Cristian Diaconescu reprezintă numele cel mai sonor care a plecat din PSD. Conform unei declaraţii date miersuri seara de liderul “independenţilor”, Gabril Oprea – şi el plecat din PSD – Diaconescu ar urma să obţină o funcţie de conducere în viitoarea structură politică, Uniunea Naţională pentru Progres. Până în prezent, 13 deputaţi şi 5 senatori au plecat din PSD, fapt fără precedent pentru acest partid, exceptând ruperea din 1997, când s-a format ApR.Numai că atunci a fost vorba de o plecare organizată, dar neinfluenţată din exterior. Şi în legislatura 2004-2008 – deci tot într-o perioadă de opoziţie – PSD a mai pierdut parlamentari, – 17 deputaţi şi 4 senatori – dar în primul an de mandat, numărul lor a fost redus, iar spre PD-L au plecat doar 9 deputaţi. Acum, conform opiniilor tuturor analiştilor, plecările se datorează unui plan de destructurare a PSD, pus la cale de adversarii politici, în speţă PD-L şi Traian Băsescu.
“Băsescu 2010 = Năstase 2001”
Şi vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu consideră că aceste plecări au fost planificate.“S-a afirmat înainte de congresul PSD, că dacă o să câştige Geoană, vor pleca 20 de parlamentari la grupul independenţilor. Iată, Geoană a pierdut, dar plecări pe bandă rulantă se văd cu ochiul liber. Deci totul a fost planificat de cineva din vreme şi nu în funcţie de rezulattul congresului. Este inversul politicii din 2001.
Atunci Adrian Năstase a vrut să destructureze PD, acum s-a întors roata şi Traian Băsescu vrea să destructureze PSD. Se poate spune că Traian Băsescu de astăzi este Adrian Năstase de ieri”, a spus Voicu. În februarie 2001, la puţin timp după ce PSD a preluat guvernarea, presa a intrat în posesia unui document secret al social democraţilor, în care se făcea referire la “destructurarea PD”.
Planul a fost pus în aplicare şi în foarte scurt timp, peste 50% din aleşii locali ai PD au trecut la PSD. La nivel parlamentar, PSD s-a mulţumit cu 6 deputaţi şi 5 senatori. (Numărul mic de achiziţii la nivel parlamentar se explică prin faptul că după alegerile din noiembrie 2000, PD avea doar 30 de deputaţi şi 11 senatori – n.a.). La vremea respectivă, PSD a luat câteva nume grele de la PD, cum ar fi Bogdan Niculescu – Duvăz, Alexandru Sassu, Simona Marinescu, Cristian Dumitrescu.
Proiectul „Cotoceni”
Fost şef al SIE şi fost aproiat al lui Traian Băsescu, actualul analist politic Claudiu Săftoiu, a dezvăluit la RTV un posibil plan al „Cotrocenilor”. „Planul este unul simplu. Un prim pas îl reprezintă racolarea de parlamentari. Al doilea pas, constituirea unui grup parlamentar independent. Aceşti doi paşi au fost făcuţi. Urmează pasul trei, transformarea grupului de independenţi în partid politic.
Pasul a fost anunţat public. Urmează ca respectivul partid să capete notorietate. Ultimul pas, noul partid fuzionează cu PD-L formând un partid puternic. Colateral, se rezolvă sistemul electoral în aşa fel, ca să fie eliminat din parlament, cel de-al treilea competitor”, a afirmat Săftoiu.
Planul expus de fostul aliat al lui Traian Băsescu nu este esenţial deosebit de se s-a întâmplat în perioada 2006-2007 cu PNL. Atunci s-a produs, sub forma unei dizidenţe în PNL o platformă, care ulterior a devenit partid politic – Partidul Liberal Democrat – şi, după o calificare surprinzătoare a acestuia în Parlamentul European, a urmat urgent fuziunea cu PD. Ca şi în cazul PSD, de la liberali au fost dizlocaţi atât politicieni cu notorietate – Stolojan, Flutur, Muscă – cât şi personaje controversate de tipul Marin Anton (legături cu RAFO) ş.a.
Relaţii călduţe cu Traian Băsescu
Speculaţiile privind o eventuală „momire” a lui Cristian Diaconescu cu postul de ministru al afacerilor externe sau cu un post important în diplomaţie, nu trebuie scoase din calcul. Privind în urmă, se poate constata că fostul vicepreşedinte al PSD a fost unul dintre cei care nu l-au atacat pe Traian Băsescu.
Pe 3 octombrie 2008, „Gardianul” anunţa pe „surse de la Cotroceni”, că şeful statului are în vedere pentru funcţia de prmier, în afară de Theodor Stolojan, pe Mihai Răzvan Ungureanu şi Cristian Diaconescu. Cu puţine zile înainte de alegerile parlamentare, pe 13 noiembrie 2008, invitat în redacţia „Cotidianului”, Diaconescu a declarat: „prin dialog şi deschidere, ne vom înţelege cu Traian Băsescu. Cred că Traian Băsescu nu se va pune pe o poziţie atât de antagonică încât să ignore rezultatul alegerilor“. (Diaconescu se referea la posibilitatea ca Mircea Geoană să devină premier după alegerile parlamentare – n.a.).
În calitate de şef al MAE, în cadrul guvernului PDL – PSD, prima acţiune de anvergură a lui Diaconescu a avut loc la Moscova (februarie 2009), unde a întreprins toate diligenţele pentru a detensiona relaţiile dintre Putin şi Băsescu. În primăvara trecută, în care în Republica Moldova acuza România de sprijin acordat contestatarilor lui Voronin, Cristian Diaconescu a fost singurul lider al PSD care a apreciat discursul pe tema Mondovei din Parlamentul României al lui Traian Băsescu.
“ Era nevoie de mesajul preşedintelui şi este bine că acesta există”, a afirmat atunci Diaconescu. Tot anul trecut, întrebat fiind de relaţiile sale cu Traian Băsescu – într-o perioadă în care PSD aproape că nu mai coopera cu PD-L la guvernare, Diaconescu a menţionat: "este vorba de normalitate chiar dacă nu se poate vorbi de una excelentă într-o anume direcţie”.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.