Accident sau mână criminală? Anchetatorii francezi au răspunsul

O țigară nestinsă sau o defecțiune la sistemul electric se numără printre posibilele cauze ale incendiului care a afectat grav Catedrala Notre Dame din Paris pe 15 aprilie.
Autoritățile franceze iau în calcul ipoteza unui accident și elimină posibilitatea ca incendiul să fi fost provocat intenționat.
Victima unui incendiu izbucnit în aprilie, Catedrala Notre-Dame, care era vizitată anual, în medie, de 12 milioane de persoane, a fost parțial distrusă, fleșa și o mare parte din acoperiș prăbușindu-se sub flacări.
Polițiștii au efectuat „sute de audieri ale martorilor”, printre care s-au numărat muncitori, paznici și reprezentanți ai companiilor care desfășurau lucrări de renovare și restaurare la catedrală, iar ancheta preliminară a stabilit că a fost vorba despre un accident, potrivit reprezentanților Parchetului din Paris.
Ancheta însă va continua pentru a stabili cu exactitate cauzele incendiului, a transmis, printr-un comunicat emis miercuri, procurorul Remy Heitz.
Doar 9% dintre promisiunile de donații pentru Catedrala Notre-Dame, monumentul simbol al orașului Paris, au fost concretizate, a anunțat, pe 14 iunie, ministrul francez al Culturii, Franck Riester. Ministrul francez a declarat că, din suma totală promisă de 850 de milioane de euro, doar 80 de milioane de euro au fost deja trimise de donatori.
Promisiunile de donații au fost făcute unui număr de patru structuri, La Fondation de France, la Fondation pour le patrimoine, la Fondation Notre-Dame și Centre des monuments nationaux, precum și statului francez.
Potrivit Franceinfo, donațiile făcute deja, prin cec sau virament bancar, provin mai ales de la persoane private. Cele mai importante donații anunțate, precum cele din partea familiilor Arnault și Pinault, vor fi trimise treptat, „în funcție de deviz”, potrivit documentelor furnizate de Ministerul Culturii.
Pe 11 mai, Adunarea Națională a Franței a adoptat un proiect de lege referitor la restaurarea Catedralei Notre-Dame în cinci ani, un termen considerat de unii experţi „ambiţios”.
Experții au estimat că restaurarea ar urma să coste între 600 și 700 de milioane de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. Benjamin Mouton, fostul arhitect sef al catedralei, a spus foarte clar in emisiunea TVFrance,”accidentul este imposibil”

  2. Bull shit ! La ora la care s-a declansat incendiul nu mai era demult NIMENI pe santierul de renovare a catedralei (doar niste tembeli pot crede asemenea gogorite cu „tigara aprinsa”, care nu arde doua ore !) iar din capul locului s-a spus clar ca, tocmai pentru a evita evenimentele de acest tip, la etajul superior al catedralei (ceea ce francezii numesc „combles”) NU era montat nici un dispozitiv electric ! Deci comunicatul de acum nu face decit sa mascheze incompetenta si incapacitatea de a gasi faptasul (faptasii), pentru ca e clar ca incendiul a fost criminal. Pe de alta parte e oarecum „normal” sa se intimple asa, cu un „ministru” de interne complet paralel cu postul pe care-l ocupa, de o foarte redusa capacitate intelectuala, preocupat mai degraba de masacrarea la ordin a vestelor galbene decit de mentinerea ordinii reale si apararea cetatenilor si a Frantei ! Deasupra lui sta un „presedinte” megaloman, antisocial si dictatorial, care se crede buricul Pamintului !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.