pentru americani, rezultatul va avea o importanță mai mică. Iar votul a început deja în mai multe state americane, chiar și în unele dintre cele șapte state unde se va duce lupta decisivă pentru Casa Albă.

Ultimele alegeri în care politica externă a jucat un rol major in America au fost cele din anii 1980. Acum lucrurile stau altfel – implicarea militară a SUA în Orientul Mijlociu este încă una redusă, iar războiul din Ucraina rămâne, după cum a spus senatorul neoconservator Lindsey Graham, ”cea mai bună investiție făcută vreodată”, pentru ca acolo interesele SUA sunt promovate fără a curge sânge american. În plus presa de main stream din SUA a trecut sub tăcere sau a minimalizat schimbările din doctrina militară rusă, care a redus pragul folosirii armei nucleare. Astfel, politica externă joacă un rol redus în alegerea pe care o vor face americanii.

De partea cealaltă a Oceanului, europenii caută cu înfrigurare ultimele declarații ale celor doi candidați și ale consilierilor lor de politică externă. The American Conservative scrie că discursul Kamalei Harris despre războiul din Ucraina pare identic cu cel al cercului de experți și politicieni din jurul fostului vicepreședinte Dick Cheney, primul arhitect al războiului din Irak. Va fi temperată oare Harris de consilierul sau de politică externă Philip Gordon (cel care venea la București la finalul verii 2012 pentru a rezolva impasul referendumului pentru demiterea președintelui Băsescu)? Gordon este considerat un consilier moderat în ce privește Rusia și mai cu seamă Iranul. Sau Kamala Harris crede cu adevărat ceea ce a declarat despre Vladimir Putin – că este un tiran precum Hitler, decis să atace Polonia și să meargă și mai departe, dar și că este un lider care joacă la ”cacealma” cu avertismentele sale nucleare la adresa Vestului?

Dar ce se poate spune despre generalul Keith Kellog, pentru scurtă vreme consilier de Securitate al președintelui Trump, în 2017, care recent a prezentat planul pentru pace în Ucraina al candidatului republican la președinție: războiul trebuie să se încheie pe actuala linie de demarcație, iar Ucraina nu va adera la NATO; daca Ucraina nu va accepta, va pierde tot sprijinul american și dacă Rusia va încălca înțelegerea, America va înarma Ucraina până în dinți. Posibila pace adusă de Trump va însemna și reconstrucție în Ucraina? Cine va plăti pentru reconstrucție si cine va profita de aceste fonduri? Pacea va însemna și diluarea alianței Rusiei cu China și Iranul și revenirea la ce a mai rămas din vocația europeană a Moscovei? Puține sunt analizele care mai iau în calcul redeschiderea comerțului ruso-european. Vor putea cei doar patru ani de președinție Trump să șteargă trauma unui război care va fi durat cel puțin trei ani de zile, cu sute de mii de victime?

Iar lucrurile ar putea să se complice în Orientul Mijlociu sub președinția lui Trump, un mare susținător al Israelului, la fel ca și Robert Kennedy Jr., care a trecut în tabăra Trump cu numele dinastiei politice și voturile sale.

O victorie a lui Donald Trump va întări partidele europene anti-migrație, care consideră că imigrația în masă generează nu doar infracționalitate, ci și un război cultural fără sfârșit. Este o temă actuală în SUA, ca și în Europa, dacă nu pentru cei aflați la putere, atunci măcar pentru cei guvernați.

