A ”închinat” țara Americii pentru a scăpa de presiunea Germaniei

Italia se află de luni de zile sub amenințarea unei proceduri de infringement la Bruxelles din cauza depășirii deficitului bugetar, amenințare care s-a concretizat imediat după ce suveraniștii italieni (Lega, partidul vicepremierului Matteo Salvini) au câștigat en fanfare alegerie europarlamentare. Vicepremierul Salvini pare să fi gasit o soluție, una pentru care Liviu Dragnea a fost criticat – izolarea la Bruxelles contra unei apropieri de SUA.

Vicepremierul Salvini consideră că a găsit solutia nu numai pentru a scăpa de infringement, ci și de speria Germania și Franța, astfel încât să nu mai împiedice aplicarea măsurilor economice ale guvernului de la Roma: un impozit progresiv mai blând decât cel actual și menținerea TVA la actualul nivel, în ciuda presiunilor UE, care solicită majorarea TVA; în plus, guvernul italian a sugerat că ar purtea introduce titluri de stat denominate în euro care ar putea fi folosite în gospodăriile italienilor pentru plata serviciilor publice, pentru plata impozitelor, dar și pentru achitarea datoriilor față de companiile private – cu alte cuvinte, un soi de monedă paralelă, o idee vehiculata și în Grecia la apogeul crizei financiare.

”Suntem un guvern care nu va mai face concesii Europei, Vom impune un impozit unic și UE va trebui să se descurce cu această realitate”, a spus Salvini. Declarația a fost făcută luni, la Washington, acolo unde Salvini s-a întâlnit cu șeful diplomației SUA, Mike Pompeo, și cu vicepreședintele Mike Pence.

În opinia criticilor săi din Italia, Salvini aplică o strategie de supunere a țării în fața SUA pentru a speria instituțiile de la Bruxelles și pentru a scăpa de infringement.

Ce oferă Italia Americii lui Trump. Guvernul de la Roma a trecut deja în barca americană susținând poziția dură a SUA împotriva Iranului. La fel a făcut-o și în privința războiului comercial pe care Trump îl pregătește împotriva Chinei. La fel a făcut-o și în privința programului avioanelor de lupta F-35, tot mai prost văzute în UE, care își doreste un aparat european. În plus, Italia îl susține pe liderul opoziției din Venezuela, președintele autoproclamat Juan Gaido, cel care beneficiază de susținerea SUA.

Italia trebui să răspundă în zilele următoare scrisorii Comisiei Europene care cere explicații pentru deficitul bugetar al Italiei și solicită măsuri pentru reducerea lui. Premierul Giuseppe Conte a sugerat deja că mesajul principal al Italiei pentru Bruxelles va fi: ”Primatul finanțelor reduce șansele de creștere economică în UE”. Cu alte cuvinte, premierul a semnalat că va respinge solicitările UE.

„Curajul” guvernului italian pare să vină de peste Ocean, iar Salvini este criticat că vrea să închine țara în fața Washingtonului, să o transforme într-un protectorat american, pentru a scăpa de presiunile Bruxellesului și ale Germaniei. Numai că, susțin publicațiile critice din Italia, nicio strategie americană (pornind de la amenințarea cu un război în Iran, sancțiunile impuse Iranului, opoziția față de crearea unei armate UE și până la războiul comercial cu China) nu a adus Italiei vreun beneficiu și nici nu o va face.

Pariul aparent al lui Salvini că administrația Trump va face ca piețele să fie blânde cu o Italie revoltată împotriva UE este unul de trei ori perdant, susține Linkiesta. În primul rând, liderii americani nu susțin niciodată economii atât de problematice precum cea a Italiei în momentul de față. În al doilea rând, America nu poate influența nici matematica și nici banii în așa fel încât impozitul unic preconizat de guvernmul italian să poată funcționa. În cele din urmă, scrie Linkiesta, șansele unei furnici de a face o afacere bună cu un elefant și sansele ca acesta să se țină de cuvânt sunt întotdeauna foarte reduse.

Salvini pare a fi de alta părere. La Washington, el a adoptat cu totul linia americană și a declarat că a discutat despre ”Iran, Venezuela, Libia, situația din Orientul Mijlociu, dreptul Israelului la existență, despre îngrijorările create de aroganța Chinei față de Europa și Africa”. ”Între Italia, SUA, Israel, Brazilia, Polonia și Ungaria exista o apropiere a viziunii despre lume, despre drepturi și valori”, a spus Salvini, subliniind că partidul său, Liga, nu este ”izolat”. Întrevedem aici oare și pozitiionarea pe care PSD Dragnea a încercat să o sugereze, mult mai timid însă, cât permite PIB-ul de circa zece ori mai mic față de cel al Italiei și lipsa cvasitotală a capitalului autohton.

