A opta favorită a câştigat Campionatul European de handbal masculin

Date incredibile privind lotul noii campioane europene. Statistici care dau dimensiunea surprizei. Rezultatele celor patru finale de duminică.

O nouă surpriză germană în decurs de 30 de ore

Marea surpriză provocată de germanca Angelique Kerber, care a învins-o în finala de la Australian Open pe super favorita Serena Williams a “rezistat” doar 30 de ore. Duminică seara, total nescontatul rezultat de pe “Rod Laver Arena” a fost estompat şi depăşit. În faţa a 15.000 de spectatori, pe podiumul Tauron Arena din Krakovia, naţionala masculină a Germaniei învins Spania cu 24-17 (10-6) şi a câştigat campionatul european de handbal, rezultatul reprezentând una dintre cele mai mari surprize ale competiţiei din ultimii 10-20 de ani. Spania era (alături de Franţa) încă din startul competiţiei mare favorită la titlu, Germania era cotată cu a 8 şansă la titlu, a pierdut în faţa Spaniei la începutul turneului final şi a venit la acest campionat mondial cu mulţi jucători care în 1Bundesliga nu prind “primul 7”. Inclusiv prezenţa Germaniei în finală a constituit o mare surpriză şi a fost mai mult decât norocoasă. Germania s-a calificat în semifinale datorită golului marcat de …Suedia în poarta Danemarcei, în ultima secundă de joc, gol prin care partida dintre cele două nordice s-a terminat la egalitate, 28-28 (în minutul 58, Danemarca avea 28-25 !!!). Dacă nu ar fi fost egalată, Danemarca ar fi ocupat locul 1 în grupa principală II, urmată de Spania şi Germania ar fi jucat finala pentru locurile 5-6. În semifinale, Germania a egalat Norvegia în ultimele secunde ale timului regulamentar şi a obţinut victoria în ultimele secunde ale prelungirilor. Înaint de finală, Spania avea o cotă medie de victorie de 1.39, iar Germania avea 4.00 cota medie pentru victorie.

Finala însă nu a avut niciun istoric. Ea a fost total controlată de Germania, care pur şi simplu şi-a “distrus” adversara. Singura egalitate am avut-o în minutul 1, când evident, tabela arăta 0-0. Germanii au condus în permanenţă, cea mai strânsă diferenţă, de un gol, fiind înregistrată o singură dată pe tabela de scor, în minutul 7 (2-1). Între minutele 9 şi 30 nemţii şi-au ţinut în permanenţă adversarii la 3 sau 4 goluri distanţă, iar după pauză, spaniolii au fost conduşi tot timpul cu 7 sau 8 goluri. O victorie de senzaţie, care a încheiat una dintre cele mai puternice şi spectaculoase ediţii ale Campionatului European

Rezultate tehnice

Finala loc 1 – 2: Germania – Spania 24 – 17 (10 – 6)

Finala loc 3 – 4: Croaţia – Norvegia 31 – 24 (15 – 11)

Finala loc 5 – 6: Franţa – Danemarca 29 – 26 (15 – 13)

Finala loc 7 – 8: Polonia – Suedia 26 – 24 (12 – 12)

Clasament partea a doua: 9. Rusia, 10. Belarus, 11. Macedonia, 12. Ungaria, 13. Islanda, 14. Slovenia, 15. Serbia, 16. Muntenegru.

Dimensiunile unei surprize: Germania doar a opta favorită

Vă prezentăm o statistică care ne arată care erau, înainte de începerea turneului, marile puteri ale handbalului european (de fapt mondial, pentru că echipele de pe celelalte continente nu sunt competitive la nivel înalt, iar Qatar este o echipă formată din jucători de top din Europa, naturalizaţi peste noapte).

Top 5 CM 2011: 1. Franţa, 2. Danemarca, 3. Spania, 4. Suedia, 5. Croaţia

Top 5 CE 2012 : 1. Danemarca, 2. Serbia, 3. Croaţia, 4. Spania, 5. Macedonia

Top 5 CM 2013: 1. Spania, 2. Danemarca, 3. Croaţia, 4.Slovenia, 5. Germania

Top 5 CE 2014 : 1. Franţa, 2. Danemarca, 3. Spania, 4. Croaţia, 5. Islanda

Top 4 CM 2015: 1. Franţa, 2. Qatar, 3. Polonia, 4.Spania, 5. Danemarca

După cum se poate observa, nu exista niciun dubiu: Franţa, Danemarca, Spania şi Croaţia formau “careul de aşi”. Imediat după ele veneau – conform specialiştilor dar şi a rezultatelor din ultimul timp – Norvegia (o naţională de la an la an mai puternică), Polonia (nu doar pentru că era ţară gazdă), Suedia – o abonată la calificări în sferturi şi Germania. La cele 5 turnee finale mai sus prezentate, Germania s-a clasat pe următoarele locuri: 11 (CM 2011), 7 (CE 2012), 5 (CM 2013), nu s-a calificat la turneul final (CE 2014), 7 (CM 2015). La modul general, previziunile speciliştilor s-au confirmat: cele 8 echipe s-au clasat în top 8 acum în 2016, iar Spania şi Croaţia au rămas în top 4, dar, echipa cu a 8-a şansă, Germania, a câştigat titlul continental. Se poate vorbi de o surpriză mare?. Dacă ne raportăm la statistica de mai sus, la poziţiile specialiştilor, la ultimele rezultate – repetăm, în faza grupelor preliminarii, pe 16 ianuarie, Germania a pierdut cu 29-32 la Spania, echipa pe care au surclasat-o acum în finală – se poate spune că suntem în faţa unei surprize de mari dimensiuni.