După Victoria lui Donald Trump din 2016, cele două partide din SUA au făcut schimb de roluri. Democrații au devenit Partidul Războiului. Acum, candidata democrată Kamala Harris este susținută de Liz Cheney, fiica fostului vicepreședinte republican Dick Cheney, politicianul din spatele propagandei (acum „narațiune”) care trebuia să justifice pornirea războiului din Irak. Harris este susținută și de o armată de foști oficiali CIA, ai Departamentului de Stat și ai Pentagonului din fosta administrație George W. Bush. ”Kamala le servește interesele mai bine decât Obama, care era nu era pe aceeași lungime de undă la nivel ideologic, sau decât Hillary Clinton si Joe Biden, care au propriile rețele politice, după decenii întregi de experiență la Washington”, scrie, Scott McConnell, pentru The American Conservative. Harris este susținută de cei cărora România le datorează în bună măsură aderarea la NATO, unii și aceiași cu oficialii americani care au iscat actualul război din Ucraina prin obstinația de a duce Alianța cât mai aproape de Moscova, în ciuda avertismentelor primite de la propriul serviciu diplomatic și de intelligence.

Oamenii sistemului, foști și actuali, care susțin candidatura Kamalei Harris sunt cei care ”l-au transformat pe Putin dintr-un rival geopolitic cu un mare arsenal nuclear într-un inamic cultural”, mai scrie The American Conservative, sugerând că acest moment, în timpul administrației Obama, a fost decisiv în redefinirea politicii externe a Partidului Democrat și preluarea ei de către neoconservatorii migrați din Partidul Republican. Astfel s-a născut ”imperiul woke”, la confluența dintre ideologia justiției sociale, a teoriei critice a raselor și politica externă neoconservatoare. Așa s-a ajuns ca Pentagonul să promoveze la nivel oficial ideologia LGBT în paralel cu marile contracte militare, iar noua ideologie a fost văzută și ca o potențială justificare a intervențiilor SUA oriunde în lume. În același timp, prin 2013, în Rusia era adoptata o legislație care incrimina propaganda LGBT și erau arestate feministele din grupul Pussy Riot.

”A fost momentul în care, pentru elitele progresiste, Rusia s-a transformat dintr-un subiect confuz de politică externă într-un participant simbolic la luptele culturale interne ale Vestului. Rusia nu mai era doar o amenințare pentru țările baltice sau Ucraina, ci si una pentru toate valorile progresiste ale Vestului”, scrie The American Conservative.

Poate fi o observație importantă, pentru că războiul cultural din Vest distorsionează percepția despre patriotism, națiune, credință, familie. Marginalizarea celor care cred în aceste valori a creat vulnerabilitatea. Rusia lui Putin a speculat-o. Ignorarea modului în care Vestul și-a făcut-o cu mâna lui duce la disonanța cognitivă din analizele în care Rusia este prezentată ca o putere tot mai slabă militar, coruptă, cu lupte intestine nivelul elitelor, în prag să se destrame într-o mulțime de republici etnice, dar aceleași analize spun că Rusia cea slabă și coruptă va ataca vestul in ”2-5-7 ani”, că Rusia a umplut Vestul de idioți utili, că este marele manipulator al minților și sufletelor vesticilor și că împotriva acestui rău ubicuu lupta trebuie dusă acum prin cenzură, iar apoi (în 2-5-7 ani, cum spun analizele neoconservatoare), cu tancuri și drone care trebuie repede achiziționate.

Alegerile din Statele Unite pot să marcheze fie revenirea SUA la statutul clasic de hegemon interesat de profitul industriei militare, pharma, energetice, de primatul economic și militar, fie adăugarea valenței de ”imperiu woke” generator de contradicții și conflicte culturale.

Americanii au început să voteze deja anticipat în persoană sau prin poștă în 12 state, printre care și șase din cele șapte state cheie: Wisconsin, Michigan, Carolina de Nord, Georgia, Arizona și Nevada. Votează în cele mai importante alegeri pentru Europa și România dintre toate câte au avut și vor avea loc în acest an.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18

29 de Comentarii

  1. Care sunt cuvintele cheie care arunca un comentariu direct la SPAM?
    Nu de alta, dar comentariul meu chiar era neutru si nici pe departe incisiv.

  2. … au consecinte uriase pentru Europa deoarece Europa este condusa de o clasa politica de tradatori in slujba Americii.

