A murit un ministru celebru din perioada comunistă

Fostul ministru Ioan Avram a încetat din viaţă la vârta de 90 de ani.

Ioan Avram s-a născut la 28 iunie 1931, în satul Popeni, comuna Mirșid din județul Sălaj. Absolvent al Liceului „Matei Basarab” din București și al Institutului Politehnic din Kiev, a fost director al uzinelor „Vulcan” București și U.C.M. Reșița.

În perioada 1965 – 1985, Ioan Avram a fost ministrul Construcţiilor de Maşini, iar din 1985 a fost, timp de un an, vice-prim-ministru în Guvernul României. Între 1986 şi 1987 a fost ministru al Energiei Electrice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

19 Comentarii

 1. D-zeu sa-l ierte!
  Un mare patriot,cu o capacitate profesionala deosebita,a incercat sa ridice cat mai sus industria Romaniei,distrusa ulterior de alde Iliescu,Roman,Severin si alti venetici..
  Deschizator de drum in energetică, metalurgie, petrochimie,irigaţii,sisteme de transport apă, gaze,echipament petrolier,etc

 2. nu se compara cu sleahta de nepatrioti, habarnisti si neaveniti de azi – de la bok pina la pepsiglas

 3. A fost inainte de toate un profesionist. Inginerii au fost cei care au materializat absolut toate ambitiile lui Ceausescu. Dar erau ingineri si nu giurumele din ziua de azi admiratori ai unora ca ei: Barna, Ciolosh si Orban.

 4. A facut ca România să aibe una o foarte performantă industrie constructore de mașini. Probabil nu a suportat să vadă cum și IMG București este vânduă ca fier vechi.

 5. Sunt sălăjan în etate de 77 ani, din zona Jibou la aproximativ 5 km de satul Popeni. Incă din perioada când era ministru, în zonă circula o altă variantă despre copilăria lui Ioan Avram și anume: A fost un copil născut în Moldova, iar în timpul unei perioade de foamete în zona Moldovei, mulți copii moldoveni au fost aduși și repartizați unor familii pentru întreținere. Copilul Ioan a fost luat, apoi adoptat (înfiat) de familia Avram din satul Popeni, comuna Mirșid. Dacă cineva cunoaște adevărata variantă, aș fi recunoscător s-o aflu! Cu respect! A fost un ministru apreciat. Odihnească în pace!

 6. Dumnezeu sa-l odihneasca! Va avea parte de singura judecata cu adevarat dreapta.

 7. In 1986, 1087, 1988 orașul Constanta a trecut printr-o perioada asemănătoare războiului. Sigur ca acest fost ministru știa ce se întâmpla, începând de toamna pana primăvara între orele 17 – 23 ; 5 – 8 se întrerupea energia electrică la blocuri, pe străzi, in magazine. Se epuizaseră stocurile de lumânări, abia găseai petrol pentru lampa – cine avusese norocul sa o cumpere la timp (apoi nu s-au mai găsit) , fiica mea învață cu lanterna cat s-au mai găsit baterii, pe străzi era bezna, nu mai circulau troleibuzele, la alimentara aveau o lampa la casa , cat de repede uita oamenii. Nu va mai grăbiți sa-l numiți mare patriot, sigur știa ce se întâmpla și nu a făcut NIMIC. Caldura in apartamente era o amintire plăcută, sigur știa ca tremuram, nu i-a pasat nici lui si nici celorlanti din celebrul cartier Primăverii unde trăiau ca-n ceruri, nu le lipsea nimic. Probabil acum copiii , nepoții dumnealui sunt tot prin funcții…..la vremuri noi – tot noi!

 8. Cica sefu de la BEC S1 este sefu hotilor de buletine de vot- Jandarmeria zice ca ala a desigilat sala si i.a bagat acolo pe hotii sorosisti sa inlocuiasca bultinele de vot. Apoi s.a dat drept bolnav si covitos… Hahahhaha – ce CORUPTIE la nivel inalt!!!!!!

 9. In mod sigur esti pishpirica ala de la USR. Exagerezi fara jena. Probabil locuiai in zalau sau in alt dos de tara.

 10. @popescu
  Nu exagereaza deloc,se vede treaba ca nu ai trait acele vremuri.Ori ai impresia ca toata lumea a trait la fel ca Madalin Voicu cu Serghei.Sigur esti din gasca lor,din moment ce pentru tine a trai in alt dos de tara, e sinonim cu-n lagar de concentrare !

