
Una dintre cele mai trecute cu vederea şi importante aspecte ale acvaristicii, este modul în care aclimatizăm noii peşti pe care-i introducem într-un acvariu deja populat. Mulţi dintre peştii de acvariu, care sunt perfect sănătoși în magazinul de la care-i cumpărăm, sfârșesc prematur în acvariile noastre ca urmare a unei aclimatizări improprii.
Ce este aclimatizarea?
Ori de câte ori facem trecerea de la un climat la altul, sau de la nivelul mării până la altitudini mari, este nevoie de ceva timp să ne obișnuim cu aceste diferențe. Același lucru este valabil și la peștii noștri, și ori de căte ori sunt mutați dintr-un bazin în altul, aceștia trebuie aclimatizați la noile condiții ale apei.
Acest lucru este valabil fie că peştii au fost procurați dintr-un magazin, de la un distribuitor din altă țară, sau dacă avem mai multe bazine și dorim sa-i mutăm.
Cel mai important parametru pentru aclimatizarea peștilor este temperatura, pH-ul și nivelul de nitrați.
Aclimatizarea noilor pești
Există o serie de metode pentru aclimatizarea peştilor într-un nou bazin.
În primul rând, puneți punga în care se află peștii cumpărați, în bazin, pentru aproximativ 10 minute. Apoi puneți peștii cu apa din pungă într-un recipient. Asigurați-vă că acel recipient este dedicat numai pentru schimburi de apă la acvariu și nu a fost folosit niciodată cu săpun sau detergent. Apoi, la fiecare câteva minute pe o perioadă de jumătate de oră, luați apă din acvariul în care vor fi introduși peștii si introduceți-o în recipient. Apa adăugată din bazinul cu pești (de fiecare dată) ar trebui să fie de aproximativ 20 la sută din cantitatea apei din recipient. După o jumătate de oră, scoateți peștii din recipient cu un mincig și introduceți-i în bazin. Apa rămasă în recipient se aruncă.
Bazine carantină
Toata lumea ar trebui să aibă un rezervor de carantină, precum şi toţi peştii noi ar trebui să petreacă două-trei săptămâni, în rezervorul de carantină înainte de a fi introduși în bazinul principal. Prin această procedură ne putem asigura că peștii noi nu transportă nici o boală sau paraziți.
Acvariul de carantină poate fi un simplu rezervor de 20-30 de litri, şi tot ce ai nevoie este un filtru de burete care a fost deja folosit într-un bazin cu peşti, care este deja "încărcat" cu bacterii bune ale ciclului de azot, o sursă de încălzire, o acoperire şi o lumină.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.