  3. Titlul menționează, citez „A început cel mai important scrutin pentru Europa”! Unde? Când? Cum? E doar o sinteză a multor practici la nivel global în orice țară! Nimic concret ca incepere scrutin confirm titlului! Trebuiau datele scrutinelor, ora începerii azi și multe detalii, nu exista nimic din toate astea. Ok, mulțumesc.

  4. e treaba lor ce aleg, iar daca un european se simte liber si crede ca locuieste intr-o tara libera nu intr-o colonie ii va fi indiferent cine conduce alta tara oricum s-ar numi, pt ca democratia da libertate fiecarui om sa gandeasca asa cum crede…

  5. Un articol foarte bun al lui R.C.cu cateva minusuri privind orientarea sa pro-trumpista
    Se fereste sa spuna ca ‘senatorul neoconservator Lindsey Graham’e de fapt senatorul republican LG,o face dea dreptul pro-asta pe Kamala si crede in realegerea lui Trump,o iluzie a celor care mai cred in legenda cu mosneguti la Casa Alba
    Problemele omenirii nu le-a rezolvat media ,oricata importanta isi da.
    In rest ,un articol foarte bun

  6. „curious spune:
    11 oct. 2024 la 21:51
    Asta poate aduce surprize la VOT 😀 deoarece, aici CONCRET: MASS-MEDIA face premeditat presiuni pe cei care il vor pe TRUMP … facandu-i „pro.sti” sau „fas.cisti” …
    nu e cazul „SPIRALEI TACERII” insa la democratii din USA … deoarece aici ar fi o „mandrie” sa zici ce zice si MASS-MEDIA !

    CA GENIU si EXPERT (international) dau din oficiu 5,5 % … „spiralei tacerii republicanilor” MASS-MEDIATIC silite 😐 !
    DECI … inoficial, INSA REAL nu tacut, in spirala tacerii republicane … TRUMP conduce REAL !
    MAGA !
    mishteaux castiga pariul pe TRUMP !
    IQ=?”

    Cum spune prophetul mishteaux … TRUMP DEJA CONDUCE !
    MAGA !

  7. se stia din 11 octombrie ca lui HARRIS i se v-a trage clapa ?
    3301 … sunteti mega-geniali (Q?)

    (totul premediat inca dinaintea … MAR-a-LAGO ?)

    MAGA ! TRUMP=POTUS 😀 😛 😐

  8. Daca Salvamar nu reuseste sa se salveze pe sine, ce pretentii sa avem sa ne salveze pe noi? Cuvintele cheie, cand nu pot fi speculate invectivele si chiar alintarile humorIstice pentru aruncarea la lada de gunoi a forumului, sunt cuvintele IDEI nealiniate…Cacolac de salvare nu mai foloseste nici concasarea cuvintelor cu care am reusit o vreme sa trec de caudine…

  9. Ultimile doua imperii coloniale, relicve ale unei istorii milenare cu disparitii notorii, sunt URSS si China BOLSEVICA care au aparut in urma unor maceluri bolsevice mondiale si vor dispare tot in urma unui macel bolsevic mondial…Pe ruinele lor si a intregii societati umane o sa inalte Imperiul bolsevic global…

  10. Faptul ca nu sintem o çolonie’e ca fiecare posteaza ce-i bubuie mintea,in libertate deplina fara repercursiuni si una ca Sosoaca face programul serii;in Congo-ul belgian,umblau cu o mana taiata zecii de mii de congolezi..intrebati de ce ..aia colonie muica

  11. Faptul ca nu sintem o ‘colonie’e ca fiecare posteaza ce-i bubuie mintea,in libertate deplina fara repercursiuni si una ca Sosoaca face programul serii;in Congo-ul belgian,umblau cu o mana taiata zecii de mii de congolezi..intrebati de ce ..aia colonie muica