Germania – a avut jucători şi de la echipe codaşe şi din liga a II-a

Dimensiunile surprizei sunt şi mai mari, dacă analizăm componenţa lotului noii campioane europene. Germania a venit la turneul final din Polonia cu 18 jucători de la 10 cluburi din 1Bundesliga (inclusiv de la o echipă ca şi retrogradată şi două aflate în luptă pentru evitarea retrogradării), cu un jucător de 2 Bundesliga !!! şi unul de la campioana Poloniei. Un număr de 12 jucători din lotul de 18 nu sunt titulari la echipele lor de club. 11 jucători din cei 18 din lot au vârste între 20 şi 25 de ani şi sunt din 2014 selecţionaţi; doar 2 jucători aveau înainte de începerea competiţiei peste 100 de meciuri inter-ţări; 8 jucători avea sub 20 de selecţii la naţională; doar 2 jucători aveau peste 100 de goluri marcate iar alţi 3, între 50 şi 96 de goluri. Cele 12 echipe care au dat jucători pentru naţionala Germaniei sunt: (în paranteze, locurile la zi în 1 şi 2 Bundesliga)

  • Rhein-Neckar Löwen (loc 1) – 1 jucător

  • THV Kiel (loc 2) – 3 jucători

  • MT Melsungen (loc 5) – 1 jucător

  • Füchse Berlin (loc 6) – 1 jucător

  • HGS Wetzlar (loc 7) – 3 jucători

  • TSV Hannover-Burgdorf (loc 9) – 1 jucător

  • VfL Gummersbach (loc 10) – 3 jucători

  • TVB Lemgo (loc 13) – 1 jucător

  • HBW Balingen-Weilstetten (loc 15) – 1 jucător

  • TuS Nettelstedt-Lübbecke (loc 18) – 1 jucător

  • TSG Friesenheim (loc 4 în 2 Bundesliga) – 1 jucător

  • Vive Targi Kielce (loc 1 în Polonia) – 1 jucător

1 Bundesliga, totuşi cel mai tare campionat din lume

Vă prezentăm o altă statistisică de la acest turneu final. Un top 5 al campionatelor care au dat jucători celor 16 naţionale calificate la turneul final:

  1. Germania – 72 jucători (55 pentru alte naţionale)

  2. Franţa – 36 jucători (23 pentru alte naţionale)

  3. Ungaria – 30 jucători (16 pentru alte naţionale)

  4. Polonia – 20 jucători (9 pentru alte naţionale)

  5. Macedonia – 17 jucători (10 pentru alte naţionale)

Din 1Bundesliga, în afara Germaniei, alte 12 ţări au avut jucători în loturile pentru Campionatul European. Danemarca a avut 10 jucători, Suedia – 8, Islanda – 6, Croaţia şi Norvegia – câte 5, Muntenegru şi Serbia – câte 4, Spania, Polonia şi Macedonia – câte 3, Franţa şi Slovenia – câte 2. Datele de mai sus vorbesc de la sine, şi ne demonstrează că 1Bundesliga este cel mai tare campionat din lume la ora actuală în handbalul masculin. Acest aspect mai “reduce” ceva din dimensiunile surprizei, dar ţinând cont de faptul că în lot, Germania a avut mai mulţi jucători care nu prind “pirmul 7” în campionat, că a avut jucători de la 7 jucători de la echipe din partea a doua a clasamentului şi unul din liga secundă, această “reducere” nu contează prea mult.

România” a dat 4 jucători la europene

Doi handbalişti din naţionala Macedoniei şi alţi doi din naţionala Muntenegrului, au provenit din ligile româneşti la turneul final din Polonia. Naumče Mojsovski (35 de ani) – CSM Bucureşti, Goce Ojleski (26 de ani) – HC Odorheiu Secuiesc, sunt cei doi macedonieni, iar Mirko Milašević (30 de ani) – Dinamo Bucureşti şi Božidar Leković (25 de ani) – Dobrogea Sud Constanţa (din liga a II-a), sunt cei doi macedonieni. În afară de cei 4, la ultimele turnee finale, campionatul României a mai dat doar 3 jucători: Branislav Angelovski (Macedonia) de la HCM Constanţa (CE 2012, CM 2013 şi 2014); Jewhen Hurkowskyj (Ukraina) de la Ştiinţa MD Bacău (CE 2010) şi Timuzsin Schuch (Ungaria) de la HCM Constanţa (CE 2010 şi CM 2011).

O concluzie pentru… România

Din datele statistice legate de naţionala Germaniei, se pot trage unele concluzii şi pentru România. Ca să avem o naţională valoroasă trebuie să avem un campionat puternic. Pentru a avea un campionat puternic, trebuie, printre altele, să aducem jucători de valoare din alte ţări. Pentru a aduce jucători de valoare din alte ţări, trebuie să existe o finanţare adecvată. La feminin, se poate vorbi de un campionat relativ puternic în comparaţie cu altele din Europa. S-au adus vedete din Brazilia, Danemarca, Franţa, Suedia, Spania şi chiar Norvegia. Nu excelăm la capitolul finanţare, dar ne-am descurcat. Prezenţa a două echipe româneşti în grupele principale ale Ligii Campionilor reprezintă răpunsul cel mai bun la “politica” aplicată în campionatul feminin. Din păcate, în acest moment, sunt puţine şanse ca această “politică” să fie preluată şi la masculin, mai mult, există riscul să pierdem şi ce avem. Şi nu doar din cauza problemelor de ordin financiar, ci pentru că există o serie de voci “oficiale”, agresive chiar, care pledează pentru eliminarea “stranierelor” din prima ligă. O mostră de patriotism păgubos.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.