O orientare similară cu cea a guvernului italian este vizibilă și la la Varșovia. Opoziția liberală din Polonia critică guvernul eurosceptic pentru decizia de a semna un acord cu SUA pentru detașarea in Polonia a o mie de militari americani, acțiune pentru care Polonia va fi cea care va plăti. În plus, Polonia a semnat deja contracte cu companii americane pentru importul de gaze naturale lichefiate, o măsură care să reducă la zero dependența Poloniei de gazele din Rusia și o reacție la construirea de către Germania și Rusia a gazoductului Nord Srtream 2, care ocoloște Polonia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

9 Comentarii

  1. Sa nu va mire deoarece „haosul si ilegalitatile” in cizma sunt la ordinea zilei. Cat despre drepturile omului.. din cizmă(totul pute fara nicio rezolvare). Coincidente si iar coincidente.

  2. Chiar credeti ca intereseaza pe cineva ca Salvini il „sustine” pe panarama aia din Venezuela, care s-a autoproclamat „presedinte” si acuma rid si copiii de pe strada de el ? Chiar credeti ca intereseaza pe cineva ca Italia si Salvini „aproba” masurile (mai mult un fel de miriieli) al lui Trump fata de Iran si China (aceasta din urma a anuntat deja contramasuri dure, nu ca mizeria de UE care, la anuntul taxelor enorme aplicate de USA la otelurile europene, de pilda, a anuntat „contramasuri” : vor fi taxate bourbon-ul, jeansii si motocicletele Harley Davidson !!) ps : Franta a incalcat zeci de ani acei 3% scosi din burta, are datorie publica mai mare ca PIB-ul dar o mingiie toti pe crestet iar la Bruxelles Macron e privit ca un Messia !

  3. @ Nicoleta ” Dobitocul” pupa un dos ca să obțină ” independenta” fata de alți granzi. Înțelepții noștri ii pupa pe toți în dos.

  4. Draga Klaus cel mic, cine pana azi nu s-a lamurit ca daca pupa in ciur pe USA nu nu mai scapa in veci de sclavia ei, ba chiar ii lichideaza dupa ce nu-i mai sunt de folos, sunt mai mult decat naivi!
    Pe cine USA „ajuta” i-l omoara!
    De fapt, fii sigur ca asta a si fost dresat si teleghidat de CIA ca sa faca ce face, nu de bunavoie, ci de amenintari, ca daca nu executa miscarea il arunca in groapa cu lei!

  5. Americanii le-ar putea da in schimb gazele din Marea Neagra . De ce se tot cacaie cu o conducta care sa alimenteze Italia si sudul Frantei ? Ne-ar ajuta si pe noi , nu ar alimenta dusmanii nostri de la Budapest …

  6. BUONA SCELTA!AUGURI E SAGEZZA!United,united EUROPE?Numai ca ne-am cam saturat de populismul lor,avertismente,aratari cu degetul,infrigmente,mcv idiot,ba intram in SCHENGEN,ba nu,alba-neagra cu o situatie ce ar trebui URGENT facuta,conf.aderarii si statutului nostru de PARTENER EGAL,debitate de aceleasi voci,macron,merkel,timmermens,yunker et.comp,gajaite si depasite de vremurile alerte in care traim.NU POTI FI CU PUTIN IN CAMARA SI CU CEILALTI IN SUFRAGERIE LA UN FLASH IPOCRIT!Presedintia noastra UE,mult „ostracizata” de guristii care nu stiu ce cauta in viata lor,incepand cu escrocul iohannis si ceilalti,care se stiu cu musca pe „cagula”,s-a dovedit un REAL SUCCES.PUTEM DA LECTII.Spune-mi cu cine te imprietenesti,ca sa-ti spun cine esti,e vorba noastra nedezmintita!

  7. acum 50 de ani stalin si cu hittler au facut un tratat….acum merkla cu putin….Ce a urmat dupa aceea ….Spatiul vital prea mic pentru germania….Sa vedem ce ne rezerva viitorul…pana atunci mai bine sa punem presedinte pe ministrul apararii….

  8. „Decit sa facem sex oral la tot felul de licurici mici, mai bine sa facem asta la Marele Licurici !” (ceea ce, va asigur, nu e cazul lui Salvini, caruia alcoolicul citat nu-i ajunge nici pin’ la glezna !)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.