  12. Inainte de 1989 cine baga adanc mana in avutia partidului numita impropriu „nationala”, e adevarat nu i se taia mana cum ne sopteste cu nostalgie Dinu, in schimb era pus la zid!!! In Imperiul Colonial China BOLSEVICA se practica si azi…

  13. De cele aproape 200 miliarde coco datorie externă ce Zici ?
    14 mld. făcute de Ciokalake doar în primele 8 luni din 2024 !
    Suntem datori la ChineZi ? La Ruși ? Sau la Li🌈ic & SclavetZii Occidentali ?
    Și UNDE S-AU POMPAT BANII, măR🤮g …?
    ● mElena PoMpa 1 – TraMpa ●

  14. O dronă Hezbollah a atacat reședința premierului israelian, scrie Jerusalem Post.

    „Reședința personală a lui Netanyahu din Cezareea [70 km de graniță] a fost atacată de un UAV kamikaze din Liban în această dimineață.” Există o lovire directă de către un UAV asupra unei clădiri.

    În mod preliminar, nu au fost victime. Netanyahu și soția sa Sarah nu erau acasă în momentul atacului, a spus biroul primului ministru.

    Drumurile din apropierea locuinței au fost blocate de poliție, iar autovehicule medicale au sosit.

  15. Kamala Harris: „Biden și cu mine am guvernat timp de 4 ani, dar Trump ar trebui să fie responsabil pentru rezultate, pentru că el a pretins puterea”.

  16. Proști ar fi ucrainenii să nu-și facă arme nucleare. Americanii, cât sunt ei de muncitori, or să înțeleagă din nou și curând că bunăstarea lor depinde în foarte mare măsură de politica lor externă, de influența lor în lume, de protejarea liniilor de transport și nu doar din ce profituri scot din Europa. Cât despre Europa ea o să învețe că alianțele costă. Chiar atât de toantă nu e și dacă o alianță cu Rusia îi părea mai bună, o făcea. Un lucru bun au făcut totuși războiul și americanii în Europa când le-au mai dat peste mână nemților care începuseră să bată cu pumnul în masă și să se erijeze în șefii continentului. Partea proastă e că acum încep să se înarmeze și cum între ei și ruși nu există diferențe de ” noi suntem cei mai cei” peste ani s-ar putea să o luăm de la capăt. Doar atunci va depinde foarte mult de câtă minte are Europa. Deocamdată dă semne că are.

  17. Declinul UE si falimentul final sunt iremediabile, este vorba doar de timp si acesta scurt.

  18. Nu comentez articolul de e bun sau nu e bun.
    Am citit pe repede si ma mir. De ce pentru europeni e asa de indispensabil ce se intampla in SUA? Poate parea tampit sa intreb asta, dar in istorie europenii au facut infinit mai multe ca americanii. Oculta se pare ca se pregateste de ceva nou. Parol? Parol!

  19. Kerry a afirmat că Primul Amendament (care garantează libertatea religioasă, de expresie, de adunare și de petiție – n.tr.) este un „obstacol” în calea unei bune guvernări și împiedică elitele să controleze consensul public.
    Istoria se repetă și ajungem din nou la ceea ce se petrecea cam în urmă cu o sută de ani în Republica de la Weimar – Berlin :
    Dezmăț sexual total, justificat științific de către Magnus Hierschfeld și Institutul său de Sexologie, prima organizație pentru drepturile unora ca Charlie cu ai lui adepți, adică persoanelor gay din Lume.
    Nu spre asta ne îndreptăm și astăzi ?!