 11. In ciuda denigrarilor si mizeriilor revarsate dupa ’89, pe timpul lui Ceausescu am avut ministri foarte capabili si patrioti cam la toate ministerele.
  In special la Min de Externe. Acum sunt niste catastrofe.
  Dupa 1989 si in special in perioada Constantinescu-Petrov-Ranjitu, am avut numai gunoaie, inclusiv la guvernarile PSD……[Leo]

 12. @Popescu : „Sursa” toxica a unor Conquest-Stéphane Courtois, avizi de „senzatii tari”. În 1987, România era cvasi independenta energetic, avea centrale electrice, si bine-ntretinute, si la Cernavoda, si-o centrala nucleara. Intoxici cu nerusinare. „Se-ntrerupea energia electrica-n magazine”: cu energia electrica-ntrerupta-n magazine, ar fi fost tzinta hotilor. „Abia gaseai lumânari, se epuizase petrolul pentru lampa”, hotaraste-te: ori lampa cu petrol, ori lumânari, însa la cimitir, fiindca-n apartamente si-n case era curent electric. Actualmente, nu-n’87, centralele electrice ale României fiind uzate, Cernavoda-n frunte. „Meritul” lui Isarescu Mugur + Nastase Adrian si cloaca, primul jucându-se cu valoarea leului, în anii ’90, si ultimii, autori ai unor „privatizari” si „restituiri” ilegale, criminale. Când Ceausescu lasase tara fara datorii. La vremea lui Basescu si acuma ele fiind de 100 de miliarde de $. + resursele naturale ale tarii date gratis unor straini, sa le devasteze + industria producatoare, distrusa + tara ocupata teritorial. ACUMA, nu atuncea. ps @Cotidianul: România n-a fost „comunista”. Citi-ti-l pe Marx: comunism = viata gratuita. În socialism sunt bani, în comunism, toate fiind gratuite. Singuri JEFUITORII tarii de dupa ’89 fiind, si-acuma, nu-n anii ’80, în „comunism”. Isarescu Mugur si Nastase Adrian, inclusiv. Ultimul, alaturi de cloaca lui de „Matusi Tamara”.

 13. @Popescu

  problema in sistemele totalitare este a responsabilitatii individuale!

  acesta a fost subiectul juridic al Procesului de la Nuremberg!

  in sistemele totalitare, toate subsistemele sunt strans legate intre ele, iar decizia este undeva sus…cat poti schimba, cand directia este data?

  criza comunismului a fost generata pe de o parte de cerinta de a se plati datoriile ( Romania este singura tara in istorie care si-a platit datoriile),de incapacitatea sistemului economic si social de a face fata acestei solicitari, de resursele motivationale ale populatiei si de compententele manageriale existente!

  in acest context, trebuie vazuta *performanta* unui ministru comunist!

 14. Nu intoxic deloc, așa a fost, dacă doriți stimate domn/doamna va pot aminti și despre lipsa “dureroasa” a ALIMENTELOR, săpunului, detergentului, mărfurilor de prima necesitate, lenjeriei intime, încălțămintei, hainelor, este adevărat ca UNII se “descurcau” cum ne place noua romanilor sa spunem, aceasta in diferite moduri, cumpărând la suprapreț, cumpărând carne furată de prin abatoare, mai aveau rude la țara, erau prin conducerea tarii, județelor, eu vorbesc de marea masa de oameni. Din acest motiv după Decembrie 1989 cu banii dezgropați sau dosiți UNII au pornit afaceri, a contat și “experiența” in afaceri căpătată înainte de 1989! Despre noua tagma a jefuitorilor se vor scrie după mulți ani tone de articole, cărți, probabil și atunci cineva va spune : ce păduri se tăiau, cine fura pădurile, nu ne intoxicați……..!

 15. @Popescu: Cred totusi ca exagerezi destul de grosolan. Nu spun ca nu se intrerupea absurd curentul in plin proces industrial, chiar fara avertisment, ceea ce provoca avarii, nici ca nu ar fi lipsit alimentele sau ca benzina nu ar fi fost nejustificat rationalizata, dar, daca a fost exact asa cum spui tu, insemna ca populatia tarii s-ar fi redus drastic prin frig si inanitie si toti ar fi umblat in zdrente cautind de mincare zi si noapte. Or, a fost departe de asa ceva. Magazinele de haine second-hand au aparut dupa 1989, nu inainte. S-au facut cariere remarcabile, de adevarati profesionisti in toate domeniile, s-au intemeiat familii, s-au crescut copii. Pina una alta, se cam traieste inca pe ruinele regimului comunist. A-l demoniza mereu si mereu este tot atit de nociv pe cit erau osanalele acelui timp.