  20. @Dinu
    Congo Belgian nu a apartinut Belgiei ci a fost colonia personala a regelui Leopold II. Acesta le-a pus supusilor o norma de cauciuc natural. Cei care nu faceau norma trebuiau sa-i dea lui Leopold o mana sau un picior, pe care le luau de la copii sau atacand triburile vecine.
    Colonia Romania isi va pierde suveranitatea, poporul, limba si cultura precum si pamantul, apa si chiar aerul
    Eu as da o mana sau un picior sa le salvez, dar americanii nu vor asta ei vor miliarde.(fara-numar fara-numar)

  21. Kamala, Biden, Trump au ceva comun…Par niște Vătafi planetari nevricoși, deranjați că le zgarie cineva vopseaua de pe Dictatura Planetara Americană…..Nu contează cine câștigă, ei sunt la fel oricât s – ar strădui să pară diferiți. SUA are un singur partid numit fie Partidul republican democrat fie Partidul democrat republican….la alegere, că e democrație…In Europa momentan e democrație cu Cenzura, însă pare impusă de cineva mare, de la Washington, că prea scriu toate ziarele la fel narativele importante, rămânând să facă diferența rubricile de horoscop, moda, amante și amanți sau de huiduieli aruncate catindatilor care nu zic de bine.

  22. Joe Biden a fost un PREȘEDINTE MARIONETA bătrân DEMENT!.
    Tare cred că pentru viitorul președinte american se va potrivi zicala:…”Am scăpat de DRACU și am dat de TASU…”!.

  23. NU înțeleeeeeg!
    CE Legătură EXISTĂ între Președintele SUA – OriCARE ar fi acesta- ȘI Politica SUA?
    John Fitzgerald KENNEDY a fost ULTIMUL Prezident AMERICAN.
    Greșeala FATALĂ a Clanului Kennedy, a Patriarhului JOE – care a dus la Moartea a DOI Copii ai lui – JOHN și ROBERT, Primul FRATE, CelMare NU se pune la Victime POLITICE, a MURIT în Război – a fost ă să CREADĂ că EI POT a SCHIMBA Ceva CareÎiDepășeaDeDeparte.
    Mă MIR foarte, în Special la JFK:
    Studiase Sciences Po, FUSESE în Europa ÎNAINTE de Război și să NU fi VĂZUT Situațiunea?
    Pe Ion Antonescu îl înțeleg:
    Și el fusese Atașat MILITAR la Londra ȘI TOT NU a ințeles deSUBTurile TOATE.
    NU îi permitea Pregătirea Intelectuală de MILITAR, în principal ȘI Caracterul DUR, dar și VINDICATIV pe RUȘI.
    (Pe Bună DREPTATE, dar POLITICA este UNA ȘI MORALA Alta, ca să fie o Politică REUȘITĂ).

  24. am spus de un an si….doar cine trebuie a inregistrat pointul….america, in acest an, nu va mai fi in stare sa-si gestioneze alegerile si…pana la urma….banii. Nu conteaza cine va fi ales presedinte, cealalta parte nu il va recunoaste…deci, rezultatul alegerilor este doar inceputul unei lungi crize …..america se va prabusi doar din vina americii….nimic din exterior nu va influnta acest final…GOOD SAVE AMERICA!

  25. @ Contestatarul…Lasă aiurelile de savant de baltă. Mareșalul Holocaustului românesc, Ion Antonescu a fost un mare Criminal de Război….Nu stau eu acu sa demonstrez că a fost un rusofob dement care se credea mesianic, probabil cel mai prostanac din Istoria romanilor. La JFK nu mă bag, nici nu mă interesează, dar nu a fost mare scula.

  26. CALIN MARKEVICI
    ,,Întreaga Europă stă cu sufletul la gură în vreme ce MOLDOVENII merg la urne,.
    ASTA-I ADEVARUL …. !

  27. Intre varianta circului Șoșoacă și o Macovei profitoare, renegată, ticăloasă, înrăită și solidară la răul ireparabil făcut României și românilor de T.Băsescu este de preferat varianta circului.

  28. Nu este nici un scrutin real. Nu conteaza ce marioneta sionista este pusa in vitrina, conducerea reala se face din culise de catre personaje fara chip.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.