 16. Popescu este un tanar propagandist userist sorosist. Citeste din ceea ce scriu securistii lui Magureanu pe tableta sa.

 17. @Anonim
  Esti pe langa problema total.E clar ca nu ai trait acele vremuri.Vreau sa-ti spun ca de la jumatatea anilor 80 pana la balamucul din 90, numit de unii revolutie,in magazinele societatii .socialiste multilateral dezvoltate nu se gasea nimic.Pentru ca te miri precum curca-n lemne la afirmatiile d-lui Popescu,sa stii ca asa a fost, nu gaseai nimic,incepand de la chiloti pana la banalul de azi salam.Te miri cum de au supravietuit romanii,pai cu ajutorul celor de la tara , care aveau o gaina sau un porc in batatura.Mirarea ta denonota ignoranta sau mai degraba prostie crasa .Nu te aventura cu cu afirmatii despre un subiect despre care ai auzit sau ai citit in revistele de doi bani.Realitatea a fost mult mai crunta decat poti sa-ti imaginezi !

 18. @@Anonim: Vorbesti prostii si nici macar nu iti asumi nici o identitate. La tara, se produceau cumva televizoare, frigidere, radiouri, magnetofoane, becuri, pe care tot omul le avea in casa, plus imbracaminte, incaltaminte? Prostie crasa plus aroganta de mitocan arati tu.

 19. DUMNEZEU SA-L IERTE ! A FOST O ADEVARATA PERSONALITATE PROFESIONALA SI CA FIINTA UMANA ! L-AM CUNOSCUT TINAND LOCUL SECRETAREI DIRECTORULUI GENERAL LA CEREREA ACESTUIA SI A SEFULUI MEU – PROIECTARE, EA FIIND IN CO ! A INTRAT IN SECRETARIAT CA ORICE INDIVID, S-A PREZENTAT CAT SE POATE DE SIMPLU „MINISTRU AVRAM SUNT”,… MI-A SPUS DE CE A VENIT, DIRECTORUL GENERAL ERA IN SEDINTA SI A REFUZAT SA-L DERANJEZ CERAND PERMISIUNEA SA SE ASEZE PE SCAUNUL DIN SECRETARIAT IN ASTEPTARE, REFUZAND INVITATIA DE A INTRA IN BIROUL DIR., DUPA CARE SI-A FACUT APARITIA SEF SERV. PERSONAL CARE A INCEPUT CU PLECACIUNILE IN FATA LUI, FIIND ANUNTAT DE PORTAR DE PREZENTA LUI. REALIZEAZA CA-MI FACE SEMNE DISCRETE SI RELATEZ TOT CE AM DISCUTAT SEFULUI SERV. PERSONAL, PASTRANDU-SI ACEEASI POZITIE.
  PUPINCURISTII FOSTULUI REGIM NU RECUNOSC VALORILE ACELUI REGIM, PENTRU CA NU S-AU ACCEPTAT ASA CUM AU FOST, SUNT MULTI CARE AU FOLOSIT DIFERITE METODE PENTRU A SE VINDE SI LA PROPRIU SI LA FIGURAT, RENUNTAND SI LA DEMNITATE SI LA INTEGRITATE ! AU FOST SI INCA MAI SUNT INDIVIZI CARE AU PROFITAT DE FOSTUL REGIM SI CARE NU MAI RECUNOSC NIMIC ACUM CI DIMPOTRIVA! PSIHOLOGIC NU ISI ACCEPTA SLABICIUNEA DIN ACEA PERIOADA, SI NICI PE CEA DE ACUM ! S-AU TRANSFORMAT IN OBIECTE DE VANZARE PE ATUNCI PENTRU CA NU AVEAU CAPACITATI SI VALORI UMANE SI LA FEL O FAC SI ACUM, MENTIONAND CAT DE DUR A FOST ACEL REGIM !!!! NU EXISTA SISTEM PERFECT IN LUMEA ASTA, DAR VANZATORI, TRADATORI, …. SUNT IN ORICE REGIM !!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.